Linux Server Yönetimi(Detaylı Anlatım)

Profesör

Kadim Üye
10 Nis 2020
5,091
1,607
-Türkistan-


Linux Server Yönetimi



Merhaba değerli TürkHackTeam Üyeleri,

Bugün ki konumuzda Linux Server Yönetiminden bahsediceğiz.

Lіnux en bellі başlı anlamda bakıldığında bir işletim sіstemі çekirdeğini ifade eder. Linux üstüne eklenen türlü modüller ile mаkro kitlelere görev veren bіr ağ, zatî bir bünye oluşturulabilir. Linux çеkirdеğinin okunuşu рarçalı bir yapıya іye olduğunu hatırlatmak mümkün. Bu sebeple donanımlar arasında bağ, disk yönetimi okunuşu apışlık bağlantıları büsbütün Lіnux model yöneticiѕi eliyle gerçekleştirilir. Lіnux en bellі başlı anlamda bakıldığında bir işletim sіstemі çekirdeğini ifade eder. Linux üstüne eklenen türlü modüller ile mаkro kitlelere görev veren bіr ağ, zatî bir bünye oluşturulabilir. Linux çеkirdеğinin okunuşu рarçalı bir yapıya іye olduğunu hatırlatmak mümkün. Bu sebeple donanımlar arasında bağ, disk yönetimi okunuşu apışlık bağlantıları büsbütün Lіnux model yöneticiѕi eliyle gerçekleştirilir.

Açık kodlu bir işlеtim ѕiѕtemi olan Linux geliştirilmeуe bаşlаndığı günden itibaren türlü versiyonlаrıylа özen çekiyor. Eskiden çok aşkın göz önünde olmamaѕına karşın günümüzde onaylama görmüş altenatif işletim sistemlerinden birisidir. İntenet tabanlı bir hayli projenin Linux yоl yönetimi ile daha basitçe bіr biçimde yapıldığını söyleyebіlіrіz. Açık kodlu bir işlеtim ѕiѕtemi olan Linux geliştirilmeуe bаşlаndığı günden itibaren türlü versiyonlаrıylа özen çekiyor. Eskiden çok aşkın göz önünde olmamaѕına karşın günümüzde onaylama görmüş altenatif işletim sistemlerinden birisidir. İntenet tabanlı bir hayli projenin Linux yоl yönetimi ile daha basitçe bіr biçimde yapıldığını söyleyebіlіrіz.




Linux İşletim Sistemleri

Aslında Linux bir işletim sistemi değildir. Genel anlamda her yerde yapılan tanım işletim sistemi olduğudur. Ancak Linux için işletim sistemi çekirdeği tanımı yapılmalıdır. İlk geliştiren yazılım uzmanı tarafınca Unix’ten etkilenerek keşfedilmiştir. Ancak buna karşın Linux işletim sistemi çekirdeğinin Unix’le bir bağı bulunmamaktadır. Tamamen sıfır olarak aleni kaynak kodlu ve ücretsiz bir şekilde piyasaya sunulmuştur. Destek vermemesine rağmen hepimiz tarafınca kullanılabilir ve geliştirilebilir.

Linux işletim sistemi çeşitli kaynaklarca Linux dağıtımları ile güçlenerek bir işletim sistemine dönen Linux çekirdeğinden oluşur. Bu Linux dağıtımları Linux çekirdeği, Genel Kamu Lisansı araçları, X pencere modülü ve masaüstü yönetim ortamı ile oluşmaktadır. Teknolojik cihazların işletim sistemi tercihleri günümüzde yüksek oranda Linux olabilmektedir. Buna en büyük örnek sunuculardır. İş yükü son derece yüksek olan ve internet projelerinin temeli olan veri tabanlarının neredeyse hepsi Linux işletim sistemi kullanmaktadır.




Linux Sistem Ve Ağ Yönetimi

Linux sistem ve ağ yönetimi sistem yöneticileri tarafından kontrol edilir. Linux tabanlı bir sistemin gerek normal gerekse ağ yönetimi söz konusu olduğunda geniş tabanlı bir proje olduğunu anlayabilirsiniz. Günümüz şartlarında Linux’un açık kaynak kodlu olması, daha esnek bir yapıya sahip olması, maliyetinin az oluşu gibi sebeplerden kullanımı artmıştır. Üniversiteler gibi büyük ölçekli kurumlarda ağ yönetimleri Linux kullanılarak kolayca kontrol ediliyor.

Linux sistem yönetiminde ağ yönetiminin yeri oldukça büyüktür. Bu konuda yapacaklarınız trafik denetimi, istenmeyen trafiği engelleme ve bant genişliğini optimize etmekle başlayacaktır. Bunun dışında virüs ve solucanlarla mücadele, zararlı içeriklerin filtrelenmesi, yönlendirme ve yasaklamaların takibi olarak devam edecek. Linux sistem ve ağ yönetiminin prensibini oluşturan bu detayları Linux sistem yönetimi pdf okuyarak geliştirmeniz mümkün olacaktır.




Linux Sunucu Yönetimi

Sunucular orta düzeyde ev ve iş kullanımlarından başlayarak büyük ölçekli internet oluşumlarına ev sahipliği yapar. Veri akışı, veri depolama, ulaşılabilirlik, güvenlik ve kesintisiz bağlantı özellikleri yönünden kişilerin tercihidir. Sunucular içinse en çok kullanılan işletim sistemi Linux’tur. Bunun temel sebebi ücretsiz olması ve diğer işletim sistemlerine oranla daha işlevsel bir yapıyla esnek olmasıdır.

Linux sunucu yönetimi diğer işletim sistemlerine göre biraz daha karmaşık gelebilir. Çünkü Linux tabanında bazı kodlarla çalışmaktadır. En basit örneğiyle Windows’ta görsellerle yapabildiğimiz bir işlemi Linux için kod yazarak yapmamız gerekiyor. Ancak çeşitli Linux sistem yönetimi eğitimi materyalleriyle bu sorunu çözebilirsiniz. Çünkü alıştıktan sonra Linux’un zor bir yanının olmadığını göreceksiniz.

Ubuntu , Gento, Debian gibi Linux dağıtımları en bilindik Linux tabanlı işletim sistemleridir. Bireysel kullanımları son dönemlerde bir hayli artmıştır.

Linux en düşük gereksinimlerle çalıştığı için sunucu performansını en üst düzeyde tutar. Ayrıca sürekli çalışması için tasarlanan bir yapıya sahiptir. Yani bir program ya da kod diziniyle sistemi güncellediğinizde kapatıp açmak gibi dertleriniz olmaz. Kapanmadan çalışma baz alındığında alternatif işletim sistemlerine oranla çok yüksek bir avantajı vardır. Bununla beraber neredeyse piyasada bulunan tüm işletim sistemleri, tüm cihazlar, tüm uygulama ve formatlarla uyumludur. Sunucular için Linux kullanmak bu sebeplerden ötürü son derece makul bir karardır.




Linux Eğitimi

Linux eğitimi için alacağınız temel bilgiler kadar yapacağınız pratik oldukça önemlidir. Teorik anlamda bilgi edinebileceğiniz Linux sunucu yönetimipdf belgesi size bir başlangıç olabilir. Bunun dışında Linux sistem yönetimi eğitimi veren Linux kursları bulunmaktadır. Bu vasıtayla teorik bilginin yanında pratik yapma şansı yakalayabilirsiniz.

Linux eğitimine başladığınızda kendinize pratik anlamda katkı sağlamak için bir VPS kiralayarak Linux işletim sistemiyle yönetebilirsiniz. Bu size öğrendiklerinizi uygulama şansı sağlayacaktır. Linux sunucu yönetimi bu işin temelini oluşturan faktörlerin başında gelmektedir. Linux öğrenmek istediğinizde başlangıç noktanız temel kodlar olacaktır. Çünkü Linux işletim sisteminin temel prensibi kodlara dayalı çalışıyor olmasıdır. Ne yazık ki bu kodları bilmeden Linux kullanmanız imkânsızdır.

Linux eğitimi için internetten detaylı anlatımlar ve görsel Linux eğitimleri bulabilirsiniz. Ancak hangi metotla Linux öğrenirseniz öğrenin adım adım ilerlemeniz gerektiğini unutmamalısınız. Klasik bir Linux eğitiminin adımlarını şu şekilde sıralayabiliriz;
🎯Linux’a Giriş
🎯Temel Linux Kullanımı
🎯Linux’ta Kullanıcı Yönetimi
🎯Linux Dosya Sistemi
🎯Linux Sistemlerde Yardım Alma
🎯Test Editörleri
🎯İş Yönetimi
🎯Dosya Sisteminde Arama İşlemleri
🎯Paket Yönetim Sistemi
🎯Servis Yönetimi
🎯Sistem Gözetlemesi
🎯Zamanlayıcı Görevleri
🎯Linux Ağ Yönetimi
🎯İleri Seviye Kernel Ayarları
🎯Bash Script Programlama
🎯Linux Log Altyapısı
🎯Linux Güvenliği




kaynak:https://veriakademi.com/linux-sistem-yonetimi


 
Moderatör tarafında düzenlendi:

ѕeleɴια

Kıdemli Üye
18 May 2018
2,620
905
ZYZZ
Ellerine sağlık . Linux hakkında bazı yanlış bilinen bilgilerin doğrusu verilmesi güzel olmuş. Teşekkürler
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.