LPDDR'ı İnceleyelim

Jaime Lannister

Kıdemli Üye
1 Ara 2020
3,692
806
Casterly Rock
Merhaba TurkHackTeam üyeleri bugün LPDDR'ı inceleyeceğiz.

qludCv.png

YHOrwJ.gif

qludCv.png


LPDDR SDRAM olarak da bilinen Low-Power Double Data Rate'in kısaltması olan LPDDR, mobil bilgisayarlar için dinamik erişimli bellektir.

Modern LPDDR SDRAM, teknolojiyi mobil uygulama için daha uygun hale getiren çeşitli farklılıklarla DDR SDRAM'den farklıdır.

LPDDR teknoloji standartları, DDR standartlarından bağımsız olarak geliştirilir, örneğin LPDDR4X ve hatta LPDDR5, örneğin DDR5 SDRAM'den önce uygulanır ve DDR4 SDRAM'den çok daha yüksek veri hızları sunar. Daha eski varyantlar Mobil DDR olarak da bilinir ve mDDR olarak kısaltılır.

s4julnq.


Farklı LP-DDR Nesillerinin Özellikleri

Sabit cihazlarda ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılan ve genellikle 64 bit genişliğinde bir bellek veri yolu üzerinden bağlanan standart SDRAM'in aksine, LPDDR ayrıca 16 veya 32 bit genişliğinde kanallara izin verir.

"E" versiyonları, spesifikasyonların geliştirilmiş versiyonlarını gösterir. %33'lük bir performans artışı için bellek dizisini 266.7 MHz'e kadar hız aşırtmayı resmileştirirler. Bu yüksek frekansları uygulayan bellek modülleri, Apple MacBook'larda ve oyun dizüstü bilgisayarlarında kullanılır.

Standart SDRAM'de olduğu gibi, çoğu nesil dahili getirme boyutunu ve harici aktarım hızını ikiye katlar. (DDR-4 ve LPDDR-5 istisnalardır.)

julmyrr.


LPDDR 1

Orijinal düşük güçlü DDR (bazen geriye dönük olarak LPDDR1 diye adlandırılır) DDR SDRAM'in biraz değiştirilmiş bir şeklidir ve genel güç tüketimini azaltmak için çeşitli değişiklikler yapılmıştır.

En önemlisi, besleme voltajı 2,5 V'tan 1,8 V'a düşürüldü. Ek tasarruflar, sıcaklık telafili yenilemeden (DRAM düşük sıcaklıklarda daha az yenileme gerektirir), kısmi dizi kendini yenilemeden ve tüm belleği feda eden "derin güç kapatma" modundan gelir. Ek olarak, yongalar daha küçüktür ve mobil olmayan eşdeğerlerine göre daha az tahta alanı kullanır. Samsung ve Micron, iPhone 3GS, orijinal iPad, Samsung Galaxy Tab 7.0 ve Motorola Droid X gibi tablet ile telefon cihazlarında kullanılan bu teknolojinin ana sağlayıcılarından ikisidir.

krg6yjx.


LPDDR2

Yeni bir JEDEC standardı JESD209-2E, daha çarpıcı biçimde revize edilmiş düşük güçlü bir DDR arabirimini tanımlar. DDR1 veya DDR2 SDRAM ile uyumlu değildir, ancak aşağıdakilerden birini barındırabilir:
  • LPDDR2-S2: 2n önceden getirme belleği (DDR1 gibi),
  • LPDDR2-S4: 4n önceden getirme belleği (DDR2 gibi), veya;
  • LPDDR2-N: Uçucu olmayan (NAND flash) bellek.

Düşük güç durumları, bazı ek kısmi dizi yenileme seçenekleriyle temel LPDDR'ye benzer.

Zamanlama parametreleri LPDDR-200 ila LPDDR-1066 için belirlenir (100 ila 533 MHz saat frekansları). 1.2 V'ta çalışan LPDDR2, kontrol ve adres hatlarını 10 bitlik bir çift veri hızında arttırır. Komutlar, ön yükleme ve çoğuşma sonlandırma işlem kodlarının yeniden atanması dışında normal SDRAM'ınkilere benzer.

Sütun adres biti C0 hiçbir zaman aktarılmaz ve sıfır olduğu varsayılır. Seri aktarımlar bu nedenle her zaman eşit adreslerde başlar.

82svjdd.


LPDDR4X

Samsung Semiconductor, LPDDR4X olarak adlandırdığı bir LPDDR4 varyantı önerdi: 11 LPDDR4X, G/Ç voltajının (Vddq) 1,1 V'tan 0,6 V'a düşürülmesiyle ek güç tasarrufu sağlanması dışında LPDDR4 ile aynıdır. 9 Ocak 2017'de SK Hynix, 8 ve 16 GB LPDDR4X paketleri ve JEDEC, 8 Mart 2017'de LPDDR4X standardını yayınladı. Daha düşük voltajın yanı sıra, ek iyileştirmeler arasında daha küçük uygulamalar için tek kanallı bir kalıp seçeneği, yeni MCP, PoP ve IoT paketleri en yüksek 4266 MT/sn için ek tanım ve zamanlama iyileştirmeleri yer alıyor.

orot0wp.


8BfzfS111434df5fdd155e.md.png

zcIPpR.gif
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.