Maillerden Gelen Tehlikelere Karşı Nasıl Korunulur? / SessizKalpler

SessizKalpler

Kıdemli Üye
17 Ocak 2016
4,911
23
.
Maillerden Gelen Tehlikelere Karşı Nasıl Korunulur? / SessizKalpler​

email.png

Virüsün nereden bulaşacağı her zaman belli olmuyor bazen indirdiğimiz bir dosyadan bazen taktığımız bir USB bellekten bazen de son derece masum bir mailden bu konu içerisine e-posta aracılığı ile gelen tehlikelere karşı nasıl korunmanız gerektiği hakkında bilgiler vermeye çalışacağım izninizle anlatımıma başlayım.

Öncelik olarak gelen mailin sahte olup olmadığının tespit edilmesi gerekiyor bu tespit nasıl yapılır der iseniz göndericinin adresine bakmak kullandığı dili incelemek mail içerisinde bizden ne talep ettiğine bakmak bunun için yeterlidir yani demek istediğim hiçbir şirket e-posta aracılığı ile sizden özel yada kişisel bir bilgi istemez yada bir hesaba para yatırmanızı talep etmez bazen gönderici adresi şirket maili gibi gösterilebilir bu durumda adrese bakmak yeterli olmaz, içeriği incelemek son derece önemlidir elbette sizden istediklerini doğrudan yaptırmayacaktır. Sosyal mühendislik kullanacaktır yani şu şekilde bir örnek vereyim size ödül çıktığını söyler ve güvenlik amaçlı verilen adrese para yollamanızı ister böylelikle ödülün size verileceğini söylerler en basitinden bir senaryo uydurdum tabi ki bunun çok daha profesyonel çeşitleri olabilir.

Dikkat etmeniz gereken başka bir noktada size tıklamanız için bir link verilebilir link herhangi bir banka hesabının, sosyal medya hesabının, yada alışveriş sayfasının klonu olabilir tıkladığınız zaman orijinal sitesinin aynısı karşınıza çıkar bu durumda kesinlikle bilgilerimizi vermemeniz gerekmektedir. Biraz önce bahsettiğim gibi bu işlemi tabi ki doğrudan yaptırmayacaktır. Size bir vakıf sitesinin yöneticisi olduğunu ve sayfayı beğenmenizin onlar için destek olduğunu söyler sizde verdikleri linkte tıkladığınız zaman güvenlik amaçlı hesap bilgilerinizin girmeniz gerektiği ile ilgili bir ekran karşınıza çıkar buda başka bir senaryo çeşidi Bu durumda gelen maillerde bulunan linklere kesinlikle tıklamıyoruz.

En önemli noktalardan biride mailler ile birlikte gelen ekler mail içerisine son derece masum bir kedi fotoğrafı yerleştirebilir bu durumda insan oğlu zaafı yüzünden resime görüntülemek için tıklayacak ve bilgisayarına indirecektir ama farkına varmadığı şey resim ile birlikte bilgisayarın tonlarca virüs indirecek tüm bilgilerini saldırgana olduğu gibi sunacaktır. Kesinlikle mail ile birlikte gelen eklerin açılmaması gerekiyor yada açılsa bile virüs taramasından geçirilmesi lazım.

Evet arkadaşlar konumu toparlarsam güvenliğiniz için tanımadığınız adreslerden gelen mailleri açmamanız gönderilen her linkte tıklamamanız, sizden kişisel bilgilerinizi isteyen mailerden uzak durmanız hatta doğrudan engel atmanız, mailler ile gelen eklere ek demişken dosya, fotoğraf, video, belge, program vb. doğrudan indirip açmamanız açmanız gerekse bile virüs taramasından geçirmeniz gerekmekte. Başka bir konumda görüşmek üzere bu konuda tamamen tarafımca yazılmıştır herhangi bir alıntı yapılmamıştır iyi forumlar dilerim.
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.