MD5 Nedir ? Neler Yapılır ?

KARA ALP

Uzman üye
15 Eyl 2018
1,071
68
İSTİHBARAT
MD5 nedir, Ne İşe Yarar?


4cMe0d.jpg


Herkese merhaba bugün sizlere güzel bir konu ile devam edeceğiz. Konumuz MD5 nedir ? neler yapılır ? bunları ele alacağız.

Bu işi temelden başlayarak ileri seviye'ye kadar öğrenmekte fayda vardır.


5NU7RR.png


MD5 NEDİR ?

MD5 tarihçesine bakalım.

MD5 mit de görev yapan Ron Rivest tarafından 1991 yılında yapılmış bir tek yönlü şifreleme algoritmasıdır, veri bütünlüğünü analiz etmek için kullanılan, bir şifreleme algoritmasıdır, bu algoritma girdinin büyüklüğünden bağımsız olarak 128 bitlik bir çıktı üretir ve girdide'ki en hassas bir bit değişikliği bile çıktının tamamen değişmesine neden olur.

Siber güvenlik alanında ilerleyen arkadaşlar sıklıkla karşılaştığı durumlardan biridir. MD5 kendinize ait olan özel verileri korumak adına yapılmış özel şifreleme taktiğidir. Genelde md5 siteler deki admin ve password bilgileri korumak için daha sıklıkla kullanılır, md5 kendine ait başlıca özellikleri mevcuttur.

ÖZELLİKLERİ

1=) Md5 algoritması tek yönlü çalışır. Şifreleme yapılır, ancak şifre çözüm işlemi yapılamaz.

2=) Md5 algoritması, üzerinde işlem yapılan dosyada aktarma herhangi bir değişiklik olup olmadığını tespit eder.

3=) MD5 algoritması bir alt sürümü olan MD4’e göre yavaş çalışır, ancak şifrelendirme sistemi çok daha karışık ve çözülmesi güçtür.
4=) MD5’ın en çok kulanıdığı yerlerden biri, bir verinin dosyanın doğru transfer edilip edilmediği veya değiştirilip değiştirilmediğinin kontrol edilmesidir.
Kimlik belirleme uygulamalarında kullanılır.



5NU7RR.png


MD5 NERDE KULLANILIR ?


a) İnternet trafiğinde. "SSL (Secure Sockets Layer - Güvenli Yuva Katmanı)" gibi.
b) Özel bilgisayar ağlarında. "VPN (Virtual Private Network - Sanal Özel Ağ)" gibi.
c) Güvenli uzaktan ulaşım uygulamalarında. "SSH (Secure Shell - Güvenli Kabuk)" gibi.
d) Kimlik belirleme uygulamalarında.
e) MD5 algoritması, üzerinde işlem yapılan dosyada (aktarma gibi) herhangi bir değişiklik olup olmadığını tespit eder. Eğer bir değişiklik yapılmış ise, iletilen dosyanın Md5 hash algoritmasından çıkan sonuç ile ilk dosyanın Md5 hash’inin sonucu birbirinden farklı olduğunu unutmamak gereklidir.

f)
MD5’ın bir diğer kullanımı da public key şifrelemededir. Public key şifreleme asimetrik
simetrik şifrelemeye göre çok daha fazla hesap gücü ve zaman gerektirdiğinden Public key sistemlerde bile aslında Simetrik standart şifreleme kullanılır Daha sonra veri Md5 gibi bir hash’tan geçirilir ve kısa hash değerini asıl olarak asimetrik şifreleme ile tam şifrelenir. Böylece performans ile güvenlik arasında bir denge sağlanmış olur.


5NU7RR.png


cV71AB.png


MD5’i nasıl kullanırım ?



MD5 algoritma oluşturucusu, MySQL gibi veritabanlarında parolaları, kredi kartı numaralarını ve gizli tarihleri ​​depolamak için kullanışlıdır. Bu, özellikle MySQL, SQL, MariaDB, Postgress gibi veritabanlarını kullanan PHP, ASP programcıları ve geliştiriciler için yararlı bir çevrimiçi kaynaktır. MD5 algoritmasını kullanarak aynı düzeyi kodlamak, her zaman aynı 128 bit çıktı algoritmasıyla sonuçlanır. MD5 algoritmaları, popüler MySQL gibi veritabanlarında parolaları, kredi kartı numaralarını veya diğer hassas verileri saklarken genellikle daha küçük dizelerle kullanılır. Bu araç, Md5 algoritmasını 256 karakter uzunluğa kadar kolay bir dizeden kodlamanın hızlı ve basit bir yolunu sağlar.

Dosyaların veri bütünlüğünü sağlamak için MD5 algoritmaları da kullanılır. MD5 algoritması aynı girdi için her zaman aynı çıktıyı ürettiğinden, kullanıcılar kaynak dosyanın algoritma değerini hedef dosyanın yeni oluşturulan algoritma değeriyle karşılaştırarak güvenilir ve değişmez olup olmadığını kontrol edebilir.
MD5 algoritması şifreleme DEĞİLDİR. Bu girişin sadece bir parmak izi. Bununla birlikte, bu tek yönlü bir işlemdir ve bu nedenle, orijinal dizeyi elde etmek için MD5 işlemine tersine mühendislik uygulamak neredeyse imkansızdır.

Bu yüzden md5 kırmak için elinizde iyi bir WORDLİST olması gereklidir bu işlem BRUTE FORCE misali doğru bilgileri bulursanız işlem görür.


5NU7RR.png


OzLzJ3.jpg


MD5 HASH : bddc6570a2352ce945fc815d3cdad66

Kendine güvenen algoritmacıları davet ediyorum basit MD5 çözmeye, bakalım çözebilicek algoritmacı varmı?

Burada ÖNEMLİ bir husus dan bahsetmek istiyorum.
MD5 kıran siteler günümüzde çok
İşin aslı şu ki siz bir siteye girerek elinizdeki metini Md5 e çevirdiğinizde site bu metini ve Md5 hash karşılığını kayıt altına tutuyor. Başka biri girerek sizin bu çevirdiğiniz Md5 hashını arattığında ise veritabanında açık metin hali kayıtlı olduğu için kırılmış gibi göstericektir.
Aslında olan tek olay hashi alınmış bir verinin kayıt altına alınarak daha sonra kayıtlı karşılığını göstermekten başka birşey değil. aradığınız bir hashin karşılığını bulamadığında sistem'de yazan (No result found in our database) kelimesinden anlayabilirsiniz. Md5 şifre çözücüleri havuz mantığı üzerinden devam ederek işlem yapıyor.
Konumuz buraya kadar md5 nedir,neler yapılır bunları öğrendik.
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.