PostgreSql Kurulumu

Codx

Katılımcı Üye
30 Tem 2017
309
1

Merhabalar iyi forumlar herkese.

PostgreSql'den bahsedeceğiz, nasıl indirildiğinden, nasıl kurulduğundan, neden tercih sebebi olabileceğinden vs. Konumuza geçecek olursak eğer, günümüzde yaygın olarak kullanılan Oracle Sql, Sql Server, MySql database'leri bulunmakta. Ben bunlardan Sql Server veri tabanını kullanıyorum.

Sql Server'dan biraz bahsedecek olursam,

  • Eğer ayar yapılmazsa hem ram ve de hafıza canavarı.
  • Her güncelleme geldiğinde acaba bu sefer ne oldu kaygısı yaşıyorum, ben kendi veri tipimi tanımlayıp yeri geldiği zaman kullanıyordum. Güncel halinde hazır database üzerinde bu işlem hata vermeye başladı ve değiştirmek zorunda kaldım. Oysaki eskiden sorunsuz bir şekilde çalışıyordu.
  • Lisansı çok pahalı yaklaşık olarak 14,000 dolar ki bence bu sebeple MySql database, Oracle ve Sql Server varken tercih sebebi olabiliyor.
  • Oracle lisansı da aynı şekilde pek ucuz olduğunu sanmıyorum.
  • Fakat Sql Server tamamen kötü değil IDE yönünden çok kuvvetli.
  • Şahsi düşüncem kullanılmasının bir diğer sebebi de alışkanlık olması, çünkü ben de bu güne kadar hep onu kullandım.

Gelelim ben bunu neden kullanmaya başlayacağım.

PostgreSql ücretsiz ve açık kaynaklıdır. Benim tek sebebim bu değil tabi ki ben yeni yeni teknolojiler öğrenmeyi seviyorum.

Gelelim nasıl yüklendiğine.

Web sitesine gidiyoruz. https://www.postgresql.org/

Download diyip gelen ekrandan kullandığımız işletim sistemini seçiyoruz. https://www.enterprisedb.com/downloads/postgres-postgresql-downloads



Next diyorum kurulacağı yeri belirtiyorum.



Ben hepsini yükleyeceğim.

Ardından data klasörünün nereye oluşturulacağını belirtip tekrardan next diyorum.

Peşinden bizden bir parola belirlememiz isteniyor parolamı belirleyip ileri diyorum.



Bundan sonra hangi portta çalışacağını belirtiyoruz ki default olarak 5432 portu gelmektedir.

Sonrasında lokasyon bilgisi istenen bir ekran gelmektedir. Default locate olarak bırakıyorum çünkü zaten bilgisayarımın konum ayarları yapılmış durumda.

Peşinden yükleme başlıyor.



Bittikten sonra finish diyorum. Eğer check boxı seçili bırakırsanız bize stack builder ekranı gelir, oradan ek olarak istediğiniz paketlerin kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.



Ekranı bu şekilde benim burada bir işim yok o yüzden burayı geçiyorum şuan.

Arama çubuğumuza pgadmin yazıp enter tuşuna basıyorum.



İlk açıldığı zaman bize bu şekilde gelmektedir. Yüklerken belirlediğimiz tam yetkili kullanıcı için olan şifreyi buraya giriyoruz.



İşaretlediğim yere tıklayarak bir query sayfası açabiliyoruz. F5 ile de yazdığımız sorguyu çalıştırabiliyoruz.

Bahsedeceklerim bu kadardı. Okuduğunuz için teşekkür eder, iyi forumlar dilerim.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.