Sanal Sunucu Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler //therealbugra

The Coηq

Uzman üye
30 Tem 2019
1,791
45
Merhaba TürkHackTeam Ailesi


Bugün sizlere Sanal Sunucu Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenlerden bahsettim.




Sanal Sunucu Nedir?


Sanal sunucu; web sitenizin içeriğini depolayan ve yayınlanmasını sağlayan bir sunucunun, sanallaştırma teknolojisi ile birden fazla bireysel özel sunucuya bölünmesi şeklinde tanımlanır.

VPS (Virtual Private Server) olarak da bilinen sanal sunucu; her bir kullanıcı için özel olarak ayrılmış olan RAM ve depolama alanı gibi sunucu kaynaklarının diğer kullanıcılarla paylaşılmadığı bir sunucu türüdür.

Tek başına bir sunucuyu kiralamak yerine sanal sunucu tercih etmek; maliyetlerden tasarruf etmeyi ve komşu sitelerden etkilenmemeyi sağlayan verimli bir hosting çözümüdür.




Sezonluk iş yapan şirketler yoğun taleplerin olduğu sezonda hosting paketinin yükseltilmesine, senenin geri kalanında düşürülmesine ihtiyaç duyabilir. Ölçeklendirilebilirlik açısından sanal sunucu, tabiatı gereği bu tarz firmalar için son derece uygun bir çözümdür: Bir sanal sunucu hizmetinde yükseltme veya indirme gerekiyorsa bu, hosting firmanız tarafından kolaylıkla yapılır.

Ayrıca sanal sunucu, kök erişimini de mümkün kıldığından web geliştiricilerinin gözdesidir. Kök erişimi, sunucunuz üstünde tam kontrol sahibi olmanızı sağlar. Kök erişimiyle, tercih ettiğiniz dosyaları düzenleyebilir, MySQL ve Apache gibi yazılımları yükleyebilirsiniz. İstediğiniz İşletim Sistemi ile çalışmakta da özgürsünüzdür.

Sanal sunucu kiralarken; RAM, CPU ve depolama alanı ihtiyaçlarınız, sunucunuzun donanımı ve uptime oranı gibi göz önünde bulundurmanız gerekli olan faktörler vardır:




Web Sitenizin İhtiyaçları

RAM: RAM'in büyüklüğü sitenizin performansı ile doğru orantılıdır. Web siteniz yoğun medya ögeleri içermeyecekse 4 GB RAM'dan daha fazlasına ihtiyacınız olmayacaktır. Yüksek trafiğe sahip olan ya da online alışveriş siteleri için sekiz GB'dan da fazla RAM gerekebilir.


HARD DISK: Geleneksel sabit disklerin depolama alanı genelde daha büyük ve daha ucuzdur ancak sanal sunucular için SSD (katı hal sürücüsü) önerilir.

SSD'lerin performansı yüksektir ve aktarım hızları geleneksel disklerden daha fazladır. Yeniden başlatmada da son derece hızlı olan SSD'ler, elektrik kesintilerinde esnektir.

SSD'lerin bir sanal sunucular için verimli olmasının bir diğer nedeni de RAM ve CPU hızlı olsa bile, onların gereksinimlerini karşılayacak hızlı bir depolama sürücüsünün gerekliliğidir.


CPU: İşlemci manasına gelen CPU'nun çoğalması, sanal sunucunuzun daha verimli olması manasına gelir. Bu sebeple kişisel internet siteleri ya da küçük işletmelerin siteleri için genelde 2 CPU yeterli olsa da, daha büyük projeler ve firmalar için ihtiyaç duyulan hız daha yüksek olacaktır.



Hız ve Donanım


Sanal sunucunuzun donanımı; internet sitenizin performansını direk olarak etkiler. Bu sebeple hosting firmanızın hız ve güvenilirlik için kusursuz işlemcilere, çok sayıda içerik ve veriyi yükleyebilen sabit disklere ve diğer hizmet alanlarında en son teknolojiye yatırım yaptığından emin olmalısınız.

Ayrıca sunucunuzun bulunduğu veri merkezinin hedef kitlenize yakın olması, internet sitenizin hızlı yüklenmesi manasına gelir yani sanal sunucunuzu uzak ülkelerin hosting sağlayıcılarından seçmeniz dezavantaja dönüşebilir.




Uptime Oranı


Web sitenizin sürekli erişilebilir olması için minimum kesinti süresine sahip bir sanal sunucu sağlayıcısı seçmeniz önerilir. İdeali % 99,9 uptime oranıdır.



İşletim Sistemi (Linux / Windows)


Web sitenizin programlama dilinin, sunucunuzun işletim sistemiyle uyumlu olması gerekir. Linux açık kaynaklı bir işletim sistemidir ve Windows'tan daha ucuzdur. Web siteniz;

ASP, ASP.NET veya Microsoft SQL veritabanı kullanılıyorsa Windows,
PHP, Perl, Ruby veya Python içerisine kuruluyorsa Linux işletim sisteminin kurulu olduğu sanal sunucuları seçmeniz gerekir.

PHP programlama dili her iki işletim sisteminde de çalışmasına rağmen PHP için çoğu zaman Linux önerilir.




Esneklik

Hosting sağlayıcınızın hizmetlerinin veya sözleşmelerinin ne kadar esnek olduğu, memnun kalmazsanız haklarınızın neler olduğu, veri kaybetmeden hosting planınızın yükseltilebilir olup olmadığı, sanal sunucunuzun sitenizi için öngörülemeyen trafik artışını ne kadar destekleyebileceği gibi hususlar göz ardı edilmemelidir.




Araştırma


Seçeceğiniz hosting işletmesinin bir nevi "iş ortağınız" olduğunu, sitenizin başarısının büyük ölçüde onlara bağımlı olduğunuzu bilmelisiniz.

Bu sebeple karar vermeden önce; bu firmaların müşterilerden aldığı geri bildirimleri incelemeniz, yorum ve forumlardaki önerilere göz gezdirmeniz ve ayrıntılı bir barındırma tecrübesi için satın alabileceğiniz ek hizmet ve özellikleri araştırmanızda yarar var.

Hatta alacağınız hosting hizmeti hakkında satış temsilcisi ya da destek ekibiyle aklınızdaki tüm soru işaretlerini giderecek şekilde görüşmeniz; hangi hosting işletmesinin daha duyarlı ve ilgili olduğunu görmenin en iyi yoludur.




Saygılarımla therealbugra
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.