Network protokol suitleri (Osi-tcp/ip) // Diablo is back 2

DiAbLoKaN

Üye
1 Eyl 2014
141
27
izmir
Öncelikle herkese merhabalar, dün network nedir adlı bir başlık açtım, bugün protokol suitleri ile devam ediyoruz,

Network protokolü nedir.
Dostlarım, network protokololleri şartlardır, yani iki bilgisayarı birbirine kablo ile bağlamanız yetersizdir, bu şartları yerine getirdiğiniz zaman network kurulur.
Ve hacking olayları bu protokollerde döner. örnek arp spofing, aslında arp bir protokoldür mac adreslerini almamıza yarıyor diyelim şimdilik. neyse biz dönelim protokol suitlerine.


Şimdi dostlarım 2 adet protokol işleyiş modeli var, biri OSİ diyeri ise TCP/İP. şu anda aktif olarak TCP/İP kullanılır ama en güncel olanı OSİ modelidir. bu yapılar katmanı yapılardır, TCP/İP 4 katman OSİ ise 7 katmandan oluşur, her katmanda farklı protokkoler çalışır. Gelin biz bu katmanlı yapıları sırasıyla inceleyelim.


Osi modeli.

b1%C5%9F8.png

Osi modeli gördüğümüz gibi 7 katmandan oluşuyor. resimde ayrıntılı bir şekilde var isimleri, bunları aklınızda tutmanız iyi olacaktır.
peki neden 7 katmanı var? Cevabı çok basit, veriyi diğer cihazlara yollarken her katmanda farklı bir bilgi eklenir, ileride anlatacağım, mac adresi eklenir, ip adresi eklenir, verinin nasıl gideceği eklenir, yani kısaca her katmanın farklı bir görevi var, her katman kendinden bir şeyler ekliyor.

Gelelim katmanları tanıtmaya, şimdi yukarıda dediğimi anlicaksınız. ben yukarıdan aşşağı başlıyorum.


7. Uygulama Katmanı.
Uygulama katmanı: Bilgisayarın bizimle konuştuğu katman diyebilirim, bize bir arayüz sunar, bir işimizi bu arayüz ile yaparız ve 6. katman aktarır.
Örnek olarak web sitelerinde gezerken, whatsapp da mesaj yazarken yada okurken, bu katmanı görürüz. Bu katmanda bir çok protokol bulunmaktadır, örnek olarak web sitelerinin çalıştığı http protokolü, dns protokolü. vs.vs.vs hepsine gelmeye çalışacam ileriki başlıklarda.


6.Sunum katmanı.
Sunum katmanı: başka bir cihazdan gelen veriyi, uygulama katmanına sunuyor, ve bunu formatlar ile yapıyor, örnek olarak resim ise veri. (jpg, png,) gibi resim formatlarına çeviriyor. video ise (mp4, avi) gibi formatlara. yani burası uygulama katmanına gelen veriyi formatlar ile sunuyor.

5. Oturum katmanı.
Oturum katmanı: sunum katmanında oturum oluşturur ve oturup yapılandırır, veriyi alan ve gönderen cihazlar arasında. görevi budur daha fazlası inanın bana kafa karıştırı ;)

4.Taşıma katmanı.
Bu katman arkadaşlar verinin taşınmasını sağlar, tcp protokolü ilemi yoksa udp protokolündemi gidecek veri, ona göre ayarlar. eğer tcp protokolünde ise veri gittiyse tamamı ulaştımı diye kontrol eder. Verileri bu katman parçalar veriyi yollarken, veriyi alırken birleştirir, bunu nasıl yapar derseniz numaralandırma ile ileride anlatacağım özel olarak. wireshark toolunu kullanarak aslında verinin hangi iki formattan biri ile gidip geldiğini bulabilirsiniz.

3. Network katmanı.

Burası cihazların ip adreslerini tutulduğu yerdir, yani gönderici cihaz burada kendi ip adresini ekler ve hedef ip adreini ekler, ve veriyi bu şekilde yollar. Aynı zamanda hangi yolu izleyerek veriyi göndereceğini bu katman belirler, hangi router a gidecek, hangi switch e gidecek burası belirler.

2. Veri katmanı.
Bu katman frem adı verilen çerçeveleri ekler, mac adreslerini ekler cihazların. aynı zamanda 1. katman için 0101010101 yani binary formatına çevirir veriyi ve katmanlarda eklenen bilgileri.

1.Fiziksel katman.
Bu katman direk olarak 0101010101 formatındaki sinyalleri elektirik sinyaline çevirerek kablolardan yada radyo dalgalarıyla yada ışık ile iletilmesini sağlar. yani taşır hammal katman burasıdır.



TCP/İP Protokol suiti.
b1%C5%9F9-417x381.png


TCP/İP protkol suiti arkadaşlar networkün atasıdır, ilk network oluşrken tcp ip oluştu, haa her hicaz kendi tcp/ip modelini oluştuğu için bir ara sorun vardı ama sonradan bu sorun çözüldü sorun yok yani şimdi ;)
4 katmandan oluşur, resimden iyice bakınız ve isimlerini aklınızda tutunuz.
burada açıkca ayrıntılı yazmicam sizin kafanızdaki mantık yeteneğini artıracağım.

Buradaki uygulama katmanı, osi modelindeki üstteki 3 katmanın görevlerini yerine getiriyor.
Taşıma katmanı. osideki taşıma katmanı ile aynı.
internet katmanı. osi Network katmanı ile aynı görevi yerine geriyor.
ağ erişimi : osideki altaki 2 katamnın görevlerini yeine getiriyor.

Üşengeçlik bu olsa gerek ;)


Ama diablo bir şey diyorsa boşa demez. altaki resme bir bakınız.

osi-tcp-ip-model.jpeg

Yâni kısaca üşengeçlik değil, direk öyle soldaki suit tcp/ip sağdaki ise osi modeli, ortada kalan kısım protokollerin kısaltımış isimleridir.



Kapsülleme ve kapsülden çıkarma.
tcp-ip-encapsulation.jpg

Dostlarım hani o kadar katmandan bahsettik değil mi? bu bu katmanlar ne yapıyor tam olarak ufak ufakta bashettik. ama bir şeyden bahsetmedik.
Kapsülleme ve kapsülden çıkarma.

Yukarıda dedikya her katman bir şeyler ekler işte bununa kapsülleme diyoruz, her katman bilgisini ekliyor ve her eklenen bilginin ismi farklıdır.
İşlem şöyle olur gönderici veriyi yollar, giderken her katman bir şeyler ekler kapsüller yadi alıcı cihaz ise bu kapsüller aşşağıdan yukarı doğru açar.

Hadiyin gelin katmanlardaki kapsülleme işlerinin isimlerine bakalım, ne eklendiğini sizler araştırırsınız. Ama ileride her katmanı ayrı ayrı incleye bilirim bu geri dönüşlere bağlı.


Uygulama katmanı:Data-veri
Taşıma katmanı:Segment
İnternet katmanı:Packet
ağ erişim katmanı:frame

Dediğim gibi ben sonra ayrıntılı girecem ama siz isterseniz araştırınız tavsiyede ederim.
Hatalarım olduysa bilen arkadaşlar düzeltirse eklerim, saygılarımla iyi günler


 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.