Komut İşleme Hızı (4) | NamelessesMan

NamelessesMan

Kıdemli Üye
30 Haz 2013
2,270
0
Şimdi mikroişlemcileri birbirinden ayıran özellikleri açıklayan makaleler ile karşınızdayım . İlk inceleceğimiz özellik komut işleme hızı'dır.

Komut İşleme Hızı: Mikroişlemcilerin çalışabilmesi için saat sinyallerine ihtiyaç vardır. Mikroişlemci, her saat sinyalinde bir sonraki komutu işletir. Mikroişlemciler ihtiyaçları olan bu saat sinyalini osilatörler vasıtasıyla elde ederler. Saaat sinyalini ya osilatörü dışarıdan mikroişlemciye bağlayarak ya da eğer mikroişlemcinin dahili özelliği varsa, saat sinyalini yazılım yoluyla oluşturarak elde edebiliriz. Yani mikroişlemcinin bir komutu işleme hızı, kullanılan osilatörün frekansı ile ilgilidir ama kullanılan osilatörüün frekansının da mikroişlemci tarafından desteklenmesi gerekir. Örneğin 12 MHz'lik bir osilatör frekansıyla çalışan bir mikroişlemciye 20 MHz'lik bir osilatör bağlandığında mikroişlemci 20 MHz frekansında çalışmayacak, sistem istenildiği şekilde düzgün işlemiyecektir. Kullandığınız mikroişlemcinin osilatör frekansını datasheet'e bakarak öğrenebilirsiniz.İşlemcinin hızını belirlerken saat sinyali frekansından başka mikroişlemcinin komut çevrim süresi de önemli yer tutmaktadır. Komut çevrim süresi, Mikroişlemcinin bir komutu kaç saat sinyali periyodunda gerçekleştirdiğini gösterir. Osilatör frekansı komut işleme hızında önemli bir etken olsa da komutun bulunup getirilmesi (fetching)- komutun çözülmesi (encoding)-komutun işlenmesi (executing) işlem dizisinin uzunluğu da mikroişlemci hızını etkileyen diğer bir faktördür.


Meraklısına Osilatör:
Kare dalga veya üçgen dalga dendiği zaman akıllara genellikle osilatör elemanı gelir. Gömülü sistemlerde, elektronik devrelerde bu dalga şekillerini osilatör yardımıyla elde ederiz. Osilatör, bir yükselteç yardımıyla verdiği çıktıyı girdi olarak geri alır. Bu duruma pozitif geri besleme denirken, bu sayede sinyal her seferinde kendini yenilemiş olur. ;

Osilatör (salıngaç), elektronik devrelerde, kare, testere ve üçgen elektrik sinyallerini veren elektronik düzenektir.

Düşük frekans osilatörleri (LFO) 0.1Hz ile 10Hz arasinda dalgalar üretirler.

Doğru akımdan, herhangi bir devreyi veya cihazı beslemek için yüksek güçte bir AC akımı oluşturan osilatorlere invertör adı verilir.
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.