SQL Server 2005 kurulum

Dark-Man

Kıdemli Üye
5 Ocak 2013
4,430
9
I Don't Know
Projelerimizin bir çoğunda bir çok veriyi belleğin dışında saklamamız gerekmektedir. Daha doğrusu ileride tekrar ulaşabilmemiz ve bu veriler üzerinde değişikler yapmamız gerekir. Verileri saklamak için en basit ve ilkel yöntem .txt uzantılı dosyalara kayıt yapmaktır. Bu tip txt uzantılı dosyalara veriler kaydedildiğinde sade bu veriler muhafaza edilir. Fakat biz bu verileri çeşitli kriterlere göre sınıflandırmak, filtrelemek isteyebiliriz. Bu durumu txt dosyalarında gerçekleştirmek oldukça zor bir yöntemdir. Hiçbir veri güvenliği yoktur. Bu yüzden verilerimizi tutmak için özel yapılar olan veri tabanlarını kullanırız.​
Veritabanları en genel ifade ile ilişkili verilerin çok amaçlı kullanılmasını sağlayacak şekilde depolanmasıdır diyebiliriz. Birçok firma farklı veritabanı ürünleri orataya çıkarmaktadır. Bunlardan en çok bilinenlerden birkaçı Microsoft
SQL Server, Oracle, Dbase, DB2​
’ dur.
B
unlar sayesinde çok büyük ölçekli verileri depolamak, bu veriler üzerinde çok komplike filtreleme işlemleri yapmak, veri güvenliği sağlamak gibi nice kritik işlem yapabiliriz.​
Bu yazımızın konusu Microsoft SQL Server 2005’ in kurulumudur. Yükleme işlemlerini
aşağıdaki adımlar halinde gösterebiliriz.
image001.jpg


Karşımıza çıkan ilk pencere yükleme işlemi yaptığımız hemen hemen her programda olan lisans sözleşmesi penceresidir.
Burada pencerenin alt bölümlerinde görmüş olduğunuz “I accept the licensing terms and conditions” seçeneğini seçerek next düğmesine basalım.

image002.jpg


Sql server yüklenmeden önce .Net Framework 2.0 gibi bazı bileşenlerin yüklenmesi gerekmektedir. Artık install düğmesine basarak yükleme işlemine başlayabiliriz.
image003.jpg


Next düğmesine basarak işlemimizi devam ettirelim.
image004.jpg


[FONT=&quot]Bu pencere yardımıyla sistem bilgileri kontrol edilir ve ileride oluşabilecek olumsuz durumlara karşı warning, fail veya success olarak bize geri bildirimde bulunur.
Daha sonrasında ise aşağıdaki resimde olduğu gibi name ve company bilgilerini girmemizi isteyen bir pencere karşımıza çıkacaktır.

image005.jpg


[/FONT][FONT=&quot]Bu kısımda gerekli bilgileri girdikten sonra Next düğmesine basalım.

image006.jpg


[/FONT] Karşımıza çıkan bu ekranda ise Microsoft SQL Server 2005 in servislerinin bir listesi bulunmaktadır. Bu servislerden bizim için gerekli olanları seçebiliriz.
Bu servisleri basitçe tanımlayacak olursak: SQL Server Database Services servisimiz veritabanlarımızı tuttuğumuz, yönettiğimiz servistir.
Analysis Service isimli servisimiz ise veri madenciliği ve analiz işlemlerimizi yaptığımız kısımdır. Elimizdeki verilerin raporlama kısmını yaptığımız kısım ise Reporting Services adını almaktadır. Verilerimizi farklı ortamlara taşımamıza yarayan servisimiz Integration Servicestir. Bu kısımda daha da derine inmek istersen advanced seçeneğinden faydalanabiliriz. Next düğmesine basarak yükleme işlemimize devam ediyoruz.

image007.jpg


Bu pencere yardımıyla SQL Server’ ımızın instance name ini belirliyoruz. Default instanc seçeneğini seçersek SQL Server ımız bilgisayarın adı ile kurulacaktır. Next düğmesine basarak bir sonraki işleme geçebiliriz.

image008.jpg


image009.jpg


Bu bölümde ise SQL Server ımıza bağlanacak kişilerin bağlanma türlerini belirliyoruz. Burada karşımıza iki seçenek çıkmaktadır. Bunlardan birisi Windows authentication mode diğeri ise hem Windows hemde sql server yetkilendirmesine izin veren mixed mode seçeneğidir.

image010.jpg


Buradan gerekli ayarlamaları yaparız.

image011.jpg


image012.jpg


image013.jpg


Artık yükleme işlemi tamamiyle başlamıştır. Bu pencerede yükleme işlemine ilişkin hangi bileşenlerin yüklendiği veya yüklenme durumlarıyla ilgili detaylı bir şekilde bilgiler sunulmaktadır.
Bu kısım sonlandığında bilgisayarımızda SQL Server 2005 yüklenmiş olur…
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.