Osmanlı'nın Padişahları Ve Hayatları (1300 - 1730)

ByGokay777

Yeni üye
15 Mar 2017
31
35

Osman Gazi (1299 – 1326)


Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi, 1258 yılında Söğüt'te doğdu. Babası Ertuğrul Gazi, annesi Halime Hatun'dur. Osman Gazi, 1281 yılında Söğüt'te Kayı boyunun egemenliğine girdiğinde 23 yaşındaydı. Ata binmekte, kılıç kullanmakta ve savaşta çok iyidir. Daha sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun başına geçecek olan oğlu Orhan Gazi'nin doğduğu aşiret aydınlarından Ömer Bey'in kızı Mal Hatun ile evlendi.
Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi, 1326'da Nikris (goutte) hastalığında Bursa'da öldü.


Orhan Gazi (1326 – 1359)


1281 yılında Orhan Gazi doğdu. Babası Osman Gazi, annesi Kayı Boyu ileri gelenlerinden Ömer Bey'in kızı Mal Hatun'dur. 1326'da Orhan Gazi'nin babası Osman Gazi öldü ve beyliğin başına geçti.

I. Murad (1359 – 1389)


Sultan I. Murad 1326 yılında Bursa'da doğdu. Babası Orhan Gazi, annesi Bizans Tekfuru'ndan Yar Hisar Tekfuru'nun kızı Nilüfer Hatun'dur.
Etrafında Mevlevi sikkeleri olan bir şapka takıyor. Çok sade giyinir, kırmızı ve beyaz etekleri sever. İlköğrenimini annesi Nilüfer Hatun'dan aldı. Daha sonra eğitimini tamamlamak için Bursa'ya gitti. Buradaki medresesinde bilim adamları ve sanatçılarla çalıştı.
1382 yılından itibaren "Murad Hüdavendigar" lakabıyla tanınan Sultan I. Murad, Birinci Kosova Savaşı'ndan (1389) sonra savaş meydanında yürürken Sırp asilzadesi Milos Obraviç (Sırbistan Kralı Lazar'ın damadı) tarafından bıçaklanarak öldürülmüştür.


I. Bayezid – Yıldırım Bayezid (1389 – 1402)


Yıldırım Bayezid 1360 yılında Edirne'de doğdu. Babası Murad Hüdavendigar, annesi Gülçiçek Hatun'dur.
Çocukluğu kardeşleriyle birlikte Bursa Sarayı'nda geçti. İyi bir eğitim aldı. Zamanının en büyük alimlerinden öğrendi. Gençliğinde Kütahya Sancağı valisi idi. Sultan Murad Yu Davendigarh'ın vasiyeti üzerine 1389 yılında saltanata getirildi. Tahta geçtiğinde 29 yaşındaydı. Yıldırım Bayezid, Ankara Savaşı'nda Timur'a karşı yenildi ve esir alındı. 13 yıllık saltanatının sonunda esaretinin başlamasından yedi ay 12 gün sonra öldü.

I. Mehmed (1413 – 1421)


Sultan Çelebi Mehmet 1389 yılında Edirne'de doğdu. Babası Yıldırım Bayezid, annesi Germiyanoğulları'ndan Devlet Hatun'dur.
Sultan Çelebi Mehmed, Müslüman ve Hristiyan toplumlara adaletini göstermiştir. Öğrenimini Bursa Sarayı'nda tamamladı. Daha sonra babası tarafından Amasya'ya Sancak Beyliği tayin edilmiş ve bu sırada devlet işleri okumuştur.
Sultan Çelebi Mehmed 26 Mayıs 1421'de Edirne'de vefat etti. Ölümü saklandı. Osmanlı padişahlarından ölümünü gizleyen ilk kişi oydu. Cenazesi Bursa'ya nakledilerek yeşil bir mezara defnedildi.

2. Murad (1421 – 1451)


Sultan II. Murad 1402 yılında doğdu. Babası Çelebi Mehmed, annesi Dulkadiroğulları'ndan Süli Bey'in kızı Emine Hatun'dur. En büyük mutluluğu Fatih Sultan Mehmed gibi ender bir şahsın babası olmaktı.
Sultan II. Murad karakteri huzurlu ve huzurlu bir hayat yaşamak istiyordu ama aynı zamanda çok hareketli ve cesurdu, gerektiğinde hiçbir şeyden korkmazdı. Avrupalılar onu isterse tüm Avrupa'yı fethedebilecek bir adam olarak gördüler. Otuz yıllık görev süresi boyunca ülkeyi refah içinde yönetti ve astları tarafından derinden sevildi. O, dindar, adil ve iyiliksever bir padişahtı. Çocukluğu Amasya'da geçen Sultan II. Murad, tahta çıktığında henüz on dokuz yaşındaydı.

Fatih Sultan Mehmed (1451 – 1481)


Fatih Sultan Mehmed 29 Mart 1432'de Edirne'de doğdu. Babası Sultan II. Murad, annesi Hüma hatun'dur. Fatih Sultan Mehmet uzun boylu, dolgun yanaklı, kıvrık burunlu, kaslı ve güçlüydü. Zamanının en büyük alimlerinden iyi bir eğitim gördü. Yedi yabancı dil bildiği söyleniyor. Sık sık âlim, şair ve sanatkârları bir araya toplar, onlarla sohbet ederdi. İlginç ve alışılmadık konularda makaleler yazar ve yorumlar. Akşemseddin aynı zamanda hocası, Fatih Sultan Mehmed'in en değerli âlimlerinden biriydi. Fatih Sultan Mehmed çok sakin ve cesurdu. Eşsiz bir komutan ve yöneticidir. Yapacağı şey hakkında en yakın akrabalarına bile bir şey söylemezdi.
Fatih Sultan Mehmed okumayı severdi. Farsça ve Arapçaya çevrilmiş felsefi eserler okudu. 1466'da Batlamyos haritasını yeniden tercüme etti ve üzerindeki isimleri Arap harfleriyle yazdı. İlmî konularda din ve mezhep farkı gözetmeksizin âlimlerin eserlerini dikte ettirerek onları korurdu. İlme büyük önem veren Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'a büyük yabancı ilim adamları getirdi. Hatta astronom Ali Kuşçu zamanında İstanbul'a geldi. Ünlü ressam Bellini'yi İstanbul'a davet ederek resimlerini yaptırdı.
20 yaşında Osmanlı İmparatorluğu'nun padişahı olan Sultan II. Mehmet, İstanbul'u fethederek 1.100 yıllık Doğu Roma İmparatorluğu'nu ortadan kaldırarak "Fatih" unvanını kazandı. Fatih Sultan Mehmed, büyük yeteneği ve dehasıyla dostlarını ve düşmanlarını birbirine benzeten bir Türk hükümdarı olan Mehmed'in hadislerde haber verildiği gibi İstanbul'un fethinde büyük bir komutan olmayı da başardı. Herkes onun gücünü kabul etti.

2. Bayezid (1481 – 1512)


Sultan II. Bayezid, 3 Aralık 1448'de Dimetoka'da doğdu. Babası Fatih Sultan Mehmed, annesi Mükerime Hatun adında bir Türk kızıdır. Uzun boylu, geniş göğüslü ve fiziksel olarak güçlüydü. Yüzü yuvarlak ve gözleri ela idi. Çok cesurdu.
Babası Fatih Sultan Muhammed ilme meraklı olduğu için oğlu Şehzade Bayezıd'ı iyi yetiştirdi. Onu, zamanının en seçkin âlimlerine okuttu ve bütün İslâm ilimlerini en iyi şekilde öğrenmesini sağladı.
Sultan II. Bayezid, yedi yaşında iken, Hadim Ali Paşa'nın gözetiminde Amasya valiliğine atandı.
Sultan II. Bayezid, din adamı olduğu için Bayezid-i Veli olarak anılmıştır. Sultan II. Bayezid, şairlerle sohbet etmeleri için sarayına çağırırdı.
İslami ilimlerin yanı sıra matematik ve felsefe tahsili de yapmıştır. 24 Nisan 1512'de saltanattan ayrılmak zorunda kalan Sultan II. Bayezid bir ay daha yaşadı ve 26 Mayıs 1512'de öldü.

Yavuz Sultan Selim (1512 – 1520)


Yavuz Sultan Selim 10 Ekim 1470'de doğdu. Babası Sultan II. Bayezid, annesi Gülba Hatun'dur. Gülbahar Hatun, Dulkadiroğulları Beyliği'ndendir. Yavuz Sultan Selim, uzun boylu, geniş omuzlu, kalın kemikli, geniş omuzlu, yuvarlak başlı, kızıl yüzlü, uzun sakallı, kahraman bir padişahtı. Sert ve cesurdur.
Babası Sultan II. Bayezid tahta çıktıktan sonra askeri sevkıyat ve millî idareyi öğrenmek üzere Şehzade Selim'i Trabzon Sancağına vali tayin etti.
Devlet işlerinin yanı sıra Şehzade Selim, Trabzon'da ilmî işlerle uğraşmış ve büyük âlim Mevlâna Abdülhalim Efendi'den tahsil görmüştür. Trabzon'u iyi yöneten Şehzade Selim, komşu devletle de ilgileniyordu.

Valiliği sırasında Trabzon halkını yalnız bırakmayan Gürcülere karşı üç sefer düzenledi. En önemli Kütayis savaşında Kars, Erzurum ve Artvin vilayetlerini fethederek birçok yeri Osmanlı topraklarına katmıştır.
Zamanın en ünlü silahşörlerini yenecek kadar binicilik ve kılıç kullanma konusunda yetenekliydi. Güreş, atıcılık ve eğilme ustasıdır. Savaştan hoşlansa da çok hassas bir ruha sahiptir.
Gösterişi sevmez, devlet malını çarçur etmez. Babasından kalan karşılıksız hazineyi doldurdu. Depo kapısını kapattıktan sonra son sözler:
"Torunlarım, hazinelerimi altınla doldurabilen kendi mührüyle mühürlesin, aksi takdirde kraliyet hazinesi onu benim mührümle mühürleyecektir."
Yavuz Sultan Selim, atalarının hep sakalı olmasına rağmen sakalını keserdi. Niçin diye soranlara "Sakalımı ele vermemek için kesiyorum" dediği rivayet edilir. 22 Eylül 1520'de 50 yaşında "Aslan Pençesi" adı verilen çıbandan öldü.

Kanuni Sultan Süleyman (1520 – 1566)


Kanuni Sultan Süleyman 27 Nisan 1495 Pazartesi günü Trabzon'da doğdu. Babası Yavuz Sultan Selim, annesi Hafsa Hatun'dur. Hafsa Hatun bir Türk veya Çerkezdir. Süleyman'ın yuvarlak bir yüzü, ela gözleri, geniş bir alnı ve uzun, seyrek bir sakalı vardı.
Kanuni Sultan Süleyman'ın saltanatı, Türk egemenliğinin zirveye ulaştığı dönemdi. Babası Yavuz Sultan Selim, onu küçük yaşlardan itibaren sevgiyle büyüttü. Daha önce hiç olmadığı kadar büyütüldü ve eğitildi. İlköğrenimini annesi ve babaannesi Gülbahar Hatun'dan (Yavuz Sultan Selim'in annesi) almıştır. Yedi yaşında dedesi Sultan II. Bayezid'in yanında eğitim görmek üzere İstanbul'a gönderildi. Şehzade Süleyman Kara Kızoğlu Hayreddin Hızır Efendi'den tarih, ilim, edebiyat ve din dersleri alırken savaş sanatını da öğreniyordu
Yavuz Sultan Selim'in 1512'de tahta çıkması üzerine İstanbul'a çağrılan Şehzade Süleyman, İstanbul'da kalarak, babasının kardeşiyle olan mücadelesinde baba rolünü oynadı. Saruhan aynı zamanda Sancak Beyliği'nde de bulunuyordu. 30 Eylül 1520'de babası Yavuz Sultan Selim'in ölümü üzerine 25 yaşında Osmanlı tahtına çıktı. Kendinden başka kardeşi olmadığı için tahta geçmesi kolay ve çatışmasızdır. Çok ciddi ve kendinden emin bir padişah olan Kanuni Sultan Süleyman, azim ve irade sahibiydi. Bir şeyleri yapmak için asla acelesi yoktu, açık fikirliydi ve emir verdiğinde asla çekinmezdi. İşe getirdiği kişilere yetenek düzeyine göre görevler verirdi. 7 Eylül 1566'da 71 yaşında Sigvar kuşatmasına önderlik ederken öldü.

2. Selim (1566 – 1574)


Sultan II. Selim, 28 Mayıs 1524'te İstanbul'da doğdu. Babası Kanuni Sultan Süleyman, annesi Sultan Hürrem'dir.
Hürrem Sultan Slav kökenlidir. Sultan II. Selim orta yapılı, basık alınlı, mavi gözlü, ince kaslı ve sarı saçlıdır. İyi bir eğitim gördü. Devlet idaresini iyice incelemek için Anadolu'nun her yerinde sancakbeylik yaptı. Aynı zamanda bilgi ve tecrübesini arttırarak eğitimine devam etti.
Kütahya sancakbeyi iken Sarı Selim olarak da bilinen II. Selim, babası Cihan Sultanı Kanuni Sultan Süleyman'ın ölümü üzerine İstanbul'a gelerek 30 Eylül 1566 tarihinde 42 yaşında Eylül ayında tahta çıkmıştır. Sarı Selim, önceki Osmanlı padişahlarına göre zayıf ve beceriksiz bir hükümdar olarak biliniyordu.
Sultan II. Selim, babasının hükümdarlığı döneminde diğer kardeşleri Şehzade Bayezid ve Şehzade Mustafa'yı saf dışı bırakarak kolayca tahta çıkmış, dedesi Yavuz Sultan Selim ve babası Kanuni'ye göre oldukça zayıf bir yönetim sergilemiştir. Osmanlı İmparatorluğu, dönemin büyük devlet adamları sayesinde ihtişamını korumuş, Sokullu Mehmet Paşa gibi tecrübeli vezirler hükümeti ayakta tutmuştur. Sultan II. Selim'in kendisi sefere hiç katılmamış ve İnebati'nin musibeti, Ali Paşa'nın kaptan-ı Deryalık'ın başına gelmiştir. Tahtta sekiz yıl kaldıktan sonra 15 Aralık 1574'te öldü. Ayasofya'ya defnedildi. Sultan II. Selim, İstanbul'da ölen ilk Osmanlı padişahıydı.

3. Murad (1574 – 1595)


Sultan III. Murad, 4 Temmuz 1546'da Manisa'nın Bozdağ yaylasında doğdu. Babası Sultan II. Selim, annesi Afifi Nur Banu Sultan'dır. Annesi Venedikliydi. Sultan III. Murad orta yapılı, yuvarlak yüzlü, kahverengi sakallı, ela gözlü ve açık tenlidir. O çok cömert ve yardımsever biriydi.
Sempatik Sultan III. Murad, Arapça ve Farsçayı iyi öğrendi. Babasının 1558'de Manisa Sancak Beyliği'nden Karaman Beyliği'ne tayin edilmesinden sonra, dedesi Kanuni Sultan Süleyman onu Alaşehir Beyliği'ne atadı. Babası Sultan II. Selim'in padişah olmasından sonra yeniden Manisa Sancak Beyliğine atandı.
Manisa Beyliği döneminde Manisa'da devrinin en değerli âlimlerinden tahsil gördü. Osmanlı padişahlarının en bilgililerinden biriydi. Babası Sultan II. Selim'in ölümü üzerine Manisa'dan İstanbul'a geldi ve 22 Aralık 1574'te tahta çıktı. Ancak babası Sultan II. Selim gibi devlet işleriyle uğraşmadı. Bürokrasi ve hükümet ağırlıklı olarak Sokullu Mehmed Paşa tarafından yönetilmektedir. Bunda Sokullu'nun tecrübesi ve dirayeti ile Sultan III. Murad'ın yönetim tarzının büyük rol oynamıştır.
Sultan III. Murad, hükümdarlığı süresince İstanbul'dan hiç ayrılmamış ve saraydaki kadınlardan derinden etkilenmiştir. Sonraki birkaç yıl boyunca Osmanlı dönemini etkileyecek olan kadın egemenliği, onun saltanatı sırasında başladı. Murad yirmi yıl hüküm sürdü ve 29 yaşında felç geçirerek 16 Ocak 1595'te öldü. Ayasofya Camii avlusuna defnedildi.

3. Mehmed (1595 – 1603)


Sultan III.Mehmed 26 Mayıs 1566'da Manisa'da doğdu. Babası Sultan III. Murad, annesi Sultan Safiye'dir. Büyük dedesi Kanuni Sultan Süleyman, Fatih Sultan Mehmed'e benzer şekilde onun adını almıştır. Orta yapılı, kahverengi saçlı ve güzel bir yüze sahip. İyi bir ilim tahsili gördü ve Tâcü't-Tevârih'in müellifi Hoca Sadeddin Efendi'den tahsil gördü. Sultan III. Mehmed, 1583'te Manisa Sancak Beyliği'ne atandı. Ocak 1595'e kadar Manisa'da görev yaptı ve 27 Ocak 1595'te babasının öldüğünü öğrenince İstanbul'da Osmanlı tahtına çıktı.
Sultan III. Mehmed annesini çok sever, sayar ve dinlerdi. Bunu yaparak annesi Sultan Safiye, Osmanlı sarayındaki hakimiyetini kurdu. Bazı konularda padişahı her istediğini yapmaya zorlayarak devlette kaosa neden oldu. Dindardı ve tasavvufa çok meraklıydı. Hz Muhammed'in(S.A.V) adı anıldığında saygıdan hemen ayağa kalkardı.

I. Ahmed (1603 – 1617)


Sultan I. Ahmed, 18 Nisan 1590'da Manisa'da doğdu. Babası Sultan III. Mehmet, annesi Handan Sultan'dır. İyi bir eğitim aldı. Arapça ve Farsçayı kusursuz öğrendi. Sultan I. Ahmed okçulukta, kılıçta, ata binmede ve diğer savaş ve askeri alanlarda ustaydı, avlanmayı ve cirit atmayı severdi. Çok sade giyinir. Babası Sultan III.Mehmet'in 21 Aralık 1603'te ölümü üzerine Eyüb Sultan, elinde kılıçla tahta çıktı.
Sultan I. Ahmed, Büyük Süleyman'dan sonra devlet işleriyle ilgilenen ilk padişahtı. Gençken bile harika kararlar verirdi. Her zaman büyük ilim ve hikmet adamlarının yanında olmuş ve onlara danışmıştır.
On dört sayısı Sultan I. Ahmed'in hayatında önemli bir rol oynamıştır. Çünkü o, on dört yaşında padişah olmuş ve on dört yıl saltanat sürmüş, Osmanlı padişahlarının on dördüncüsüdür.

I. Mustafa (1617 – 1618 / 1622 – 1623)


Sultan I. Mustafa, 1592 yılında Manisa'da doğdu. Babası Sultan III. Mehmet, annesi Handan Sultan'dır. Sultan I. Mustafa, ince sakallı, sarı tenli ve iri gözlü yakışıklı bir padişahtır. İki kez saltanat sürdü. Sinirli bir yapıya sahiptir.
Sultan I. Mustafa, kardeşi Sultan I. Ahmed döneminde on dört yıl sarayın bir odasında hapsedildi. O zamanlar bu gerekli görülüyordu. Aksi halde şehzadeler ülke yönetimine müdahale edecek, hatta Padişah'ı devirmek için harekete geçecek ve ülkenin bütünlüğü tehdit edilmiş olacaktır. Bunu önlemek için şehzadeler "götürüldü" veya bir odaya kilitlendi. Sultan I. Ahmed, tahta çıktığında kardeşini öldürmemiş, saraya hapsetmiştir.

Genç Osman (1618 – 1622)


Sultan Genç Osman, 3 Kasım 1604'te İstanbul'da doğdu. Babası I. Ahmed, annesi Mahfiruz Haseki Sultan'dır. Mahfiruz Haseki Sultan aslen Rum'du. Amcası I. Mustafa'nın tahttan indirilmesinin ardından genç Sultan Osman, on dört yaşında Osmanlı tahtına çıktı. Annesi onu çok titiz bir şekilde büyüttü. Genç Sultan Osmanlı iyi yetişmiş ve eğitim görmüştür. Arapça, Farsça, Latince, Yunanca ve İtalyanca gibi Doğu ve Batı dillerini klasiklerini çevirecek kadar akıcı bir şekilde biliyordu. Çok güzel bir yüze sahip olan genç Osman, zeki, enerjik, atılgan, yiğit bir padişahtı.
Planını gerçekleştirecek Sadrazam'ı bulamamıştı. Tarihsel olarak ender bulunan Yedi Kul Zindanı'nda tahttan indirilip boğulan Sultan Can Othman, Sultan Ahmed Camii'nin yanındaki babası Sultan I. Ahmed'in türbesine gömüldü.

4. Murad (1623 – 1640)


Sultan IV. Murad, 26 Temmuz 1612'de İstanbul'da doğdu. Babası Sultan I. Ahmed, annesi Mahpeyker Kösem Sultan'dır. Sultan IV. Murad, yuvarlak yüzlü, uzun boylu, iriyarı, buyurgan bir padişahtı. Osmanlı İmparatorluğu'nun en güçlü padişahlarından biri olarak tarihe geçti. Çok zeki, cesur, cesur, güçlü ve dinamik bir adamdı.
Sultan IV. Murad cirit ve ok atmada çok mahirdi. Bu gücünü girdiği savaşlarda da göstermiştir. Din büyüklerine hürmet eder, Şeyhülislâm Yahya Efendi'ye "Baba" derdi. Alkol ve tütünü yasakladı. Sokağa çıkma yasağı koydu. Arapça ve Batı dillerini bilmektedir. Bilimi ve bilim insanlarını çok sever ve fırsat buldukça bilimsel konferanslara giderek onları yeni araştırmalar yapmaya teşvik eder. Sultan IV. Murad devrindeki önemli olaylardan biri Hezarfen Ahmed Çelebi'nin Galata Kulesi'nden Üsküdar'a kanatlarla uçmasıdır. Sultan IV. Murad inisiyatif kullanmaktan çekinmemiş ve çevresinde olup bitenleri dikkatle gözlemlemiştir. Saltanatının ilk birkaç yılı annesinin etkisinde kalsa da daha sonra kadınların saltanatına son verdi. Ülkenin sorunlarına göz kulak olur ve çözüm bulmaya çalışırdı. Tahtta on yedi yıl kaldıktan sonra 28 yaşında öldü.

2. Süleyman (1687 – 1691)


Sultan II. Süleyman, 15 Nisan 1642'de İstanbul'da doğdu. Babası Sultan I. İbrahim, annesi Sultan Salihadi Rasubub'dur.
Kırk yılını bir apartman dairesinde hapiste geçiren Sultan II. Süleyman, yiğitlik, takva, vatanseverlik, merhamet ve iyilik adamıydı.
Sultan II. Süleyman sadece dört yıl hüküm sürdü. Son iki yılını yatalak hasta olarak geçirdi. Her geçen gün daha da zayıflıyor. 22 Haziran 1691'de Edirne'de öldü.

II. Ahmed (1691 – 1695)


Sultan II. Ahmed, 25 Şubat 1643'te İstanbul'da doğdu. Babası I. İbrahim, annesi Sultan Hatice Muazezz Sultan'dır. Arapça ve Farsça biliyor. Orta derecede bir tahsil gördü.
Sultan II. Ahmed hat sanatını çok iyi biliyordu. Üç yıl yedi ay on dört günlük saltanatından sonra 6 Şubat 1695'te Edirne'de bir türlü iyileşmeyen siroz hastalığına yakalanınca vefat etti.

3. Ahmed (1703 – 1730)


Sultan III. Ahmed 30 Aralık 1673'te doğdu. Babası Sultan IV. Mehmet, annesi Emetullah Rabia Gülnuş Sultan'dır. Annesi Girit asıllıdır. Sultan II. Mustafa'nın küçük kardeşi Sultan III. Ahmed, uzun boylu, kara gözlü, doğal burunlu ve buğday tenlidir. Çok zeki, duyarlı ve zarif bir adamdır. İyi eğitimli ve eğitimli Sultan III. Ahmed, ünlü hocalardan tahsil gördü.
22 Ağustos 1703'te 30 yaşındaki Sultan III. Ahmed, ağabeyi Sultan II. Mustafa'nın ölümü üzerine Edirne'de tahta çıktı. Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli lale devrinin Sultanı III. Ahmed bir hattat ve şairdi. "Necib" mahlasıyla şiirler yazar. 27 yıl hüküm süren Sultan III.


Konum Bu Kadar İyi Forumlar Dilerim...
 

Venom.20

Katılımcı Üye
11 Şub 2023
588
376
𝐋𝐢𝐧𝐮𝐱

Osman Gazi (1299 – 1326)


Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi, 1258 yılında Söğüt'te doğdu. Babası Ertuğrul Gazi, annesi Halime Hatun'dur. Osman Gazi, 1281 yılında Söğüt'te Kayı boyunun egemenliğine girdiğinde 23 yaşındaydı. Ata binmekte, kılıç kullanmakta ve savaşta çok iyidir. Daha sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun başına geçecek olan oğlu Orhan Gazi'nin doğduğu aşiret aydınlarından Ömer Bey'in kızı Mal Hatun ile evlendi.
Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi, 1326'da Nikris (goutte) hastalığında Bursa'da öldü.


Orhan Gazi (1326 – 1359)


1281 yılında Orhan Gazi doğdu. Babası Osman Gazi, annesi Kayı Boyu ileri gelenlerinden Ömer Bey'in kızı Mal Hatun'dur. 1326'da Orhan Gazi'nin babası Osman Gazi öldü ve beyliğin başına geçti.

I. Murad (1359 – 1389)


Sultan I. Murad 1326 yılında Bursa'da doğdu. Babası Orhan Gazi, annesi Bizans Tekfuru'ndan Yar Hisar Tekfuru'nun kızı Nilüfer Hatun'dur.
Etrafında Mevlevi sikkeleri olan bir şapka takıyor. Çok sade giyinir, kırmızı ve beyaz etekleri sever. İlköğrenimini annesi Nilüfer Hatun'dan aldı. Daha sonra eğitimini tamamlamak için Bursa'ya gitti. Buradaki medresesinde bilim adamları ve sanatçılarla çalıştı.
1382 yılından itibaren "Murad Hüdavendigar" lakabıyla tanınan Sultan I. Murad, Birinci Kosova Savaşı'ndan (1389) sonra savaş meydanında yürürken Sırp asilzadesi Milos Obraviç (Sırbistan Kralı Lazar'ın damadı) tarafından bıçaklanarak öldürülmüştür.


I. Bayezid – Yıldırım Bayezid (1389 – 1402)


Yıldırım Bayezid 1360 yılında Edirne'de doğdu. Babası Murad Hüdavendigar, annesi Gülçiçek Hatun'dur.
Çocukluğu kardeşleriyle birlikte Bursa Sarayı'nda geçti. İyi bir eğitim aldı. Zamanının en büyük alimlerinden öğrendi. Gençliğinde Kütahya Sancağı valisi idi. Sultan Murad Yu Davendigarh'ın vasiyeti üzerine 1389 yılında saltanata getirildi. Tahta geçtiğinde 29 yaşındaydı. Yıldırım Bayezid, Ankara Savaşı'nda Timur'a karşı yenildi ve esir alındı. 13 yıllık saltanatının sonunda esaretinin başlamasından yedi ay 12 gün sonra öldü.

I. Mehmed (1413 – 1421)


Sultan Çelebi Mehmet 1389 yılında Edirne'de doğdu. Babası Yıldırım Bayezid, annesi Germiyanoğulları'ndan Devlet Hatun'dur.
Sultan Çelebi Mehmed, Müslüman ve Hristiyan toplumlara adaletini göstermiştir. Öğrenimini Bursa Sarayı'nda tamamladı. Daha sonra babası tarafından Amasya'ya Sancak Beyliği tayin edilmiş ve bu sırada devlet işleri okumuştur.
Sultan Çelebi Mehmed 26 Mayıs 1421'de Edirne'de vefat etti. Ölümü saklandı. Osmanlı padişahlarından ölümünü gizleyen ilk kişi oydu. Cenazesi Bursa'ya nakledilerek yeşil bir mezara defnedildi.

2. Murad (1421 – 1451)


Sultan II. Murad 1402 yılında doğdu. Babası Çelebi Mehmed, annesi Dulkadiroğulları'ndan Süli Bey'in kızı Emine Hatun'dur. En büyük mutluluğu Fatih Sultan Mehmed gibi ender bir şahsın babası olmaktı.
Sultan II. Murad karakteri huzurlu ve huzurlu bir hayat yaşamak istiyordu ama aynı zamanda çok hareketli ve cesurdu, gerektiğinde hiçbir şeyden korkmazdı. Avrupalılar onu isterse tüm Avrupa'yı fethedebilecek bir adam olarak gördüler. Otuz yıllık görev süresi boyunca ülkeyi refah içinde yönetti ve astları tarafından derinden sevildi. O, dindar, adil ve iyiliksever bir padişahtı. Çocukluğu Amasya'da geçen Sultan II. Murad, tahta çıktığında henüz on dokuz yaşındaydı.

Fatih Sultan Mehmed (1451 – 1481)


Fatih Sultan Mehmed 29 Mart 1432'de Edirne'de doğdu. Babası Sultan II. Murad, annesi Hüma hatun'dur. Fatih Sultan Mehmet uzun boylu, dolgun yanaklı, kıvrık burunlu, kaslı ve güçlüydü. Zamanının en büyük alimlerinden iyi bir eğitim gördü. Yedi yabancı dil bildiği söyleniyor. Sık sık âlim, şair ve sanatkârları bir araya toplar, onlarla sohbet ederdi. İlginç ve alışılmadık konularda makaleler yazar ve yorumlar. Akşemseddin aynı zamanda hocası, Fatih Sultan Mehmed'in en değerli âlimlerinden biriydi. Fatih Sultan Mehmed çok sakin ve cesurdu. Eşsiz bir komutan ve yöneticidir. Yapacağı şey hakkında en yakın akrabalarına bile bir şey söylemezdi.
Fatih Sultan Mehmed okumayı severdi. Farsça ve Arapçaya çevrilmiş felsefi eserler okudu. 1466'da Batlamyos haritasını yeniden tercüme etti ve üzerindeki isimleri Arap harfleriyle yazdı. İlmî konularda din ve mezhep farkı gözetmeksizin âlimlerin eserlerini dikte ettirerek onları korurdu. İlme büyük önem veren Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'a büyük yabancı ilim adamları getirdi. Hatta astronom Ali Kuşçu zamanında İstanbul'a geldi. Ünlü ressam Bellini'yi İstanbul'a davet ederek resimlerini yaptırdı.
20 yaşında Osmanlı İmparatorluğu'nun padişahı olan Sultan II. Mehmet, İstanbul'u fethederek 1.100 yıllık Doğu Roma İmparatorluğu'nu ortadan kaldırarak "Fatih" unvanını kazandı. Fatih Sultan Mehmed, büyük yeteneği ve dehasıyla dostlarını ve düşmanlarını birbirine benzeten bir Türk hükümdarı olan Mehmed'in hadislerde haber verildiği gibi İstanbul'un fethinde büyük bir komutan olmayı da başardı. Herkes onun gücünü kabul etti.

2. Bayezid (1481 – 1512)


Sultan II. Bayezid, 3 Aralık 1448'de Dimetoka'da doğdu. Babası Fatih Sultan Mehmed, annesi Mükerime Hatun adında bir Türk kızıdır. Uzun boylu, geniş göğüslü ve fiziksel olarak güçlüydü. Yüzü yuvarlak ve gözleri ela idi. Çok cesurdu.
Babası Fatih Sultan Muhammed ilme meraklı olduğu için oğlu Şehzade Bayezıd'ı iyi yetiştirdi. Onu, zamanının en seçkin âlimlerine okuttu ve bütün İslâm ilimlerini en iyi şekilde öğrenmesini sağladı.
Sultan II. Bayezid, yedi yaşında iken, Hadim Ali Paşa'nın gözetiminde Amasya valiliğine atandı.
Sultan II. Bayezid, din adamı olduğu için Bayezid-i Veli olarak anılmıştır. Sultan II. Bayezid, şairlerle sohbet etmeleri için sarayına çağırırdı.
İslami ilimlerin yanı sıra matematik ve felsefe tahsili de yapmıştır. 24 Nisan 1512'de saltanattan ayrılmak zorunda kalan Sultan II. Bayezid bir ay daha yaşadı ve 26 Mayıs 1512'de öldü.

Yavuz Sultan Selim (1512 – 1520)


Yavuz Sultan Selim 10 Ekim 1470'de doğdu. Babası Sultan II. Bayezid, annesi Gülba Hatun'dur. Gülbahar Hatun, Dulkadiroğulları Beyliği'ndendir. Yavuz Sultan Selim, uzun boylu, geniş omuzlu, kalın kemikli, geniş omuzlu, yuvarlak başlı, kızıl yüzlü, uzun sakallı, kahraman bir padişahtı. Sert ve cesurdur.
Babası Sultan II. Bayezid tahta çıktıktan sonra askeri sevkıyat ve millî idareyi öğrenmek üzere Şehzade Selim'i Trabzon Sancağına vali tayin etti.
Devlet işlerinin yanı sıra Şehzade Selim, Trabzon'da ilmî işlerle uğraşmış ve büyük âlim Mevlâna Abdülhalim Efendi'den tahsil görmüştür. Trabzon'u iyi yöneten Şehzade Selim, komşu devletle de ilgileniyordu.

Valiliği sırasında Trabzon halkını yalnız bırakmayan Gürcülere karşı üç sefer düzenledi. En önemli Kütayis savaşında Kars, Erzurum ve Artvin vilayetlerini fethederek birçok yeri Osmanlı topraklarına katmıştır.
Zamanın en ünlü silahşörlerini yenecek kadar binicilik ve kılıç kullanma konusunda yetenekliydi. Güreş, atıcılık ve eğilme ustasıdır. Savaştan hoşlansa da çok hassas bir ruha sahiptir.
Gösterişi sevmez, devlet malını çarçur etmez. Babasından kalan karşılıksız hazineyi doldurdu. Depo kapısını kapattıktan sonra son sözler:
"Torunlarım, hazinelerimi altınla doldurabilen kendi mührüyle mühürlesin, aksi takdirde kraliyet hazinesi onu benim mührümle mühürleyecektir."
Yavuz Sultan Selim, atalarının hep sakalı olmasına rağmen sakalını keserdi. Niçin diye soranlara "Sakalımı ele vermemek için kesiyorum" dediği rivayet edilir. 22 Eylül 1520'de 50 yaşında "Aslan Pençesi" adı verilen çıbandan öldü.

Kanuni Sultan Süleyman (1520 – 1566)


Kanuni Sultan Süleyman 27 Nisan 1495 Pazartesi günü Trabzon'da doğdu. Babası Yavuz Sultan Selim, annesi Hafsa Hatun'dur. Hafsa Hatun bir Türk veya Çerkezdir. Süleyman'ın yuvarlak bir yüzü, ela gözleri, geniş bir alnı ve uzun, seyrek bir sakalı vardı.
Kanuni Sultan Süleyman'ın saltanatı, Türk egemenliğinin zirveye ulaştığı dönemdi. Babası Yavuz Sultan Selim, onu küçük yaşlardan itibaren sevgiyle büyüttü. Daha önce hiç olmadığı kadar büyütüldü ve eğitildi. İlköğrenimini annesi ve babaannesi Gülbahar Hatun'dan (Yavuz Sultan Selim'in annesi) almıştır. Yedi yaşında dedesi Sultan II. Bayezid'in yanında eğitim görmek üzere İstanbul'a gönderildi. Şehzade Süleyman Kara Kızoğlu Hayreddin Hızır Efendi'den tarih, ilim, edebiyat ve din dersleri alırken savaş sanatını da öğreniyordu
Yavuz Sultan Selim'in 1512'de tahta çıkması üzerine İstanbul'a çağrılan Şehzade Süleyman, İstanbul'da kalarak, babasının kardeşiyle olan mücadelesinde baba rolünü oynadı. Saruhan aynı zamanda Sancak Beyliği'nde de bulunuyordu. 30 Eylül 1520'de babası Yavuz Sultan Selim'in ölümü üzerine 25 yaşında Osmanlı tahtına çıktı. Kendinden başka kardeşi olmadığı için tahta geçmesi kolay ve çatışmasızdır. Çok ciddi ve kendinden emin bir padişah olan Kanuni Sultan Süleyman, azim ve irade sahibiydi. Bir şeyleri yapmak için asla acelesi yoktu, açık fikirliydi ve emir verdiğinde asla çekinmezdi. İşe getirdiği kişilere yetenek düzeyine göre görevler verirdi. 7 Eylül 1566'da 71 yaşında Sigvar kuşatmasına önderlik ederken öldü.

2. Selim (1566 – 1574)


Sultan II. Selim, 28 Mayıs 1524'te İstanbul'da doğdu. Babası Kanuni Sultan Süleyman, annesi Sultan Hürrem'dir.
Hürrem Sultan Slav kökenlidir. Sultan II. Selim orta yapılı, basık alınlı, mavi gözlü, ince kaslı ve sarı saçlıdır. İyi bir eğitim gördü. Devlet idaresini iyice incelemek için Anadolu'nun her yerinde sancakbeylik yaptı. Aynı zamanda bilgi ve tecrübesini arttırarak eğitimine devam etti.
Kütahya sancakbeyi iken Sarı Selim olarak da bilinen II. Selim, babası Cihan Sultanı Kanuni Sultan Süleyman'ın ölümü üzerine İstanbul'a gelerek 30 Eylül 1566 tarihinde 42 yaşında Eylül ayında tahta çıkmıştır. Sarı Selim, önceki Osmanlı padişahlarına göre zayıf ve beceriksiz bir hükümdar olarak biliniyordu.
Sultan II. Selim, babasının hükümdarlığı döneminde diğer kardeşleri Şehzade Bayezid ve Şehzade Mustafa'yı saf dışı bırakarak kolayca tahta çıkmış, dedesi Yavuz Sultan Selim ve babası Kanuni'ye göre oldukça zayıf bir yönetim sergilemiştir. Osmanlı İmparatorluğu, dönemin büyük devlet adamları sayesinde ihtişamını korumuş, Sokullu Mehmet Paşa gibi tecrübeli vezirler hükümeti ayakta tutmuştur. Sultan II. Selim'in kendisi sefere hiç katılmamış ve İnebati'nin musibeti, Ali Paşa'nın kaptan-ı Deryalık'ın başına gelmiştir. Tahtta sekiz yıl kaldıktan sonra 15 Aralık 1574'te öldü. Ayasofya'ya defnedildi. Sultan II. Selim, İstanbul'da ölen ilk Osmanlı padişahıydı.

3. Murad (1574 – 1595)


Sultan III. Murad, 4 Temmuz 1546'da Manisa'nın Bozdağ yaylasında doğdu. Babası Sultan II. Selim, annesi Afifi Nur Banu Sultan'dır. Annesi Venedikliydi. Sultan III. Murad orta yapılı, yuvarlak yüzlü, kahverengi sakallı, ela gözlü ve açık tenlidir. O çok cömert ve yardımsever biriydi.
Sempatik Sultan III. Murad, Arapça ve Farsçayı iyi öğrendi. Babasının 1558'de Manisa Sancak Beyliği'nden Karaman Beyliği'ne tayin edilmesinden sonra, dedesi Kanuni Sultan Süleyman onu Alaşehir Beyliği'ne atadı. Babası Sultan II. Selim'in padişah olmasından sonra yeniden Manisa Sancak Beyliğine atandı.
Manisa Beyliği döneminde Manisa'da devrinin en değerli âlimlerinden tahsil gördü. Osmanlı padişahlarının en bilgililerinden biriydi. Babası Sultan II. Selim'in ölümü üzerine Manisa'dan İstanbul'a geldi ve 22 Aralık 1574'te tahta çıktı. Ancak babası Sultan II. Selim gibi devlet işleriyle uğraşmadı. Bürokrasi ve hükümet ağırlıklı olarak Sokullu Mehmed Paşa tarafından yönetilmektedir. Bunda Sokullu'nun tecrübesi ve dirayeti ile Sultan III. Murad'ın yönetim tarzının büyük rol oynamıştır.
Sultan III. Murad, hükümdarlığı süresince İstanbul'dan hiç ayrılmamış ve saraydaki kadınlardan derinden etkilenmiştir. Sonraki birkaç yıl boyunca Osmanlı dönemini etkileyecek olan kadın egemenliği, onun saltanatı sırasında başladı. Murad yirmi yıl hüküm sürdü ve 29 yaşında felç geçirerek 16 Ocak 1595'te öldü. Ayasofya Camii avlusuna defnedildi.

3. Mehmed (1595 – 1603)


Sultan III.Mehmed 26 Mayıs 1566'da Manisa'da doğdu. Babası Sultan III. Murad, annesi Sultan Safiye'dir. Büyük dedesi Kanuni Sultan Süleyman, Fatih Sultan Mehmed'e benzer şekilde onun adını almıştır. Orta yapılı, kahverengi saçlı ve güzel bir yüze sahip. İyi bir ilim tahsili gördü ve Tâcü't-Tevârih'in müellifi Hoca Sadeddin Efendi'den tahsil gördü. Sultan III. Mehmed, 1583'te Manisa Sancak Beyliği'ne atandı. Ocak 1595'e kadar Manisa'da görev yaptı ve 27 Ocak 1595'te babasının öldüğünü öğrenince İstanbul'da Osmanlı tahtına çıktı.
Sultan III. Mehmed annesini çok sever, sayar ve dinlerdi. Bunu yaparak annesi Sultan Safiye, Osmanlı sarayındaki hakimiyetini kurdu. Bazı konularda padişahı her istediğini yapmaya zorlayarak devlette kaosa neden oldu. Dindardı ve tasavvufa çok meraklıydı. Hz Muhammed'in(S.A.V) adı anıldığında saygıdan hemen ayağa kalkardı.

I. Ahmed (1603 – 1617)


Sultan I. Ahmed, 18 Nisan 1590'da Manisa'da doğdu. Babası Sultan III. Mehmet, annesi Handan Sultan'dır. İyi bir eğitim aldı. Arapça ve Farsçayı kusursuz öğrendi. Sultan I. Ahmed okçulukta, kılıçta, ata binmede ve diğer savaş ve askeri alanlarda ustaydı, avlanmayı ve cirit atmayı severdi. Çok sade giyinir. Babası Sultan III.Mehmet'in 21 Aralık 1603'te ölümü üzerine Eyüb Sultan, elinde kılıçla tahta çıktı.
Sultan I. Ahmed, Büyük Süleyman'dan sonra devlet işleriyle ilgilenen ilk padişahtı. Gençken bile harika kararlar verirdi. Her zaman büyük ilim ve hikmet adamlarının yanında olmuş ve onlara danışmıştır.
On dört sayısı Sultan I. Ahmed'in hayatında önemli bir rol oynamıştır. Çünkü o, on dört yaşında padişah olmuş ve on dört yıl saltanat sürmüş, Osmanlı padişahlarının on dördüncüsüdür.

I. Mustafa (1617 – 1618 / 1622 – 1623)


Sultan I. Mustafa, 1592 yılında Manisa'da doğdu. Babası Sultan III. Mehmet, annesi Handan Sultan'dır. Sultan I. Mustafa, ince sakallı, sarı tenli ve iri gözlü yakışıklı bir padişahtır. İki kez saltanat sürdü. Sinirli bir yapıya sahiptir.
Sultan I. Mustafa, kardeşi Sultan I. Ahmed döneminde on dört yıl sarayın bir odasında hapsedildi. O zamanlar bu gerekli görülüyordu. Aksi halde şehzadeler ülke yönetimine müdahale edecek, hatta Padişah'ı devirmek için harekete geçecek ve ülkenin bütünlüğü tehdit edilmiş olacaktır. Bunu önlemek için şehzadeler "götürüldü" veya bir odaya kilitlendi. Sultan I. Ahmed, tahta çıktığında kardeşini öldürmemiş, saraya hapsetmiştir.

Genç Osman (1618 – 1622)


Sultan Genç Osman, 3 Kasım 1604'te İstanbul'da doğdu. Babası I. Ahmed, annesi Mahfiruz Haseki Sultan'dır. Mahfiruz Haseki Sultan aslen Rum'du. Amcası I. Mustafa'nın tahttan indirilmesinin ardından genç Sultan Osman, on dört yaşında Osmanlı tahtına çıktı. Annesi onu çok titiz bir şekilde büyüttü. Genç Sultan Osmanlı iyi yetişmiş ve eğitim görmüştür. Arapça, Farsça, Latince, Yunanca ve İtalyanca gibi Doğu ve Batı dillerini klasiklerini çevirecek kadar akıcı bir şekilde biliyordu. Çok güzel bir yüze sahip olan genç Osman, zeki, enerjik, atılgan, yiğit bir padişahtı.
Planını gerçekleştirecek Sadrazam'ı bulamamıştı. Tarihsel olarak ender bulunan Yedi Kul Zindanı'nda tahttan indirilip boğulan Sultan Can Othman, Sultan Ahmed Camii'nin yanındaki babası Sultan I. Ahmed'in türbesine gömüldü.

4. Murad (1623 – 1640)


Sultan IV. Murad, 26 Temmuz 1612'de İstanbul'da doğdu. Babası Sultan I. Ahmed, annesi Mahpeyker Kösem Sultan'dır. Sultan IV. Murad, yuvarlak yüzlü, uzun boylu, iriyarı, buyurgan bir padişahtı. Osmanlı İmparatorluğu'nun en güçlü padişahlarından biri olarak tarihe geçti. Çok zeki, cesur, cesur, güçlü ve dinamik bir adamdı.
Sultan IV. Murad cirit ve ok atmada çok mahirdi. Bu gücünü girdiği savaşlarda da göstermiştir. Din büyüklerine hürmet eder, Şeyhülislâm Yahya Efendi'ye "Baba" derdi. Alkol ve tütünü yasakladı. Sokağa çıkma yasağı koydu. Arapça ve Batı dillerini bilmektedir. Bilimi ve bilim insanlarını çok sever ve fırsat buldukça bilimsel konferanslara giderek onları yeni araştırmalar yapmaya teşvik eder. Sultan IV. Murad devrindeki önemli olaylardan biri Hezarfen Ahmed Çelebi'nin Galata Kulesi'nden Üsküdar'a kanatlarla uçmasıdır. Sultan IV. Murad inisiyatif kullanmaktan çekinmemiş ve çevresinde olup bitenleri dikkatle gözlemlemiştir. Saltanatının ilk birkaç yılı annesinin etkisinde kalsa da daha sonra kadınların saltanatına son verdi. Ülkenin sorunlarına göz kulak olur ve çözüm bulmaya çalışırdı. Tahtta on yedi yıl kaldıktan sonra 28 yaşında öldü.

2. Süleyman (1687 – 1691)


Sultan II. Süleyman, 15 Nisan 1642'de İstanbul'da doğdu. Babası Sultan I. İbrahim, annesi Sultan Salihadi Rasubub'dur.
Kırk yılını bir apartman dairesinde hapiste geçiren Sultan II. Süleyman, yiğitlik, takva, vatanseverlik, merhamet ve iyilik adamıydı.
Sultan II. Süleyman sadece dört yıl hüküm sürdü. Son iki yılını yatalak hasta olarak geçirdi. Her geçen gün daha da zayıflıyor. 22 Haziran 1691'de Edirne'de öldü.

II. Ahmed (1691 – 1695)


Sultan II. Ahmed, 25 Şubat 1643'te İstanbul'da doğdu. Babası I. İbrahim, annesi Sultan Hatice Muazezz Sultan'dır. Arapça ve Farsça biliyor. Orta derecede bir tahsil gördü.
Sultan II. Ahmed hat sanatını çok iyi biliyordu. Üç yıl yedi ay on dört günlük saltanatından sonra 6 Şubat 1695'te Edirne'de bir türlü iyileşmeyen siroz hastalığına yakalanınca vefat etti.

3. Ahmed (1703 – 1730)


Sultan III. Ahmed 30 Aralık 1673'te doğdu. Babası Sultan IV. Mehmet, annesi Emetullah Rabia Gülnuş Sultan'dır. Annesi Girit asıllıdır. Sultan II. Mustafa'nın küçük kardeşi Sultan III. Ahmed, uzun boylu, kara gözlü, doğal burunlu ve buğday tenlidir. Çok zeki, duyarlı ve zarif bir adamdır. İyi eğitimli ve eğitimli Sultan III. Ahmed, ünlü hocalardan tahsil gördü.
22 Ağustos 1703'te 30 yaşındaki Sultan III. Ahmed, ağabeyi Sultan II. Mustafa'nın ölümü üzerine Edirne'de tahta çıktı. Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli lale devrinin Sultanı III. Ahmed bir hattat ve şairdi. "Necib" mahlasıyla şiirler yazar. 27 yıl hüküm süren Sultan III.


Konum Bu Kadar İyi Forumlar Dilerim...
Ellerine Sağlık gülüm.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.