I/O ÇİPİ (Multicontroller-I/O Chipset) Onarım İncelikleri

noktalıvirgül

Deneyimli Moderatör
17 Kas 2020
910
492
Herhangi bir sebeple zarar gören anakart I/O ÇİPİ (Multicontroller-I/O Chipset)
çıkarılmak istendiğinde öncelikle ısı tabancası (veya sıcak hava tabancası) ile çipin lehimleri ve bacaklarının ısınması sağlanmalıdır.
qh9dus7.jpeg

lencbyv.png

Bu işlem sırasında ısı, tek bir noktaya tutulmamalı, çip üzerinde daireler çizilerek

ortalama 450 derecede ısıtılmalıdır. Çünkü tek noktaya ısı tutulduğunda I/O çipin aşırı ısınan bölgesi patlayabilir.
Bu her tür çip ısıtma işlemi için geçerlidir. Sonra uygun bir cımbız ile
en az veri yolu (Bus) ve kondansatör bulunan bölgeden tutmaya çalışılmalıdır.
dauugo6.png

Kondansatörler (sığaçlar- kapasitörler) elektrik enerjisini depolayan iki uçlu bir devre elemanıdır.
Çipin etrafındaki devre elemanlarının (kondanstörler, dirençler, bobinler) en az olduğu bölgeden tutulup hafifçe kaldırılması daha iyi olacaktır.
Uygun bir cımbızla tutup kaldırırken hassas davranmak gerekmektedir, cımbızı yan tutarak çip hafifçe kaldırılmalıdır, hatta bu işlem sırasında bazen onu tutan bacaklar kendiliğinden çıkacaktır.

Sonrasında çıkarılan yere ve lehim bacaklarına küçük bir fırçayla
flaks (flux) sürülmelidir ve balta uçlu havyayla lehimler tazelenmelidir.
tvl9skp.png

Havya, elektronik devrelerde, devre elemanlarını birbirine lehimlemek için kullanılan yüksek ısılı bir alettir.
Bu alet ile yapılan işlem sırasında dirençlerin zarar görmemesine çok dikkat edilmelidir.
Lehim çekme teliyle lehim bacakları düzeltilmelidir.
8i6qlrh.png

Bu şekilde yollar sıfırlanmış olur ve çipin bacakları daha iyi oturmuş olur. Bu işlemin kalem havyayla yapılması önerilmez, çünkü kalem havya hem daha uzun zaman harcanmasına sebep olur hem de işlemin tam istenildiği gibi yapılmasına engel olur.
Lehim bacakları düzeltildikten sonra
izopropil alkol ile bu bölümler temizlenebilir ve peçeteyle silinebilir.
Tekrar flaks sürüldükten sonra çip yerine konulur. Çipi yerleştirirken sol alt kısmındaki küçük girinti olan delik gibi görünen kısım lehim bacaklarının 1’inci ve 128’nci bacağın birleştiği yere denk gelmesi gerekmektedir.
g1ble5v.png

Çipin yerleştirilmesi sırasında büyüteç kullanılırsa daha rahat çalışılabilir.
Pirinç tanesi kadar lehimi, bacakları sabitlemek için kullanmalıyız. Lehimi kenarların birer köşelerine eklemek yeterli olacaktır sabitlenmesi için.
Sonra tekrar flaks sürülerek cımbızla çipin üzerinden tutulup, balta uçlu havya bacaklarda içten dışa doğru çektirerek gezdirilmeli.
Lehimin o pirinç tanesi kadar yapıştırılan parçası bir yandan diğer yana havya ile gezdirilir ve tamamen eriyene kadar işleme devam edilir.
Bu şekilde çipin ve bacakların yerlerine oturması sağlanmış olur.
tfbt2ec.png

En son ise alkol ve fırça (diş fırçası olabilir) yardımıyla çipin üzeri ve bağlantı bacakları iyice temizlenir.

Tüm bu konularda bilgi sahibi olmak isteyenler, öncelikle kullanılmayan anakartlar ile bu işlemleri yapmalı ve o şekilde tecrübe kazanmalıdır.

Çünkü bu, çok hassas ve incelik gerektiren bir iştir ve herhangi küçük bir hatadan dolayı anakart tamamıyla kullanılmayacak hale gelebilmektedir.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.