Manchester Code

'Execution

Kıdemli Üye
13 Ocak 2018
3,227
29
Merhabalar,

Bu makalemizde Manchester Kodlamasından bahsedeceğim. Hazırsanız başlayalım..


MANCHESTER CODE ( İKİ FAZLI KODLAMA ) NEDİR ?

Manchester kodlaması, iletici ve alıcı arasında gerçekleşen sinyalleşme senkronizasyonunun normal seyrinde devam etmesine ve bozulmamasına olanak sağlayan ikili veri kodlamasıdır. Ve kodlamada 1 ve 0 rakamları kullanılır. Burada sinyalleşme senkronizasyonunun bozulmamasının temel nedeni aynı rakamın en fazla 2 defa yan yana gelecek şekilde kodlama yapılmasıdır. Lakin bu kodlama verinin bant genişliğini arttıracaktır. Örnek vermek gerekirse elimizde "100101" şeklinde 6 bitlik veri mevcut olsun. Her "1" rakamının yerine sırasıyla "1" ve "0" gelecek ve her "0" rakamının yerine sırasıyla "0" ve "1" rakamı gelecektir. 6 bitlik verimiz bu bilgimize göre "10 01 01 10 01 10" şeklinde Manchester Kodlamasını oluşturacaktır. Bu örnek üzerinde de görebildiğimiz gibi aynı rakam en fazla 2 defa yan yana gelmiş ve bant uzunluğumuz artmıştır. Ayrıca belirtmem gerekir ki Start biti dediğimiz "0" ile başlayan ve Stop biti dediğimiz "1" ile biten veri çerçevelerinde, bu iki bit ve bizim 6 bitlik verimiz toplamda 8 bitlik bir veri çerçevesini oluşturur. Ek olarak bu şekilde start ve stop bitleri bulunan verilerin iletimlerinde "Asenkron Haberleşme" dediğimiz veri iletim şekli kullanılır.

Elimizde "0100110" şeklinde 7 bitten oluşan verimiz olduğunu varsayalım. Manchester kodlamasında her "1" biti için "10" ve her "0" biti için "01" kodlaması yaptığımızı bildiğimize göre bu veriyi manchester kodlaması ile kodlayalım. Manchester kodlamasıyla oluşturduğumuz kodlama "01100101101001" olacaktır. Buradan da anlaşılacağı üzere bit sayımız "7"den "14"e çıkmış yani 2'ye katlanmıştır.

Şimdi Manchester Kodlamasında voltaj düzeylerinden bahsedelim. Bir veri geçişi pozitif voltaj düzeyi ve negatif voltaj düzeyi olarak 2 ayrı voltaj değerinde gerçekleşir. Bu geçişler bir yandan veriyi temsil ederken öte yandan saat denetimini de gerçekleştirir. Negatif'ten Pozitif'e geçişleri "1" temsil ederken pozitif'ten negatif'e geçişleri "0" temsil eder. Veri iletimi esnasında her bitin bir geçiş gerektirmesi sebebiyle veri sinyali asla sürekli olarak yüksekte veya sürekli olarak alçakta kalmaz böylece olası bağlantı sorunları bu kodlamada görülmemektedir.
.


Veri "1"deyken negatiften pozitife doğru bir düzey değişimi görülür.



Aynı şekilde "0"dayken pozitiften negatife doğru geçiş yapar.



"0"dan "0"a veri geçişlerinde ise bit genişliği yarıya bölünür. İlk yarıda veri, pozitiften negatife iner. Mevcut bitin tam ortasına gelindiğinde voltaj değeri yukarı doğru çıkar. İkinci yarıya gelindiğinde ise tekrar negatife iner. ve 1 bit tamamlanmış olur.



"1"den "1"e geçişlerde ise veri, negatiften başlar ve bitin yarısına gelindiğinde pozitife çıkmış olur. bitin tam ortasında negatife iner ardından ikinci yarıda tekrar pozitife çıkarak 1 biti tamamlar.





MANCHESTER CODE ÖZELLİKLERİ

Bir biti karşılayan aynı sayı yan yana maksimum 2 defa gelir.
Bu kodlamayla gerçekleştirilen veri iletiminde Bant Genişliği 2 katına çıkar
Her bir bit bir geçiş gerektirir.
Her bit için yapılan geçişler, uzun süre yüksek voltajda kalma veya uzun süre alçak voltajda kalma sorunlarını ortadan kaldırır.
Veri bitlerine ek Start biti ve Stop biti olmak üzere 2 bit daha bulundurur.
Asenkron haberleşmede Kullanılır
Sinyalleşme Senkronizasyonu problemi yaşanmaz


MANCHESTER CODE KULLANIM ALANLARI

Manchester Code,
Dijital Adreslenebilir Aydınlatma Protokolünde (DALI),
Kablosuz Haberleşmelerde,
Otomotiv sektöründe,
VAN ve CANBUS protokollerinde,
Asenkron Haberleşmede kullanılır




 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.