Linux'un Temelerine Giriş 1

Nonantiy

Moderasyon Ekibi Lider Yardımcısı
28 Haz 2020
1,980
1,077
Kayseri
İyi günler Türk Hack Team ailesi.
Bugün sizlerle Linux işletim sisteminin temelerine giriş yapacağız.
1674678e8b51d708035a9bdad3bfc16dc9be9aa8.jpeg

Linux'un Tarihi
KhJDZS.gif

Linux'un hikayesi 1991 yılında başlamakta. Finlandiyalı öğrenci. UNİX'in mimarisine uygun bir işletim sistemi geliştirilmeye başlamıştır. Bu işletim sisteminin sahibi ise Linux Torvalds'dır.



Linux nerelerde kullanılır.
KhJDZS.gif

Linux'u kullanmın Windows'u kullanmak kadar basit olduğunu düşünmüyorum. Linux kullanmak kulağa dahada korkutucu gelmektedir. Bunun birçok sebebi bulunmakta. Fakat en basitlerinden birisi Linux'u kullanmak için uğraşman gerekiyor. Kimsede bir işletim sistemini kullanmak için o kadar çok zaman ayırmaz. Bu yüzden Linux hem hafif olması hemde hızlı çalışması sebebiyle genelikle sunucularda kullanılmaktadır. Örnek olarak mağazalarda kasa ve kasa gibi Satış Noktası (PoS) sistemlerinde kullanılır.


Terminal ve basit komutlar.

KhJDZS.gif

Linux'umuzu ilk açtığımızda eğer bir masaüstü ortamı kurmadıysaniz karşınıza bir adet terminal çıkacaktır. Terminal tamamen yazıdan oluşan makinede komut çalıştırabildiğiniz bir yazılım diyebillirim. Eğer Linux terminalini istediğiniz gibi kullanmak istiyorsanız birçok komudu bilmeniz gerekmektedir. Temel komutlardan başlıyalım.

Whoami - Hangi yetkilere sahip olduğunuzu ve hangi kullanıcıda oturum açtığınızı görebillirsiniz.
Clear - Terminal üzerinde bulunan bütün yazıları siler ve size terminalde temiz bir ortam sağlar.
Echo - girdiğiniz parametrenin ekran çıktısını terminale yazdırır.


Terminal ile dosya sistemine erişme.

KhJDZS.gif


Eğer bir masaüstü ortamı kurmadıysanız bilgisayarınızdaki dosyalara erişmek isteyeceğinizi düşünüyorum. Bunun için beli başlı komutlar bulunmaktadır. Simdi isterseniz onlara bakalım.
ls - bulunduğunuz klasördeki dosyaları listeler.
cd - klasör değistirmenize yarayan bir komuttur.
cat - metin dosyalarını değistirmeye veya birleştirmeye yarar.
mv - dosyaların yerini değistirmeye yarar.
mkdir - sizin bilgisayarınıza bir adet klasör oluşturur.
pwd - suanda işlem yaptığınız klasör'ün konumunu ekrana yazar.
Which - istediğiniz program veya klasör'ün yerini size tarif eder.


Burada anlatığım komutlar oldukça basit ve kullanımı kolay komutlar. İleriki konularda bu komutların zorluğunu artıracağım. Örnek olarak dosya arama işlemine ve Linux'un kendi içerisinde barındırdığı operatörlere ardından dağıtımların ne olduğuna. Hangi dağıtımı kullanırken neye dikkat etmemiz gerektiğine vb bakıcağız. İyi günler dilerim sağlıcakla kalın.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.