Mikro C Komutları 2 (50) | NamelessesMan

NamelessesMan

Kıdemli Üye
30 Haz 2013
2,270
0
Döngü Yapıları

while döngüsü

while döngüsü kendisine verilen koşul doğru olduğu sürece döngüyü çalıştırır. Döngüye girilmeden önce koşulun doğruluğu kontrol edilir, koşul doğru(true,1) ise döngü çalıştırılır, yanlış ise döngü bloğunun içindeki kod parçacığı çalıştırılmaz, program döngü bloğunun altından devam eder.

while (koşul ifadesi) {

çalıştırılacak satırlar;
}

Do-While döngüsü
do-while döngüsü while döngüsünün bir çeşididir. While döngüsünde koşulun doğru olup olmadığınının kontrolü döngü başında yapıldığı için koşulun doğru olmaması durumunda döngüye girilmez. Do-while döngüsünde ise koşulun doğruluğunun kontrolü döngü sonunda yapılır, yani koşul yanlış olsa bile, en az bir kere döngü bloğundaki kod işletilir.
do {
çalıştırılacak satırlar;
} while (koşul);

For Döngüsü
MikroC'de program yazarken en çok kullanacağımız döngü türü for döngüsüdür.Diğer döngü ifadelerine göre daha esnek ve güçlüdür. While ve do-while döngülerinde, döngünün kaç defa çalıştırılacağı ve ne zaman döngüden çıkılacağını bir sayaç değişkeni ile sağlarız. Bu sayaç değişkeni döngünün her çalıştırılışında arttırarak ya da azaltarak döngünün koşulunu sağlayıp sağlamadığını kontrol ederiz. for döngüsünde bu işlem daha kolaydır. For döngüsünün yazım şekli aşağıda gösterdiğim gibidir.

for (sayacın başlangıç değeri; koşul ifadesi; sayacın artış miktarı) {
çalıştırılacak satırlar;
}

Ön İşlemci Komutları
Önişlemci, derleme işleminin parçasıdır. Yazılan Program derlenmeye başlamadan önce ön işlemci komutları çalıştırılır ve çalışan sisteme özgü olan görevleri yerine getirir. MikroC'de # (diyez) işareti ile başlayan satırlar önişlemci komutlarını ifade eder. Gelin bu önişlemci komutlarına bakalım

#define
#elif
#else
#error
#endif
#if
#ifdef
#ifndef
#include
#line
#undef

Programımıza bir dosya eklemek için #include komutunu kullanırız
#include <dosya_adı>

Önişlemcileri kullanarak fonksiyonlar gibi makrolar tanımlayıp programlarda kullanabiliriz. Makro oluşturmak için #define önişlemci komutlarını kullanırız
#define MAX(sayi1, sayi2) ((sayi1) > (sayi2)) ? (sayi1) : (sayi2)
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.