JavaScript split() ve join() metodları

BayRobot

Üye
8 Nis 2020
114
6
split() metodu

split türkçede bölmek manasına gelir. split() metodu verilen bir stringi(metin) diziye dönüştürür ve bu diziyi döndürür. Bölme işlemini istediğimiz karaktere(seperator) göre yapabiliriz.

Syntax
Kod:
string.split(separator,limit)

  • seperator: verilen stringi diziye bölerken hangi karakter kullanacağımızı belirttiğimiz parametredir. Opsiyonel bir parametredir. Yani boş bırakılabilir. Eğer boş bırakırsak bütün string tek bir dizi elemanı haline getirilerek dizi oluşturulur.
  • limit: Opsiyonel bir parametredir yani boş bırakılabilir. Buraya yazacağımız değer bir tamsayı olmalıdır. Bu değer kaç tane bölüm oluşturacağımızı gösterir. Bir şekilde yeni oluşturduğumuz dizinin eleman sayısını da temsil eder.

Örnek
Kod:
var metin = "Turk Hack Team Ailem";
var sonuc1 = metin.split(" ");   // Turk, Hack, Team, Ailem
var sonuc2 = metin.split("");    // T,u,r,k, ,H,a,c,k, ,T,e,a,m, ,A,i,l,e,m
var sonuc3 = metin.split(" ",3); // Turk,Hack,Team
var sonuc4 = metin.split("a");   // Turk, H,ck, Te,m

örnekte verilen 2.satırdaki kodla boşluk karakterine göre böldük. Sonuçta cümlenin kelimeleriyle dizi oluşturmuş olduk. 3. satırda yazılan kodda ise seperator olarak boş bir metin ("") kullandık. Bu sayede cümelenin karakterleriyle yeni bir dizi oluşturmuş olduk. 4. satırda ise stringi boşluklara göre bölüyor ve limiti 3 yapıyoruz. 5.satırda ise "i" karakterine göre bölme işlemi yapıyoruz.

3. satırdaki kodlamada boşluklarında dizi elamanlarına dönüştüğüne dikkat ediniz.

split metodu orjinal metni bozmaz.

join() metodu

join ise türkçede birleştirmek anlamına gelir. join() metodu verilen bir diziyi stringe dönüştürür. Aksi belirtilmedikçe string elemanları default olarak virgül(,) karakteri ile ayrılır.

Syntax

Kod:
array.join(separator)

  • seperator: verilen diziyi birleştirirken aralara hangi karakterin geleceğini yani hangi karakterle birleştireceğimizi belirttiğimiz parametredir. Opsiyonel bir parametredir. Yani boş bırakılabilir. Eğer boş bırakırsak default olarak virgül(,) ile birleştirilir.

Örnek
Kod:
var arabalar = ["Mercedes", "BMW", "Audi", "Skoda"];
var sonuc1 = arabalar.join();       // Mercedes,BMW,Audi,Skoda
var sonuc2 = arabalar.join(" ve "); // Mercedes ve BMW ve Audi ve Skoda
var sonuc3 = arabalar.join(" ");    // Mercedes BMW Audi Skoda

2.satırda default olarak virgül karakteriyle birleştirme işlemi yapılmıştır. 3.satırda " ve " ile birleştirme yapılmıştır. 4.satırda ise boşluk karakteriyle birleştirme işlemi yapılmıştır.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.