İşlemcilerde 32bit / 64bit Farkı

ANTROPİ

Adanmış Üye
6 Nis 2016
6,281
173
93
root@kali:~#
Bilgisayarlar hayatımızın birer parçası olduğu, teknolojinin ise kendini katlayarak geliştiği bir dünyada yaşıyoruz. Artık işletim sistemlerimiz, yazılımlarımız, videolarımız ve diğer kullandığımız uygulamalar çok daha fazla performans istiyor.
Bu noktada artık 64bit işletim sistemleri kullanmaya başladık. Hatta telefonlarımızdaki işletim sistemleri ve işlemciler bile 64bit olarak (Huawei Honor 4X – 64bit dört çekirdek Snapdragon 410 işlemci) karşımıza çıkıyor.

Peki nedir bu 64bit / 32bit?

İlk olarak belirmem gerekir 64 bit’in en önemli olduğu nokta işlemci mimarisidir. İşlemci destekliyorsa RAM miktarı önemli değildir. Mesela 2 GB RAM olan bir bilgisayarda da 64 bit işletim sistemi kullanılır, 2 TB Ram bulunan bilgisayarda da 64bit işletim sistemi kullanılabilir.

Mimari

İşlemcilerde mantıksal bölümler (0 ve 1 sayılı bilgisayar dili) veri yolları ve bellek adresleri bulunur. İşlemci mimarisine baktığımız zaman aslında bilgisayar içerisindeki bir beyin olarak düşünülebilir.


İlk işlemci Intel’in 4004’ü, Texas Instruments’ın TMS 1000’i ve Garrett AiResearch’ün Central Air Data Computer’ı. 1968’de Garrett’ın, Birleşik Devletler ordusunun yeni uçağı F-14 Tomcat’in ana uçuş kontrol bilgisayarını yapması için ortaya çıkmıştı. işlemci tasarımı ise 1970’de tamamlanmıştı


Daha sonra Texas Instruments, 4-bit TMS 1000’i üretti ve önceden programlanmış gömülü uygulamalara önem verdi. 17 Eylül 1971’de TMS1802NC olarak adlandırılan bir versiyon, bir hesap makinesinin tüm işlevlerini bir çip üzerinde gerçekleştirebiliyordu. Intel’in çipi 4-bit


4004, 15 Kasım 1971’de piyasaya sürüldü.

O gün bu gündür, işlemciler gelişerek karşımıza çıkıyor…

chip-lead.jpeg



İşletim sistemlerimiz (Windows, IOS, Android, Linux) bir veriyi işlemek için işlemcilere birer komut göndermekle işe başlarlar. İşte bu noktada günümüz işlemci mimarileri 32-bit ve 64-bit devreye girer.

32-bit işlemcilerde gönderilen verinin boyutu 32-bit uzunluğundadır.

İşletim sistemi bir veri işlemek için işlemciye komut gönderir. İşlemci bunu ilk önce kendi içindeki ön belleğine gönderir. (İşlemcilerdeki cpu cache olayı budur. Ne kadar çok ön bellek o kadar sıkı performans sağlar) Sonrasında mantıksal birimleri tarafından işlemeye başlar.

İşte 64 bit burada devreye giriyor.

Normal 32 bit işlemcilerde gönderilen veri 32 bit uzunluğunda olduğu için günümüz teknolojisinde işlenen veri boyutu küçük kalmaktadır. Tüm veriyi işlemcinin işleyebilmesi için daha fazla çaba harcaması gerekir.


İşlemcide 32-bit adresleme de veri küçük olduğundan dolayı işlemci işlediği veriyi maksimum 3.25 GB a kadar destekleyebilir. (İşletim sistemine göre de değişir Windows 3.25GB, Linux 3GB).


Günümüz teknolojisinde bu durum bir darboğaz oluşturmaktadır.

Ev ve Ofis kullanıcılarına sunulan Windows sürümlerinde 32 bit sürümde maksimum 3.25 GB RAM kullanılır. Fakat Windows Server 2003 Enterprise, Datacenter ve Windows Server 2008 Enterprise, Datacenter sürümlerinde maksimum 64 GB RAM kullanılabilir. (Windows Server Sürümlerinin bazı versiyonlarında!)

Bu noktada 64 bit 32 bitten iki kat daha fazla veri işliyor düşüncesi aklınıza gelebilir. Hayır çok daha fazlasını işliyor.
Tamsayı uzantısı 64-bit mimarisinde olduğu için, veri çok daha fazla katlanarak, daha hızlı olarak gönderilebiliyor.

Kısacası, 2GB’lık bir veriyi işlerken, (Winrar ile sıkıştırırken) 32-bit bir yazılımla 10 dakika vakit harcıyorsanız, 64-bit mimarideki bir yazılımla 5 dakikadan daha kısa bir sürede veriyi işleyebilirsiniz.

Çünkü, işlemci üzerindeki 32-bit darboğazı, 64-bit işlemci ve yazılımlar kullanarak aşabiliriz.

32 bit 64 bit farkları:

-Uygulama hızı 64-bit olursa 32-bit’e göre daha hızlıdır.

-Uygulamanın da 64-bit desteğinin olması gerekir, pek çok kullanıcı bu hız farkına varamayabilir.


-Video, fotoğraf gibi büyük boyutlu dosyalarla işlem yapıyorsanız yüksek kapasitede RAM’e ihtiyacınız olacağından 32-bit yerine 64-bit işletim sistemi ve yazılım seçmelisiniz.


-32 bit sistemi sadece 4GB RAM’e kadar kullanabilirsiniz. Bunun 2GB’ı işletim sistemin, kalanı ise yazılımların kullanımına açılmıştır.


-64-bit sistemi eğer anakart ve işletim sisteminiz destekliyorsa 2TB’a kadar RAM desteği sağlar.


-Bilgisayarınızda 4GB üstü RAM’iniz varsa mutlaka 64-bit işletim sistemi ve yazılımları kullanılmalıdır. 4GB ve aşağısı ise 32-bit işletim sistemi tavsiye edilir. Çünkü 64-bit işletim sistemi daha fazla RAM tüketir!


- 64 bit sistemde çok daha fazla performans artışına sahip olabilirsiniz.


Veri yükümüz teknoloji geliştikçe katlanarak artmaya devam ediyor. Bu da işlemcilerdeki veya işletim sistemlerindeki darboğaza takılmasına sebep olabiliyor. İşte bu noktada 64-bit mimarisinin en önemli avantajı yani 4GB üzerinde RAM desteklemesi en çok dikkat çeken sebep oluyor.

-alıntıdır
 
Son düzenleme:

0110

Uzman üye
3 Haz 2017
1,259
0
Güzel konu olmuş eline sağlık.
Benim ram 4 GB 64 bit kullanıyorum ve biraz yavaş 32 atsam fark eder mi?
 

0110

Uzman üye
3 Haz 2017
1,259
0
olumsuz yönde fark eder. Bilgisayarında gereksiz dosyaları silebilirsin veya virüs taraması yapabilirsin. Hızlandırma taktiklerine bak :)

Kusura bakmayın bir sorum daha olacaktı.
Ben hızlandırma programı olarak CCleaner kullanıyorum.
Sizin bana önerebileceğiniz bir program var mı? :confused:
 

ANTROPİ

Adanmış Üye
6 Nis 2016
6,281
173
93
root@kali:~#
Kusura bakmayın bir sorum daha olacaktı.
Ben hızlandırma programı olarak CCleaner kullanıyorum.
Sizin bana önerebileceğiniz bir program var mı? :confused:

o programlar da arkada çalıştığından çok bir hızlılık bekleyemezsin tavsiyem manuel halletmen. Temp dosyaları, gereksiz dosyalar gereksiz hizmetler kaldır hepsini ayda 1 kere temizlik yapsan yeterli :)
bak benim bilgisayar 3gb ram 32 bit idi fişek gibi çalışıyordu :trl
 

0110

Uzman üye
3 Haz 2017
1,259
0
o programlar da arkada çalıştığından çok bir hızlılık bekleyemezsin tavsiyem manuel halletmen. Temp dosyaları, gereksiz dosyalar gereksiz hizmetler kaldır hepsini ayda 1 kere temizlik yapsan yeterli :)
bak benim bilgisayar 3gb ram 32 bit idi fişek gibi çalışıyordu :trl

Konu ile ilgilendiğiniz ve bilgilendirdiğiniz için sağolun. :RpS_thumbup:
Çok yararlı oldu. :RpS_rolleyes:
 
24 Ağu 2017
182
1
Kernel Panic
Hocam 3 GB ram dediniz. Nasıl bir ram kullandınız acaba ? 2+1 mi yoksa, tek kanal 3 GB mi ? Çift kanal ram daha sağlıklı olur. Eğer 2 adet ram varsa çift kanal çalışmazlar. -Sizin ramleriniz çünkü 3 GB ram pek görülen boyut değil- 4-8-16-32-64 v.s daha mantıklı olur. Yani birbirlerinin katsayısı olan sayılar. Ve tabii ki çift sayı olmak zorunda. Yani 3 olmuyor hocam.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.