MATLAB ile PROGRAMLAMA

Suskun

Kıdemli Üye
23 Ocak 2012
2,767
678
Germany
giphy.gif


matlab-nedir-nerelerde-kullan%C4%B1l%C4%B1r.jpg


Bu bölümde MATLAB yazilimini baslangiçta kolaylikla kullanabilmek için gerekli olan komut ve fonksiyonlar verilecektir.

Su ana kadar MATLAB ile yaptigimiz uygulamalarda, belirli bir islemi gerçeklestirmek üzere gerekli olan komut ya da fonksiyonlari komut satirindan, >> sembollerinden sonra tek tek girerek icra ediyorduk. Oysa, MATLAB komut ya da fonksiyonlarindan gerçeklestirmek istedigimiz bir isle ilgili özel bir grubu, bir dosyaya kaydederek, bu dosya isminin çagirilmasiyla icra ettirebiliriz.

Bir deyimler ya da komutlar grubunu içeren bu tip bir dosyaya MATLAB’de M-dosyasi (M-File) adi verilir. Bir komut grubu içerdigi için tanim itibariyle bir program dosyasidir. Dolayisiyla programlama M-dosyalari olusturularak yapilir.

-- Komut satirina “helpwin” komutu girilirse veya MATLAB’in Help menüsünden “Help Window” seçenegi seçilirse karsimiza gelecek yardim seçeneklerinden istenilen konu hakkinda bilgi alinabilmektedir.

-- “M-File” Olusturma : Programlama islemi M-File (Program Dosyasi) dosyalarinda yapilir. Bu nedenle program yazarken en çok kullanilacak olan islem M-File olusturma islemidir. Bunun için “File” menüsünden “New” seçilir ve daha sonra “M-File” seçenegi seçilir. Böylece yeni bir programlama ekrani elde edilir. Programlama islemi bittikten sonra “M-File” dosyasinin “File” menüsünden “Save As” seçenegi seçilir. Yazilan program buradaki “work” çalisma dosyasinin içine istenilen isimle kaydedilir. Kaydedilen dosyalarin uzantisi .m olarak kaydedilir. (Örnek:sonuc.m) Istenen dosyayi çalistirmak için ise komut satirinda dosya ismini yazip “Enter” tusuna basmak yeterlidir. Ayrica “work” menüsüne girilip oradan da çalistirilabilir.


A) GENEL AMAÇLI KOMUTLAR

-- “ workspace ” komutu : Çalisma esnasinda çalisma alaninda (bellegin kullaniciya ayrilan kismi) mevcut degiskenler hakkindaki ayrintili bilgi asagida gösterildigi gibi bir pencere içinde verilir. Pencere içindeki degiskenlerin üzerine çift tiklayarak o degiskenle ilgili bilgilere ulasilip degisiklikler yapilabilir.

B) DEGISKEN ATAMA

“ C ” ve “ PASCAL ” gibi programlama dillerinde, programin ana gövdesinin olusturulmasina baslamadan hemen önce, programdaki tüm degiskenlerin hangi tip degisken olduklarini belirtmek ve programin bilgisayar belleginden uygun miktarda alani bu degiskenler için tahsis etmesini saglamak gerekir. MATLAB’de degiskenler, kendilerine ait bir isim ve onlara atanacak degerler yardimiyla olusturulurlar. Önceden degisken tipini belirtmeksizin, degiskene verilen degere bagli olarak MATLAB, uygun degisken tipini belirler ve bilgisayar belleginden yeteri kadar yeri bu degiskene tahsis eder. Birinci bölümde temel atamalarla ilgili bazi bilgiler (sabit, degisken, matris,
dizi, vektör tanimlama...) verilmisti.


C) FONKSIYON OLUSTURMA VE DIGER KOMUTLAR:

-- sum( ), min( ), max( ), mean( ) komutlari : Yandaki komutlar sirasiyla bir vektörün elemanlarinin toplamini, en küçük elemanini, en büyük elemanini ve ortalamasini bulur

D) DÖNGÜ ve SARTLI IFADE UYGULAMALARI:

1.SARTLI IFADELER :
-- “ if ” yapisi : “ if ” komutunun MATLAB’de 3 farkli sekli mevcuttur :

a) if kosul
deyim1
deyim 2
deyim_n
end

Kosul dogru ise deyim1, deyim1, ... , deyim_n, ile belirtilen deyimler grubu icra edilir ve programin kontrolü end’i izleyen deyime geçer; kosul yanlis ise bu durumda deyim1, deyim2, ..., deyim_n ile belirtilen deyimler grubu icra edilmeden kontrol end’i izleyen deyime geçecektir.

2.DÖNGÜ IFADELERI :
-- “ for ” döngüsü : Parametre degeri baslangiç degerinden baslayarak ve her seferinde artim degeri kadar arttirilarak son degere erisene kadar degistirilir. Parametrenin her degeri için, deyim1, deyim2, deyim_n seklinde belirtilen ve for-end sözcükleri arasinda yer alan deyimler grubu icra edilir. Parametrenin degeri son degeri asinca, programin kontrolü end’i izleyen deyime yani çevrimin disina çikacaktir.


7z0AWK.png


"*"
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.