Mysql Nedir ve Nasıl Kullanılır?

H-1-N-1-

Uzman üye
25 Tem 2010
1,950
0
İstanbul
Merhaba Arkadaşlar Sizlere Önce Mysql Hakkında Bilgi Verdikten Sonra Nasıl Kullanıldığı hakkında da Bilgi Vermek İstiyorum .
[FONT=Courier New, Courier, mono]SMF’in düzgün çalışması için MySQL 3.23.4 veya daha üst versiyonu kullanan bir web sunucusuna ihtiyacı vardır.[/FONT]
[FONT=Courier New, Courier, mono]Varsayımlar: İstediğiniz SMF sürümünü web sunucunuzda herhangi bir klasöre yüklediniz Opsiyonel olarak sürümünüzle uyumlu Türkçe dil dosyalarını da aynı klasöre yüklediniz (her ihtimale karşı burada kullanılan resimlerde bu maddeyi uygulamadığınız varsayılmıştır, eğer uyguladıysanız bile sayfa sıralamasında hiçbir değişiklik yoktur) Kurulum için install.php dosyasını çalıştırmayı biliyorsunuz Web-host paketinizde cPanel veya benzeri yüklü MySQL de ne? MySQL şu anda internetteki en popüler açık kaynak kodlu veritabanı yazılımıdır. Veritabanı nedir? Veritabanı bilgisayarlarda verileri saklamaya yönelik bir yöntemdir. Mesela şu anda bilgisayarınızda birçok veriyi dosyalara bölerek saklıyorsunuz. Ne zaman bir veriye ulaşmak isterseniz gerekli olan dosyayı çalıştırmanız gerekiyor. Veritabanları verileri farklı bir sistemle saklarlar, tablolanmış olarak. Böylece hem veriler daha az yer kaplamış olurlar, hem de verilere erişim hızı çok daha artmış olur. Binlerce forum yazılımının aynı sunucu üzerinde çalışabilmesini ve binlerce kullanıcıya hizmet edebilmesini büyük ölçüde MySQL gibi gelişmiş veritabanı yazılımlarına borçluyuz. Bir not: İngilizcede veritabanı "database" olarak çevirilir, bunun da kısaltılmışına "db" olarak rastlayabilirsiniz. Nasıl bir MySQL veritabanı hazırlarım? Öncelikle belirteyim, MySQL veritabanı edinmenin birden çok yolu vardır. Birçok web-host farklı yöntemler kullanabilir. Bu yüzden MySQL ile ilgili yardım istiyorsanız yapabileceğiniz en kolay şey web-host’unuza danışmaktır. Buradaki bilgiler en popüler web-host yönetim paketlerinden olan cPanel kullanılarak hazırlanmıştır, ancak diğer birçok yönetim paketiyle neredeyse tıpatıp aynıdır. Öncelikle cPanel yazılımına girdiğinizde aşağıdakine benzeyen bir ekranla karşılaşırsınız, buradan MySQL Databases seçeneğini seçin[/FONT]
sql18ep.png

Bu ekrandan MySQL ile ilgili bütün ayarlarınız gerçekleştirilebilir:
sql23ev.png

1. İlk önce kendinize bir veritabanı oluşturun, bunu için bir isim girin ve Add Db tuşuna basın. Oluşturduğunuz veritabanı bu bölümün üstünde listelenecektir.
2. Veritabanınınz size özel bilgiler içerecektir! Bu yüzden veritabanına erişimi kısıtlamak gerekir. Bir kullanıcı ve şifre oluşturun. Oluşturduğunuz kullanıcılar bu bölümde listelenecektir.
Önemli not: Şimdi oluşturduğunuz veritabanı ve kullanıcıya daha dikkatli bir bakın. Birçok web-host girdiğiniz isimlere önek ekler. Mesela, diyelim ki cPanel’e "Mehmet" ismiyle giriyorsunuz, ve de "SMF" adında bir veritabanı oluşturdunuz. Ancak aslında veritabanınızın adı "Mehmet_SMF" olabilir. Böyle olup olmadığını bu sayfadan görebilirsiniz, mesela yukarıdaki resimdeki kullanıcıda böyle birşey yok, kullanıcı adı "alper".
3. Geldik önemli bir bölüme. Oluşturduğunuz kullanıcı ve veritabanını bağdaştırmak gerekmektedir. Bu yüzden soldaki menüden (3.) kullanıcıyı, sağdakinden (4.) de bağdaştırmak istediğiniz veritabanını seçin. Privilages, yani izinler ALL, yani hepsi olarak kalabilir (SMF’in çalışması için bu gereklidir). Add User to Db butonuna bastıktan sonra değişiklikler kaydedilecektir.

Hayırlı olsun, şu anda elinizde:

* Bir MySQL veritabanı ismi
* Bu veritabanını kullanabilecek bir kullanıcı ismi
* Ve bu kullanıcının şifresi

bulunmaktadır. Bunları unutmayın, SMF kurulumunda size sorulacaktır. Ayrıca yaratmış olduğunuz veritabanın görmek istiyorsanız resimde (5.) olarak işaretlenilen phpMyAdmin linkini kullanabilirsiniz. Daha sonra veritabanına erişmek istersenizi bu link yine işinize yarayacaktır. Gelelim SMF kurlumuna...

Hazırladığım MySQL veritabanının bilgilerini nasıl SMF’e girerim?

Install.php dosyasını çalıştırdınız ve aşağıdaki resimdeki gibi bir ekranla karşı karşıyasınız:
smf8qq.png

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]1. Bu bölüm genelde install.php tarafından düzgün olarak ayarlanır. Bu URL olarak forumunuzun adresidir. Yani eğer sitenizin adı Kod:[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]www.siteniz.com[/FONT]
ise, ve SMFi
[FONT=Times New Roman, Times, serif]/forum[/FONT]
klasörüne kuruyorsanız burası
[FONT=Times New Roman, Times, serif]http://www.siteniz.com/forum[/FONT]
olacaktır. (Sonuna " / " koymayın)
2. Yukarıda hani bir MySQL kullanıcısı yaratmıştınız ya, o kullanıcıyı buraya girin. Mesela: Mehmet_SMF
3. Buraya da şifresini girin.
4. Yine yukarıda yarattığınız MySQL veritabanının tam ismini buraya girin (önüne yine ek gelmiş olarabilir! Mesela: Mehmet_girilenIsim)
5. Girdiğiniz veritabanında bir sürü tablo oluşturulacaktır. Buraya girdiğiniz ek, bu tablo isimlerinin önüne eklenir. Eğer aynı MySQL veritabanında birden fazla SMF kullanmayacaksanız burayı geçin. Ancak, aynı veritabanında daha önceden başka bir SMF kurulumu varsa, burayı değiştirmenizde fayda var. Değiştirmezseniz eski SMF kurulumuna ait bilgileri riske atıyor olabilirsiniz. Sonuçta burayı istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz, SMF’in işleyişini etkilemez (tabi garip karakterler falan kullanmayın).

Selametle .
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.