Mobil Uygulama İçin 5 Program

KodAbi

Uzman üye
17 Ağu 2015
1,846
0
Konya
Mobil programlamanın önemi, her geçen gün artan mobil kullanıcı sayısıyla birlikte büyüyor.

Masaüstü uygulamalar halen dahi pek çok kurum, kuruluş ve birey tarafından kullanıyor olsa da trend yavaş yavaş web ve mobil programcılığına dönmüş durumda. Özellikle iOS ve Android uygulama pazarının büyümesi, son dönemde Microsoft'u da tetikledi. Bunun neticesinde yazılım devi, uygulama geliştiricilerin Windows Phone 8 için uygulama geliştirmeleri halinde, çeşitli primler vereceğini de duyurmuştu. Bu anlamda mobil yazılım pazarında da büyük bir rekabetin yaşandığını söylemek hiç de yanlış olmaz.

Mobil dünyada yaşanan gelişmelere ayak uydurabilmek, iyi bir geliştirici olabilmek için mobil programlama dillerine de hakim olmak şart. Dışarıdan bakıldığında, mobil uygulama geliştirmek kolay gibi görünebilir. Ancak elbette ki her işte olduğu gibi, mobil programlama için de çeşitli ince noktalar bulunuyor. Peki ya mobil uygulama geliştirmek için hangi programlama dillerini bilmek gerek? İşte piyasada en çok kullanılan mobil programlama dillerinden beşi...

C: Dünyanın gelmiş geçmiş en çok kullanılan programlama dillerinden olan C, 30 yıldan fazla bir geçmişe sahip. Bugüne kadar geliştirilmiş birçok işletim sistemi ve gömülü uygulamalar C dili ile geliştirilmiştir. C dilini öğrenmenin en büyük avantajlarından biri, C++ ve Java gibi C benzeri dillere daha sonradan kolayca geçiş yapabilmektir. İlk başta dilin sentaksı zor gibi gelse de zamanla kodlama yapıldıkça alışılmaktadır. C bilen birisi, nesne tabanlı programlama mantığını kavradıktan sonra diğer dillerde de programlama yapabilmektedir.

C++: Low-levelling (düşük seviye) programlama dilleri arasında en popüler olanıdır. C'nin nesne tabanlı versiyonu olarak da adlandırabileceğimiz C++ da yine birçok işletim sistemi ve gömülü uygulamalarda kullanılmaktadır. Nesne tabanlı programlamanın verdiği birçok kolaylığı beraberinde getiren C++ ile geliştirilen uygulamalar, gerekli optimizasyonun yapılması ile birlikte oldukça hızlı bir şekilde çalışmaktadır.

Objective-C: iPhone ve iPad cihazları için uygulama geliştirmek istiyorsanız Objective-C sizin için en uygun çözüm olacaktır. C programlama diline benzer bir yapıda olan bu dil ile istediğiniz iOS uygulamalarını geliştirebilirsiniz. Öğrenmesi oldukça kolay olan Objective-C de tıpkı C++ ile nesne tabanlı bir programlama dilidir.

Java: Bir kere yaz, her yerde çalıştır mantığına sahip olan Java, kimi programcı tarafından “taşınabilir programlama dili” olarak da adlandırılmaktadır. Bir başka deyişle, platform bağımsız olan Java ile yazılan kodlar, gerekli ortamın sağlanması halinde Linux, Windows, Mac OS, iOS, Android vb. işletim sistemlerinde fazla bir değişiklik yapmaya gerek kalmaksızın çalışabilmektedir. Mobil dünyanın bugüne kadar en çok kullanılan programlama dili Java idi. Ancak akıllı telefonların gelişmesi, Android ve iOS işletim sistemli cihazların pazardaki payının artmasıyla birlikte Java'nın gücü de bir nebze de olsa azaldı. Fakat tüm bu gelişmelere rağmen Java hala en çok kullanılan mobil programlama dilleri arasında yer almaktadır.

HTML5: Bir programlama dilinden ziyade bir işaretleme dili olarak tanımlanan HTML5 ile de web uygulamaları geliştirmek mümkündür. Diğer dillere göre öğrenmesi nispeten daha kolay olan HTML5 ile geliştirilen web uygulamaları, bugünkü mobil teknolojilerin gelişmesiyle birlikte artık mobil cihazlarla da entegre bir şekilde çalışabilmektedir. Dolayısıyla HTML5 ile sadece web uygulamaları değil, aynı zamanda mobil uygulamalar da geliştirmek mümkün kılınmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, ekstra uygulamalar ile HTML5 ile yazılan uygulamaların, iOS ve Android yerel uygulamaları haline getirilmediği sürece uygulama marketlerine yüklemenin mümkün olmadığıdır. HTML5 için de “bir kere yaz her yerde çalıştır” mantığına sahiptir diyebiliriz.​
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.