Müşterinin Cayma Hakkı

cor-vo

Yaşayan Forum Efsanesi
23 Tem 2013
7,984
1
122
E-ticaret aslında sadece ürünü satıp paranızı almak ile kalmıyor. Bazen müşterinizin üründen vazgeçme gibi durumu da olabiliyor. Müşterinizin cayma hakkı var ürün kusursuz olsa da bile üründen vazgeçip sizden parasını talep edebilir.

Müşterilerinizin haklarını ve kendi haklarınızı bilirseniz mağdur olmazsınız bu durumu bir örnek ile açıklayalım.

Örneğin: Ben bir e-ticaret sitesinden kendime kulaklık aldım ve ürün elime ulaştı, e-ticaret sitesinin sahibini aradım ve üründen vazgeçti mi size bildirerek para iadesini istedim. Ürünü aldınız artık vazgeçme hakkınız yok diyemezsiniz müşteri hiçbir gerekçe göstermeden ürün kusurlu veya kusursuz olsa dahi vazgeçme hakkını kullanabilir.

Bu durumda sizin bunu kabul etmekten başka sansınız yok.

Yapılması gereken işlemler

Ürünü iade eden müşterinize yazılı bir açıklama ile 10 gün içerisinde parsının hangi hesaba yatacağını ve ürünü hangi kargo veya taşıma şirketi ile size göndereceğini bildiren bir yazılı belge ulaştırmak zorundasınız. Ürün iadesi yapılır iken kargo ücreti veya diğer bütün ödemeler size aittir(site sahibine).

Hangi Durumlarda Cayma Hakkım Var?

1)Kişiye özel ürünlerde
Örnek: kişiye özel isim, logo basılı bir elbise, kurumsal kimlik, cd, reklam tabelası, iç çamaşırı, kitap derği son kullanım tarihi olan ve renk boyut ebat gibi sadece alıcıya özel olan ürünlerde müşterinin cayma hakkı yoktur.

2) 1. maddeyi devre dışı bırakan cayma hakkı ise ürünün gizli veya açık bir şekilde kusurlu olmasıdır bu durumda müşteri cayma hakkını kullanabilir. Ürün ne olursa olsun (satılması yasaklı, alkol, uyuşturucu madde, cinsel içerikli dergi ve CD.. gibi ürünler satışı yasak olduğu için legal yollar ile satılan hiçbir ürün iade hakkı gibi bir durum yoktur. )

3)Açık ayıplı ürünler: bu ürünler gözle görünür ve belli olacak şekilde bir kusuru var ise ürün değişimi para iadesi veya indirim hakkı isteyebilirsiniz.

4) Kapalı veya gizli ayıplı ürünler: Bu durum ise genellikle satıcının yalan söylemesi veya bilerek yanlış veya aynı görüntüye sahip düşük performanslı bir ürün göndermesi ile meydana gelir.

Örnek: Bir bilgisayar firması sitesinde bir bilgisayar tanıtımı yaparak açık bir şekilde özelliklerini yazdığı ürünü size satıyor. Size gönderilen fatura ile elinizdeki ürünün özelliklerinin farklı olduğunu bir yıl sonra fark ediyorsunuz. Bu durumda ürünü yetkili servise göndererek gerekli yazıyı teknik servisten alarak site sahibinden ürünün para iadesini isteyebilirsiniz.

5) Cayma hakkınız ürün kusurlu veya kişiye özel değil ise cayma hakkınız elinize geçtikten sonra 7 gün ile sınırlıdır. Ama bu durum bazı istisnayı durumlarda değişebilir.

Örneğin: Bir konser bileti aldınız konser biletinin tarihi belli ve konser kesin gerçekleşecek bileti satın aldığınızda konserin gerçekleşmesine 3 gün var ise sizinde bu üründen cayma hakkınız 7 gün değil 3 gündür.


Cayma hakkında anlaşmazsızlıklar.

Eğer böyle bir durum gerçekleşti veya satıcı sizi cayma hakkınızı bildirdiğiniz halde 10 gün içerisinde para iadesi yapmıyor veya ürün değişimi gerçekleştirmiyor ise tüketici haklarına basit bir dilekçe ile başvuru yapabilirsiniz.


Ters İbraz Nedir.
Bir ürün aldınız ama ürün elinize ulaşmadı (ürünün alıcıya iletilmesi gereken maksimum yasal zorunluluk 30 gündür)

Bu süre dolduğu sürede site sahibi sizi dikkate almıyor ve paranızı iade alamıyorsanız alışveriş yaptınız bankayı arayarak ters ibraz hakkında bulanabilirsiniz bankanın firma ile yaptığı yazışmalar sonunda haklı bulunur iseniz. Para direk hesabınıza onun hesabından alınarak sizin hesabınıza aktarılır.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.