MySQL hakkında bilmeniz gereken her şey

'Marksman

Kadim Üye
8 Ocak 2013
5,400
2
Merhaba bu makalemizde size MySQL’in ne olduğunu, nasıl çalıştığını anlatacağım.

Öncelikle MySQL’in ne olduğunu anlatalım. MySQL dünyada en çok kullanılan açık kaynak kodlu bir veri tabanı yazılım sistemidir. 100 milyondan fazla internet sitesi MySQL alt tabanını kullanmaktadır, internet sitelerinin dışında, telekomünikasyon şirketleri, televizyon şirketleri, MySQL kullanmaktadır. MySQL’in telafuz şekli şu şekildedir; maɪˌɛskjuːˈɛl/. GNU (General Public License) yani genel kamu lisansı tarafından lisanslanmıştır. Sun Microsystems’in yan kuruluşu olan, MySQL AB firması tarafından bu sistem yazılmaktadır, şirket İsveç şirketi olup 2009 da Oracle Corporation ile iş birliği yapmıştır.

Tarihçesinden bahsedecek olursak, şuan MySQL’in 6. sürümünün piyasaya çıkartılması için çalışmalar devam etmektedir, ilk olarak Michael Widenius ve David Axmark bu yazılıma 1994 yılında başlamışlardır. İlk sürüm 23 mayıs 1995’de yayınlanmıştır, ardından 8 ocak 1998 senesinde yazılımın ilk windows uyarlaması windows 95 ve NT sürümleri için yapılmıştır. İlk sürümün çıktığı tarihi ve windows uyarlamalarını saymaz isek, MySQL ilk hali ile yaklaşık 5 sene kullanılmıştır. Version 3.23 adı ile haziran 2000’de beta sürüm çıkarılmış yapılan testler sonucunda Version 3.23 sürümü temmuz 2001’de yayınlanmıştır. Bu sürümün hemen ardından Versiyon 4’ün beta çalışmalarına başlanılmış ilk beta sürüm ağustos 2002’de duyurulmuş kararlı sürüm ise bundan 6 ay sonra mart 2003’de çıkarılmıştır. 5 ay sonra yapımcılar 4.0.1 sürümünün beta çalışmalarını başlatmış, ağustos 2003 de beta sürüm yayınlanmıştır. Versiyon 4.1 ise haziran 2004 de test edilmeye başlanmış, ekim 2004 de yayınlanmıştır. 2005 yılında versiyon 5 için kolları sıvayan yapımcılar, mart 2005 de beta, ekim 2005 de ise kararlı sürümü yayınlamışlardır. Bu sürede yapımcı Sun Microsystems MySQL AB firmasını 26 şubat 2008 yılında satın almıştır. Böylelikle MySQL’in geliştirilmesi için daha çok imkan bulunabilecek ve sürümler daha da iyi olabilecektir. Sun Microsystems’in MySQL AB’yi satın almasından sonra ilk sürüm 27 kasım 2008’de çıkartılmış olan 5.1 sürümüdür.

MySQL’in bu kadar çok yaygın kullanılmasında şüphesiz yazılımın kolay kullanıma sahip olmasının büyük bir önemi söz konusudur. Böyle bir yazılımın yıllar içinde bu kadar gelişerek kullanılacağı ve yazılım şirketinin de milyon dolarlık bir şirket halini alacağını başlarda kimse tahmin edemezdi. C ve C++ dillerinde yazılan MySQL sistemi 23 mayıs 1995’den beri aktif olarak kullanılmaktadır, bugün günümüzde dünyanın en çok kullanılan cms platformları olan WordPress, PhpBB dahil birçok platform MySQL’i tercih etmektedir. Ayrıca dünyanın en büyük web siteleri olarak lanse edilen, facebook, wikipedia, google ve drupal’inde alt yapısını MySQL oluşturmaktadır. Php’nin MySQL ile harmanlanmasından ortaya çıkan o muhteşem olay günümüzde alternatifi olmayan bir yazılıma dönüşmüştür.

MySQL birçok farklı platformda da çalışmaktadır, sadece web sitelerinin dışında ve yukarıda bahsettiğimiz telekomünikasyon şirketlerinin dışında, HP-UX, Linux, Mac OS X, OpenBSD, OpenSolaris, eComStation, OS/2 Warp, QNX, IRIX, Solaris, Symbian, SunOS, SCO OpenServer, SCO UnixWare, Sanos, Tru64 and Microsoft Windows gibi yazılım, işletim sistemlerinde MySQL kullanılmaktadır.

Nisan 2009’da MySQL’in son sürümü olan, MySQL 5.1 iki farklı türde piyasaya sunulmuştur; MySQL Community Server and Enterprise Server yani MySQL toplum sunucuları ve şirket sunucuları için iki farklı şekilde yayınlanmıştır.

5.1 sürümünün özelliklerinden bahsedecek olursak,

ANSI SQL 99 ile uyum konusunda kusursuz bir hale getirilmiştir,
Çapraz platform desteği sunulmuştur,
Tüm prosedürler depolanabilir hale getirilmiştir,
# Triggers
# Cursors adı verilen iki özellik daha eklenmiştir, (arızalı veya kritik konumda olan veritabanı kümelerini dağıtmak için sunulmuştur)
Bilgi şeması eklenmiştir,
Katı bir modül halini almıştır,
SSL desteği sunulmuştur,
Sorgu önbelleği oluşturulmuştur,
Veritabanı kütüphanesi gömülü olarak sunulmuştur.

MySQL ürünleri nelerdir? Ne işe yararlar?

MySQL’in sunduğu diğer ürünlere bakacak olursak,

MySQL Enterprise, MySQL’in şirketler için sunmuş olduğu bir sistemdir, sistemde monitoring tools yani izleme araçları bulunmaktadır bunun yanı sıra, MySQL Enterprise ürünü, MySQL Enterprise Server ve MySQL Production Support içermektedir.

MySQL Cluster

MySQL Cluster, arızalı veya kritik konumda olan veritabanı kümelerini dağıtmak ve mimari olarak kümeleri oluşturmak için MySQL tarafından üretilmiştir.

MySQL Embedded Database

MySQL’i en çok tercih eden OEMs/ISVs sistemleri için üretilmiştir, veritabanı ve performans ilişkilerini görmek isteyen kullanıcılar için yapılmıştır.

MySQL ürünlerine nasıl sahip olabilirim?

MySQL kendi sitesi üzerinden download seçeneği sunmaktadır, MySQL :: MySQL Community Downloads bu adrese girerek MySQL Community Server, MySQL Cluster, MySQL Workbench, MySQL Proxy, MySQL Connectors, Connector/ODBC, Connector/J, Connector/Net, Connector/MXJ, Connector/C++, MySQL native driver for PHP (Php için MySQL sürücüsü) yani mysqlnd, uygulamalarının son sürümlerini indirebilirsiniz.

MySQL’i nasıl satın alabilirim? Ücretleri nelerdir?

MySQ’i yine MySQL’in kendi sitesinden satın almanız mümkün, http://shop.mysql.com/ bu adrese girerek MySQL’in şirketler için sunduğu temel paketi ve MYSQL WORKBENCH’i satın alabilirsiniz. Şirketler için sunulan enterprise paketinin ücreti, $599.00 workbench’in ücreti ise $99/1 yıl. MySQL Workbech’i windows, linux ve mac os işletim sistemlerinde kullanabilirsiniz.

Ödeme konusunda ise, kredi kartınız ile güvenli bir şekilde alışveriş yapabilmeniz mümkün. Diğer ürünleri satın almak istiyorsanız öncelikle ürün departmanı ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.
MySQL :: How to Buy MySQL Products and Services bu adresten departmanları ve iletişim adreslerini görmeniz mümkün.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.