Python Temel Bilgiler

11 Mar 2023
113
34
25
Türkiye/kayseri {TR}

Python 101: Temel Bilgiler

“Bir şeyi basit bir şekilde açıklayamıyorsan onu yeterince iyi anlamamışsın demektir.” Richard Feynman

Photo by Rubaitul Azad on Unsplash
SistersLab’in Toplum Gönüllüleri Vakfı tarafından desteklenen Women in Tech Academy proje katılımcılarından biriyim. Proje, 20–28 yaş aralığındaki 25 kadını 3 ay boyunca yazılım eğitimleriyle güçlendirerek sektörde iş gücüne katılımını hedefliyor. Projeyle ilgili daha fazla bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz:
https://medium.com/r/?url=https%3A%2F%2Fsisterslab.co%2Fwomen-in-tech-academy%2F
Merhaba, yeni başlamış olduğum Python dili öğrenme yolculuğumda edinmiş olduğum bilgileri hem sizler ile paylaşmak hem de kalıcı ve etkili öğrenmek için kullanılan feynmen tekniğini bu yazılar ile hayatıma katmak için bu yazı dizisine başlamış bulunmaktayım,umarım etkili olur.

O halde haydi başlayalım…

Bölüm 1: Python Söz Dizimi, Operatörler, Karar Yapıları, Döngülere Giriş

1.Python Söz Dizimi

Python diğer programlama dillerinden farklı olarak kod blokları oluşturmada parantez yerine girinti şeklinde kod blokları oluşturur,bunun ile birlikte değişken tanımlarken veri tipi belirtme zorunluluğu yoktur.Veri tipleri;

  • int : Tam sayı
  • float : Ondalıklı sayı
  • str: metinsel veya karakter ifadeleri
  • bool : Mantıksal ifadeler (Doğru ve Yanlış)
şeklindedir ve değiştirilebilirler. Aşağıda bu duruma örnek verilmiştir.

not1: bool veri tipinde 0 hariç verilen değerler “True” değer döndürür.
Ayrıca değişkenler yerel değişken ve global değişken olarak da kullanılabilirler. Yerel değişkenler; kendi kod bloğu içinde çalışan değişkenlerdir .Bu duruma verilen örnekte,getSalary1() fonksiyonu içerisinde çalışan price değeri, salary1 için 500 değerini döndürürken,getSalary2() fonksiyonu içerisinde dönen salary2 değeri için hata verecektir.

Global değişkenler ise, tüm kod bloklarında kullanılabilirler. Verilen örnekte her iki fonksiyonda da atanan price değerleri için,salary1 ve salary2 aynı değerleri dönmektedir.

not2: Burada kullanılan definition fonksiyon yapısından daha sonraki yazılarımda bahsedeceğim.
2.Operatörler

Python da en çok kullanılan operatörleri 4 başlık altında ele alabiliriz. Bunlar; atama operatörleri, aritmetik operatörler, karşılaştırma operatörleri ve mantıksal operatörlerdir.

Aritmetik operatörler; toplama, çıkarma, çarpma, bölme, mod vb. işlemlerin kolaylık ile yapılmasını sağlayan operatörlerdir.
Karşılaştırma operatörleri, boolean tipinde sonuç döndüren operatörlerdir.
Mantıksal operatörler, birden fazla durumu değerlendirmek için kullanılan operatörlerdir.
Atama operatörleri, değişkenlere değer atamak için kullanılan operatörlerdir.
3.Karar Yapıları
Operatörler aracılığı ile birden fazla durumu değerlendirerek bu durumlardan elde edilen sonuçlar doğrultusunda işlem yapan koşul yapılarıdır. Tek bir koşul için if yeterli iken, istenen koşulun sağlanmaması durumunda else, birden fazla koşulu belirtmek amacı ile de elif ifadeleri kullanılır
4.Döngüler
Bir kod dizininin belirlenen koşullara göre tekrar tekrar çalışmasını sağlayan yapılardır. Örneğin kullanıcı girişi isteyen bir web sitesinde “kullanıcı adı” ya da “şifre” yi yanlış girmemiz durumunda tekrar tekrar soran ve doğru giriş sonrasında siteye girişi sağlayan vb. durumların yaşandığı senaryoların arka planında döngüler çalışır. Python da iki tür döngü çeşidi vardır. Bunlar while ve for döngü yapılarıdır.
While:Koşul sağlandığı sürece işleme devam eden,koşul bittiğinde ise döngü sonrası ilk kod bloğundan devam eden döngü çeşididir.
Bu döngü çeşidi için verilen örneği inceleyecek olursak;ilk olarak kullunıcıdan belirli bir aralıkta int tipinde bir değer istenir.İkinci satırda alınan değerin koşulu sağlamaması durumunda üçüncü satırda “istenilen aralıkta bir değer girmediniz” şeklinde bir ifade döner ve dördüncü satırda kullanıcıdan tekrar değer girmesini ister.Ve üçüncü ve dördüncü satırdaki bu işlemleri istenilen aralıkta bir değer girilene kadar tekrar eder.Döngüden ancak koşul sağlandığında çıkılır ve else yapısı çalışır.
For :Tekrar edilmesi istenilen liste, tuple, range vb. şeylerde geçici bir değişken atayarak belirlenen şeyler üzerinde tekrar tekrar çalışmasını sağlayan döngü yapılarıdır. Yapısı; “for değişken in şeyler:” şeklindedir.
Verilen ilk örnekte 20 den 1 e kadar -2 azalarak x değişkenine değer atanır ve her bir x değeri , x = 2 olana kadar(son değer dahil olmaz),ekrana basılır.
Verilen ikinci örnekte 7 den 16 ya kadar her bir i değeri ekrana basılır ancak i’nin 12 den büyük olduğu durumda döngüden çıkılır ve i değerleri ekrana basılmaz.Yani i’nin 12 den sonraki değerleri ekrana basılmaz
Break ifadesi,koşul sağlandığında döngüden çık anlamındadır.
Verilen üçüncü örnekte ise i değeri 3 den başlayarak 10 a kadar 2'şer 2'şer arttırılır.Ancak i == 7 ye eşit olduğunda o değer için i değeri atlanır ve yerine continue yazılır.
Contiue ifadesi,atlamak istediğimiz değerler için kullanılan bir ifadedir.
Bu yazımda python için gerekli temel bilgiler olan,söz dizimi,operatörler,karar yapıları ve döngülerden bahsettim.Umarım hem sizler için hem de benim için etkili ve anlaşılır bir yazı olmuştur.Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle esen kalın..:)
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.