Sıfırdan İleriye Javascript #2 Booleanlar, Operatörler ve Tarih

DarkS0LDIER

Deneyimli Moderatör
5 Ara 2019
1,780
424
Sydney
Boolean'lar, Operatörler, Tarih

Merhabalar, bugün sıfırdan ileri seviye javascript dersimizin 2.konusundayız. Geçen konu veri türleri, değişken türleri, string metotları ve math objelerini öğrenmiştik. Bugün ise dünkü konuda hafiften değindiğim boolenlar, operatörleri ve bugün ilk defa görecek olacağınız tarih nesnelerini öğreneceğiz. İyi okumalar

Boolenlar


Boolenlar, bize sonuç olarak true veya false olarak dönen değerlerdir. Örnek olarak 4>3 dersek bize true değeri döner çünkü 4 gerçekten de 3'ten büyüktür. Tam tersini yaparsanız ise tahmin edebileceğiniz gibi false değeri dönecektir. Boolenlara örnekleri operatörlerden sonra örnek olarak göreceksiniz.

Operatörler


İlk konumuzda matematiksel operatörlerden bahsetmiştik (+,-,/,*). Aynı zaman büyük eşittir (>=), küçük eşittir (<=),eşittir (==) ve veri tipini de dahil eden eşittir (===) görmüştük. Şimdi bunlara ek olarak bir operatör daha göreceğiz.

Kod:
let x = 3
let y = 4
let z = 3


console.log(x != z)
console.log(x != y)

1EbZli7.png


HQ4b93BguA.png


ilk işlemde x eşit değildir z'ye demişiz ve false değeri dönmüş. Çünkü 3, 3'e eşittir ama ikinci örneğe bakarsanız true değeri dönüyor.

Arttırma ve Azaltama Operatörleri


Bazen işleri daha kısa yoldan halletmek için bu iki operatörü kullanırız. Mesela x = x+1 demek yerine şunu diyebiliriz :

Kod:
let x = 0 ;
let y = 0;


console.log(y++)


console.log(++x)

v75C4Eq.png



myfSuhtCn6HY.png



Bu şekilde kullanabiliriz. İlk örnekte yani y++ dediğimiz yerde önce bir işlem yapılır sonra değer + 1 eklenir. Bunu döngülerde daha iyi anlayacağız ama örnek olarak 10 kez tht yazdıran program yaptığımızı varsayalım. Önce tht yazar daha sonra y + 1 vererek bir arttırır. İkinci örnek ise Direkt değere + 1 verilerek başlanır

Kod:
let x = 3;
let y = 3;


console.log(x--)
console.log(--y)

RLrwYi_.png


ezFkX.png



Burada ise bu sefer -1 azaltılmış halini görebilirsiniz.

Pencere Yönetimleri


Pençeler, Javascripte window nesnesiyle gelir ve bu nesne içinde birden çok özellik vardır. Bize bugünlük 3 adet pencere değeri yeter. Devamını ileride göreceğiz.

Alert()


Alert ile mutlaka en az bir kez karşılaşmışsınızdır. Örneğin verilerini kaydetmeden bir siteden çıkmaya çalışırken "verileri kaydetmedin emin misin ?" tarzı bir pop-up karşınıza çıkmıştır. Bu özellik tamamen bu işe yarıyor.


Kod:
alert("Türk Hack Team Javascript Serisi")
ygnUJT.png


KLN6zC9.png


Mümkün olduğunda alert'i üst üste kullanmayın çok sinir bozucu olabiliyor.

Prompt()


Prompt, kullanıcıdan veri almaya kalktığımız zaman işe yarar. Alert gibi bir kutucuk gelir ve kullanıcıdan değer ister.

Kod:
let x = prompt("sayı girin")
console.log(x)

ZMpOYFPRyG.png


GzuYoLlV5q8.png


LQoKIs.png



Kullanıcıdan aldığımız veriyi konsola yazdırdık ama burada şöyle bir olay var. Sadece prompt yaparsak bizden string olarak alır. Yani 13 yazdım ama konsola "13" ifadesi geldi. Eğer bunu number tipine dönüştürmez iseniz matematiksel işlemler yaparken büyük ihtimalle error alacaksınız


Kod:
let x = parseInt(prompt("sayı girin"))
console.log(x)
console.log(typeof x)

ZMpOYFPRyG.png


2b8Z6103LX.png


Görüldüğü üzere dün stringten number yapmayı görmüştük. Böyle yaparsanız string alınan değer number tipine dönüşecektir.

Confirm()


Bu özellik ise verileri kaydederken karşınıza mutlaka çıkmıştır. Aynı alert'e benzer

Kod:
let kabul = confirm("şifrenizi değişitrmekten emin misiniz ? ")
console.log(kabul)

pZaL7Bcueq.png


WzVFT.png


Eğer onaylarsanız konsola true, onaylamazsanız false değeri dönecektir.

Tarih Nesnesi


Tarih nesneleri modern web sitelerinde iş görebilmektedir. Özellikle otel, turizm tarzı web sitelerinde rezervasyon gibi işlerde çokça kullanılır. İlk önce zaman nesnesini oluşturup daha sonra teker teker yıl,ay,gün,saat,dakika,saniye,milisaniye gibi veriler alırız

Kod:
let zaman = new Date()
console.log(zaman)

oSd-gVWat.png


e3YF5dLHi.png


Eğer hiçbir değer girmeyip konsol yaparsanız bize şimdiki zamanı verecektir.

Kod:
let zaman = new Date()


console.log(zaman.getFullYear()) // Yılı alır


console.log(zaman.getMonth() +1)  // Ay alır ama ocak ayını 0.index olarak tanımlar. Eğer sona +1 eklerseniz bizim ayımızla eşitlenir


console.log(zaman.getDate()) // Ayın içindeki gün sayısını alır 3.ayın 15.günü gibi


console.log(zaman.getDay() +1 ) // Ay gibi +1 eklerseniz bizim gün anlayaşımızla eşit olur


console.log(zaman.getHours()) // Saati alır


console.log(zaman.getMinutes()) // Dakika alır

49lVZt.png


-biVP.png




Teker teker günümüzdeki verileri böyle alabilirsiniz. En son fotoğraftaki gibi ne zaman kodu çalıştırsanız o zamanki zamanı size gösterecektir. Şimdi sizinle basit bir günümüz tarih nesnesini yapalım yani 15/06/2024 02.15 yazdıralım. Bugün tarih nesnesini öğrendik. Geçen konuda nasıl yan yana farklı değişkenleri yazabileceğimizi görmüştük. Güzel bir pratik olacak.

Kod:
const zaman = new Date()
const yil = zaman.getFullYear()
const ay = zaman.getMonth() + 1
const gun = zaman.getDate()
const saat = zaman.getHours()
const dakika = zaman.getMinutes()
console.log(`${yil}/${ay}/${gun} ${saat}:${dakika}`)


mkMDbCVws.png


5_imKg7F0.png


Tebrikler artık boolenları, operatörleri ve tarih nesnesini tam anlamıyla biliyorsun. Her geçen konu yeni bir şey öğrenip önceki öğrendiklerinle birleştirip ortaya bir şeyler çıkarmaya başlıyoruz. Diğer konuya geçmeden önce kendi kendine konsola gün/ay/yıl (boşluk) saat : dakika şeklinde yazdırmaya çalış. Yapamazsan üzülme konudaki örnekleri tekrar tekrar dene :)
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.