Router Nedir? Kurulumu Nasıl Yapılır?

LosT

Yaşayan Forum Efsanesi
5 Şub 2015
8,120
31
-
Router kelimesinin Türkçesi “Yönlendirici” olarak ifade edilebilir. Router, iki ağ arasındaki iletişimi kuran ve bu iletişimi yönlendirmeyi sağlıyor. Yönlendirme veya yönetme işlemleri bir veri paketinin herhangi bir istasyondan diğer bir istasyona olan yolunun tespit edilmesi ve bu yol üstünde verinin bir sorun yaşamadan düzgün bir şekilde yerine teslim edilmesi olarak tanımlamak mümkün. Ağda yer alan bilgisayarların yönlerini bulmalarına yardım sağlıyor kısaca bir ağda bulunan ip paketlerini bir ağdan bir başka diğer ağa taşıma işini yapmış olan internet donanımı. Ağda cihazların ip dolaşımlarını yönlendiriyorken paketlerin en sağlıklı bir şekilde switch yerinden porta iletilmelerini sağlıyor. Bu yönlendiriciler ise büyük ağ yapılarında bulunan ağ trafiğinin düzenini sağlayan en önemli bilgisayar ağı ekipmanları arasında yer alıyor.

Router Kurulumu

Her Router için birbirinden farklı bir kurulum düzenini takip etmek gerekebiliyor fakat satın alınan Wireless Router ile birlikte bir kullanım kılavuzu var ise bu kılavuzda yer alan adımları takip etmek kurulumun yapılmasını kolaylaştırıyor. Router için kullanıcıya verilmiş olan bir kitapçık normalde bulunmuyor ama kitapçık yerine başka bir kurulum medyası var ise bu medya yardımı ile kurulum işlemini tamamlanabilir. Bunlara göre daha yeni bir nesil konumunda olan Router modemlerde ise artık modemi kullanmak amacıyla kurulum medyası kullanmaya gerek kalmıyor. Yönlendiricinin bağlantılarını düzgün bir şekilde yaptıktan sonra http://192.168.1.1 benzeri bir takip yolu izlenerek modem arayüzüne giriş yapıp internet bağlantısı için gerekli olan ayarlar servis sağlayıcısı aracılığıyla kullanıcılara verilen bilgiler ile yapılabilir.

Routing Tablosu Nedir? (Yönlendirici Tablosu)
Yönlendirme tablosu içerisinde ağ üzerinde yer alan geçerli rotaları barındırıyor.

Burada da görüldüğü gibi A ağından C ağına doğru bir paket gönderilmek isteniyorsa router, paket için en iyi yol seçiliyor ama bu en kısa yolun bu olduğu anlamına gelmiyor. Ayrıca yönlendirici Ethernet kablolarını ve yönlendirici Ethernet kategorilerini de kontrol ediyor. Bir başka deyişle A > B > C ağları arasında Cat3 10BaşeT Kablo var ise sadece A> F> E> D> C ağları arasında bulunan Cat6 1000BaşeT kablo var ise ikinci yol diğer yola göre daha hızlı olduğu için, yönlendirici paketi ikinci yoldan gönderiyor.

r2.png


Hop Sayısı Nedir?
Örneğin başka il sınırları dahilinde yaşayan birine mesaj göndermek istiyorsunuz. Gönderilecek mesaj ilk olarak mesajı gönderenin evinde yer alan yönlendiricinin üzerinden dışarıya çıkıyor ve internet sağlayıcısının yönlendiricilerinden birinden gidilecek yola doğru yola çıkıyor.

Paketin ziyaret etmiş olduğu her yönlendiricide, hop sayısı bir artıyor. Yukarı kısımda yer alan örnekte olduğu gibi A ağından D Ağına ping oluşur ise paket 2 yönlendiriciyi ziyaret ediyor, bu sebepten ötürü hop sayısı 2 oluyor.

Access Point Nedir?
Access Point kelimesinin Türkçesi “Erişim Noktası” olarak ifade edilebilir. AP cihazları birden fazla sayıda bilgisayarı, birden fazla mobil cihazı ve akıllı telefonları kısacası internete erişebilmesi mümkün olan bütün cihazları internete bağlayan cihazların hepsine söylenen isim olarak ifade ediliyor. Access Pointler çoğunlukla kablolu bağlantıları kablosuz bağlantılara dönüştürmek amacıyla kullanılıyor. AP’lerin kablolu interneti kablosuz wifi internete dönüştürme özelliğinin dışında sinyal tekrarlayıcı “Repeater” olarak da kullanılabiliyor. Access Pointler de Repeater seçeneği çoğu zaman iç mekanlarda uç yerlere internet bağlantısı ulaştırmak amacıyla veya kablo kirliliği yaşamayı istemeyen kullanıcılar aracılığıyla tercih ediliyor. AP’ler iç mekân olsun dış mekan olsun bulunduğu ortamların şartlarına bağlı olarak özel üretiliyor. Dış ortam Access Pointler için kötü hava koşullarında sinyal devamlılığı sağlamak için özel çalışma ilkesiyle üretiliyor ve iç ortam ürünlerine göre de sağlamlığı üst seviyede yer alıyor.

Access Point ve Router Arasındaki Farklar Nelerdir?
Access point ve router arasında işlevsel ve yapısal olarak birçok fark var fakat iş satın alma anına geldiği zaman kullanıcılar bu iki ürün arasında nasıl bir tercih yapacaklarını bilmiyor. Çoğunlukla kablosuz internet isteği bulunan bu kullanıcıların bu tarz bir sıkıntıyla karşılaştığını görülüyor. Router seçilmesinin başlıca sebebi bir internet bağlantısını herkes kendi ağını kurarak ağa bağlanıp bilgisayarlara bölüştürme işlemi olarak düşünülebilir. Access Point’ler genellikle bir tekrarlayıcı olarak kullanılacağı için üstünde bir DHCP modülü yer almıyor. Bundan dolayı ki kullanıcılara bir IP veremeyeceği için de internet bağlantısını kullanıcılara yayma işlemini yerine getiremez. Yalnızca var olan bağlantıyı kuvvetlendirmek ve daha fazla alana yaymak amacıyla kullanılıyorlar. Eğer evde ya da ofiste kablosuz bir router mevcutsa kablosuz ağ kurulumu yapmak amacıyla AP kullanılabilir.

Modem Nedir? İkisinin Yanındaki Konumu
Modem, DEmodülasyon ve MODülasyon aracılığıyla sayısal sinyalleri analog sinyallere yani telefon şebekesine ve analog sinyalleri yani telefon şebekesinden dijital sinyallere doğru bilgisayar arayüzüne dönüştüren bir telekomünikasyon sistemi cihazı olarak tanımlanabilir. İkili veri, mesaj ve kontrol sinyallerini arayüz üzerinden dönüştürme, bağlantı oluşturma kurma ve sonlandırma için sinyal dönüştürme, veri paketlerini meydana getirme, senkron ağlar içerisinde saat kurtarma, iletme yolunda ikili şekilde bulunan veri sinyallerinin adapte olmasını sağlama gibi de görevleri bulunuyor modemin.

İki Ağı Router Aracılığıyla Bağlantı
İki ağı bağlamak isteyenlerin yapacağı ilk şey router kullanacağını bilmek. İkincisi ise bir router satın almak.

router1.png

Bu örnek üzerinden gidecek olursak, konuyla alakalı olarak birçok şeyi yukarıdaki örnekte görmek mümkün. Yukarda yer alan örnekte iki tane Local Area Network yani LAN ağı var. Bu ağlardan Subnetmaskesini örneğin 255.255.0.0 olarak değiştirildiği varsayılsın. Bunun sonucunda bilgisayarların birbirleri ile iletişim kurabilmesi mümkün oluyor ama artık iki yerine sadece bir tane ağa sahip olunduğu unutulmamalı. Bu yüzden de bu yöntem kesinlikle tavsiye edilmiyor. Bu sebepten ötürü de router kullanmak daha doğru bir hareket olur. Yapılması gereken sadece yönlendiriciyi ağa bağlamış olmak ve ağda yer alan bilgisayarların hali hazırdaki yani standar-gateway’lerini yönlendiricinin IP adresi ile değiştirmek. Bunu yaptıktan sonra bilgisayarlar hem birbiri ile iletişim kurmuş oluyor hem de sahip olunan iki ağın mevcudiyeti korunmuş oluyor. Aynı zamanda da router aracılığıyla ilk duruma göre daha sağlıklı bir bağlantı da sağlanmış oluyor.

Özet Olarak

Access point, modem,router aslında aynı şeyler gibi gözükse de bu üçünü birbirinden farklı ama belli bir noktada birbirini tamamlayan ürünler olarak tanımlamak daha doğru olmalı. Bundan önce böyle değilse bile bu yazıyla beraber böyle bir anlam çıkarılması bu yazı sonrası mümkün bir yaklaşım. Bu ayrımlar sayesinde de daha aktif ve atik bir şekilde yaşanılan erişim sıkıntısı çözülebilir, sonuçlara ulaşılabilir.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.