Öklid kimdir. Öklid Teoremi.

Nonantiy

Moderasyon Ekibi Lider Yardımcısı
28 Haz 2020
1,961
1,056
Kayseri
İyi günler Türk Hack Team ailesi.
Öklid Teoremi bakıcağız bugün.

eyJidWNrZXQiOiJieWxnZS1pbWFnZXMiLCJrZXkiOiJuZXh0LTMxMTlmM2YwLWE4M2MtMTFlYS1hYTJhLWEzOTNmNDkyYTVhZS5qcGVnIiwiZWRpdHMiOnsicmVzaXplIjp7ImZpdCI6Imluc2lkZSJ9LCJ0b0Zvcm1hdCI6ImpwZWcifX0=



Bir dik üçgenin 90 derece değerindeki açının bulunduğu köşeden hipotenüse bir dikme inilirse iki tane yeni dik üçgen oluşur. Oluşan yeni dik üçgenlere ile ilk dik üçgen (AAA) bakımından benzer veya eş üçgendir. Bu üçgenleri kullanarak elde eden bağıntılara Öklid Teoremi veya Öklid Bağıntısı denmektedir. Bazı kaynaklarda işe Öklid algoritması olarakta geçmektedir. Bu bağıntıların formülleri ve ispatları bulunmakta. İlk başta Öklid'in Yükseklik Bağıntısı'na bakalım. Formulu olarak h² = m.n bunun kanıtı olarakta. Önceki konumu okuduysanız Pisagor Teoremini billiyorsunuz. Pisagor Teoremi ile yukarıdaki üçgeni ele alıcak olursak. h² + m² = c², h² + n² = b², b² + c² = a² olduğunu ele almaktayız. Bide ana temelin yani a'nın m + n ye eşit olduğunu görüyoruz. b² + c² = a², (h² + n²) + (h² + m²) = (m + n)², 2.h² + n² + m² = m²,+ 2.m.n + n²2.h² + n² + m² - m² - n² = 2.m.n 2.h² = 2.m.n. Birçok kaynakta h² + m² = c² kanıtı olarak yukarıdaki formulleri gösterilmektedir. Bir diğer formülümüz ise c² = m.a bunun ispatı biraz daha basittir. h² + m² = c², olduğuna göre c² = h² + m². Şimdi Öklidin yükseklik bağıntısına göre h² = m.n olduğunu bilmekteyiz. c² = m.(n + m). Buna göre işe c² = m.a olmaktadır.


Birazda Matematikçi Öklidi inceliyelim. Öklid MÖ 330-275 arasında yaşamıs İskenderiyeli bir matematik dehasıdır. İsmi geometrinin üstadı olarak bilinen Öklidtir. Dünyanın gördüğü en iyi matematikçilerden birisi. Düşünün MÖ 330-275 yıllarında yaşayan birisi geometrinin temelerini atmaktadır. Hatta bu adamın teorileri 20'inci yüzyılın orta öğretim derslerinde işlendi. Yani Öklid zamanın baya baya öteşinde bir adamdı.


Bu yazıyı yazarken kullandığım baslıca kaynakları.

Kaynak
Kaynak
Kaynak
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.