Script ve Template Nedir? - Teknik Detaylar #Rai

Rainshy

Uzman üye
10 Tem 2013
1,896
3


Script Nedir?


Uygulama bölümlerinin tüm kodlarını içeren ve herhangi bir programlama dilinde yazılmış olan koda script adı verilir. Her programlama dilinin özellikleri farklıdır. Script hangi programlama dilinde yazıldıysa o programa göre şekilde kullanılır. Örnek olarak "php" olarak yazılmış script için "php script" adı verilir. Scriptler tür olarak hazır kod blogudur. Bunu örneklemek gerekirse ziyaretçi eklenecek bir siteyi ele alabiliriz. Programlama bilmeyen birisi harici olarak dışarıdan script alarak bu ihtiyaca cevap verebilir.

Harici olarak script kullanılacaksa o kodu yazan kişinin izni de gerekmektedir. Ücretsiz olarak sunulan scriptler vardır. Bunları kullanmakta mahsur yoktur. Scriptler web tabanlı olarak kullanılabildiği gibi çevrim dışı olarak da çözüm aracı olarak kullanılabilirler. Örneğin, servis uzmanı kişiler server üzerinde çeşitli işlemleri scriptler vasıtası ile otomatik olarak yapmaktadırlar.

Hatibin elinde bulunan notlar anlamına gelen script sözlük anlamı olarak bir diğer şekilde de el yazısı halindeki matbaa harfler anlamına gelir. Script betik ile de eş anlamlıdır.



Script Türleri



Çok sayıda script türü vardır. Bunlar mercek altına alındığında, Visual basic script, Php Script, Javascript, Apple Script, Shell script, Cgi Script, Mirc Script, Nulled Script ve daha birçok script türü vardır.


Visual Basic Script

Visual basic script Microsoft VBScript programlama dili kullanılarak yazılan script türüdür.


Php Script


Bu script türü de php programlama dili ile yazılır.


Java Script

JavaScript Netscape firmasınca geliştirilmiş olan scripte java script adı verilir. Bu script türü özellik ola web sitesi hazırlana dinamik ve etkileşimli sayfa oluşturma imkanı vermektedir.


Apple Script

UNIX shell araçları ile entegre olarak sunan Apple Script esnek Mac OS X betik özelliklerini kullanır. İşlevsel olarak kullanılabilen Apple Script dosya dönüştürme, değiştirme, yığın işleme. Belirlenen zamanda işlem yapma veri tabanları arasında bilgi akışı sağlama, uygulama bağlantılarına veri akışı ve çoklu işlemleri birleştirme amacıyla kullanmak üzere işlem yapılabilir.


Shell Script

Ara birim olarak kullanılan Shell Scrip (kernel) shell işletim sistemi ile bağlantı kurmak amacıyla yazılan script türüdür.


Cgi Script

CGI, Web servisleriyle ve bu servisin haricindeki uygulamalar arasında bağlantı sağlamak amacıyla platform oluşturmak için hazırlanmış script türüdür. Bir script olan CGI tam adıyla Common gateway Interface, çalıştırılabilir özellikte script olduğu için yabancı bir kişi kolay şekilde Common gateway Interface Scripti çalıştırması mümkündür.


Mirc Script

Mirc Script yalnızca Mirc uygulamasında çalıştırma üzere hazırlanmıştır. Güçlü bir betik dili olan bu script, özel bir kodlama dili olan Mirc kodlama yöntemi ile hazırlanmış olan toplu durumda olan dosya şeklinde tanımlanabilirler.


Nulled Script

Birçok scriptin üzerinde uygulama sahiplerinin hakkı vardır. Bu hakka lisans adı verilir. Sahip olmak istediğiniz scripti kullanmak için bu lisana sahip olmanız gerekir. Script yazarları da bu durumda güvenlik oluşturmak amacıyla scriptlerini şifreleyerek saklarlar. Çalınma ihtimaline karşı önlem olarak yapılan bu işlem yapılmazsa scriptler yasa dışı olarak kullanılır ya da scriptler satılarak haksız kazanç elde edilir. Nulled script de bu duruma verilen addır. Yasa dışı olarak kullanılan ve illegal olan scriptlere Nulled Script adı verilir.




Scriptler Ne İşe Yarar?​

◆ Bilgisayar üstünde ve Active Directory üstünde çeşitli nesneler oluşturmak için scriptler yazılabilir. Toplu şekilde yapılabilecek bu işlem rutin olarak yapılabilir.

◆ Oluşturulan scriptleri logon script şeklinde kullanmak mümkündür.

◆ Etkileşimli ortam amacıyla kullanıcılara dönük olarak kullanmak mümkündür. InputBox ve MsgBox buna örnektir.

◆ Oluşturulan sürüler map edilme işleminde scriptler kullanılabilir.




Template Nedir?

Template(Hazır) web sitesi bir kez oluşturulup birden çok kullanıcıya satılan içerik ve temaları hazır olan sistemlerdir. Örnek vericek olursak reyonlardan aldığımız giyim ürünleri Template(Hazır) web sitesi olarak, terziye diktirdiğimiz giyim ürünleri de özel web sitesi olarak nitelendirebiliriz.



Template(Hazır) Web Sitesinin Dezavantajları
◆ Eger yabancı diliniz yoksa bu iş biraz sıkıntılı olacaktır lakin türkçe destek bulma ihtimali o kadar düşüktür ki fazlasıyla zorlanırsınız.

◆ Temaların seo'ya uygun olmama ihtimali vardır ve siz web sitesinden anlamıyorsanız işiniz yaş.

◆ Yönetim sistemlerine, ücretsiz eklentiler'e güncelleme geldigi vakit başınızı ağrıtabilir.

◆ Yönetim sistemleri hazır oldukları için kullanımı büyük bir çaba ister bazı durumlarda ise kodlara bile müdahale etmeniz gerekmektedir.

◆ Hazır olan bir temayı veya içeriklerin bulunduğu sistemi özelleştirmek istenildiğinde bunun bir sınırı olucaktır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.