Onboard Ekran Kartı Nedir, Diğerlerinden Ne Farkı Var? //'Conqueror

The Coηq

Uzman üye
30 Tem 2019
1,791
45
Merhaba TürkHackTeam Ailesi


Bugün sizlere Onboard Ekran Kartı Nedir, Diğerlerinden Ne Farkı Var? bundan bahsedeceğim.




Açıklama

Bilgisayar alırken üzerine en fazla kafa yorulan parçalardan bir tanesi tartışmasız ekran kartı çünkü bilgisayar ortamında görmüş olduğumuz her şey ekran kartından geçiyor. Yanlış seçilen bir ekran kartı da görüntü deneyimini iyi değil yönde etkileyebiliyor. Bazen de yapılan yanlış bir seçim sonucu bir ekran kartına gereğinden çok para verilebiliyor.



Onboard (Paylaşımlı) ekran kartı nedir? Avantajları nelerdir?


Onboard ekran kartları kendi hafızalarına (RAM) sahip olmaz. Bunun yerine bilgisayarın kendi hafızasını kullanır. Örneğin sekiz GB hafızaya sahip bir bilgisayarınızda kullanacağınız onboard bir ekran kartı, boşta duran hafızanızın % biri ile % beşi arasında bir miktarı kullanır. Yüzde üzerinden vermiş olduğumuz miktarlar ekran kartına binen yüke göre değişkenlik gösterebilir.

Onboard bir ekran kartının en büyük avantajı ucuz olmasıdır. Özellikle paylaşımsız ekran kartlarıyla kıyaslandıkları zaman aradaki fark dudak uçuklatıyor. Bir diğer avantaj ise onboard ekran kartlarının daha az güç harcaması. Yani bir dizüstü bilgisayardaysanız onboard ekran kartı kullanmak, bilgisayarınızı şarj etmek mecburiyetinde kalmadan daha uzun süre kullanabilmenize imkan sağlıyor.

Tabii ki bu avantajların getirdiği dezavantajlar da var. Onboard ekran kartlarının, paylaşımsız ekran kartlarına oranla çok daha az güç harcamalarının nedeni, daha zayıf bileşenler olmalarıdır. Yani gelişmiş düzeydeki oyunları layıkıyla oynayabilmek için kullanılmaları çok zordur. Aynı şekilde ileri düzey tasarımlar yaparken de tercih edilmezler.




Daha çok video, dizi ya da film izlemek isteyen, iki boyutlu düşük görselliğe sahip oyunlar oynayan, yani bilgisayarı günlük işleri yerine getirmek için kullanan insanlar düşük ücretler ödemek adına onboard ekran kartlarını tercih edebilirler. Yüksek grafikli oyunları hiç açamazlar demiyoruz fakat görsel kaliteyi çok büyük ölçüde düşürmenize rağmen iyi performans alamayabilirsiniz.

Tabii onboard ekran kartlarının kullanabileceği hafıza miktarını yükseltmek gibi çözümler de karşınıza çıkabilir ancak bu gibi çözümler sadece günü kurtarır. Hatta çoğunlukla günü kurtarmanıza bile yetmeyebilir. Yüksek nitelikli oyunları akıcı bir biçimde oynamak istiyorsanız maalesef paylaşımsız ekran kartlarını tercih etmekten başka bir yol bulunmuyor.




Dedicated (Paylaşımsız) ekran kartı nedir? Avantajları nelerdir?


Onboard ekran kartlarının tam tersine paylaşımsız ekran kartları kendi hafızalarına sahiptir. Bir görev verildiği zaman sistemin hafızasından beslenmek yerine kendi hafızasına başvurur. Örneğin dizüstü bilgisayarınızda GTX 960M model bir ekran kartı bulunuyorsa sadece ekran kartı tarafından kullanılabilen 4 GB boyutunda hafıza var demek oluyor. Böylelikle onboard ekran kartı kullanırken alacağınızdan katlarca fazla performans alıyorsunuz.

Öncelikle onboard ve paylaşımsız ekran kartları arasındaki fiyat farkının binlerce TL değerinde olabileceğini söyleyelim. Aynı zamanda paylaşımsız ekran kartları onboard ekran kartlarına göre çok daha yüksek ısılarda çalışmakta olduğu için soğutma sisteminizin de ona göre dizayn edilmiş olması gerekmektedir.

Performansta kritik bir artış olduğu için paylaşımsız ekran kartları, daha çok oyun oynayan insanlar ve profesyonel grafik tasarımcılar tarafından kullanılıyor. Üç boyutlu grafikler üretmek ve üç boyutlu, gelişmiş görselliğe sahip oyunlar için paylaşımsız ekran kartı kullanmak durumundasınız. Hâliyle onboard ekran kartı kullanırken harcayacağınızdan çok daha fazla güç kullanıyorsunuz.




Yeteri kadar iyi soğutulmayan paylaşımsız ekran kartları uzun sürede bozulabiliyor. O yüzden yeteri kadar pahalı olan bir bileşeni ilk günden doğru bir biçimde korumanız en mantıklısı. Paylaşımsız ekran kartı bulunan bir dizüstü bilgisayar alacaksanız bilgisayarın en azından iki tane fanı olmasına özen gösterin. Aynı şekilde üstünde birkaç tane havalandırma boşluğu da olmalı.

Masaüstü bir bilgisayar ortamında paylaşımsız ekran kartı kullanıyorsanız kasanızı tüm havalandırma boşluklarının etrafı açık kalacak şekilde yerleştirmenizde fayda var. Bilgisayar içerisinde yeterli hava akımı oluşmadığı takdirde, ekran kartınız istenmeyen sıcaklıklara çok hızlı bir biçimde ulaşarak sizi yüzlerce TL masraf yaptırmak mecburiyetinde bırakabilir. Yani ekran kartlarında da büyük güç, büyük sorumluluk gerektiriyor.




Firmaların paylaşımsız ekran kartlarının yüksek güç harcamasına getirdiği çözüm:


Paylaşımsız ekran kartlarının dezavantajlarından birisi olarak 'çok güç harcıyor' olmalarını gösterdik ancak özellikle dizüstü bir bilgisayar kullanıyorsanız sizin için durum bu olmayabilir çünkü bazı ekran kartları, hem onboard ekran kartı olarak hem de paylaşımsız ekran kartı olarak çalışabiliyor. Firmalar ekran kartlarını üretirken hem onboard hem de paylaşımsız olarak üretiyor.

Bilgisayarda yapacağınız işleme göre iki ekran kartı arasında otomatik olarak geçiş yapılıyor. Böylelikle sadece bir video izlerken çok güç harcayan bir paylaşımsız ekran kartı kullanmak yerine, daha tasarruflu olan bir onboard ekran kartı kullanılıyor. Son kullanıcı bu durumdan hem pil ömrü kazanarak hem de bilgisayarını düşük ısılarda kullanarak faydalanmış oluyor.




Onboard ekran kartı vs paylaşımsız ekran kartı: Hangisini almalısınız?


Onboard ekran kartı ve paylaşımsız ekran kartı arasında bir seçim yaparken öncelikle bir şeye karar vermeniz gerekmektedir. Bilgisayarınızda ne yapacaksınız? Karar vermeniz gerekli olan en önemli nokta bu. Günlük işler için bilgisayar kullanacaksanız paylaşımsız bir ekran kartına binlerce TL harcamak mecburiyetinde değilsiniz. Böyle işleri bir onboard ekran kartı da problemsiz şekilde halledebiliyor.

Yüksek görüntü nitelikli oyunlar oynamak, profesyonel seviyede çizimler ve grafik tasarımı yapmak istiyorsanız paraya kıyarak paylaşımsız ekran kartlarından seçim yapmanız gerekmektedir. Tabii paylaşımsız ekran kartları arasından seçim yapmak başlı başına farklı bir konu. Hele ki ücretler bu kadar yüksekken insan ne yapacağını şaşırıyor.




Saygılarımla 'Conqueror
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.