OPSEC (Operations Security) Nedir?

MekoR

Katılımcı Üye
6 Şub 2010
660
6


Türkçe karşılığı Operasyon – Hareket Güvenliği olan OPSEC, belirli bir operasyonun veya harekatın devam ettirilmesi, hatasız işlemesi ve önem arzeden veri ve bulguların düşman istihbarat servislerinin eline geçmemesi için alınan tüm önlemleri kapsayan, genel itibariyle askeri alanda kullanılan bir terimdir. Buna örnek olarak, 51.Bölge diye adlandırılan askeri hava üssü ve diğer askeri üslerin çevresinde, üzerinde, yakınında fotoğraf ve video kaydının yasak olması, haberlerde görülen mühim üslerin vurulma anlarında ki koordinatların gizlenmesi verilebilir.Tüm bu önlemler OPSEC kapsamına dahildir.

rNHb7x.png


*OPSEC bir operasyon biçimi yani kişinin nasıl davrandığıdır, bir yazılım değildir.*

rNHb7x.png


Buraya kadar anlatılanlar OPSEC teriminin yaygın kullanımına ilişkin genel ifadeler olup bu terimi askeri gizlilikten ziyade bir nebze kendi yaşantı ve işleyişimize uyarlamakta mümkündür. Buna verilebilecek en önemli örnek susmaktır. Günlük hayatta yaptığımız aktiviteler, işler, gizlilik teşkil eden araştırmaları kimseyle paylaşmamak elzemdir. Reel yaşantıda çevreye bu konu hakkında hiçbirşey söylememek gerekir ve anonim olarak yürütülen aktiviteler ve gizlilik esaslı bilgi birikimlerini yürüttüğünüz bu anonim ortamda, reel yaşantı ile bilgi verilmemesi gerekmektedir.Bu ifadeye hücreselleşme adı verilmektedir. Hücreselleşme, yukarıda bahsedilen deneyimlemeleri gruplara ayırmaktır yani bu ayrı hücreler arasında bilgi alışverişinin olmamalıdır.



Hücreselleşmeyi tam manada uygulayabilmek için tüm teknolojik aygıtlar; bilgisayar, telefon v.b bu sisteme dahil olmalıdır. Eğer anonim olarak yürütülen çok önemli bir araştırma peşindeyseniz ikincil bir telefon veya bilgisayarınız olmalı ve bu faaliyetleri oradan yürütmelisiniz.

rNHb7x.png


*Gizlilik – Sürat – Nezaket – Emniyet*

rNHb7x.png


İşin bilgi boyutu yukarıda anlatıldığı gibi olup teknik boyutunda ise birtakım prosedürler kullanmak kişinin yararına olacaktır. Buna eski ve ilk bir örnek olarak PGPDisk örnek verilebilir. PGPDisk, PGD Masaüstü Güvenliği paketinden çıkan şifrelenmiş, istenmeyen kişilerin eline geçerse bile içeriğini göremeyeceği kendinize ait bir disk sürücüsü kullanmanızı sağlayan yazılımdır.

rNHb7x.png


*Dikkat! Düşman Dinliyor*

rNHb7x.png




Burada anlatılmak istenen önem arzeden ve ele geçirildiğinde sıkıntı teşkil edebilecek, mahremiyet barındıran birtakım verilerin şifrelenerek güvenli hale getirilmesidir. Gün geçtikçe encryption uygulamaları artmakla birlikte kişi, istediği uygulamayı kullanabilmektedir.
OPSEC sağladığı faydaların yanında birtakım dezavantajlarda barındırır. Yukarıda anlatılan şekilde güvenliği bir rutin haline getirip bunun korunmasını sağlamaya çalışmak uzun vadede çok streslidir ve işinin ehli ajanlar bile bu konuda çoğu zaman depresyona girebilebilirler.




OPSEC tecrübesini artırmak ve hata payını minimize etmenin tek yolu pratik yapmaktır. Henüz yeni başlayanların yaptığı yanlışları başlarda yapmak ilerleyen süre zarfında hata payını azaltacaktır.

rNHb7x.png


*Barışta en çok dinlenen, savaşta o kadar az kan kaybeder.*

rNHb7x.png


Okuduğunuz için teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.