SMF Nedir, Nasıl kurulur? Tema Yükleme İşlemi Ve Türkçe Yama Nasıl yapılır?

'Chan

Uzman üye
1 Nis 2020
1,802
1,460
Shibuya
logo.png






SMF Altyapısını Kullanarak Forum Kurmak!



Daha evvel açtığım konularda vBulletin, XenForo, PhpBB ve MyBB altyapısını yani bilindik, güncel forum altyapılarının kurulumlarını anlatmıştım. Bu konudada başlıktanda anlayacağınız üzere SMF yani açılımı " Simple Machines Forum " olan SMF'nin kurulumunu anlatacağım. Benim şahsi görüşüm SMF'yi boşverin, diğer altyapılar SMF'den kat kat daha gelişmiş ama yine de kuracak olanlar olabilir şeklinde düşünerek bu konuyu hazırladım.





5aE7rL.png






ctsj68p.png




SMF Nedir ?


Yukarıda dediğim gibi açılımı Simple Machines Forum'dur. Diğer forum altyapıları gibi PHP dilinde yazılmıştır ve doğal olarak MySQL'e yani bir veri tabanına ihtiyaç duyar. Hakkında araştırma yaptığınızda SMF'yi çok yönlü olmasından dolayı öven sitelerle karşılaşmanız mümkün ama ben bir kullanıcı olarak dışarıdan baktığımda çok vasat bir forum sistemine benziyor. Bu arada bu düşüncelerim SMF konusunun sonunda değişebilir. Neden derseniz, kurulum aşamalarında kolaylığı ve "Neden SMF?" başlığı altında bulunan diğer ek özellikler beni yavaştan kendisine doğru çekiyor gibi hissediyorum. 😁😁😆 Bu arada yukarıda gördüğünüz SMF logosunun yan tarafında yer alan küçük tahtaravelliye benzeyen (Bence güzel benzetme 😅😅 ) icon, SMF'nin ilhan kaynağı olan Arşimet'in şu sözünden gelmektedir;



"Bana bir dayanak noktası verin Dünya'yı yerinden oynatayım"





5aE7rL.png






5vqcnqa.jpg




Neden SMF?


Bunu birçok konuda tartışabiliriz. Büyük ihtimalle benim düşüncelerimle siz, sizin düşüncelerinizle ben zıt olacağım. Bu nedenle olumlu ve olumsuz yanlarını aşağıya bırakıyorum. Olumlu ve olumsuz yönlerine baktıktan sonra sizin konu altından cevap vermenizi rica ediyorum.





5aE7rL.png






7fqQ1w.gif




Avantajları


- Her ne kadar sayıları sınırlı olsada, SMF hakkında destek veren forumlar mevcut. Herhangi bir sorunla karşılaştığınız durumlarda bu forumlara danışmanız mümkün.


- Yine sorun üzerinden gideyim. Altyapının bir geçmişi olduğundan dolayı bu süre zarfında gerekli güvenlik önlemleri alınmış ve SMF modern bir hal almıştır. Bu nedenle bir sorunla karşılaşmanız çok zor.


- SMF hakkında açılmış forumlar olduğunu belirtmiştim. Bu forumlar sayesinde bu altyapı için tema ve eklenti geliştiricilerinin sayısı fazla sayılır. Yeni bir tema veya eklenti seçerken çeşitin çok olması sebebiyle zorlanabilirsiniz. 🙃


- Geldik en büyük olumlu yanına. SMF açık kaynak kodlu bir projedir. Bu nedenle değişiklik yapmak vs. İstediğinizde, kod bilginizde bulunuyorsa rahatça yapabiliyorsunuz.


- MyBB gibi tamamen ücretsizdir. vBulletin ve XenFor'dan bir iyi yanı da bu. (Ne kadar iyi olursa olsun XenForo'dan vazgeçmem bu arada 🤪🤪 )

- Ücretsiz tema ve eklentiler bulabilirsiniz.


- Türkçe dil seçeneği bulunmaktadır






5aE7rL.png






V41kEI.gif




Dezavantajları


- Olumlu yanlarında destek verecek forumlar mevcut desem de, bu forumlar zamanla ölmüştür. Forumların ölmesiyle SMF kullanan forumların sayısı da azalmıştır. Bu nedenle destek bulamama gibi bir durumunuz olabilir.


- XenForo, MyBB, vBulletin gibi yüklü miktarlarda kullanıcı kazanmış ve kazanmaya devam eden, bunun yanında geliştirilmesi için emekler harcanan büyük rakipleri mevcut.


- Bütün altyapılarda olabildiği gibi yeni yüklenen temalar ve eklentiler açıklara sebep olabilir. 😔😔


- Yeni yapılan modifikasyonlar. SMF'ye bir güncelleme gelmesini beklemekle ömrünüzü geçirirseniz, ölmüşsünüz, bu beklemek torununuza kalmış olur. 😁😂😅


- Çoğu yerde SEO altyapısının diğer forum altyapılarıyla rakip olamayacağı söyleniyor. Günümüzde SEO'nun çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenden dolayı bu büyük bir dezavantajı.






5aE7rL.png






jz8s1t8.gif




SMF Nasıl Kurulur?


Kuruluma başlamadan önce işlemlerin son derece basit olduğunu söyleyebilirim. Bu arada SMF'nin sağlıklı bir şekilde çalışması için aşağıdaki sunucu özelliklerine ihtiyaç duyuyor.




SMF Versiyonu: 2.0-2.0.6 =>> ihtiyaç duyduğu PHP versiyonu: 4.1-5.4
SMF Versiyonu: 2.0.7-2.0.13 =>> ihtiyaç duyduğu PHP versiyonu: 4.1-5.6
SMF Versiyonu:
2.0.14-2.0.15 =>> ihtiyaç duyduğu PHP versiyonu: 5.4-7.1
SMF Versiyonu: 2.0.16-2.0.17 =>> ihtiyaç duyduğu PHP versiyonu: 5.3-7.3
SMF Versiyonu:
2.0.18-2.0.18 =>> ihtiyaç duyduğu PHP versiyonu: 5.3-7.4
SMF Versiyonu: 2.0.19-2.0.19 =>> ihtiyaç duyduğu PHP versiyonu:
5.3-8.0




5aE7rL.png





- Yaklaşık 20MB kullanılabilir disk alanına sahip olmalı. Bu arada bu kullanımlar sadece kurulum için yani sonradan sizin yüklediğiniz ek resimler, temalar vs. Doğal olarak bu boyutu attıracaktır.

- Apache veya Internet Information Server (IIS) ve PHP'yi destekleyen bir web sunucusu.





5aE7rL.png





Aşağıdaki veritabanlarından birisi olmalı.


- MySQL 4.0.18 veya üstü (en az 4.1.0 daha iyi olur) ve PHP MySQL istemci API 4.0.18 veya üstü.


- PostgreSQL 8.0 veya üstü (Standard_conforming_strings, PostgreSQL 9.1 varsayılanından başlayarak kapalı olarak ayarlanmalıdır)


- SQLite SQLite 2.x (SMF, SQLite 3.x ile uyumlu değildir)





5aE7rL.png





Veritabanı için gereksinimler:


- Veritabanı için en az 2 MB depolama alanı. (Sadece kurulum için) Açılan yeni konular, yazılan mesajlar, yeni kayıt olan kullanıcılar vs. Gibi verilen veritabanı boyutunu şişirir. Örneğin; TurkHackteam.org'un veritabanı en az 10 GB vardır herhalde. 😁😁😅


- Veritabanı kullanıcısı şu ayrıcalıklara sahip olmalıdır; SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, ALTER,CREATE, DROP ve INDEX. Bunlar, aşağıdaki adımlarda yaptığımız, veritabanı açarken, veritabanı kullanıcısına verdiğimiz ayrıcalıklar.




5aE7rL.png





Şimdi adımlara geçebiliriz. Sırasıyla adım adım anlatacağım..




1. Adım: SMF'nin resmi sitesine gidiyoruz ve sol tarafta yer alan " Download SMF " butonuna basıyoruz ve indirme sayfasına yönlendiriyor. Bu sayfadan kendimize göre uygun indirme şeklini seçiyoruz. Zip ve farklı dosya şekilleriylede indirme yapabiliyorsunuz. Large update alanından ise daha önce SMF kullandığınız siteniz varsa, güncelleme amaçlı SMF'yi buradan indiriyorsunuz




o0tey2t.png





5aE7rL.png





ddon88j.png





5aE7rL.png






2. Adım: İndirdiğimiz dosyayı ZİP'den çıkartarak dosyalarımızı FTP veya C-panel yoluyla yüklüyoruz. Ben Filezilla programı ile FTP yoluyla yükleyeceğim.




q6h6rgj.png





5aE7rL.png





301gdpp.png





5aE7rL.png






3. Adım: Dosya aktarımı bittiği zaman web sitemize dönüyoruz. Sayfayı yenilediğimizde SMF kurulum sayfasıyla karşı karşıya geliyoruz. Sağ alt köşede bulunan "contine" butonuna basıyoruz..




73uiosr.png





5aE7rL.png





4. Adım: Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi bizden veri tabanı oluşturmamızı ve girmemizi istiyor.




nn40tet.png





5aE7rL.png





5. Adım: Bir önceki adımda gördüğünüz gibi bizden 1 adet veri tabanı istedi. C-panel'e giriyoruz ve "MySQL Veritabanı Sihirbazı" yazısına tıklıyoruz. Daha sonra bizden bir adet veri tabanı adı, veri tabanı kullanıcısını ve şifresini istiyor, onları dolduruyoruz (2. Resim).




cfwcabs.png





5aE7rL.png





huodia1.png





5aE7rL.png






6. Adım: Şimdi geldik veri tabanı ayrıcalıklarını vermeye. SMF'nin ihtiyaç duyduğu ayrıcalıkları ben yazmıştım ama direkt tüm ayrıcalıkları uygula diyerek, hepsini verip veri tabanı açma işlemini bitirebilirsiniz. Ben öyle yapıyorum...




4uxp57v.png





5aE7rL.png





7. Adım: Web sitemize geri dönüyoruz ve veri tabanı bilgilerini oluşturduğumuza göre dolduruyoruz. Sonra tabii ki " contine " butonuna basıyoruz.




831i9x7.png





5aE7rL.png





8. Adım: Şimdi web site başlığını yani adını ve gerekli diğer ayarları yapıyoruz; contine diyoruz.




d9zbjqx.png





5aE7rL.png





ktwxgej.png





5aE7rL.png





9. Adım: İşlemlerimiz bitti sayılır. Yönetici hesabımızı oluşturuyoruz; Güçlü şifre kullanmayı, bilindik kullanıcı adlarından uzak durmayı unutmayınnn! :):)




fmepgw2.png





5aE7rL.png





10. Adım: Kurulum işlemimiz bitti. Kutucuğu işaretleyerek kurulum dosyasını siliyoruz ama bu işlem tüm sunucularda doğru gerçekleşmeyebilir. Bu nedenden dolayı kutucuğu işaretledikten sonra kontrol yapınız.




pmmio34.png





5aE7rL.png





fkvjes4.png





5aE7rL.png






Şimdii forum kurulumumuz bitti. Diyeceksiniz ki tamam kardeşim tamam. Kurduk da, bu böyle ingilizce mi kalacak? Tabii ki de hayır. hemen onu da anlatayım.





5aE7rL.png






qwlegl9.gif





SMF Forum Nasıl Türkçe Yapılır?


Bu konuyu da diğer forumlarda aramamanız adına anlatmak istedim. Yine adımlar üzerinden devam edeceğiz. Zaten en fazla 10 dakikanızı alır, kolay bir işlem..




1. Adım: Google'da veya herhangi bir arama motorunda SMF sürümünüz kaç ise " SMF 2.0.19 Türkçe Dil Dosyası " şeklinde arama yapıyoruz ve dosyamızı indiriyoruz. Daha sonra kurulum işlemlerinde olduğu gibi inen ZİP dosyasını klasöre çıkartarak, Filezilla veya C-panel üzerinden ana dizine atıyoruz. Uyarı çıkarsa "Üzerine yazılsın" seçeneğini işaretleyerek devam ediniz..




95fqwz9.png





5aE7rL.png





2. Adım: Dosyamız yüklendikten sonra web sitemize girerek yönetici hesabımıza giriş yapıyoruz ve web sitemizin üst bölümünde yer alan " admin " yazısına tıklıyoruz.




1g5lohb.png





5aE7rL.png





3. Adım: Admin alanından "Configuration =>> Languages =>> settings" yazısına tıklıyoruz.




o4n7wdn.png





5aE7rL.png





4. Adım: Türkçe dilimizi seçiyoruz ve "Save " butonuna tıklıyoruz.




44uyd3s.png





5aE7rL.png





ji2vr9r.png





5aE7rL.png






Şimdi de Yeni bir tema kuralım..





5aE7rL.png






6hk4ocq.png





SMF'de Tema Nasıl kurulur?


Her şeyi hallettik, bir de görünümü güzel olsa dediğinizi duyar gibiyim. Bu nedenle tema kurulumunu da anlatmaya karar verdim.



1. Adım: Öncelikle Türkçe dil yamasının kurulumunda olduğu gibi Google'da "SMF 2.0.19 tema" şeklinde arama yapıyoruz ve sevdiğimiz bir temayı indiriyoruz. Daha sonra web sitemize gelerek admin hesabımıza giriş yapıyoruz. Sonra "Yapılandırma =>> Temalar ve Görünüm =>> Yönet ve Yükle" seçeneklerine giriyoruz.




dsfj50n.png





5aE7rL.png





2. Adım: Şimdi indirdiğimiz temayı seçiyoruz ve yükle butonuna basıyoruz.




qkoimpp.png





5aE7rL.png





3. Adım: Yüklediğimiz temayı seçiyoruz, kaydet butonuna tıklıyoruz.




6tli5m8.png





5aE7rL.png





gauciwn.png





5aE7rL.png






Temamız başarılı bir şekilde kuruldu. İyi forumlar dilerim..





5oqygq1.png




Logo tasarımı için @'Mirliva hocaya teşekkürler.




 

Crosslightxp

Katılımcı Üye
26 Eyl 2021
590
221
19
Fransa
logo.png






SMF Altyapısını Kullanarak Forum Kurmak!



Daha evvel açtığım konularda vBulletin, XenForo, PhpBB ve MyBB altyapısını yani bilindik, güncel forum altyapılarının kurulumlarını anlatmıştım. Bu konudada başlıktanda anlayacağınız üzere SMF yani açılımı " Simple Machines Forum " olan SMF'nin kurulumunu anlatacağım. Benim şahsi görüşüm SMF'yi boşverin, diğer altyapılar SMF'den kat kat daha gelişmiş ama yine de kuracak olanlar olabilir şeklinde düşünerek bu konuyu hazırladım.





5aE7rL.png






ctsj68p.png




SMF Nedir ?


Yukarıda dediğim gibi açılımı Simple Machines Forum'dur. Diğer forum altyapıları gibi PHP dilinde yazılmıştır ve doğal olarak MySQL'e yani bir veri tabanına ihtiyaç duyar. Hakkında araştırma yaptığınızda SMF'yi çok yönlü olmasından dolayı öven sitelerle karşılaşmanız mümkün ama ben bir kullanıcı olarak dışarıdan baktığımda çok vasat bir forum sistemine benziyor. Bu arada bu düşüncelerim SMF konusunun sonunda değişebilir. Neden derseniz, kurulum aşamalarında kolaylığı ve "Neden SMF?" başlığı altında bulunan diğer ek özellikler beni yavaştan kendisine doğru çekiyor gibi hissediyorum. 😁😁😆 Bu arada yukarıda gördüğünüz SMF logosunun yan tarafında yer alan küçük tahtaravelliye benzeyen (Bence güzel benzetme 😅😅 ) icon, SMF'nin ilhan kaynağı olan Arşimet'in şu sözünden gelmektedir;



"Bana bir dayanak noktası verin Dünya'yı yerinden oynatayım"





5aE7rL.png






5vqcnqa.jpg




Neden SMF?


Bunu birçok konuda tartışabiliriz. Büyük ihtimalle benim düşüncelerimle siz, sizin düşüncelerinizle ben zıt olacağım. Bu nedenle olumlu ve olumsuz yanlarını aşağıya bırakıyorum. Olumlu ve olumsuz yönlerine baktıktan sonra sizin konu altından cevap vermenizi rica ediyorum.





5aE7rL.png






7fqQ1w.gif




Avantajları


- Her ne kadar sayıları sınırlı olsada, SMF hakkında destek veren forumlar mevcut. Herhangi bir sorunla karşılaştığınız durumlarda bu forumlara danışmanız mümkün.


- Yine sorun üzerinden gideyim. Altyapının bir geçmişi olduğundan dolayı bu süre zarfında gerekli güvenlik önlemleri alınmış ve SMF modern bir hal almıştır. Bu nedenle bir sorunla karşılaşmanız çok zor.


- SMF hakkında açılmış forumlar olduğunu belirtmiştim. Bu forumlar sayesinde bu altyapı için tema ve eklenti geliştiricilerinin sayısı fazla sayılır. Yeni bir tema veya eklenti seçerken çeşitin çok olması sebebiyle zorlanabilirsiniz. 🙃


- Geldik en büyük olumlu yanına. SMF açık kaynak kodlu bir projedir. Bu nedenle değişiklik yapmak vs. İstediğinizde, kod bilginizde bulunuyorsa rahatça yapabiliyorsunuz.


- MyBB gibi tamamen ücretsizdir. vBulletin ve XenFor'dan bir iyi yanı da bu. (Ne kadar iyi olursa olsun XenForo'dan vazgeçmem bu arada 🤪🤪 )

- Ücretsiz tema ve eklentiler bulabilirsiniz.


- Türkçe dil seçeneği bulunmaktadır






5aE7rL.png






V41kEI.gif




Dezavantajları


- Olumlu yanlarında destek verecek forumlar mevcut desem de, bu forumlar zamanla ölmüştür. Forumların ölmesiyle SMF kullanan forumların sayısı da azalmıştır. Bu nedenle destek bulamama gibi bir durumunuz olabilir.


- XenForo, MyBB, vBulletin gibi yüklü miktarlarda kullanıcı kazanmış ve kazanmaya devam eden, bunun yanında geliştirilmesi için emekler harcanan büyük rakipleri mevcut.


- Bütün altyapılarda olabildiği gibi yeni yüklenen temalar ve eklentiler açıklara sebep olabilir. 😔😔


- Yeni yapılan modifikasyonlar. SMF'ye bir güncelleme gelmesini beklemekle ömrünüzü geçirirseniz, ölmüşsünüz, bu beklemek torununuza kalmış olur. 😁😂😅


- Çoğu yerde SEO altyapısının diğer forum altyapılarıyla rakip olamayacağı söyleniyor. Günümüzde SEO'nun çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenden dolayı bu büyük bir dezavantajı.






5aE7rL.png






jz8s1t8.gif




SMF Nasıl Kurulur?


Kuruluma başlamadan önce işlemlerin son derece basit olduğunu söyleyebilirim. Bu arada SMF'nin sağlıklı bir şekilde çalışması için aşağıdaki sunucu özelliklerine ihtiyaç duyuyor.




SMF Versiyonu: 2.0-2.0.6 =>> ihtiyaç duyduğu PHP versiyonu: 4.1-5.4
SMF Versiyonu: 2.0.7-2.0.13 =>> ihtiyaç duyduğu PHP versiyonu: 4.1-5.6
SMF Versiyonu:
2.0.14-2.0.15 =>> ihtiyaç duyduğu PHP versiyonu: 5.4-7.1
SMF Versiyonu: 2.0.16-2.0.17 =>> ihtiyaç duyduğu PHP versiyonu: 5.3-7.3
SMF Versiyonu:
2.0.18-2.0.18 =>> ihtiyaç duyduğu PHP versiyonu: 5.3-7.4
SMF Versiyonu: 2.0.19-2.0.19 =>> ihtiyaç duyduğu PHP versiyonu:
5.3-8.0




5aE7rL.png





- Yaklaşık 20MB kullanılabilir disk alanına sahip olmalı. Bu arada bu kullanımlar sadece kurulum için yani sonradan sizin yüklediğiniz ek resimler, temalar vs. Doğal olarak bu boyutu attıracaktır.

- Apache veya Internet Information Server (IIS) ve PHP'yi destekleyen bir web sunucusu.





5aE7rL.png





Aşağıdaki veritabanlarından birisi olmalı.


- MySQL 4.0.18 veya üstü (en az 4.1.0 daha iyi olur) ve PHP MySQL istemci API 4.0.18 veya üstü.


- PostgreSQL 8.0 veya üstü (Standard_conforming_strings, PostgreSQL 9.1 varsayılanından başlayarak kapalı olarak ayarlanmalıdır)


- SQLite SQLite 2.x (SMF, SQLite 3.x ile uyumlu değildir)





5aE7rL.png





Veritabanı için gereksinimler:


- Veritabanı için en az 2 MB depolama alanı. (Sadece kurulum için) Açılan yeni konular, yazılan mesajlar, yeni kayıt olan kullanıcılar vs. Gibi verilen veritabanı boyutunu şişirir. Örneğin; TurkHackteam.org'un veritabanı en az 10 GB vardır herhalde. 😁😁😅


- Veritabanı kullanıcısı şu ayrıcalıklara sahip olmalıdır; SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, ALTER,CREATE, DROP ve INDEX. Bunlar, aşağıdaki adımlarda yaptığımız, veritabanı açarken, veritabanı kullanıcısına verdiğimiz ayrıcalıklar.




5aE7rL.png





Şimdi adımlara geçebiliriz. Sırasıyla adım adım anlatacağım..




1. Adım: SMF'nin resmi sitesine gidiyoruz ve sol tarafta yer alan " Download SMF " butonuna basıyoruz ve indirme sayfasına yönlendiriyor. Bu sayfadan kendimize göre uygun indirme şeklini seçiyoruz. Zip ve farklı dosya şekilleriylede indirme yapabiliyorsunuz. Large update alanından ise daha önce SMF kullandığınız siteniz varsa, güncelleme amaçlı SMF'yi buradan indiriyorsunuz




o0tey2t.png





5aE7rL.png





ddon88j.png





5aE7rL.png






2. Adım: İndirdiğimiz dosyayı ZİP'den çıkartarak dosyalarımızı FTP veya C-panel yoluyla yüklüyoruz. Ben Filezilla programı ile FTP yoluyla yükleyeceğim.




q6h6rgj.png





5aE7rL.png





301gdpp.png





5aE7rL.png






3. Adım: Dosya aktarımı bittiği zaman web sitemize dönüyoruz. Sayfayı yenilediğimizde SMF kurulum sayfasıyla karşı karşıya geliyoruz. Sağ alt köşede bulunan "contine" butonuna basıyoruz..




73uiosr.png





5aE7rL.png





4. Adım: Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi bizden veri tabanı oluşturmamızı ve girmemizi istiyor.




nn40tet.png





5aE7rL.png





5. Adım: Bir önceki adımda gördüğünüz gibi bizden 1 adet veri tabanı istedi. C-panel'e giriyoruz ve "MySQL Veritabanı Sihirbazı" yazısına tıklıyoruz. Daha sonra bizden bir adet veri tabanı adı, veri tabanı kullanıcısını ve şifresini istiyor, onları dolduruyoruz (2. Resim).




cfwcabs.png





5aE7rL.png





huodia1.png





5aE7rL.png






6. Adım: Şimdi geldik veri tabanı ayrıcalıklarını vermeye. SMF'nin ihtiyaç duyduğu ayrıcalıkları ben yazmıştım ama direkt tüm ayrıcalıkları uygula diyerek, hepsini verip veri tabanı açma işlemini bitirebilirsiniz. Ben öyle yapıyorum...




4uxp57v.png





5aE7rL.png





7. Adım: Web sitemize geri dönüyoruz ve veri tabanı bilgilerini oluşturduğumuza göre dolduruyoruz. Sonra tabii ki " contine " butonuna basıyoruz.




831i9x7.png





5aE7rL.png





8. Adım: Şimdi web site başlığını yani adını ve gerekli diğer ayarları yapıyoruz; contine diyoruz.




d9zbjqx.png





5aE7rL.png





ktwxgej.png





5aE7rL.png





9. Adım: İşlemlerimiz bitti sayılır. Yönetici hesabımızı oluşturuyoruz; Güçlü şifre kullanmayı, bilindik kullanıcı adlarından uzak durmayı unutmayınnn! :):)




fmepgw2.png





5aE7rL.png





10. Adım: Kurulum işlemimiz bitti. Kutucuğu işaretleyerek kurulum dosyasını siliyoruz ama bu işlem tüm sunucularda doğru gerçekleşmeyebilir. Bu nedenden dolayı kutucuğu işaretledikten sonra kontrol yapınız.




pmmio34.png





5aE7rL.png





fkvjes4.png





5aE7rL.png






Şimdii forum kurulumumuz bitti. Diyeceksiniz ki tamam kardeşim tamam. Kurduk da, bu böyle ingilizce mi kalacak? Tabii ki de hayır. hemen onu da anlatayım.





5aE7rL.png






qwlegl9.gif





SMF Forum Nasıl Türkçe Yapılır?


Bu konuyu da diğer forumlarda aramamanız adına anlatmak istedim. Yine adımlar üzerinden devam edeceğiz. Zaten en fazla 10 dakikanızı alır, kolay bir işlem..




1. Adım: Google'da veya herhangi bir arama motorunda SMF sürümünüz kaç ise " SMF 2.0.19 Türkçe Dil Dosyası " şeklinde arama yapıyoruz ve dosyamızı indiriyoruz. Daha sonra kurulum işlemlerinde olduğu gibi inen ZİP dosyasını klasöre çıkartarak, Filezilla veya C-panel üzerinden ana dizine atıyoruz. Uyarı çıkarsa "Üzerine yazılsın" seçeneğini işaretleyerek devam ediniz..




95fqwz9.png





5aE7rL.png





2. Adım: Dosyamız yüklendikten sonra web sitemize girerek yönetici hesabımıza giriş yapıyoruz ve web sitemizin üst bölümünde yer alan " admin " yazısına tıklıyoruz.




1g5lohb.png





5aE7rL.png





3. Adım: Admin alanından "Configuration =>> Languages =>> settings" yazısına tıklıyoruz.




o4n7wdn.png





5aE7rL.png





4. Adım: Türkçe dilimizi seçiyoruz ve "Save " butonuna tıklıyoruz.




44uyd3s.png





5aE7rL.png





ji2vr9r.png





5aE7rL.png






Şimdi de Yeni bir tema kuralım..





5aE7rL.png






6hk4ocq.png





SMF'de Tema Nasıl kurulur?


Her şeyi hallettik, bir de görünümü güzel olsa dediğinizi duyar gibiyim. Bu nedenle tema kurulumunu da anlatmaya karar verdim.



1. Adım: Öncelikle Türkçe dil yamasının kurulumunda olduğu gibi Google'da "SMF 2.0.19 tema" şeklinde arama yapıyoruz ve sevdiğimiz bir temayı indiriyoruz. Daha sonra web sitemize gelerek admin hesabımıza giriş yapıyoruz. Sonra "Yapılandırma =>> Temalar ve Görünüm =>> Yönet ve Yükle" seçeneklerine giriyoruz.




dsfj50n.png





5aE7rL.png





2. Adım: Şimdi indirdiğimiz temayı seçiyoruz ve yükle butonuna basıyoruz.




qkoimpp.png





5aE7rL.png





3. Adım: Yüklediğimiz temayı seçiyoruz, kaydet butonuna tıklıyoruz.




6tli5m8.png





5aE7rL.png





gauciwn.png





5aE7rL.png






Temamız başarılı bir şekilde kuruldu. İyi forumlar dilerim..





5oqygq1.png




Logo tasarımı için @'Mirliva hocaya teşekkürler.




Ellerinize sağlık çok hareketli ve güzel bir çalışma olmuş 🙂
 

'Chan

Uzman üye
1 Nis 2020
1,802
1,460
Shibuya
buram buram emek kokuyor, başarılarının devamını dilerim :)
Emeğine sağlık, rica ederim. Ne demek :)
Eline Sağlık Chan Harika gözüküyor
Eline emeğine sağlık. sabit :)
Ellerine sağlık
Elinize, emeğinize sağlık hocam. :)
Ellerinize sağlık çok hareketli ve güzel bir çalışma olmuş 🙂

Teşekkür ederim.
 

MGALIDER™

Katılımcı Üye
21 Eyl 2021
763
319
23
logo.png






SMF Altyapısını Kullanarak Forum Kurmak!



Daha evvel açtığım konularda vBulletin, XenForo, PhpBB ve MyBB altyapısını yani bilindik, güncel forum altyapılarının kurulumlarını anlatmıştım. Bu konudada başlıktanda anlayacağınız üzere SMF yani açılımı " Simple Machines Forum " olan SMF'nin kurulumunu anlatacağım. Benim şahsi görüşüm SMF'yi boşverin, diğer altyapılar SMF'den kat kat daha gelişmiş ama yine de kuracak olanlar olabilir şeklinde düşünerek bu konuyu hazırladım.





5aE7rL.png






ctsj68p.png




SMF Nedir ?


Yukarıda dediğim gibi açılımı Simple Machines Forum'dur. Diğer forum altyapıları gibi PHP dilinde yazılmıştır ve doğal olarak MySQL'e yani bir veri tabanına ihtiyaç duyar. Hakkında araştırma yaptığınızda SMF'yi çok yönlü olmasından dolayı öven sitelerle karşılaşmanız mümkün ama ben bir kullanıcı olarak dışarıdan baktığımda çok vasat bir forum sistemine benziyor. Bu arada bu düşüncelerim SMF konusunun sonunda değişebilir. Neden derseniz, kurulum aşamalarında kolaylığı ve "Neden SMF?" başlığı altında bulunan diğer ek özellikler beni yavaştan kendisine doğru çekiyor gibi hissediyorum. 😁😁😆 Bu arada yukarıda gördüğünüz SMF logosunun yan tarafında yer alan küçük tahtaravelliye benzeyen (Bence güzel benzetme 😅😅 ) icon, SMF'nin ilhan kaynağı olan Arşimet'in şu sözünden gelmektedir;



"Bana bir dayanak noktası verin Dünya'yı yerinden oynatayım"





5aE7rL.png






5vqcnqa.jpg




Neden SMF?


Bunu birçok konuda tartışabiliriz. Büyük ihtimalle benim düşüncelerimle siz, sizin düşüncelerinizle ben zıt olacağım. Bu nedenle olumlu ve olumsuz yanlarını aşağıya bırakıyorum. Olumlu ve olumsuz yönlerine baktıktan sonra sizin konu altından cevap vermenizi rica ediyorum.





5aE7rL.png






7fqQ1w.gif




Avantajları


- Her ne kadar sayıları sınırlı olsada, SMF hakkında destek veren forumlar mevcut. Herhangi bir sorunla karşılaştığınız durumlarda bu forumlara danışmanız mümkün.


- Yine sorun üzerinden gideyim. Altyapının bir geçmişi olduğundan dolayı bu süre zarfında gerekli güvenlik önlemleri alınmış ve SMF modern bir hal almıştır. Bu nedenle bir sorunla karşılaşmanız çok zor.


- SMF hakkında açılmış forumlar olduğunu belirtmiştim. Bu forumlar sayesinde bu altyapı için tema ve eklenti geliştiricilerinin sayısı fazla sayılır. Yeni bir tema veya eklenti seçerken çeşitin çok olması sebebiyle zorlanabilirsiniz. 🙃


- Geldik en büyük olumlu yanına. SMF açık kaynak kodlu bir projedir. Bu nedenle değişiklik yapmak vs. İstediğinizde, kod bilginizde bulunuyorsa rahatça yapabiliyorsunuz.


- MyBB gibi tamamen ücretsizdir. vBulletin ve XenFor'dan bir iyi yanı da bu. (Ne kadar iyi olursa olsun XenForo'dan vazgeçmem bu arada 🤪🤪 )

- Ücretsiz tema ve eklentiler bulabilirsiniz.


- Türkçe dil seçeneği bulunmaktadır






5aE7rL.png






V41kEI.gif




Dezavantajları


- Olumlu yanlarında destek verecek forumlar mevcut desem de, bu forumlar zamanla ölmüştür. Forumların ölmesiyle SMF kullanan forumların sayısı da azalmıştır. Bu nedenle destek bulamama gibi bir durumunuz olabilir.


- XenForo, MyBB, vBulletin gibi yüklü miktarlarda kullanıcı kazanmış ve kazanmaya devam eden, bunun yanında geliştirilmesi için emekler harcanan büyük rakipleri mevcut.


- Bütün altyapılarda olabildiği gibi yeni yüklenen temalar ve eklentiler açıklara sebep olabilir. 😔😔


- Yeni yapılan modifikasyonlar. SMF'ye bir güncelleme gelmesini beklemekle ömrünüzü geçirirseniz, ölmüşsünüz, bu beklemek torununuza kalmış olur. 😁😂😅


- Çoğu yerde SEO altyapısının diğer forum altyapılarıyla rakip olamayacağı söyleniyor. Günümüzde SEO'nun çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenden dolayı bu büyük bir dezavantajı.






5aE7rL.png






jz8s1t8.gif




SMF Nasıl Kurulur?


Kuruluma başlamadan önce işlemlerin son derece basit olduğunu söyleyebilirim. Bu arada SMF'nin sağlıklı bir şekilde çalışması için aşağıdaki sunucu özelliklerine ihtiyaç duyuyor.




SMF Versiyonu: 2.0-2.0.6 =>> ihtiyaç duyduğu PHP versiyonu: 4.1-5.4
SMF Versiyonu: 2.0.7-2.0.13 =>> ihtiyaç duyduğu PHP versiyonu: 4.1-5.6
SMF Versiyonu:
2.0.14-2.0.15 =>> ihtiyaç duyduğu PHP versiyonu: 5.4-7.1
SMF Versiyonu: 2.0.16-2.0.17 =>> ihtiyaç duyduğu PHP versiyonu: 5.3-7.3
SMF Versiyonu:
2.0.18-2.0.18 =>> ihtiyaç duyduğu PHP versiyonu: 5.3-7.4
SMF Versiyonu: 2.0.19-2.0.19 =>> ihtiyaç duyduğu PHP versiyonu:
5.3-8.0




5aE7rL.png





- Yaklaşık 20MB kullanılabilir disk alanına sahip olmalı. Bu arada bu kullanımlar sadece kurulum için yani sonradan sizin yüklediğiniz ek resimler, temalar vs. Doğal olarak bu boyutu attıracaktır.

- Apache veya Internet Information Server (IIS) ve PHP'yi destekleyen bir web sunucusu.





5aE7rL.png





Aşağıdaki veritabanlarından birisi olmalı.


- MySQL 4.0.18 veya üstü (en az 4.1.0 daha iyi olur) ve PHP MySQL istemci API 4.0.18 veya üstü.


- PostgreSQL 8.0 veya üstü (Standard_conforming_strings, PostgreSQL 9.1 varsayılanından başlayarak kapalı olarak ayarlanmalıdır)


- SQLite SQLite 2.x (SMF, SQLite 3.x ile uyumlu değildir)





5aE7rL.png





Veritabanı için gereksinimler:


- Veritabanı için en az 2 MB depolama alanı. (Sadece kurulum için) Açılan yeni konular, yazılan mesajlar, yeni kayıt olan kullanıcılar vs. Gibi verilen veritabanı boyutunu şişirir. Örneğin; TurkHackteam.org'un veritabanı en az 10 GB vardır herhalde. 😁😁😅


- Veritabanı kullanıcısı şu ayrıcalıklara sahip olmalıdır; SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, ALTER,CREATE, DROP ve INDEX. Bunlar, aşağıdaki adımlarda yaptığımız, veritabanı açarken, veritabanı kullanıcısına verdiğimiz ayrıcalıklar.




5aE7rL.png





Şimdi adımlara geçebiliriz. Sırasıyla adım adım anlatacağım..




1. Adım: SMF'nin resmi sitesine gidiyoruz ve sol tarafta yer alan " Download SMF " butonuna basıyoruz ve indirme sayfasına yönlendiriyor. Bu sayfadan kendimize göre uygun indirme şeklini seçiyoruz. Zip ve farklı dosya şekilleriylede indirme yapabiliyorsunuz. Large update alanından ise daha önce SMF kullandığınız siteniz varsa, güncelleme amaçlı SMF'yi buradan indiriyorsunuz




o0tey2t.png





5aE7rL.png





ddon88j.png





5aE7rL.png






2. Adım: İndirdiğimiz dosyayı ZİP'den çıkartarak dosyalarımızı FTP veya C-panel yoluyla yüklüyoruz. Ben Filezilla programı ile FTP yoluyla yükleyeceğim.




q6h6rgj.png





5aE7rL.png





301gdpp.png





5aE7rL.png






3. Adım: Dosya aktarımı bittiği zaman web sitemize dönüyoruz. Sayfayı yenilediğimizde SMF kurulum sayfasıyla karşı karşıya geliyoruz. Sağ alt köşede bulunan "contine" butonuna basıyoruz..




73uiosr.png





5aE7rL.png





4. Adım: Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi bizden veri tabanı oluşturmamızı ve girmemizi istiyor.




nn40tet.png





5aE7rL.png





5. Adım: Bir önceki adımda gördüğünüz gibi bizden 1 adet veri tabanı istedi. C-panel'e giriyoruz ve "MySQL Veritabanı Sihirbazı" yazısına tıklıyoruz. Daha sonra bizden bir adet veri tabanı adı, veri tabanı kullanıcısını ve şifresini istiyor, onları dolduruyoruz (2. Resim).




cfwcabs.png





5aE7rL.png





huodia1.png





5aE7rL.png






6. Adım: Şimdi geldik veri tabanı ayrıcalıklarını vermeye. SMF'nin ihtiyaç duyduğu ayrıcalıkları ben yazmıştım ama direkt tüm ayrıcalıkları uygula diyerek, hepsini verip veri tabanı açma işlemini bitirebilirsiniz. Ben öyle yapıyorum...




4uxp57v.png





5aE7rL.png





7. Adım: Web sitemize geri dönüyoruz ve veri tabanı bilgilerini oluşturduğumuza göre dolduruyoruz. Sonra tabii ki " contine " butonuna basıyoruz.




831i9x7.png





5aE7rL.png





8. Adım: Şimdi web site başlığını yani adını ve gerekli diğer ayarları yapıyoruz; contine diyoruz.




d9zbjqx.png





5aE7rL.png





ktwxgej.png





5aE7rL.png





9. Adım: İşlemlerimiz bitti sayılır. Yönetici hesabımızı oluşturuyoruz; Güçlü şifre kullanmayı, bilindik kullanıcı adlarından uzak durmayı unutmayınnn! :):)




fmepgw2.png





5aE7rL.png





10. Adım: Kurulum işlemimiz bitti. Kutucuğu işaretleyerek kurulum dosyasını siliyoruz ama bu işlem tüm sunucularda doğru gerçekleşmeyebilir. Bu nedenden dolayı kutucuğu işaretledikten sonra kontrol yapınız.




pmmio34.png





5aE7rL.png





fkvjes4.png





5aE7rL.png






Şimdii forum kurulumumuz bitti. Diyeceksiniz ki tamam kardeşim tamam. Kurduk da, bu böyle ingilizce mi kalacak? Tabii ki de hayır. hemen onu da anlatayım.





5aE7rL.png






qwlegl9.gif





SMF Forum Nasıl Türkçe Yapılır?


Bu konuyu da diğer forumlarda aramamanız adına anlatmak istedim. Yine adımlar üzerinden devam edeceğiz. Zaten en fazla 10 dakikanızı alır, kolay bir işlem..




1. Adım: Google'da veya herhangi bir arama motorunda SMF sürümünüz kaç ise " SMF 2.0.19 Türkçe Dil Dosyası " şeklinde arama yapıyoruz ve dosyamızı indiriyoruz. Daha sonra kurulum işlemlerinde olduğu gibi inen ZİP dosyasını klasöre çıkartarak, Filezilla veya C-panel üzerinden ana dizine atıyoruz. Uyarı çıkarsa "Üzerine yazılsın" seçeneğini işaretleyerek devam ediniz..




95fqwz9.png





5aE7rL.png





2. Adım: Dosyamız yüklendikten sonra web sitemize girerek yönetici hesabımıza giriş yapıyoruz ve web sitemizin üst bölümünde yer alan " admin " yazısına tıklıyoruz.




1g5lohb.png





5aE7rL.png





3. Adım: Admin alanından "Configuration =>> Languages =>> settings" yazısına tıklıyoruz.




o4n7wdn.png





5aE7rL.png





4. Adım: Türkçe dilimizi seçiyoruz ve "Save " butonuna tıklıyoruz.




44uyd3s.png





5aE7rL.png





ji2vr9r.png





5aE7rL.png






Şimdi de Yeni bir tema kuralım..





5aE7rL.png






6hk4ocq.png





SMF'de Tema Nasıl kurulur?


Her şeyi hallettik, bir de görünümü güzel olsa dediğinizi duyar gibiyim. Bu nedenle tema kurulumunu da anlatmaya karar verdim.



1. Adım: Öncelikle Türkçe dil yamasının kurulumunda olduğu gibi Google'da "SMF 2.0.19 tema" şeklinde arama yapıyoruz ve sevdiğimiz bir temayı indiriyoruz. Daha sonra web sitemize gelerek admin hesabımıza giriş yapıyoruz. Sonra "Yapılandırma =>> Temalar ve Görünüm =>> Yönet ve Yükle" seçeneklerine giriyoruz.




dsfj50n.png





5aE7rL.png





2. Adım: Şimdi indirdiğimiz temayı seçiyoruz ve yükle butonuna basıyoruz.




qkoimpp.png





5aE7rL.png





3. Adım: Yüklediğimiz temayı seçiyoruz, kaydet butonuna tıklıyoruz.




6tli5m8.png





5aE7rL.png





gauciwn.png





5aE7rL.png






Temamız başarılı bir şekilde kuruldu. İyi forumlar dilerim..





5oqygq1.png




Logo tasarımı için @'Mirliva hocaya teşekkürler.




Gerçek emek kokan nadir konulardan biri. Elinize emeğinize sağlık :)
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.