Kodlar Katmanı & Yazılım

330dmintasfor00

Katılımcı Üye
28 Mar 2020
918
118
KODLAR KATMANI ve YAZILIM

OSI modeli (Open System Interconnection) yedi katmanda protokoller uygulamak için bir bilgisayar ağ penceresi tanımlar. Amaç bir den fazla bilgisayar arasındaki iletişimin nasıl olacağını sağlayacağını tanımlamaktır.

NPDAvP.jpg


LAEoWs.gif


## Physical (Fiziksel Katman)
## Data Link (Veri Bağlantı Katmanı)
## Network (Ağ Katmanı)
## Transport (Taşıma Katmanı)
## Session (Oturum Katmanı)
## Presentation (Sunu Katmanı)
## Application (Uygulama Katmanı)


LAEYax.png


1. Fiziksel Katman :

Fiziksel katman verinin kablo üzerinde alacağı yapıyı tanımlar. Veriler bit olarak iletilir. Bu katman bir ve sıfırlardan nasıl elektrik, ışık ve radyo sinyallerine çevrileceğini ve aktarılacağını algılar. Gönderen taraf fiziksel katmanlarda bir ve sıfırları elektrik sinyallerine çevirerek kablolara yerleştirir, alıcı tarafta ise fiziksel katman kablodan okuduğu bu ve bu tarz sinyalleri tekrar bir ve sıfırlar haline getirir.


NPGjvf.jpg


LARuD1.png


2. Veri Bağlantı Katmanı :

Veri bağlantı katmanları fiziksel katmanlara erişmek ve kullanmak için ilgili kuralları belirler. Bu katmanlarda Ethernet yada Token Ring olarak bilinen erişim yöntemleri çalıştırılmaktadır. Bu erişim yöntemleri verileri kendi protokollerine uygun bir şekil olarak işleyerek iletirler. Veri bağlantı katmanındaki veriler ağ katmanından fiziksel katmana gönderilmek için yola çıkar.


NPmXk6.jpg


LAEoWs.gif


3. Ağ Katmanı :

Ağ katmanlarındaki veri paketine farklı bir ağ gönderilmesi gerektiğinde bu yönlendiricilerin kullanacağı bilginin ve eklendiği katmandır. Bu katmanda veriler paket olarak taşınmaktadır.


NPmQJs.jpg


LARuD1.png


4. Taşıma Katmanı :

Taşıma katmanı ve üst katmanlardan gelen verileri ağ paketi boyutunda parçalara ayırır. TCP, UDP, SPX protokolleri de bu katmanda çalışır. Bu protokoller de hata kontrolü gibi görevleri de yerine getirmiş olurlar.


NPmWxf.jpg


LAEYax.png


5. Oturum Katmanı :

Oturum katmanındaki bir den fazla bilgisayarda uygulama arasında ki bağlantıların yapılması ve kullanılması bitilmesi işlemleri de yapılır. Bir bilgisayar bir den fazla bilgisayarlarda aynı anda iletişim içinde olduğundan, gerektiğinde doğru bilgisayarla konuşabilmesine olanak sağlamaktadır. Bu, sunum katmanına yollanacak verileri de farklı oturumlarla birbirinden ayırma işlemini yapmaktadır.


LAEoWs.gif


6. Sunuş Katmanı :

Sunuş katmanında en önemli görevi yollanan verilerin karşı bilgisayar tarafından da anlaşılacak bir şekilde çevrilmesidir. Bu sayede farklı programların da birbirlerinin verisini kullanabilmesi mümkün hale gelmiş olur.
Sunum katmanı ve uygulama katmanların da verileri yollar ve bu daha sonra katmanda verinin yapısı, ve biçimi ile ilgili düzenlemeler yapılmakta, verinin formatı belirlenir. Daha sonra verilerin şifrelenmesi, açılması, sıkıştırılması da bu katmanlarda yapılmış olur.


NPm60e.jpg


LAEYax.png


7. Uygulama Katmanı :

Uygulama katmanları bilgisayar uygulaması ve ağ arasında bir ara birim sağlamaktadır. OSI katmanları ise arasında sadece bu katman ve katmanlara servis sağlamaz. Uygulamaların ağ üzerinde çalışması sağlanır.
Uygulama katmanı ağ servisini ve kullanacak olan programdır. Bu katmanda kullanıcıların gereksinimlerini karşılar. SSH, telnet, FTP, TFTP, SMTP, SNMP, HTTP, DNS protokolleri ve tarayıcılar bu katmanda çalışmaktadır.


NPvulo.jpg


LAEoWs.gif



Yazılım Nedir / Tarihçesi :


NPvY71.jpg


- Tanımlanmışları ve bir işlevi yerine getiren, - Girdi ve çıktılar barındıran, herhangi bir donanımın üzerinde çalışabilen, bilgisayar programı ve programlarından veya kullanım bakım kılavuzları gibi belgelerden oluşan bir üründür uygulamadır pogramdır vs.

1 : İşletim Sistemleri ve Anabilgisayarlar (Mainframe), Kart okuyucuları
2 : DOS ve PC’ler
3 : Derleyici (Compiler) ve Yorumlayıcılar (Interpreter) ve Yeni nesil yazılım dilleri
4 : Windows
5 : Yarı İletken teknolojisinin fiyat ve boyutlara etkisi
6 : Veri haberleşmesindeki gelişmeler
7 : İnternet


Ld35cP.png


LAV7By.png
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.