Joomla içerik yönetimi-2

ShaaDooM

Uzman üye
14 Şub 2012
1,944
2
İstanbul
Joomla içerik yöneticisini yakından tanıyalım

Joomla teknik olarak PHP dilini ve MySQL veritabanını kullanır. Bu ikili hakkında hiçbir bilgiye sahip olmasanız bile Joomla’yı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Hatta kullanım sırasında PHP ve MySQL’in çalışma mantığına dair birçok temel bilgiyi öğreneceksiniz.

Joomla’nın üç temel yapıtaşı vardır: Bileşenler, modüller ve bot’lar (Joomlabot). Bu üçlüyü etkin olarak kullanarak, yapmak istediğiniz web sitesine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca temalarla görünüm üzerinde değişiklikler yapabilir, bölümler ve kategorilerle tüm içeriği etkin bir biçimde yönetebilirsiniz.

- Bileşenler (Components)

Bir bileşen sisteme eklemek istediğiniz yeni bir özellik veya parça olarak tanımlanır. Örneğin, bir alışveriş sitesi kurarken veya bir topluluk sitesi yaparken ilgili bileşeni Joomla’ya kurarsınız ve sitenizin iskeleti ortaya çıkmış olur. Bunun sonrasındaysa bileşen üzerinden çeşitli yapılandırmalar yaparak, isteğinize göre bir site oraya çıkarmış olursunuz.

- Modüller (Modules)

Tek başına veya bileşenlerle etkileşimli olarak çalışan ve üyeden bağımsız sabit içerikleri görüntüleyen eklentiler olarak tanımlanır. Mesela sitenize son eklenen içerikleri göstermek, çevrimiçi üyelerin sayısını görüntülemek, anketlerin gösterilmesini sağlamak, menüleri göstermek/gizlemek gibi özelliklerin hepsi modüller aracılığıyla olur. Modüller de bileşenler gibi kolayca kurulup kaldırılabilir.

- Botlar (Joomlabots/Mambots)

Sitenin işleyişine katkı sağlamak amacıyla üretilen küçük progr*****lara verilen isimdir. Kategori içerisinde arama yapmaya sağlamak, bir HTML düzenleyiciyle içerik girişini yapmak gibi işlevler bu eklentilerle gerçekleşir.

- Temalar

Sitenizin içeriğine müdahale etmeden görünümü değiştirmek için hazırlanan grafik tasarımlarıdır. Kullandığınız tasarıma bağlı olarak renk değişiklikleri yapabilir, modül pozisyonlarını değiştirebilir ve görünümü kendinize göre düzenleyebilirsiniz. Kendiniz bir tema hazırlamak isterseniz HTML ve CSS konularında tecrübe sahibi olmanız gerekir.

- İçerik (Contents)

Sitenizde yer alacak yazı, görsel veya çoklu ortam öğeleridir. İçerik kendi içinde sabit ve değişken içerik olarak ikiye ayrılır. Sözleşmeler, kurallar gibi değiştirilmemesi istenen içerik, “sabit içerik” adı altında toplanır. Değişken içeriklerse isteğe bağlı olarak üyeler veya editörler tarafından müdahale edilebilen öğelerdir.

- Bölümler ve kategoriler (Sections & Categories)

Sitenizdeki ana başlıklar veya bölümlere verilen isimdir. Bölümler isteğe bağlı olarak çok sayıda kategorilerden oluşabilir. Kategorilerse yine isteğe bağlı olarak çok sayıda içerik öğesinden oluşabilir. Örneğin bir spor sitesi yapmaktaysanız, spor dallarından oluşan bölümler (futbol, basketbol, voleybol vb.) oluşturabilir, her bölümün altına takım isimlerinden oluşan (Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş vb.) kategoriler yaratabilirsiniz. İçeriklerinizi de bu sistemde oluşturacağınız için, çok geniş ve karmaşık sitelerde bile belli bir düzen kendiliğinden oluşacaktır. Joomla özellikle bu alanda oldukça esnektir. İçerikleri kategoriler arasında taşıyabilir veya bir kategoriyi başka bir bölüm altına alabilirsiniz.

Web sunucusunu Joomla için hazırlamak

Joomla kurulumunu kendi bilgisayarınıza veya Php ve Mysql hizmeti sağlayan bir web sunucusuna yapabilirsiniz. Bizler yazılımda kurulumu yerel bilgisayarımızda yapacağız. Sizler de bu adımları takip ederek Joomla’yı kendi bilgisayarınıza kurabilirsiniz.

Öncelikle Joomla’nın çalışması için gerekli olan ortamı hazırlamamız gerekiyor. Bunun için bilgisayarımızı bir web sunucusu haline getirip, üzerine Php ve Mysql kurmalıyız. Tüm bu söylediklerimizi Windows platformunda çalıştırmak için EasyPHP tek başına yeterli olacaktır. EasyPHP | Install a local WAMP server : PHP 5 VC9, Apache 2 VC9, MySQL 5, PhpMyAdmin, Xdebug and Modules on Windows XP/Vista/Seven sitesinden EasyPhp 1.8’i indirebilirsiniz.

Kurulum tamamlandığında karşınıza language.txt ve php.exe hakkında bilgi veren bir pencere gelecektir. Bu penceredeki işaretleri kaldırarak kuruluma devam ediyoruz. Bir sonraki ekranda Apache sunucusu ve MySQL’in başlatıldığını bildiren bir ekran göreceksiniz. Bu pencereyi simge durumunda küçülterek bildirim alanına (system tray) gönderiyoruz. Kurduğumuz sunucuyla ilgili gerekli yapılandırmayı Joomla kurulumu esnasında yapacağız.

Joomla kurulumu ve yapılandırması

Adım 1: Dosyaların kopyalanması

Hepsinin öncesinde Joomla’nın Türkçe veya İngilizce sürümünü edinmeniz gerekiyor. Gerekli dosyaları joomlaturkiye.org - joomlaturkiye Resources and Information. This website is for sale! adresinden bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Sisteminize kurmuş olduğunuz sunucuyla ilgili klasörler C:\Programlar\Easyphp1-8 klasörü altındadır. Burada www klasörü içerisinde yer alan index. php dosyasını silerek, Joomla dosyalarını olduğu gibi klasörün içine kopyalıyoruz.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.