PostgreSQL Nedir?

'Marksman

Kadim Üye
8 Ocak 2013
5,400
2
PostgreSQL Nedir?

PostgreSQL; alt sorgu, işlem bilgi (transaction), kullanıcı-tanımlı tür ve işlevler gibi SQL dilinin hemen hemen tüm yapılarını destekleyen, Nesne-İlişkisel Veri Tabanı Yönetim Sistemidir. Kaynak kodu açıktır ve PostgreSQL Inc. şirketi tarafından ticari destek de sağlanmaktadır. Bugünkü güncel sürümü 6.5.2’dir.
İlişkisel VTYS Olarak Yetenekleri Nelerdir?


İlişkisel VTYS Olarak Yetenekleri Nelerdir?

SQL92/SQL3 dili deste[i
işlembilgi bütünlüğü (transaction integrity)
tür genişleyebilirlişi (type extensibility)
sınıf tanımlama (classes)
kalıtım (inheritance)
işlevler (functions)
kısıtlamalar (constraints)
tetikleyiciler (triggers)
kurallar (rules)
indisler (indexes)

İlişkisel VTYS Olarak Eksikleri Nelerdir?

Yabanci (Ikincil) Anahtar tanimlayamama.
8 KB’tan büyük sorgulari isleyememe.

PostgreSQL Nasıl Çalışır?

PostgreSQL çok kullanıcılı ard ucu: Belirli bir porttan PostgreSQL’e gelen istemleri ele alır. İstem gelir gelmez fork() sistem çağrısını kullarak PostgreSQL tek kullanıcılı ard ucuna istemi devreder. Sistem üzerinde "postmaster" adıyla bulunur.
PostgreSQL tek kullanıcılı ard ucu: İstemci ile doğrudan bir etkileşim içindedir ve istemcinin tüm istemlerine cevap verir. Varsayılan olarak en fazla 32 adet tek kullanıcılı ard uc aynı anda hizmet verebilir. Bu sayı çok kullanıcılı ucun çalıştırılması esnasında bir parametre ile azami 1024 değerine çıkartılabilir (postmaster -N 1024). Sistem üzerinde postgres adıyla bulunur.
PostgreSQL port numarası: Varsayılan değeri 5432’dir ve PostgreSQL çok kullanıcılı ard ucuna çalıştırılması esnasında verilen parametre (postmaster -p 8355) ile değiştirilebilir.
PostgreSQL’in kullandığı protokoller: Hem UDP hem de TCP/IP kullanmaktadır. Genelde yerel veri tabanı bağlantılarında UDP uzak veri tabanı bağlantılarında da TCP/IP kullanır.
PostgreSQL Arayüzleri: Herhangi bir sistemde çalışan PostgreSQL ard ucuna bağlanan ve kullanıcı yazılımları için bir arayüz oluşturan yordam kitaplıklarıdır.
PostgreSQL’in Çalıştığı İşletim Ortamları

PostgreSQL VTYS günümüzde birçok işlemci (RS6000, x86, m88k, Alpha, MIPS, Sparc, m68k, VAX) ve işletim sistemine (linux 2.0.x, linux 2.2.x,AIX, mklinux, DGUX, FreeBSD, OSF1, Solaris...) başarıyla taşınabilmiştir.
PostgreSQL’i Derleme, Kurma ve Çalıştırma


PostgreSQL’i derleyebilmek için sisteminizde bazı gereksinimlere ihtiyacınız olacak. Bunlar: ANSI C derleyicisi (gcc), GNU make, flex 2.5.2 veya üst sürümü ve son olarak byacc.


PostgreSQL kaynak paketinin açılması:
# cd /usr/src
# tar zxvf postgresql-v6.5.2.tar.gz




Derleme öncesi hazırlık: postgres kullanıcısının yaratılması, kaynak kod ve kurulum dizinlerinin hazırlanması:
# useradd -g users -m -d /home/pgdata -c ’PostgreSQL DBA’ postgres
# chown -R postgres:users /usr/src/postgresql-6.5.2
# chown -R postgres:users /usr/local/pgsql
# su - postgres

Bundan sonraki işlemler postgres kullanıcısı olarak yapılacaktır. Derlemek için önce configure betiğini çalıştırarak derleme öncesi son yapılandırmayı tamamlamalısınız.
$ cd /usr/src/postgresql-6.5.2
$ ./configure --prefix=/usr/local/pgsql --enable-locale
$ gmake
$ gmake install
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.