PhpBB Nedir, Nasıl Kurulur?

'Chan

Uzman üye
1 Nis 2020
1,801
1,457
Shibuya
logo.png






SBPAHH.png





PhpBB Nedir?



Açık kaynak kodlu olan PhpBB, adından anlayacağınız üzere PHP dilinde yazılmıştır. PhpBB ismi "PHP Bulletin Board" cümlesinin kısaltılmış halidir. Açık kaynak kodlu olmasından dolayı geliştiriciler tarafından "sitem bana ait" duygusunu oluşturduğu için forum alanında oldukça fazla tercih edilmektedir. Ayrıca forum sisteminin 50'den fazla dil özelliği ve ücretsiz olması tercih edilebilir noktasına getiriyor. Fakat bana göre XenForo ve vBulletin gibi altyapılar olduğu sürece kendini geliştirerek "en iyi" forum sistemleri arasında yarışacağını düşünmüyorum. PhpBB'nin bazı özellikleri şu şekildedir;


  • Özelleştirilebilir bir forum altyapısı olduğundan arayüzü yani temayı değiştirme imkânı.
  • 16 ocak 2020 itibarıyla, yaklaşık 55 dili desteklemektedir.
  • Dünyada oldukça fazla destek üzerine kurulmuş web siteleri var. herhangi bir sorunda bu web sitelerinden ücretsiz yardım almanız mümkün. Ayrıca Türkiye'de de "destek" amacıyla kurulmuş birçok forum mevcut. Olası hatalarda bu web sitelerinden yardım alabilirsiniz.
  • XenForo ve vBulletin alanı kadar geliştirici olmayabilir ancak herhangi bir özelleştirme yapmak isterseniz alanında uzman kişileri bulmanız mümkün.
  • Birçok veritabanı sistemi ile uyumlu çalışmaktadır. Bazıları; MySQL, PostgreSQL, MSSQL, Microsoft Access'dir.





6dON7P.gif




Avantajları



  • Nedir kısmında bahsettiğim gibi ücretsiz olması.
  • Açık kaynak olması.
  • Mobil ve masaüstü cihazlar ile uyumlu olarak çalışabilmesi.(Responsive)
  • UTF-8 desteği bulunmaktadır.
  • Spam koruması bulunmaktadır. (CAPTCHA vb.)
  • Tipik forum altyapılarında bulunan özel mesajlaşma özelliği.





S8CAm2.gif




Dezavantajları



  • SEO altyapısının diğer altyapılara nazaran daha kötü durumda olması.
  • Sosyal medya paylaşım butonlarının bulunmaması.
  • Güncellemeler diyebiliriz. Çünkü PhpBB yaptığı güncellemelerde rakiplerinin sağladığı ek özellikleri sağlamıyor veya çok geç ekliyor. Daha fazla özellik bekliyorsanız diğer altyapılara geçmek zorunda kalıyorsunuz.
  • Basit bir arayüz sevmiyorsanız ve günümüze ayak uyduracak bir tasarım ile karşılaşmak istiyorsanız PhpBB sizi hüsrana uğratacaktır.




kGPNHK.gif




PhpBB Kurulumu


Şimdi PhpBB'nin kurulumuna geldik. Kuruluma başlamadan önce kurulum yapacağınız sürümün hosting özelliklerine bakmanız ve sizin hosting özelliklerini karşılaşıyormu bakmanzı gerekmektedir. Benim kurulum yapacağım sürüm 3.3. Aşağıda 3.3 sürümünün hosting özelliklerini görebilirsiniz.




Kod:
[B][COLOR="Yellow"]Aşağıdakilerden biri olan bir SQL veritabanı sistemi:[/COLOR][/B]

[COLOR="sienna"][LIST]
[*]MySQL 4.1.3 veya üstü (MySQLi gerekli)

[*]MariaDB 5.1 veya üstü

[*]MS SQL Server 2000 veya üzeri (ODBC veya yerel adaptör aracılığıyla)

[*]Oracle

[*]PostgreSQL 8.3+

[*]SQLite 3.6.15+
[/LIST][/COLOR]

[B][COLOR="yellow"]Kullanmayı planladığınız veritabanını destekleyen PHP 7.1.3+.[/COLOR][/B]


[B][COLOR="DarkOrange"]Aşağıdaki PHP modülleri gereklidir:[/COLOR][/B]

[COLOR="sienna"][LIST]
[*]json

[*]mbstring

[*]XML desteği
[/LIST][/COLOR]

[B][COLOR="Yellow"]Kullanmayı düşündüğünüz veritabanı sistemi için karşılık gelen PHP modülü.[/COLOR][/B]

[B][COLOR="DarkOrange"]Aşağıdaki PHP modülleri isteğe bağlıdır, ancak ek özelliklere ihtiyaç halinde kullanılmaktadır.[/COLOR][/B]

[COLOR="sienna"][LIST]
[*]zlib Sıkıştırma desteği

[*]Uzaktan FTP desteği

[*]GD desteği
[/LIST][/COLOR]

[COLOR="White"]Gereken özelliklerin her birinin bulunup bulunmadığı, kurulum işlemi sırasında kontrol edilecektir. Yine hosting özelliklerini bilmiyorsanız veya tam anlamadıysanız kurulum yaparken size bu özellik eksik gibisinden uyarı verecektir. [/COLOR]




1. Adım: PhpBB'nin kendi sitesine giderek kurulum için gerekli olan dosyamızı indiriyoruz. Buraya tıklayarak web sitesine ulaşabilirsiniz.



d0oDxE.png





5aE7rL.png




2. Adım: İndirme işlemini tamamladıktan sonra inen .zip uzantılı klasöre sağ tık yaparak "klasöre ayıkla" diyoruz. (1. Görsel) Klasöre ayıkladıktan sonra Türkçeye çevirmek için tekrar web sitesine gidiyoruz ve "dil paketlerini indirin" yazısına tıklıyoruz. (2. Görsel) Daha sonra açılan sayfada Türkçeyi bularak indiriyoruz. (3. Ve 4. Görsel)



AGpOwS.png





5aE7rL.png





sASrFA.png





5aE7rL.png





hupxiY.png





5aE7rL.png





mtYrTS.png





5aE7rL.png




3. Adım: İndirdiğimiz Türkçe dosyasının içerisinde yer alan dosyaları önceden klasöre çıkarttığımız PhpBB dosyasının içerisine atıyoruz ve Türkçeleştirme tamamlanıyor. Bunu şu an yapmamızın amacı kurulumda uğraşmamamız. Şimdiden hazır vaziyette bulunması.



0Bk85u.png





5aE7rL.png




4. Adım: Şimdi kuruluma tam anlamıyle hazır duruma gelebilmek için veritabanı oluşturuyoruz. C-panel'de veritabanı yöneticisi alanından, Plesk panel'de veritabanları alanından web sitenizi seçtikten sonra veritabanı kurulumunu yapınız. Aşağıdaki görseli örnek alabilirsiniz veya Youtube gibi platformlardan video izleyerek yapabilirsiniz.



DWl1PL.png





5aE7rL.png




5. Adım: Filezilla ile sunucumuza bağlanıyoruz ve forum dosyalarımızı direkt olarak ana dizine atıyoruz. Aslında bu işlemi C-panel veya benzer paneller arayıcılığıyla .zip uzantılı yüklediğinizde işlem daha hızlı sürmektedir ancak filezilla ile yüklediğimiz için işlem uzun sürebilir. Eğer ki 2. Görselde gözüktüğü şekilde "Hedefte aynı dosya zaten var" uyarısı ile karşılaşırsanız üzerine yazılsın seçeneği ile her zaman şu işlem yapılsın seçeneğini işaretleyerek tamam butonuna basınız.



sBfUtP.png





5aE7rL.png





j3DwRZ.png





5aE7rL.png




6. Adım: Dosyaların aktarımı tamamlandıktan sonra web sitemize gidiyoruz ve yüklenmişmi kontrol ediyoruz. Yüklendiyse aşağıdaki görüntü ile karşılaşırsınız.



NwoKZu.png





5aE7rL.png




7. Adım: Aynı sayfanın sol üst köşeşinde yer alan "install" alanına tıklıyoruz ve sağ üst köşesinde yer alan alandan Türkçe seçiyoruz. Daha sonra aşağıda yer alan "kur" butonuna basıyoruz.



SpDZJt.png





5aE7rL.png




8. Adım: Kur butonuna bastıktan sonra yönetici ayarları sayfasıyla karşılaşıyoruz. Buradan yönetici adını, e-posta adresini, ve yönetici şifresini yazarak "gönder" butonuna basıyoruz.



wM5yGh.png





5aE7rL.png




9. Adım: Daha sonra veritabanı bilgilerimizi gireceğimiz alan açılıyor. Biz veritabanımızı ilk adımlarda oluşturmuştuk. Bilgileri dolduruyoruz ve gönder butonuna basıyoruz. Ayrıca bu alandan farklı veritabanı kullanıyorsanız seçmeniz mümkün. Genel olarak veritabanı hakkında bilgilendirmeler şu şekilde;





Kod:
[SIZE="3"][FONT="Comic Sans MS"][B][COLOR="yellow"]Veritabanı Tipi (Database type):[/COLOR][/B] [COLOR="White"](Buradan veritabanı tipinizi seçin.)[/COLOR]

[COLOR="yellow"][B]Veritabanı Ana Makine Adı veya VKA (Database server hostname or DSN):[/B][/COLOR] [COLOR="white"](Bu kısıma veritabanı adresinizi yazın. Eğer veritabanınız başka bir makinede değilse bu kısıma "localhost" yazmanız yeterli olacaktır. Not: Sadece ODBC yüklemelerinde Data Source Name adı yazılmalıdır.)[/COLOR]

[B][COLOR="yellow"][COLOR="white"]Veritabanı Sunucu Portu (Database server port):[/COLOR][/B] (Sadece veritabanı portunuz farklıysa buraya yazın. Eğer farklı değilse bu kısmı boş bırakın. Genelde bu bölüm boş bırakılır.)[/COLOR]

[B][COLOR="yellow"]Veritabanı adı (Database name):[/COLOR][/B] [COLOR="white"](Veritabanı adını yazın)[/COLOR]

[B][COLOR="yellow"]Veritabanı kullanıcı adı (Database username): [/COLOR][/B][COLOR="white"](Veritabanı kullanıcı adını yazın)[/COLOR]

[B][COLOR="yellow"]Veritabanı şifresi (Database password):[/COLOR][/B] [COLOR="White"](Veritabanı şifrenizi yazın)[/COLOR]

[B][COLOR="Yellow"]Veritabanı tabloları için önek (Prefix for tables in database): [/COLOR][/B][COLOR="white"](Bu kısımda phpbb tablolarının veritabanında kayıt edileceği önadlarının ne olacağı belirlenir.Eğer farklı bir önad kullanmak istiyorsanız burayı değiştirin. Ör: phpbb3_ Eğer önadları değiştirmek istemiyorsanız aynen bırakın.)[/COLOR][/FONT][/SIZE]





ru2X3i.png





5aE7rL.png




10. Adım: Bu alanda suncu ayarlarını yapıyoruz. çerez güvenliği alanını evet olarak seçmek için SSL'yi aktif hale getirin. yoksa hayır olarak ayarlayın. Diğer ayarları da kendinize göre yapılandırdıktan sonra gönder butonuna basınız.



waBBOE.png





5aE7rL.png




11. Adım: E-posta gönderimi için SMTP ayarlayın ve diğer ayarları kendinize göre yapılandırın. Unutmayın, SMTP e-posta ayarlarını yapılandırmazsanız e-posta sistemi çalışmayacaktır. Ben konu için kurulum yaptığım sebebiyle olduğu gibi bırakarak gönder butonuna basıyorum.



T9mtX8.png





5aE7rL.png




12. Adım: Burada mesaj panosunda gözükecek yazıyı ve site adresini giriyoruz. Daha sonra gönder butonuna basıyoruz. Ayrıca buradan varsayılan dili kendimize göre seçiyoruz şu anda Türkçe kurulum yaptığımızdan Türkçe seçmekteyim.



91nhK8.png





5aE7rL.png




13. Adım: Gönder butonuna bastığımızda yaptığımız değişikler algılanıyor ve işleniyor. Ayrıca forum sistemimizin çalışması için gerekli olan tablolar oluşturuluyor, 2. Görselde göreceğiniz gibi kurulum işlemimiz tamamlandı. YKP sayfasına git diyerek yönetim sayfasına veya ana sayfaya gidebiliriz.



uP6SGy.png





5aE7rL.png





WNK0Z0.png





5aE7rL.png





9t6FYO.png





5aE7rL.png





YYVdr6.png






 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.