İnternet protokolü nedir? // Diablo is back 3

DiAbLoKaN

Üye
1 Eyl 2014
141
27
izmir
Öncelikle herkese merhabalar dostlarım.
BUgün sizlerle beraber internet protokolünü tanıyoruz, diğer yazılarımı okuduysanız size ufak bir tavsiye vermeme izin verin.
Network bağlatı türlerine bir bakınız googldan ve aynı şekilde ethernet protokolüne bakınız derim, sonrasında bu yazıyı okursanız mükemmel olur tadından yenmez.

İnternet protokolü nedir?
İnternet protokolü kaynaktan çıkan verinin hedefe teslimi için gerekli işlevleri sağlar, bu işlevleri benzersiz bir adress ile yapar bizler buna ip adresi deriz, bu ip adresleri evinizin adresi gibi düşüne bilirsiniz, bu ip adresleri doğru yere veri göndermemizi ve doğru yerden veriyi almamızı sağlar, iki çeşit internet protokolü bulunmaktadır. İnternet protokolü 4 (İpv4) ve İnternet protokolü 6 (İpv6) dır bunlar. bunlar bir çeşit numaralardan oluşur daha doğrusu ipv4 numaradan oluşur, ipv6 numara ve harflerden oluşur, ama ikiside adrestir sizin bilgisayarınızın yada network aracihazların adresidir, nerde olduğunu belirler. hatta ve hatta ip ile konumda bulabilirsiniz.

Gelelim biz ipv4 ü incelemeye.




images-4.png


İşte bu gördüğümüz şey ipv4 dür, toplam 32 bitten oluşur, ve iki kısımdan oluşur, buraya dikkat iki kısımdan oluşur.
örnekten gidelim: 192.168.100 network kısmı 1 ise host kısmıdır.
Yani 192.168.100 hangi network olduyğunu belirtir, 1 kısmı isebulunduğu networkteki numarasını belirtir.
hani dedik ya ev adresi gibidir ip şöyle düşünelim, 192.168.100 kısmı Ülke şehir sokak kısmıdır 1 ise sizin kapı numaranızdır. umarım anladınız.
hadiyin gelin beraber bu ipv4 de neler var bakalım, daha doğrusu başlık adreslerine bakalım.

Altaki resmi inceleyiniz.

ipv4..png


Bu hader kısmı tcp/ip protokolünde network katmanında eklenen kısımdır, hani kapsüllemeden bahsetmiştim ya ha işte kapsülleme sırası network katmanına geldiği zaman bu eklenir, hadi bakalım bunlar neymiş.

Version:Burada ipv4 mü yoksa ipv6 mı kullanıldığı yazar, yani burası ip adresinin hangi versiyonda olduğunu yazar.
Time to live:Bu kısım arkadaşlar ip nin yaşam süresidir, router lar arasında giderken burası bir eksilir sürekli, eğer aradığı yeri bulamaz ise paket son routuerda silinir yani veri yok olmuş olur.
Protokol:Burada arkadaşlar, paketin taşıma yükünü gösterir, yani tcp mi? utp mi? ismp mi? bunları bize gösterir, daha bunları bilmiyoruz yavaş yavaş öğrenirz takmayın kafaya.
Source addres:Bu kısım paketi yani veriyi yollayan cihazın ip adresini ekler.
Destination address:Bu kısımda hedef yani paketin gidecek olan cihazın ip adresi yer alır.

Matematik kısmına girmiyorum, canınız sıkılmasın. diğer yerlerie googldan isterseniz bakınız, ama temel seviye için fazla kaçabilir.

İPV6 başka bir zaman gelecektir, sizlere sözüm olsun. ;)


Arkadaşlar benim 3 başlığım, eğer okuyorsanız bu başlıklarımı, bana ufakta olsa bir bildirimde bulunun, hani boşuna mı yazıyorum demim. hayırlı akşamlar saygılarımla...
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.