Mikrodenetleyici&Arduino - Elektronik Ders 1 --- Mikrokontrolcü nedir? Özellikleri nelerdir?

Pluvia

Yeni üye
25 Mar 2015
36
1
Merhaba arkadaşlar,
Sadece yazılım bazen yetmeyebiliyor bazen çeşitli uygulamalar için elektronik bilgisi de gerekiyor, ve mikrodenetleyiciler bu durumlarda imdadımıza yetişiyor. Mikrodenetleyiciler ile rutin işleri otomatik olarak yaptırabiliriz, elektronik olarak istediğimiz cihazı istediğimiz yerden kontrol edebiliriz, hatta sunucumuzu bile bu işlemciler üzerine kurabiliriz.​

Ben bu yazı dizimde genel olarak mikroişlemcileri anlatmayı düşünüyorum ve kullanım kolaylığı sebebi ile arduino ile uygulama yapmayı düşünüyorum. Yeri geldiğinde bazı elektronik ile alakalı bilgiler ile de konuyu desteklemeyi düşünüyorum. Umarım anlaşılır ve yararlı olur :)

Haydi Bismillah,

Mikroişlemci nedir?

Mikroişlemci, işlemci ana işlem biriminin (CPU) fonksiyonlarını tek bir yarı iletken(transistörler) tüm devrede (IC) birleştiren programlanabilir bir sayısal elektronik bileşendir. Bir veya daha çok mikroişlemci, tipik olarak bir bilgisayar sisteminde, gömülü sistemde ya da bir mobil cihazda ana işlem birimi olarak görev yapmaktadır.

Mikrodenetleyici nedir?


Mikro denetleyiciler, Mikro işlemci ve ona bağlı birimlerin bir arada bulunduğu bir entegredir. Mikro denetleyici bir bilgisayar sisteminin içerisinde bulunması gereken tüm birimleri tek bir tümleşik devre içerisinde birleştiren elemandır. Kullanımı, mikroişlemciye göre çok daha yaygındır. Otomasyon ve kontrol sistemleri için çok kullanışlıdır.

2.Mikro denetleyicilerin genel özellikleri;
• Programlanabilir paralel giriş/çıkış
• Programlanabilir analog giriş/çıkış
• Seri giriş/çıkış
• PWM- pulse width modulation
• Interrupt ( Harici ve timer ile )
• RAM, ROM gibi bellek üniteleri
• Harici bellek arabirimi
• Timer

Mikrodenetleyiciler bizim kullanacağımız elemanlardır çünkü mikroişlemcileri tek başlarına kullanamayız.
Şimdi sizlere yukarıda söylenen mikroişlemci özelliklerinden bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz gibi bir sistemi kontrol altında tutmak için tam olarak bilmek gerekir :)

Programlanabilir giriş ve çıkışlar:

Mikroişlemcinin veri alıp vermesini sağlayan pinlerdir. Analog ve digital olarak 2 ye ayrılır
Digital Giriş-Çıkışlar: Yalnızca 1 veya 0 bilgisini gönderip alabilir ara değerleri kullanamaz
Analog Giriş-Çıkışlar:1 ile 0 arasında çözünürlüğüne bağlı olarak ara değerler sunabilen giriş-çıkışlardır.

Digital ve analog farkını anlatmak için genelde şu örneği kullanıyorum. Mesela bir bardağımız olduğunu düşünelim. Bardağın 75% ‘i su ile dolu olsun, ve ben bu bardağın ne kadarının dolu olduğu bilgisini mikrodenetleyicime göndermek isteyeyim. Eğer mikrodenetleyicinin digitaj girişine gönderirsem bu bilgiyi bardak tam dolu gibi algılar. Çünkü ara değerleri hissedemez belli bir noktadan küçükse 0 diye algılar belli bir noktadan büyükse 1 diye algılar. Eğer ben aynı bilgiyi mikrodenetleyicimin analog girişine gönderirsem, işte o zaman tam olarak 75% dolu olduğunu anlatmış olurum :)
Ayrıca bazı iletiğim protokolleri içn özelleştirilmiş pinler de bulunur, mesela i2c gibi.

Peki nerede analog nerede digital giriş-çıkış kullanmalıyım?
Mesela bir lambayı yapmak istediğiizi düşünelim lamba ya açık olacak ya kapalı olacak ise digital çıkışı kullanırız, veya ben lambanın parlaklığını ayarlamak istiyorum dersek analog çıkışı kullanırız.

PWM nedir?

Pwm – Pulse width modulation, kısaca kare dalga üretmek için kullanırız. Bu anlaşılması bazen zor olabilen kavramlardan biridir. Bu sebeple ileriki konularda uygulamalı olarak açıklamak istiyorum bu konuyu. Şimdilik sadece analog çıkış üretmek için kullandığımızı bilsek yeter.
İnterrupt nedir?
İnterrupt, Türkçe karşılığı kesintidir. Mikrodenetleyicimize bir kod yazdığımızı düşünelim ve kod yukarıdan aşağıya doğru aksın, interruptlar sayesinde bu kodun herhangi bir yerinde kodu durdurup başka bir kod dizisini çalıştırıp daha sonra kaldığı yerden koda devam ettirebiliriz. Anlaşılmadıysa bir örnek ile açıklayayım;
Mesela bir led imiz olduğunu düşünelim. Ledmiz mikrodenetleyiciye bağlı ve yazdığımız kod seyesinde 5sn yanıyor ve 5 sn sönüyor diyelim ve sürekli bunu tekrarlıyor olsun. İnterrupt ile bir butona basarak ledimizi sürekli yakabilir veya söndürebiliriz. İnterrupt zamanlayıcı ile de kullanılabilir.
RAM – ROM nedir?

Bunlar zaten bu forumda olanların bildiği şeylerdir. Mikrodenetleyicilerde de ram ve rom bulunur genelde bilgisayarlara göre çok çok küçüktür ama çoğu durumda bizim için yeterlidir.

Timer nedir?

Timer – Türkçesi zamanlayıcıdır. Belli komutlar ile başlatılıp süre ölçmek için kullanılabilir.

Buraya kadar mikrodenetleyicileri biraz anladığımızı düşünüyorum, bir sonraki derste Mikrodenetleyici örnekleri ve Arduino ile ilgili bilgi verip, neden Arduino kullanacağımızı anlatacağım.

Eğer anlatımda bir eksiğim olmuşsa kusuruma bakmayın bu şekilde ilk defa anlatıyorum bir forumda :)

NOT: Eğer ilgi duyup öğrenmek isteyen olursa konuların devamı gelecektir, yoksa vaktimi boşa harcamayayım :)

Herkese başarılar..
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.