Nedir bu Raspberry Pi ve Arduino ? // Temel Seviye Kulübü

tozgen

Yeni üye
19 Nis 2019
10
0
LinuxTerm



Öncelikle bu iki kartın da ortak ismi geliştirme kartıdır.Yani normalde yapması karmaşık elektronik devreleri yazılım yardımıyla çok daha basit şekilde yapmamıza yarayan entegre kartlardır.

#BÖLÜM 1:Arduino#



Öncelikle Arduino açık kaynaklı bir projedir ve bu sayede yan sanayi ürünleri çokça çıkıp piyasada bulması kolay ve ucuzdur.Aynı zamanda sürekli geliştiği için birçok versiyonunu bulmak kolaydır bu versiyonlar siber güvenlikten 3D yazıcılara kadar geniş alanlarda kullanılır.


birkaç tanesini inceleyelim:






öncelikle en çok kullanılan model: Arduino UNO



Bu model özellikle ilk başlayanlara önerilir ve denemeler bu kart üzerinde yapılır. kartın genişliği ve ağırlığı genelde projelerde kullanılanlardan daha büyük olduğu için piyasada genelde öğrenme ya da deneme tahtası olarak kullanılır.Peki bir robot tasarladık ve bu kart gereksiz yer kaplıyor, o zaman napıyoruz?

Bu aşamada Arduino Nano kullanılıyor :



Arduino Nano modeli UNO modeli ile hazırlanan prototiplerin hayata geçmesini sağlayan çok kullanılan bir karttır. dikkat ettiyseniz çizgi izleyen robotlar, dronlar, multi ölçüm cihazları gibi hafif olması gereken ama çoklu kontrol yapılması gereken yerlerde çokça görmüşsünüzdür. Eğer bir gün proje yapmaya başlarsanız Nanoyu kesinlikle kullanacaksınızdır. Ben bir aralar ceketimin üst cebinde bile taşıyordum, kartın büyüklüğü baş parmağımın yarısı kadar.

TurkHackTeam adından da anlaşılacağı gibi ülkemize hack anlamında katkıda bulunan bir platform.İşte arduinonun bunun için de bir geliştirme kartı var.

belki de çoğu kişi ismini duymuştur: DigiSpark



DigiSpark minik bir arduino. içersine yazılan kodlarla hedef sistemlerde fiziksel erişimle bilgi toplama, payload yükleme, shell komutları yürütme işlemleri yapılabiliyor. Elbette isterseniz bununla da 1 saniye aralıklarla led yakıp söndürebilirsiniz :mahcup

Elbette ben burada 3 tanesini tanıttım ama geride bir sürü arduino kartı olduğunu bilmenizi isterim.Temel seviyedeki bir kişi için bunlar başlangıç olacaktır.



#BÖLÜM 2:Raspberry Pi#


Raspberry Pi Arduino gibi açık kaynaklı bir geliştirme kartı değildir bu sebeple piyasada yan sanayisini bulamazsınız ayrıca fiyatları da bir öğrenci için biraz tuzludur ülkemizde.Ama büyük projeler yapma peşindeyseniz Arduino bu aşamada yetersiz kalacaktır ve Raspberry Pi'ye ihtiyaç duyacaksınızdır.



Peki nedir Raspberry Pi?

aslında bir mini bilgisayardır. içersinde kendine has bir işlemcisi, Pi 4 modelinde 4GB ram , wifi kartı, hdmi, usb, ethernet, usb2.0(IN), JAK girişi vs bilgisayar bileşenleri bulunur. Aynı zamanda Debian tabanlı Rasbian Linux işletim sistemine sahiptir.

ama bunu bizim bilgisayarlarımızdan ayıran kısım GPIO isimli pinleri. Bu pinler sayesinde yazacağımız kodlarla pinlere bağladığımız sensörler, motorlar, ve diğer harici modülleri kodlayıp kontrol edebiliyoruz.

bu konuda çok basit bir örnek vereceğim:

spor salonundaki turnike sisteminin maliyeti 30.000 lira civarındaydı. ve bu sistem tamamiyle Raspberry Pi ile çalışıyordu. telefondan siteye girip doğru butona basınca turnike açılıyordu. burada web site programlamasını bir kenara bırakırsak Raspberry'nin hayatımızda nasıl bir potansiyeli olduğunu görmemiz çok da zor olmaz.

IoT dediğimiz olay Raspberry ile çok başka bir boyuta taşınıyor.


#BÖLÜM 3:Karşılaştırma#


1-Akım: Arduino Raspberry Pi'ye göre düşük fazla akım çekerse yanabilir bu sebeple akımın fazla olması gerektiği projelerde Raspberry Pi bir nebze daha güçlü olacaktır.

2-Ağ kartı: Arduino'da ağ kartı gömülü olarak mevcut değildir. Raspberry'de mevcut bir ağ kartı vardır. IoT için ağ kartı illa ki lazımdır. Ama yine de Arduino için harici ağ kartı modülleri mevcuttur. (Örnek: esp 8266)

3-Programlama Dili: Arduino C/C++ dili ; Raspberry Pi Python dili ile kodlanır.

4-Stabilite: geniş çaplı projelerde Raspberry Pi'nin Boardcom işlemcisi Arduino'nun Atmel işlemcisine göre daha stabil çalışacaktır.

5-Çeşitlilik: Raspberry Pi kartının Arduino'ya göre daha az kart çeşidi vardır ve Raspberry Pi zero haricindeki sürümleri pek mobiliteye uygun değildir.

6-Kaynak: Malesef Raspberry Pi pahalı olduğu için Arduino'ya göre daha az kaynağa sahiptir bu sebeple Arduino ile geliştirilen projeler piyasada daha çoktur.

7-Analog INPUT: Raspberry Pi'de analog giriş yoktur tüm pinler dijitaldir.
Peki bu ne anlama geliyor?
kullandığımız sensörlerin çoğu dijital sinyal yerine analog sinyal gönderir, mesela sıcaklık 1-0 değerleriyle ifade edilemez. Arduino ile bu değerleri direkt elde ederken raspberry pi ile farklı algoritmalar kurmamız gereklidir.


Kartların resmi web siteleri:

https://www.arduino.cc/
https://www.raspberrypi.org/






benim bu konulardaki asıl görüşüm; eğer hem yazılım hem de donanım alanıyla ilgileniyorsanız ve zoru seviyorsanız Raspberry Pi tam size göredir. Raspberry pi ile hem donanım hem linux alanında ilerleme kaydedebilirsiniz. Ama hedefinizde elektronik projeler varsa Arduino ile eğlenceli bir yolculuk sizi bekliyor demektir.



 
Son düzenleme:

ErlikTHT

Katılımcı Üye
15 Eki 2019
272
1
Ellerine sağlık Kulübümüzün ilk konusu gerçektende güzel olmuş
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.