PhotoRec Veri Kurtarma Örnekli - Resimli Anlatım

xKemikkiran

Katılımcı Üye
22 Haz 2020
471
226
Zararlı yerlerde - Aydın
Photorec Nedir - Ne işe yarar?
PhotoRec uzun süre önce silinmiş dosyaları bulabilir ve bulunan dosyaları bozulmaya uğramadan belirlediğiniz klasöre geri yükleyebilir. Photorec, dosya sistemini göz ardı eder, böylece dosya sistemi ciddi şekilde zarar görmüş olsa da çalışır. FAT, NTFS, ext2/ext3/ext4 gibi çok sayıda dosya sistemini destekler. Photorec, çeşitli dijital kamera belleği, sabit disk ve CD-ROM'daki kayıp dosyaları kurtarmak için tasarlanmış veri oyma tekniklerini kullanarak metin tabanlı kullanıcı arabirimi ile veri kurtarma için ücretsiz ve açık kaynaklı bir yardımcı yazılımdır. 480'den fazla dosya uzantısına sahip dosyaları kurtarabilir.

Örnek Uygulama
Windows kullandığım için "photorec_win.exe"'yi açıyorum. Dosyalara erişeceği için yönetici izni veriyoruz. Karşımıza bu ekran çıkacaktır. Bu ekranda kurtaracağımız aygıtı seçiyoruz. Bende SD kart olduğu için onu seçiyorum. (Ok tuşları ile hareket ediyorum ve enter'a basıyorum)

jq0bzmn.PNG





Karşımıza diskin Parçasını (PARTITION) seçtiğimiz bir ekran geliyor.
y5j1cje.PNG


Kartı biçimlendirdiğim için tek parça gözüküyor ama eğer birden fazla parça olsaydı şu şekilde gözükecekti (örn. işletim sistemleri):

q2sd38r.PNG

Seçtikten sonra bize kurtarmak istediğimiz aygıtın biçimini soruyor. Benimki FAT32 olduğu için [Other] seçeneğini seçiyorum. Eğer ext* (ext4 / ext3 vb.) biçiminde olsaydı üstteki seçeneği işaretleyecektim. Ardından karşımıza "Free" yada "Whole" değerlerini sorduğu bir ekran beliriyor. Eğer diskin tamamını kurtarmak istiyorsanız alttaki [Whole disk] seçeneğini seçiyoruz.

msogrfu.PNG


Bizden istediği son bir bilgi kaldı o da bu dosyaları nereye kaydetmek istediğimiz. Burayı kendinize göre seçebilirsiniz (Sol ok tuşu dizinden çıkar, sağ ok tuşu dizine girer)
Dizinimize girdikten sonra "C" tuşu ile onaylıyoruz ve işlem başlıyor.
Bu ekranda şu ana kadar hangi dosyaları kurtardığını görebilirsiniz

7xwe3dw.PNG


Bitiş ekranı geldiğinde :

2w4a483.PNG

Enter e sonra da sağ ok ile quit e gelip entere basıyoruz. Gördüğünüz gibi bütün dosyaları kurtardı!

eizo3fi.PNG


Yazıda Bahsettiğim Disk Partition (Bölümleme) Nedir?
Disk bölümü (partition); bir sabit diskin bir bölümü veya bir parçası olarak ifade edilir. Bilgisayarda bulanan SSD veya HDD diskler üzerinde işletim sistemlerine özgü mantıksal formatlamaya izin veren mantıksal birimler oluşturulması olarak tanımlanır. Disk bölümlemede çoğu kez; Birincil (primary), Etkin (active), Genişletilmiş (extended) ve Mantıksal (logical) bölümler gibi terimlerden bahsedilir. Bunların neler olduğunu tek tek açıklayacağım :)

Birincil, Genişletilmiş ve Mantıksal Bölümler Nedir?


Üzerinde işletim sistemi yüklü olan herhangi bir bölüme “birincil” bölüm adı verilir. Disk üzerinde bulunan ana önyükleme kaydı (MBR) en fazla 4 tane birincil disk bölümüne izin verir. Birincil bölümün maksimum 4 tane olması sayesinde, bilgisayar başlatıldığında daha önce kurulan 4 adet işletim sisteminden seçim yapılabilir. Aynı disk üzerinde aynı anda 4 birincil bölüm tanımlanıp, 4 adet farklı işletim sistemi kurulabilir fakat açılışta sadece bir tanesi “etkin” olarak seçilebilir. Bilgisayarın açılışta varsayılan olarak önyükleme yaptığı bölüm “aktif bölüm” olarak ifade edilir.

Bir diskte toplamda 4 adet birincil bölüm olabileceğinden bahsetmiştim. Bu dört birincil bölümün en fazla bir tanesi “Genişletilmiş” bölüm olarak tanımlanabilir. Bu durum; bir diskte toplamda 4 adet birincil bölüm olabileceğini ama bunların 3 tanesinin birincil ve 1 tanesinin de genişletilmiş bölüm olarak kullanılabileceğini ortaya koyar. Diskteki genişletilmiş bölüm kendi başına veri tutmaz. Bunun yerine, diğer disk bölüm bilgilerini tanımlamak için kullanılır. Diğer disk bölümlerine de “Mantıksal” bölüm adı verilir.

Okuduğunuz için TEŞEKKÜRLER
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.