Siber Uzay Nedir ? Makale

Rewan

Uzman üye
26 Kas 2020
1,743
1,307
Konum
Merhaba değerli forum üyeleri ben rewan ;

Bu günkü makalemizde sizlerle siber uzay'ı ele alacağız , hiç uzatmadan makalemize başlayalım umarım beğenirsiniz.


not
Bu makalemizde konuyu biraz başka yollara dayanarak anlatmaya çalıştım umarım beğenmişsinizdir .



&


&




GİRİŞ

Yazımda siber uzayın ne olduğundan, siber uzayın nasıl var olduğundan ve siber uzayın özelliklerinden bahsetmeye çalıştım. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yeni kavramlar ortaya çıkmıştır. Bu kavramlardan biri de siberuzay kavramıdır. Siber uzayı birlikte keşfetmeye ne dersiniz ?



abd_baskani_trump_uzay_siber_guvenlik_paketini_onayladi_h2516_0bd70.jpg


Siber uzay nedir?

Benedikt (199a) göre siber uzay: "Yazı sayfa oldu, sayfa ekran oldu, ekran dünya oldu, sanal dünya." Her yer ve hiçbir yer hiçbir şeyin unutulmadığı ama yine de her şeyin değiştiği yerdir." (Kurbak, 2002)

Yapay bir gerçeklik düzlemi olarak siberuzay, bu sınırların ötesinde eşsiz bir yaşam alanı sunan üstel bir yüzey olarak karşımızda. (Özener, 2003:3)

Genel olarak siber uzay; Bilgisayar etkileşimli sanal ortamın adıdır. (Kaptanoğlu, 2000; 1)

Siberuzay kelimesi Yunanca yönetmek anlamına gelen "kybernan" kelimesinden gelmektedir. İnternet sayesinde kavramsal bir ortama bağlanmanızı ve o sanal ortamda gezinmenizi sağlayan bir soyutlamadır. (Gülel, 2018; 38)

Siber uzay, bilgisayar tarafından üretilen çok boyutlu bir "yapay" "sanal gerçeklik" ortamıdır. Bu "gerçeklikte" her bilgisayar penceresi, duyulan, görülen her şey, her fiziksel yapıyı temsil eder; şekiller, işaretler ve hareketler kod çekirdeğini oluşturur. (Özener, 2003;
)


7QA-lM21_400x400.jpg



Siber uzayın tarihsel gelişimi

1980'li yıllardan itibaren hızlı ve dinamik yaşam ve özellikle bilgi teknolojilerinin algısal ve estetik değerlerindeki değişim, biçimsel ve yapısal yaklaşımları etkilemiş ve keşfedilmemiş yeni bir yer kavramının, "siber uzay"ın doğmasına neden olmuştur. önce . Tarih öncesi çağlardan beri var olan yaşadığımız "yer", insanların bu dönemden bu yana alternatif bir mekan olarak yarattığı bir başka mekan olan "siberuzay" kavramıyla yüzleşmek zorunda kalmıştır. (Valgus, 2008; 70)

E.M Foster'ın (1909) yazdığı "Makine Duruyor" öyküsü siber uzay kültürünün başlangıcı olarak kabul edilir. Siberuzay kelimesi hikayede henüz yer almasa da anlatılan durum siberuzay kavramına yakın özellikler taşımaktadır. (Ayvaz, 2007; 2
)

Siberuzay kavramı, adını bilimkurgu romanı "Neuromancer"dan (198
)
alır. William Gibson, siber uzayın babasıdır ve bu uzayı ayrıntılı olarak anlatır. Gibson'ın bu romanda ele aldığı diğer önemli konular, yapay zeka ve sibernetik protezler gibi modern teknolojinin ilgilendiği konulardır. (Yazlar, 2006; 23)

Günümüz siber uzayının en ilkel biçimi, yerel alan ağları adı verilen birbirine bağlı bilgisayar gruplarının oluşturulmasıdır. (Välk, 2007;8)

Siber uzayın yapısı, onu oluşturan kültürel faktörlerin ve tarihsel gelişimin etkisi altında doğmuş ve gelişmiştir. (Yıldırım, 2007; 6)




turkiyenin-gelecegi.jpg





Siber uzayın özellikleri

Mekân da siber uzayın bir mekânı olarak zaman içinde değişime uğramış ve fiziksele dönüşte farklılaşmıştır. Bu süreç, fizikselden dijitale, dijitalden fiziksele bir döngü içerir. (Büyükkestelli, 2008; 2)

Siber uzayın oluşumuna yüklenen şey, iletişim arayüzüdür. Makine-insan arayüzü, gerçek sosyal alanların ve binaların yerini aldı. (Büyükkestelli, 2008; 23)

Bir nesnenin gerçekliği siber uzaydır ve bilinç, siber uzayda gerçek olarak algılanan şeyden etkilenir. İşte zihin-beden etkileşimi, sanal ve gerçek. Bu ayrılmazlık, tasarlanmış bir sanal gerçeklik yaratmak için bir araçtır. Bir kişinin hedeflerini sunduğu yönde var olur. (Büyükkestelli, 2008; 26)

Net sınırların olmaması, siber uzayı sonsuz bir öngörü ve keşif kaynağı haline getirir. (Uncap, 2006;9)

Siber uzay, kendi kendini çevreleyen bir ağ ve insanların buluşması, iletişim kurması, kendini ifade etmesi, öğrenmesi, çalışması vb. için yeni bir ortamdır. Kısacası başlı başına bir varoluş alanıdır. (Ünkap, 2006; 26)

siber uzay; Dijital bilgi işlem sistemlerine dayanır ve kuralları, ortamını tanımlayan bir dizi kodla tanımlanır. Bu, siber uzayın her bir parçasının kendi mantıksal çerçevesi içinde olduğunu göstermektedir. Ancak siber uzaydaki gerçeklik, fiziksel dünyadan ve onun kurallarından bağımsızdır. (Özener, 2003; 10)

siber-saldiri-uzay-sistemleri.png





ÜLKELERİN SİBERUZAY ALGISI

Devletler, uluslararası ilişkilerde ve siyaset biliminde en çok çalışılan ana aktörlerdir. Genellikle uluslararası politikanın ana itici gücüdür. Uluslararası ilişkiler argümanları da genellikle devlet merkezlidir. Uluslararası ilişkilerde sistematik teoriler olmasına rağmen, devlet bir analiz birimi olarak öne çıkmaktadır. Eleştirel teoriler ve sosyal inşacı yaklaşımlar, hem sosyal dinamikleri hem de devletin yanı sıra devlet dışı aktörlerin etkilerini ele almıştır. Bu nedenle sistemik teoriler, sistemin devlet üzerindeki etkilerini değerlendirir. Ancak Yeni Gerçekçi teoriler zaten güç dağılımına göre bir sistemin oluşmasında ülkelerin birbirlerine karşı konumlarını belirleyici bir unsur olarak görmektedirler.
Siber uzayın sunduğu imkanlar, devlet dışındaki aktörlerin de devletle aynı enerji kaynaklarını kullanmasına ve siber uzay ekosistemi ve devlet gibi düzenleyici kurumlar olmadan çalışmasına imkan vermektedir.
Diğer bir siber uzay aktörü türü ise bilgi işleme teknolojileri geliştiren şirketlerdir. Bu şirketler aynı zamanda siber uzayın oluşumunu da kontrol ederek teknolojiye yön veriyor. Devletlerin varlığını en çok hissettirdiği askeri alanda bile özel şirketlerin devletlere meydan okuduğunu görüyoruz. Özellikle Soğuk Savaş döneminde devlet liderliğindeki teknoloji şirketleri ve askeri sanayiler, ordunun özelleştirilmesi yoluyla ordunun teknoloji topladığı yapılar haline geldi. Siber uzay aktörleri bu kategorilerle sınırlı değildir.
Siber uzayın sağladığı anonimlik perdesi, gerçek aktörlerin kimliğini ve güdülerini gizler. Ayrıca makineler arası bilgi akışının artması ve derin öğrenme tekniklerinin hızla gelişmesi yapay zekanın gelecekte bir aktör olarak tanımlanmasını gerektirebilir. Siber uzay, devlet dışı aktörler için büyük fırsatlar sunarken, artan bilgi akışı ve günlük hayatımızın siber uzaya entegrasyonu, devletlerin bilişim teknolojilerini kullanarak diğer aktörler üzerindeki güçlerini artırmalarını sağlamıştır. Choucr'a göre siber uzay anarşisi gelecekte iki farklı senaryoya evrilebilir. Birinci senaryoda bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanan devletler, bireylerin gözetimini artırmakta ve siber uzayda garnizon devletler haline gelmektedir. Siberuzay bir devlet aygıtı haline geliyor. İkinci senaryoda, Hobbesçu anarşi sadece ülkeler arasında değil, her seviyedeki aktörler arasında da yaşanıyor.(
)
Choucr burada siberarşiyi Hobbes ile ilişkilendirdi. Bununla birlikte, kriptoanarşi gibi eğilimler, ortaya çıkan bir anarşinin liberal bir kozmopolit fırsat sunabileceğini de gösteriyor.
Günümüzde devletler siber uzayı bir hareket alanı olarak görmektedir. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği açık ve güvenilir bir siber uzay tasavvur etmektedir. Öte yandan Çin ve Rusya, bölgesel egemenliklerini siber uzaya doğru genişletmeye çalışıyor. ABD ve AB, siber uzayın fırsatlarını ve güvenlik açıklarını ve siber uzayın giderek daha fazla bütünleşmesini görüyor. ABD Ulusal Siber Stratejisinde en çok kullanılan beş terim siber güvenlik, güvenlik, ABD, siber ve devlettir. Ancak, açık ve güvenilir bir İnternet için bir savunucu bekleniyor. ABD Savunma Bakanlığı, siber uzayı, otonom bilgi teknolojisi altyapısı ve İnternet telekomünikasyon ağları, bilgisayar sistemleri, gömülü işlemciler ve kontrol cihazları dahil olmak üzere işlenmiş verilerden oluşan küresel bir bilgi alanı olarak tanımlar.
Amerikan raporlarında da benzer bir vurgu görülebilir. Açık ve güvenli bir siber alanın, veri ekosistemini daha istikrarlı ve sürdürülebilir hale getirmesi bekleniyor. Aynı zamanda durum bilgisi yoluyla elde edilen bilgilerin belirli ölçütlerle birleştirilerek hem devlet hem de birey için optimal bir dengenin sağlanması amaçlanmaktadır. Devletin geleneksel yönetişiminin, siber uzayın orijinal yapısını bozarak verilerin manipüle edilmesini önlemesi arzu edilen bir durum değildir.
Birincisi, bilgi işleme teknolojisini kullanmanın, bilgi kaynağını artırmak için açık ve güvenilir bir siber uzayı korumak olarak düşünülebileceğini belirtir. Ancak bu varsayım gerçekle örtüşmemektedir. Çin ve Rusya çok gelişmiş bilgi ve iletişim teknolojilerine sahip olmalarına rağmen garnizon devleti olmayı tercih ettiler. Aslında ülkelerin egemenlik kavramına bakış açıları ve egemen ideolojileriyle örtüşen bir tercihtir. Çin, ulusal bir siber alan yaratma yoluna girdi.


siber-tehdit-saldiri.png





Sonuç


Yazdıklarım sayesinde siber uzayın yapay bir gerçeklik olduğunu, siber uzayın tanımlanmış sınırları olmadığını öğreniyoruz. Siber uzay önemli bir varoluş alanıdır. Kısacası, siber uzay sonsuzdur. Siber uzay kavramı yeni bir kavramdır. Önümüzdeki yıllarda da gelişmeye ve ilerlemeye devam edecektir.

Bu makalemizde konuyu biraz başka yollara dayanarak anlatmaya çalıştım umarım beğenmişsinizdir .
 

Blwe

Uzman üye
17 Şub 2021
1,585
1,645
Green/Moderasyon
Elinize sağlık, güzel bir makale olmuş. Konu tasarımı açısından, makale paragrafları, beyaz renk olsa güzel olur bence.
 

UZAY 52

Uzman üye
14 Ağu 2021
1,299
842
Ddos
Merhaba değerli forum üyeleri ben rewan ;

Bu günkü makalemizde sizlerle siber uzay'ı ele alacağız , hiç uzatmadan makalemize başlayalım umarım beğenirsiniz.


not
Bu makalemizde konuyu biraz başka yollara dayanarak anlatmaya çalıştım umarım beğenmişsinizdir .



&


&




GİRİŞ

Yazımda siber uzayın ne olduğundan, siber uzayın nasıl var olduğundan ve siber uzayın özelliklerinden bahsetmeye çalıştım. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yeni kavramlar ortaya çıkmıştır. Bu kavramlardan biri de siberuzay kavramıdır. Siber uzayı birlikte keşfetmeye ne dersiniz ?



abd_baskani_trump_uzay_siber_guvenlik_paketini_onayladi_h2516_0bd70.jpg


Siber uzay nedir?

Benedikt (199a) göre siber uzay: "Yazı sayfa oldu, sayfa ekran oldu, ekran dünya oldu, sanal dünya." Her yer ve hiçbir yer hiçbir şeyin unutulmadığı ama yine de her şeyin değiştiği yerdir." (Kurbak, 2002)

Yapay bir gerçeklik düzlemi olarak siberuzay, bu sınırların ötesinde eşsiz bir yaşam alanı sunan üstel bir yüzey olarak karşımızda. (Özener, 2003:3)

Genel olarak siber uzay; Bilgisayar etkileşimli sanal ortamın adıdır. (Kaptanoğlu, 2000; 1)

Siberuzay kelimesi Yunanca yönetmek anlamına gelen "kybernan" kelimesinden gelmektedir. İnternet sayesinde kavramsal bir ortama bağlanmanızı ve o sanal ortamda gezinmenizi sağlayan bir soyutlamadır. (Gülel, 2018; 38)

Siber uzay, bilgisayar tarafından üretilen çok boyutlu bir "yapay" "sanal gerçeklik" ortamıdır. Bu "gerçeklikte" her bilgisayar penceresi, duyulan, görülen her şey, her fiziksel yapıyı temsil eder; şekiller, işaretler ve hareketler kod çekirdeğini oluşturur. (Özener, 2003;
)


7QA-lM21_400x400.jpg



Siber uzayın tarihsel gelişimi

1980'li yıllardan itibaren hızlı ve dinamik yaşam ve özellikle bilgi teknolojilerinin algısal ve estetik değerlerindeki değişim, biçimsel ve yapısal yaklaşımları etkilemiş ve keşfedilmemiş yeni bir yer kavramının, "siber uzay"ın doğmasına neden olmuştur. önce . Tarih öncesi çağlardan beri var olan yaşadığımız "yer", insanların bu dönemden bu yana alternatif bir mekan olarak yarattığı bir başka mekan olan "siberuzay" kavramıyla yüzleşmek zorunda kalmıştır. (Valgus, 2008; 70)

E.M Foster'ın (1909) yazdığı "Makine Duruyor" öyküsü siber uzay kültürünün başlangıcı olarak kabul edilir. Siberuzay kelimesi hikayede henüz yer almasa da anlatılan durum siberuzay kavramına yakın özellikler taşımaktadır. (Ayvaz, 2007; 2
)

Siberuzay kavramı, adını bilimkurgu romanı "Neuromancer"dan (198
)
alır. William Gibson, siber uzayın babasıdır ve bu uzayı ayrıntılı olarak anlatır. Gibson'ın bu romanda ele aldığı diğer önemli konular, yapay zeka ve sibernetik protezler gibi modern teknolojinin ilgilendiği konulardır. (Yazlar, 2006; 23)

Günümüz siber uzayının en ilkel biçimi, yerel alan ağları adı verilen birbirine bağlı bilgisayar gruplarının oluşturulmasıdır. (Välk, 2007;8)

Siber uzayın yapısı, onu oluşturan kültürel faktörlerin ve tarihsel gelişimin etkisi altında doğmuş ve gelişmiştir. (Yıldırım, 2007; 6)




turkiyenin-gelecegi.jpg





Siber uzayın özellikleri

Mekân da siber uzayın bir mekânı olarak zaman içinde değişime uğramış ve fiziksele dönüşte farklılaşmıştır. Bu süreç, fizikselden dijitale, dijitalden fiziksele bir döngü içerir. (Büyükkestelli, 2008; 2)

Siber uzayın oluşumuna yüklenen şey, iletişim arayüzüdür. Makine-insan arayüzü, gerçek sosyal alanların ve binaların yerini aldı. (Büyükkestelli, 2008; 23)

Bir nesnenin gerçekliği siber uzaydır ve bilinç, siber uzayda gerçek olarak algılanan şeyden etkilenir. İşte zihin-beden etkileşimi, sanal ve gerçek. Bu ayrılmazlık, tasarlanmış bir sanal gerçeklik yaratmak için bir araçtır. Bir kişinin hedeflerini sunduğu yönde var olur. (Büyükkestelli, 2008; 26)

Net sınırların olmaması, siber uzayı sonsuz bir öngörü ve keşif kaynağı haline getirir. (Uncap, 2006;9)

Siber uzay, kendi kendini çevreleyen bir ağ ve insanların buluşması, iletişim kurması, kendini ifade etmesi, öğrenmesi, çalışması vb. için yeni bir ortamdır. Kısacası başlı başına bir varoluş alanıdır. (Ünkap, 2006; 26)

siber uzay; Dijital bilgi işlem sistemlerine dayanır ve kuralları, ortamını tanımlayan bir dizi kodla tanımlanır. Bu, siber uzayın her bir parçasının kendi mantıksal çerçevesi içinde olduğunu göstermektedir. Ancak siber uzaydaki gerçeklik, fiziksel dünyadan ve onun kurallarından bağımsızdır. (Özener, 2003; 10)

siber-saldiri-uzay-sistemleri.png





ÜLKELERİN SİBERUZAY ALGISI

Devletler, uluslararası ilişkilerde ve siyaset biliminde en çok çalışılan ana aktörlerdir. Genellikle uluslararası politikanın ana itici gücüdür. Uluslararası ilişkiler argümanları da genellikle devlet merkezlidir. Uluslararası ilişkilerde sistematik teoriler olmasına rağmen, devlet bir analiz birimi olarak öne çıkmaktadır. Eleştirel teoriler ve sosyal inşacı yaklaşımlar, hem sosyal dinamikleri hem de devletin yanı sıra devlet dışı aktörlerin etkilerini ele almıştır. Bu nedenle sistemik teoriler, sistemin devlet üzerindeki etkilerini değerlendirir. Ancak Yeni Gerçekçi teoriler zaten güç dağılımına göre bir sistemin oluşmasında ülkelerin birbirlerine karşı konumlarını belirleyici bir unsur olarak görmektedirler.
Siber uzayın sunduğu imkanlar, devlet dışındaki aktörlerin de devletle aynı enerji kaynaklarını kullanmasına ve siber uzay ekosistemi ve devlet gibi düzenleyici kurumlar olmadan çalışmasına imkan vermektedir.
Diğer bir siber uzay aktörü türü ise bilgi işleme teknolojileri geliştiren şirketlerdir. Bu şirketler aynı zamanda siber uzayın oluşumunu da kontrol ederek teknolojiye yön veriyor. Devletlerin varlığını en çok hissettirdiği askeri alanda bile özel şirketlerin devletlere meydan okuduğunu görüyoruz. Özellikle Soğuk Savaş döneminde devlet liderliğindeki teknoloji şirketleri ve askeri sanayiler, ordunun özelleştirilmesi yoluyla ordunun teknoloji topladığı yapılar haline geldi. Siber uzay aktörleri bu kategorilerle sınırlı değildir.
Siber uzayın sağladığı anonimlik perdesi, gerçek aktörlerin kimliğini ve güdülerini gizler. Ayrıca makineler arası bilgi akışının artması ve derin öğrenme tekniklerinin hızla gelişmesi yapay zekanın gelecekte bir aktör olarak tanımlanmasını gerektirebilir. Siber uzay, devlet dışı aktörler için büyük fırsatlar sunarken, artan bilgi akışı ve günlük hayatımızın siber uzaya entegrasyonu, devletlerin bilişim teknolojilerini kullanarak diğer aktörler üzerindeki güçlerini artırmalarını sağlamıştır. Choucr'a göre siber uzay anarşisi gelecekte iki farklı senaryoya evrilebilir. Birinci senaryoda bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanan devletler, bireylerin gözetimini artırmakta ve siber uzayda garnizon devletler haline gelmektedir. Siberuzay bir devlet aygıtı haline geliyor. İkinci senaryoda, Hobbesçu anarşi sadece ülkeler arasında değil, her seviyedeki aktörler arasında da yaşanıyor.(
)
Choucr burada siberarşiyi Hobbes ile ilişkilendirdi. Bununla birlikte, kriptoanarşi gibi eğilimler, ortaya çıkan bir anarşinin liberal bir kozmopolit fırsat sunabileceğini de gösteriyor.
Günümüzde devletler siber uzayı bir hareket alanı olarak görmektedir. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği açık ve güvenilir bir siber uzay tasavvur etmektedir. Öte yandan Çin ve Rusya, bölgesel egemenliklerini siber uzaya doğru genişletmeye çalışıyor. ABD ve AB, siber uzayın fırsatlarını ve güvenlik açıklarını ve siber uzayın giderek daha fazla bütünleşmesini görüyor. ABD Ulusal Siber Stratejisinde en çok kullanılan beş terim siber güvenlik, güvenlik, ABD, siber ve devlettir. Ancak, açık ve güvenilir bir İnternet için bir savunucu bekleniyor. ABD Savunma Bakanlığı, siber uzayı, otonom bilgi teknolojisi altyapısı ve İnternet telekomünikasyon ağları, bilgisayar sistemleri, gömülü işlemciler ve kontrol cihazları dahil olmak üzere işlenmiş verilerden oluşan küresel bir bilgi alanı olarak tanımlar.
Amerikan raporlarında da benzer bir vurgu görülebilir. Açık ve güvenli bir siber alanın, veri ekosistemini daha istikrarlı ve sürdürülebilir hale getirmesi bekleniyor. Aynı zamanda durum bilgisi yoluyla elde edilen bilgilerin belirli ölçütlerle birleştirilerek hem devlet hem de birey için optimal bir dengenin sağlanması amaçlanmaktadır. Devletin geleneksel yönetişiminin, siber uzayın orijinal yapısını bozarak verilerin manipüle edilmesini önlemesi arzu edilen bir durum değildir.
Birincisi, bilgi işleme teknolojisini kullanmanın, bilgi kaynağını artırmak için açık ve güvenilir bir siber uzayı korumak olarak düşünülebileceğini belirtir. Ancak bu varsayım gerçekle örtüşmemektedir. Çin ve Rusya çok gelişmiş bilgi ve iletişim teknolojilerine sahip olmalarına rağmen garnizon devleti olmayı tercih ettiler. Aslında ülkelerin egemenlik kavramına bakış açıları ve egemen ideolojileriyle örtüşen bir tercihtir. Çin, ulusal bir siber alan yaratma yoluna girdi.


siber-tehdit-saldiri.png





Sonuç


Yazdıklarım sayesinde siber uzayın yapay bir gerçeklik olduğunu, siber uzayın tanımlanmış sınırları olmadığını öğreniyoruz. Siber uzay önemli bir varoluş alanıdır. Kısacası, siber uzay sonsuzdur. Siber uzay kavramı yeni bir kavramdır. Önümüzdeki yıllarda da gelişmeye ve ilerlemeye devam edecektir.

Bu makalemizde konuyu biraz başka yollara dayanarak anlatmaya çalıştım umarım beğenmişsinizdir .
Siber uzay ben oluyorum işte abi :) eline sağlık
 

gostking

Katılımcı Üye
29 Nis 2020
358
685
Vatan
Merhaba değerli forum üyeleri ben rewan ;

Bu günkü makalemizde sizlerle siber uzay'ı ele alacağız , hiç uzatmadan makalemize başlayalım umarım beğenirsiniz.


not
Bu makalemizde konuyu biraz başka yollara dayanarak anlatmaya çalıştım umarım beğenmişsinizdir .



&


&




GİRİŞ

Yazımda siber uzayın ne olduğundan, siber uzayın nasıl var olduğundan ve siber uzayın özelliklerinden bahsetmeye çalıştım. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yeni kavramlar ortaya çıkmıştır. Bu kavramlardan biri de siberuzay kavramıdır. Siber uzayı birlikte keşfetmeye ne dersiniz ?



abd_baskani_trump_uzay_siber_guvenlik_paketini_onayladi_h2516_0bd70.jpg


Siber uzay nedir?

Benedikt (199a) göre siber uzay: "Yazı sayfa oldu, sayfa ekran oldu, ekran dünya oldu, sanal dünya." Her yer ve hiçbir yer hiçbir şeyin unutulmadığı ama yine de her şeyin değiştiği yerdir." (Kurbak, 2002)

Yapay bir gerçeklik düzlemi olarak siberuzay, bu sınırların ötesinde eşsiz bir yaşam alanı sunan üstel bir yüzey olarak karşımızda. (Özener, 2003:3)

Genel olarak siber uzay; Bilgisayar etkileşimli sanal ortamın adıdır. (Kaptanoğlu, 2000; 1)

Siberuzay kelimesi Yunanca yönetmek anlamına gelen "kybernan" kelimesinden gelmektedir. İnternet sayesinde kavramsal bir ortama bağlanmanızı ve o sanal ortamda gezinmenizi sağlayan bir soyutlamadır. (Gülel, 2018; 38)

Siber uzay, bilgisayar tarafından üretilen çok boyutlu bir "yapay" "sanal gerçeklik" ortamıdır. Bu "gerçeklikte" her bilgisayar penceresi, duyulan, görülen her şey, her fiziksel yapıyı temsil eder; şekiller, işaretler ve hareketler kod çekirdeğini oluşturur. (Özener, 2003;
)


7QA-lM21_400x400.jpg



Siber uzayın tarihsel gelişimi

1980'li yıllardan itibaren hızlı ve dinamik yaşam ve özellikle bilgi teknolojilerinin algısal ve estetik değerlerindeki değişim, biçimsel ve yapısal yaklaşımları etkilemiş ve keşfedilmemiş yeni bir yer kavramının, "siber uzay"ın doğmasına neden olmuştur. önce . Tarih öncesi çağlardan beri var olan yaşadığımız "yer", insanların bu dönemden bu yana alternatif bir mekan olarak yarattığı bir başka mekan olan "siberuzay" kavramıyla yüzleşmek zorunda kalmıştır. (Valgus, 2008; 70)

E.M Foster'ın (1909) yazdığı "Makine Duruyor" öyküsü siber uzay kültürünün başlangıcı olarak kabul edilir. Siberuzay kelimesi hikayede henüz yer almasa da anlatılan durum siberuzay kavramına yakın özellikler taşımaktadır. (Ayvaz, 2007; 2
)

Siberuzay kavramı, adını bilimkurgu romanı "Neuromancer"dan (198
)
alır. William Gibson, siber uzayın babasıdır ve bu uzayı ayrıntılı olarak anlatır. Gibson'ın bu romanda ele aldığı diğer önemli konular, yapay zeka ve sibernetik protezler gibi modern teknolojinin ilgilendiği konulardır. (Yazlar, 2006; 23)

Günümüz siber uzayının en ilkel biçimi, yerel alan ağları adı verilen birbirine bağlı bilgisayar gruplarının oluşturulmasıdır. (Välk, 2007;8)

Siber uzayın yapısı, onu oluşturan kültürel faktörlerin ve tarihsel gelişimin etkisi altında doğmuş ve gelişmiştir. (Yıldırım, 2007; 6)




turkiyenin-gelecegi.jpg





Siber uzayın özellikleri

Mekân da siber uzayın bir mekânı olarak zaman içinde değişime uğramış ve fiziksele dönüşte farklılaşmıştır. Bu süreç, fizikselden dijitale, dijitalden fiziksele bir döngü içerir. (Büyükkestelli, 2008; 2)

Siber uzayın oluşumuna yüklenen şey, iletişim arayüzüdür. Makine-insan arayüzü, gerçek sosyal alanların ve binaların yerini aldı. (Büyükkestelli, 2008; 23)

Bir nesnenin gerçekliği siber uzaydır ve bilinç, siber uzayda gerçek olarak algılanan şeyden etkilenir. İşte zihin-beden etkileşimi, sanal ve gerçek. Bu ayrılmazlık, tasarlanmış bir sanal gerçeklik yaratmak için bir araçtır. Bir kişinin hedeflerini sunduğu yönde var olur. (Büyükkestelli, 2008; 26)

Net sınırların olmaması, siber uzayı sonsuz bir öngörü ve keşif kaynağı haline getirir. (Uncap, 2006;9)

Siber uzay, kendi kendini çevreleyen bir ağ ve insanların buluşması, iletişim kurması, kendini ifade etmesi, öğrenmesi, çalışması vb. için yeni bir ortamdır. Kısacası başlı başına bir varoluş alanıdır. (Ünkap, 2006; 26)

siber uzay; Dijital bilgi işlem sistemlerine dayanır ve kuralları, ortamını tanımlayan bir dizi kodla tanımlanır. Bu, siber uzayın her bir parçasının kendi mantıksal çerçevesi içinde olduğunu göstermektedir. Ancak siber uzaydaki gerçeklik, fiziksel dünyadan ve onun kurallarından bağımsızdır. (Özener, 2003; 10)

siber-saldiri-uzay-sistemleri.png





ÜLKELERİN SİBERUZAY ALGISI

Devletler, uluslararası ilişkilerde ve siyaset biliminde en çok çalışılan ana aktörlerdir. Genellikle uluslararası politikanın ana itici gücüdür. Uluslararası ilişkiler argümanları da genellikle devlet merkezlidir. Uluslararası ilişkilerde sistematik teoriler olmasına rağmen, devlet bir analiz birimi olarak öne çıkmaktadır. Eleştirel teoriler ve sosyal inşacı yaklaşımlar, hem sosyal dinamikleri hem de devletin yanı sıra devlet dışı aktörlerin etkilerini ele almıştır. Bu nedenle sistemik teoriler, sistemin devlet üzerindeki etkilerini değerlendirir. Ancak Yeni Gerçekçi teoriler zaten güç dağılımına göre bir sistemin oluşmasında ülkelerin birbirlerine karşı konumlarını belirleyici bir unsur olarak görmektedirler.
Siber uzayın sunduğu imkanlar, devlet dışındaki aktörlerin de devletle aynı enerji kaynaklarını kullanmasına ve siber uzay ekosistemi ve devlet gibi düzenleyici kurumlar olmadan çalışmasına imkan vermektedir.
Diğer bir siber uzay aktörü türü ise bilgi işleme teknolojileri geliştiren şirketlerdir. Bu şirketler aynı zamanda siber uzayın oluşumunu da kontrol ederek teknolojiye yön veriyor. Devletlerin varlığını en çok hissettirdiği askeri alanda bile özel şirketlerin devletlere meydan okuduğunu görüyoruz. Özellikle Soğuk Savaş döneminde devlet liderliğindeki teknoloji şirketleri ve askeri sanayiler, ordunun özelleştirilmesi yoluyla ordunun teknoloji topladığı yapılar haline geldi. Siber uzay aktörleri bu kategorilerle sınırlı değildir.
Siber uzayın sağladığı anonimlik perdesi, gerçek aktörlerin kimliğini ve güdülerini gizler. Ayrıca makineler arası bilgi akışının artması ve derin öğrenme tekniklerinin hızla gelişmesi yapay zekanın gelecekte bir aktör olarak tanımlanmasını gerektirebilir. Siber uzay, devlet dışı aktörler için büyük fırsatlar sunarken, artan bilgi akışı ve günlük hayatımızın siber uzaya entegrasyonu, devletlerin bilişim teknolojilerini kullanarak diğer aktörler üzerindeki güçlerini artırmalarını sağlamıştır. Choucr'a göre siber uzay anarşisi gelecekte iki farklı senaryoya evrilebilir. Birinci senaryoda bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanan devletler, bireylerin gözetimini artırmakta ve siber uzayda garnizon devletler haline gelmektedir. Siberuzay bir devlet aygıtı haline geliyor. İkinci senaryoda, Hobbesçu anarşi sadece ülkeler arasında değil, her seviyedeki aktörler arasında da yaşanıyor.(
)
Choucr burada siberarşiyi Hobbes ile ilişkilendirdi. Bununla birlikte, kriptoanarşi gibi eğilimler, ortaya çıkan bir anarşinin liberal bir kozmopolit fırsat sunabileceğini de gösteriyor.
Günümüzde devletler siber uzayı bir hareket alanı olarak görmektedir. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği açık ve güvenilir bir siber uzay tasavvur etmektedir. Öte yandan Çin ve Rusya, bölgesel egemenliklerini siber uzaya doğru genişletmeye çalışıyor. ABD ve AB, siber uzayın fırsatlarını ve güvenlik açıklarını ve siber uzayın giderek daha fazla bütünleşmesini görüyor. ABD Ulusal Siber Stratejisinde en çok kullanılan beş terim siber güvenlik, güvenlik, ABD, siber ve devlettir. Ancak, açık ve güvenilir bir İnternet için bir savunucu bekleniyor. ABD Savunma Bakanlığı, siber uzayı, otonom bilgi teknolojisi altyapısı ve İnternet telekomünikasyon ağları, bilgisayar sistemleri, gömülü işlemciler ve kontrol cihazları dahil olmak üzere işlenmiş verilerden oluşan küresel bir bilgi alanı olarak tanımlar.
Amerikan raporlarında da benzer bir vurgu görülebilir. Açık ve güvenli bir siber alanın, veri ekosistemini daha istikrarlı ve sürdürülebilir hale getirmesi bekleniyor. Aynı zamanda durum bilgisi yoluyla elde edilen bilgilerin belirli ölçütlerle birleştirilerek hem devlet hem de birey için optimal bir dengenin sağlanması amaçlanmaktadır. Devletin geleneksel yönetişiminin, siber uzayın orijinal yapısını bozarak verilerin manipüle edilmesini önlemesi arzu edilen bir durum değildir.
Birincisi, bilgi işleme teknolojisini kullanmanın, bilgi kaynağını artırmak için açık ve güvenilir bir siber uzayı korumak olarak düşünülebileceğini belirtir. Ancak bu varsayım gerçekle örtüşmemektedir. Çin ve Rusya çok gelişmiş bilgi ve iletişim teknolojilerine sahip olmalarına rağmen garnizon devleti olmayı tercih ettiler. Aslında ülkelerin egemenlik kavramına bakış açıları ve egemen ideolojileriyle örtüşen bir tercihtir. Çin, ulusal bir siber alan yaratma yoluna girdi.


siber-tehdit-saldiri.png





Sonuç


Yazdıklarım sayesinde siber uzayın yapay bir gerçeklik olduğunu, siber uzayın tanımlanmış sınırları olmadığını öğreniyoruz. Siber uzay önemli bir varoluş alanıdır. Kısacası, siber uzay sonsuzdur. Siber uzay kavramı yeni bir kavramdır. Önümüzdeki yıllarda da gelişmeye ve ilerlemeye devam edecektir.

Bu makalemizde konuyu biraz başka yollara dayanarak anlatmaya çalıştım umarım beğenmişsinizdir .
Elinize emeğinize sağlık.
 

Nemesa

Üye
15 Şub 2023
209
88
Kaplumbağalarbirligiderneği
Merhaba değerli forum üyeleri ben rewan ;

Bu günkü makalemizde sizlerle siber uzay'ı ele alacağız , hiç uzatmadan makalemize başlayalım umarım beğenirsiniz.


not
Bu makalemizde konuyu biraz başka yollara dayanarak anlatmaya çalıştım umarım beğenmişsinizdir .



&


&




GİRİŞ

Yazımda siber uzayın ne olduğundan, siber uzayın nasıl var olduğundan ve siber uzayın özelliklerinden bahsetmeye çalıştım. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yeni kavramlar ortaya çıkmıştır. Bu kavramlardan biri de siberuzay kavramıdır. Siber uzayı birlikte keşfetmeye ne dersiniz ?



abd_baskani_trump_uzay_siber_guvenlik_paketini_onayladi_h2516_0bd70.jpg


Siber uzay nedir?

Benedikt (199a) göre siber uzay: "Yazı sayfa oldu, sayfa ekran oldu, ekran dünya oldu, sanal dünya." Her yer ve hiçbir yer hiçbir şeyin unutulmadığı ama yine de her şeyin değiştiği yerdir." (Kurbak, 2002)

Yapay bir gerçeklik düzlemi olarak siberuzay, bu sınırların ötesinde eşsiz bir yaşam alanı sunan üstel bir yüzey olarak karşımızda. (Özener, 2003:3)

Genel olarak siber uzay; Bilgisayar etkileşimli sanal ortamın adıdır. (Kaptanoğlu, 2000; 1)

Siberuzay kelimesi Yunanca yönetmek anlamına gelen "kybernan" kelimesinden gelmektedir. İnternet sayesinde kavramsal bir ortama bağlanmanızı ve o sanal ortamda gezinmenizi sağlayan bir soyutlamadır. (Gülel, 2018; 38)

Siber uzay, bilgisayar tarafından üretilen çok boyutlu bir "yapay" "sanal gerçeklik" ortamıdır. Bu "gerçeklikte" her bilgisayar penceresi, duyulan, görülen her şey, her fiziksel yapıyı temsil eder; şekiller, işaretler ve hareketler kod çekirdeğini oluşturur. (Özener, 2003;
)


7QA-lM21_400x400.jpg



Siber uzayın tarihsel gelişimi

1980'li yıllardan itibaren hızlı ve dinamik yaşam ve özellikle bilgi teknolojilerinin algısal ve estetik değerlerindeki değişim, biçimsel ve yapısal yaklaşımları etkilemiş ve keşfedilmemiş yeni bir yer kavramının, "siber uzay"ın doğmasına neden olmuştur. önce . Tarih öncesi çağlardan beri var olan yaşadığımız "yer", insanların bu dönemden bu yana alternatif bir mekan olarak yarattığı bir başka mekan olan "siberuzay" kavramıyla yüzleşmek zorunda kalmıştır. (Valgus, 2008; 70)

E.M Foster'ın (1909) yazdığı "Makine Duruyor" öyküsü siber uzay kültürünün başlangıcı olarak kabul edilir. Siberuzay kelimesi hikayede henüz yer almasa da anlatılan durum siberuzay kavramına yakın özellikler taşımaktadır. (Ayvaz, 2007; 2
)

Siberuzay kavramı, adını bilimkurgu romanı "Neuromancer"dan (198
)
alır. William Gibson, siber uzayın babasıdır ve bu uzayı ayrıntılı olarak anlatır. Gibson'ın bu romanda ele aldığı diğer önemli konular, yapay zeka ve sibernetik protezler gibi modern teknolojinin ilgilendiği konulardır. (Yazlar, 2006; 23)

Günümüz siber uzayının en ilkel biçimi, yerel alan ağları adı verilen birbirine bağlı bilgisayar gruplarının oluşturulmasıdır. (Välk, 2007;8)

Siber uzayın yapısı, onu oluşturan kültürel faktörlerin ve tarihsel gelişimin etkisi altında doğmuş ve gelişmiştir. (Yıldırım, 2007; 6)




turkiyenin-gelecegi.jpg





Siber uzayın özellikleri

Mekân da siber uzayın bir mekânı olarak zaman içinde değişime uğramış ve fiziksele dönüşte farklılaşmıştır. Bu süreç, fizikselden dijitale, dijitalden fiziksele bir döngü içerir. (Büyükkestelli, 2008; 2)

Siber uzayın oluşumuna yüklenen şey, iletişim arayüzüdür. Makine-insan arayüzü, gerçek sosyal alanların ve binaların yerini aldı. (Büyükkestelli, 2008; 23)

Bir nesnenin gerçekliği siber uzaydır ve bilinç, siber uzayda gerçek olarak algılanan şeyden etkilenir. İşte zihin-beden etkileşimi, sanal ve gerçek. Bu ayrılmazlık, tasarlanmış bir sanal gerçeklik yaratmak için bir araçtır. Bir kişinin hedeflerini sunduğu yönde var olur. (Büyükkestelli, 2008; 26)

Net sınırların olmaması, siber uzayı sonsuz bir öngörü ve keşif kaynağı haline getirir. (Uncap, 2006;9)

Siber uzay, kendi kendini çevreleyen bir ağ ve insanların buluşması, iletişim kurması, kendini ifade etmesi, öğrenmesi, çalışması vb. için yeni bir ortamdır. Kısacası başlı başına bir varoluş alanıdır. (Ünkap, 2006; 26)

siber uzay; Dijital bilgi işlem sistemlerine dayanır ve kuralları, ortamını tanımlayan bir dizi kodla tanımlanır. Bu, siber uzayın her bir parçasının kendi mantıksal çerçevesi içinde olduğunu göstermektedir. Ancak siber uzaydaki gerçeklik, fiziksel dünyadan ve onun kurallarından bağımsızdır. (Özener, 2003; 10)

siber-saldiri-uzay-sistemleri.png





ÜLKELERİN SİBERUZAY ALGISI

Devletler, uluslararası ilişkilerde ve siyaset biliminde en çok çalışılan ana aktörlerdir. Genellikle uluslararası politikanın ana itici gücüdür. Uluslararası ilişkiler argümanları da genellikle devlet merkezlidir. Uluslararası ilişkilerde sistematik teoriler olmasına rağmen, devlet bir analiz birimi olarak öne çıkmaktadır. Eleştirel teoriler ve sosyal inşacı yaklaşımlar, hem sosyal dinamikleri hem de devletin yanı sıra devlet dışı aktörlerin etkilerini ele almıştır. Bu nedenle sistemik teoriler, sistemin devlet üzerindeki etkilerini değerlendirir. Ancak Yeni Gerçekçi teoriler zaten güç dağılımına göre bir sistemin oluşmasında ülkelerin birbirlerine karşı konumlarını belirleyici bir unsur olarak görmektedirler.
Siber uzayın sunduğu imkanlar, devlet dışındaki aktörlerin de devletle aynı enerji kaynaklarını kullanmasına ve siber uzay ekosistemi ve devlet gibi düzenleyici kurumlar olmadan çalışmasına imkan vermektedir.
Diğer bir siber uzay aktörü türü ise bilgi işleme teknolojileri geliştiren şirketlerdir. Bu şirketler aynı zamanda siber uzayın oluşumunu da kontrol ederek teknolojiye yön veriyor. Devletlerin varlığını en çok hissettirdiği askeri alanda bile özel şirketlerin devletlere meydan okuduğunu görüyoruz. Özellikle Soğuk Savaş döneminde devlet liderliğindeki teknoloji şirketleri ve askeri sanayiler, ordunun özelleştirilmesi yoluyla ordunun teknoloji topladığı yapılar haline geldi. Siber uzay aktörleri bu kategorilerle sınırlı değildir.
Siber uzayın sağladığı anonimlik perdesi, gerçek aktörlerin kimliğini ve güdülerini gizler. Ayrıca makineler arası bilgi akışının artması ve derin öğrenme tekniklerinin hızla gelişmesi yapay zekanın gelecekte bir aktör olarak tanımlanmasını gerektirebilir. Siber uzay, devlet dışı aktörler için büyük fırsatlar sunarken, artan bilgi akışı ve günlük hayatımızın siber uzaya entegrasyonu, devletlerin bilişim teknolojilerini kullanarak diğer aktörler üzerindeki güçlerini artırmalarını sağlamıştır. Choucr'a göre siber uzay anarşisi gelecekte iki farklı senaryoya evrilebilir. Birinci senaryoda bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanan devletler, bireylerin gözetimini artırmakta ve siber uzayda garnizon devletler haline gelmektedir. Siberuzay bir devlet aygıtı haline geliyor. İkinci senaryoda, Hobbesçu anarşi sadece ülkeler arasında değil, her seviyedeki aktörler arasında da yaşanıyor.(
)
Choucr burada siberarşiyi Hobbes ile ilişkilendirdi. Bununla birlikte, kriptoanarşi gibi eğilimler, ortaya çıkan bir anarşinin liberal bir kozmopolit fırsat sunabileceğini de gösteriyor.
Günümüzde devletler siber uzayı bir hareket alanı olarak görmektedir. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği açık ve güvenilir bir siber uzay tasavvur etmektedir. Öte yandan Çin ve Rusya, bölgesel egemenliklerini siber uzaya doğru genişletmeye çalışıyor. ABD ve AB, siber uzayın fırsatlarını ve güvenlik açıklarını ve siber uzayın giderek daha fazla bütünleşmesini görüyor. ABD Ulusal Siber Stratejisinde en çok kullanılan beş terim siber güvenlik, güvenlik, ABD, siber ve devlettir. Ancak, açık ve güvenilir bir İnternet için bir savunucu bekleniyor. ABD Savunma Bakanlığı, siber uzayı, otonom bilgi teknolojisi altyapısı ve İnternet telekomünikasyon ağları, bilgisayar sistemleri, gömülü işlemciler ve kontrol cihazları dahil olmak üzere işlenmiş verilerden oluşan küresel bir bilgi alanı olarak tanımlar.
Amerikan raporlarında da benzer bir vurgu görülebilir. Açık ve güvenli bir siber alanın, veri ekosistemini daha istikrarlı ve sürdürülebilir hale getirmesi bekleniyor. Aynı zamanda durum bilgisi yoluyla elde edilen bilgilerin belirli ölçütlerle birleştirilerek hem devlet hem de birey için optimal bir dengenin sağlanması amaçlanmaktadır. Devletin geleneksel yönetişiminin, siber uzayın orijinal yapısını bozarak verilerin manipüle edilmesini önlemesi arzu edilen bir durum değildir.
Birincisi, bilgi işleme teknolojisini kullanmanın, bilgi kaynağını artırmak için açık ve güvenilir bir siber uzayı korumak olarak düşünülebileceğini belirtir. Ancak bu varsayım gerçekle örtüşmemektedir. Çin ve Rusya çok gelişmiş bilgi ve iletişim teknolojilerine sahip olmalarına rağmen garnizon devleti olmayı tercih ettiler. Aslında ülkelerin egemenlik kavramına bakış açıları ve egemen ideolojileriyle örtüşen bir tercihtir. Çin, ulusal bir siber alan yaratma yoluna girdi.


siber-tehdit-saldiri.png





Sonuç


Yazdıklarım sayesinde siber uzayın yapay bir gerçeklik olduğunu, siber uzayın tanımlanmış sınırları olmadığını öğreniyoruz. Siber uzay önemli bir varoluş alanıdır. Kısacası, siber uzay sonsuzdur. Siber uzay kavramı yeni bir kavramdır. Önümüzdeki yıllarda da gelişmeye ve ilerlemeye devam edecektir.

Bu makalemizde konuyu biraz başka yollara dayanarak anlatmaya çalıştım umarım beğenmişsinizdir .
Ellerinize sağlık özgün konu.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.