Sunucu Nedir, Çeşitleri Nelerdir? //Detaylı Anlatım

X-Code

Uzman üye
19 Mar 2019
1,855
335
Localhost

jyo2qm.png

Merhaba TürkHackTeam Üyeleri. Bu Konumda Sizlere Sunuculardan Ve Sunucuların Çeşitlerinden Bahsedeceğim.


Konu İçeriği

Sunucu Nedir?

Sunucular Nerede Bulunurlar?

Sunucu İle Hosting Arasındaki Farklar

Sunucu İle Bilgisayar Arasındaki Farklar

Sunucu Çeşitleri Nelerdir?

» Dedicated Sunucu

» VPS Sunucu

» VDS Sunucu

» Bulut Sunucu

» Oyun Sunucusu

» Web Sunucusu

» Dosya Sunucusu

» Veritabanı Sunucusu

» E-Posta Sunucusu

» DNS Sunucusu

» Proxy Sunucusu

» FTP Sunucusu



Sunucu Nedir?

Sunucular diğer adlarıyla Serverlar, üzerinde barındırdıkları verilere istemcilerin erişebilmelerini sağlayan gelişmiş donanımlara sahip bilgisayarlardır. Bu bilgisayarlar normal bilgisayarlara göre çok daha yüksek işlem gücüne sahip, 7/24 kullanıcılara yayın yapabilen, çok gelişmiş donanımlara sahiptir. Sunucuların verilerin korunması, depolanması, yayınlanması ve yedeklenmesi gibi görevleri vardır.
YAIVAy.png

Mesela bu makaleyi sizin okuyabilmenizi sağlayan, size THT dosyalarını yayınlayan bir sunucudur. Web sitelerin kodları bu sunuculara yüklenir ve sunucularda bağlı olduğu alan adına bu dosyaları yayınlar. Sizde bu alan adlarına girerek sunucunun yayınladığı dosyalara erişmiş olursunuz.
YAIVAy.png

Sunucular sadece web dosyalarını yayınlamak için kullanılmaz aynı zamanda internet üzerinde dosya depolamak için, e-posta gönderip alabilmek için, bir ağı yönetmek için, dosya veya uygulama paylaşımı yapmak için gibi pek çok şeyde kullanılır. Mesela bir e-posta gönderirmek için bir mail serverına ihtiyacınız vardır, bir oyun severı kurup insanlarla online oynamak/oynatmak için bir servera ihtiyacınız vardır, internet de veri depolamak için bir servera ihtiyacınız vardır gibi birsürü iş için server(sunucu) kullanmanız gerekir.
YAIVAy.png

Sunucuların en önemli görevi veri akışını güvenli, kesintisiz ve istikrarlı bir performans ile sağlayabilmektir. Bu yüzden de gelişmiş bazı özelliklere sahiptirler. Mesela elektrik kesilmelerine karşı kesintisiz güç kaynakları kullanırlar, sunucular sürekli çalıştığı için yüksek ısılara çıkmaması için sürekli çalışan soğutucular kullanırlar, yüksek işlem gücüne sahip olmak ve verileri anında işleyebilmek için yüksek performanslı RAM, işlemci ve sabit sürücü kullanırlar, kesintisiz yayın yapabilmeleri için benzersiz ve çoklu ağ kullanırlar.



x4PVZy.png



Sunucular Nerede Bulunurlar?

Serverlar, çok güçlü elektrik ve internet alt yapısı olan ileri düzey teknolojilerin kullanıldığı, son derece korunaklı olan data centerlar yani veri merkezlerinde bulunurlar. Data Centerlarda yüzlerce hatta binlerce sunucu bulunur. Data Centerların görevi bu sunucuların korunması, depolanması, 7/24 sıkıntısız çalışması ve diğer ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Data Centerlar hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için bu konumu inceleyebilirsiniz.



2t7tXV.jpg



Sunucu İle Hosting Arasındaki Farklar

Sunucular ile çok karıştırılan hostingler aslında sunucularda barındırılan, bir web sitesinin dosyalarını yayınlama görevleri olan hizmetlerdir. Sunucular ise bu hosting hizmetleri veren makinelerin genel adıdır. Yani bir sunucu tüm özelliklerini kullanabildiğimiz, düzenleyebildiğimiz ve yönetebildiğimiz ürünlerdir, hostingler ise ortak kullanılan sunucular üzerinde kullanıcının satın aldığı özellik doğrultusunda sunucu üzerinde kullanıcıya açılan alandır. Bu tanım ile hosting ve sunucu arasındaki fark anlaşılmış olur.



oTORWW.png




Sunucu İle Bilgisayar Arasındaki Farklar

» Kişisel bilgisayarlar sadece son kullanıcıların günlük işlerini kullanabilmeleri için ve maliyeti minimuma düşürmek için sunuculara göre daha az performanslı donanımlar ve daha az gelişmiş yazılımlar kullanırlar. Sunucular ise 7/24 kesintisiz veri yayınlayabilmek ve depolamak için gelişmiş donanımlar ve yazılımlar kullanırlar. Bu yüzden de maliyetleri çok daha yüksektir.
YAIVAy.png

» Kişisel bilgisayarların veri depolamak, işlemek ve sunmak gibi özellikleri sadece tek bir kullanıcıya yetmesi için daha az gelişmiştir. Fakat sunucuların büyük verileri işleme ve yedekleme, ağır iş yükünü kaldırabilme ve çoklu görev yapabilme gibi görevlerini yapabilmeleri için gelişmiş özellikleri vardır.

YAIVAy.png

» Kişisel bilgisayarlar aralıklarla, kısıtlı süre kullanılabilir. Sunucular ise 7/24 kesintisiz hizmet vermek zorundadırlar. Hatta herhangibir hata veya kesinti durumunda bile çalışabilmeleri için çift güç kaynağı, çift disk, çift ağ kartı gibi yedek bileşenleri vardır.

YAIVAy.png

» Kişisel bilgisayarlar kısıtlı bir süre boyunca çalışabilmeleri için geliştirildiği için çok yüksek sıcaklıklara çıkmazlar ve bunun içinde soğutmak için küçük fanlar kullanırlar. Sunucular ise sürekli çalışmak zorunda oldukları için soğutmak için oldukça yüksek sesle çalışan büyük fanlar kullanılır.

YAIVAy.png

» Kişisel bilgisayarların tasarımları insanların her ortamda kullanabilmeleri için ve işlemlerin görsel olarak görülebilmesi için ev ortamına uygun tasarlanmışlardır. Sunucular ise işlemlerin görsel olarak görülmediği, ihtiyaçları nedeniyle üzerlerinde çok fazla kablolar olan ve ev ortamı için uygun olmayacak şekilde tasarlanmışlardır.



GdPvrK.png



Sunucu Çeşitleri Nelerdir?

Nasıl ki bilgisayarların kullanım amaçlarına göre farklı türleri varsa sunucuların da kullanım amaçlarına, hizmet ettikleri amaca göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. Sunucular sahip oldukları yazılım ve donanım farklılıklarına göre farklı sınıflara ayrılırlar. Ben sizlere günümüzde yaygın olarak kullanılan sunucu türlerini göstereceğim. Hazırsanız başlayalım...


5Dkk4L.gif



Dedicated Sunucu

Dedicated Server(Paylaşımsız Sunucu), sunucunun komple olarak bir kişiye/kuruma ait olduğu sunucu türüdür. Sunucunun disk alanı, ram ve işlemci gibi özelliklerini sadece siz kullanırsınız. Bundan dolayıda siteniz çok daha hızlı, performanslı ve güvenli olur. Dedicated serverlar hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için bu konumu inceleyebilirsiniz.



SsWG3v.png



VPS Sunucu

VPS Server, genellikle fiziksel bir serverın, sanallaştırma yazılımları ile sanal sunucu parçalarına ayrılmasıdır. Böylece tek bir fiziksel server üzerinde, birbirinden tamamen bağımsız serverlar çalışır. Yani aslında ortada tek bir sunucu vardır ama sanallaştırma işlemi ile onlarca, hatta yüzlerce sunucu tek bir serverda barındırılabilir. İşte web sitesi sahiplerinin kiraladığı serverlar bunlardan biridir. VPS serverlar hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için bu konumu inceleyebilirsiniz.


uKi0BG.png



VDS Sunucu

VDS Server, genellikle fiziksel bir serverın, donanımsal olarak onlarca hatta yüzlerce servera bölünmesine denir. Bölünmüş sunucuların işletim sistemleri, ramleri vs birbirinden bağımsızdır. Herbirinin kaynak kullanımı birbirinden bağımsızdır yani herhangibir VDS'in sorunu diğerlerini etkilemez. VDS serverlar hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için bu konumu inceleyebilirsiniz.


lp5piu.png



Bulut Sunucu

Cloud Server, çok sayıda fiziksel sunucunun bir araya geldiği bir ağın sunuculara ayrılması ile oluşur. Bu ağdan ihityaçlar dahilinde sanal sunucular yaratılır. Bu sanal sunucuların her biri dedicated server gibi bağımsız sunuculardır.



GYtbqX.png


Oyun Sunucusu

Online Game Server, oyunların, oyuncularını tek bir serverda toplayıp beraber oynamalarını sağlayan ve oyuncuların verilerinin depolandığı bir sunucu türüdür.Günümüzde oyunlar ve oynayanlar bir hayli çoğaldığı için bu serverlar sıklıkla kullanılmaktadır.



rwokp4.png




Web Sunucusu

Web Server, web tarayıcıları sayesinde kullanıcıların sayfaları görüntülemesini ve uygulamaların çalıştırılmasını sağlar. Web serverlar üzerlerinde web sitelerinin dosyalarını barındırırlar ve site sahiplerinin hostingine bağladığı alan adına bağlanan birisinin bu dosyaları görmesini sağlarlar. Yani dünya üzerinde bulunan bütün web siteleri web server kullanırlar ve verilerini bu serverlar da depolarlar. Günümüzde en çok kullanılan sunucu türü web serverdır.



daJHG3.png



Dosya Sunucusu

File Server, resim, müzik, video gibi dosyaların bir sunucuda toplanmasıdır. Bu sunucular genellikle bir dosyanın başkaları tarafından erişilebilmesi için kullanılır. Bir diğer kullanım yanı ise dosyaları yedeklemedir. Yedeklemek istediğiniz dosyalarınızı sadece sizin erişebildiğiniz bir dosya sunucusunda barındırabilirsiniz. Bu sayede dosyalarınızı alan sıkıntısı çekmeden ve istediğiniz zaman dosyalarınıza erişerek yedeklemiş olursunuz.



S9Wxxq.png



Veritabanı Sunucusu

Database Server, kullanıcıların veritabanındaki herhangi bir bilgiye sizin belirlediğiniz bir sorgu dili ile ulaşabildiği sunucu türüdür. Büyük kuruluşlar genellikle depolama için veritabanı sunucuları kullanır. Kullanıcılar herhangi bir sorgu dili ile verilere kolayca erişebilir.



UWCJSG.png



E-Posta Sunucusu

E-Mail Server, gelen giden e-postaların depolandığı ve istemcinin gönderdiği bir maili hedefe ulaştırmakla görevli olan sunuculardır. Bir e-posta göndermek için SMTP servisi kullanılır. Bir e-posta almak içinse POP3 ve IMAP servisleri kullanılır. Maıl serverları hakkında daha detaylı bilgi edinmek için bu konumu inceleyebilirsiniz.



ja0Wfl.png



DNS Sunucusu

Domain Name Service Server, girilen sitenin alan adı ile IP adresini bağdaştıran sistemdir. Her site kendine özgü bir IP adresine sahiptir. Ve biz bu sitelere bağlandığımız aslında IP adreslerine bağlanmış oluruz. Ki eskiden de böyleymiş. Eskiden sitelere girmek için sitelerin IP adreslerini yazmak gerekirdi. Bu günümüzde neredeyse imkansiz bir şey. Çünkü
gireceğiniz her sitenin IP adresini ezberlemeniz lazım. Fakat günümüzde ise bir siteye bağlanmak için alan adını bilmemiz yeterli olacaktır. Alan adını tarayıcıya yazdığımızda bizi o siteye bağlatayacaktır. İşte bizim alan adını yazdığımız sitenin IP adresine bizi bağlayan servise DNS denir.
(Aslında DNS'i anlatmak için bir kitap yazılır fakat konumuz bu değil, devam edelim :).)



oxcBpe.png



Proxy Sunucusu

Proxy Server, tarayıcılar ile kullanıcı arasındaki bağlantıyı sağlayan ve kullanıcıların, tarayıcıların dönütlerine erişebilmesini sağlayan sunucu türleridir. Aynı zamanda aynı sayfayı ziyaret eden kullanıcılar için tüm sayfaları önbelleğe alarak daha hızlı yüklenmelerini ve ağın bant genişliğinin azalmasını sağlar.



Iilrrr.png


FTP Sunucusu

File Transfer Protocol Server, kullanıcıların sunuculara dosyalarını atabilmelerini sağlayan bir sunucu türüdür. İstemci ile sunucu arasındaki dosya transferlerini sağlar.



FMED9i.png




Konumun Sonuna Gelmiş Bulunuyoruz. Umarım Beğenmişinizdir Ve Faydalı Olmuştur.

Okuduğunuz İçin Teşekkür Ederim.
Esenlikle Kalın...

Saygılarımla:Smiley1021:

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

X-Code

Uzman üye
19 Mar 2019
1,855
335
Localhost
Son düzenleme:
27 May 2023
188
44

jyo2qm.png

Merhaba TürkHackTeam Üyeleri. Bu Konumda Sizlere Sunuculardan Ve Sunucuların Çeşitlerinden Bahsedeceğim.

dWHR1f.gif



Konu İçeriği

Sunucu Nedir?

Sunucular Nerede Bulunurlar?

Sunucu İle Hosting Arasındaki Farklar

Sunucu İle Bilgisayar Arasındaki Farklar

Sunucu Çeşitleri Nelerdir?

» Dedicated Sunucu

» VPS Sunucu

» VDS Sunucu

» Bulut Sunucu

» Oyun Sunucusu

» Web Sunucusu

» Dosya Sunucusu

» Veritabanı Sunucusu

» E-Posta Sunucusu

» DNS Sunucusu

» Proxy Sunucusu

» FTP Sunucusu




PN002A.png



Sunucu Nedir?

Sunucular diğer adlarıyla Serverlar, üzerinde barındırdıkları verilere istemcilerin erişebilmelerini sağlayan gelişmiş donanımlara sahip bilgisayarlardır. Bu bilgisayarlar normal bilgisayarlara göre çok daha yüksek işlem gücüne sahip, 7/24 kullanıcılara yayın yapabilen, çok gelişmiş donanımlara sahiptir. Sunucuların verilerin korunması, depolanması, yayınlanması ve yedeklenmesi gibi görevleri vardır.
YAIVAy.png

Mesela bu makaleyi sizin okuyabilmenizi sağlayan, size THT dosyalarını yayınlayan bir sunucudur. Web sitelerin kodları bu sunuculara yüklenir ve sunucularda bağlı olduğu alan adına bu dosyaları yayınlar. Sizde bu alan adlarına girerek sunucunun yayınladığı dosyalara erişmiş olursunuz.
YAIVAy.png

Sunucular sadece web dosyalarını yayınlamak için kullanılmaz aynı zamanda internet üzerinde dosya depolamak için, e-posta gönderip alabilmek için, bir ağı yönetmek için, dosya veya uygulama paylaşımı yapmak için gibi pek çok şeyde kullanılır. Mesela bir e-posta gönderirmek için bir mail serverına ihtiyacınız vardır, bir oyun severı kurup insanlarla online oynamak/oynatmak için bir servera ihtiyacınız vardır, internet de veri depolamak için bir servera ihtiyacınız vardır gibi birsürü iş için server(sunucu) kullanmanız gerekir.
YAIVAy.png

Sunucuların en önemli görevi veri akışını güvenli, kesintisiz ve istikrarlı bir performans ile sağlayabilmektir. Bu yüzden de gelişmiş bazı özelliklere sahiptirler. Mesela elektrik kesilmelerine karşı kesintisiz güç kaynakları kullanırlar, sunucular sürekli çalıştığı için yüksek ısılara çıkmaması için sürekli çalışan soğutucular kullanırlar, yüksek işlem gücüne sahip olmak ve verileri anında işleyebilmek için yüksek performanslı RAM, işlemci ve sabit sürücü kullanırlar, kesintisiz yayın yapabilmeleri için benzersiz ve çoklu ağ kullanırlar.



x4PVZy.png



RGQJLC.gif



Sunucular Nerede Bulunurlar?

Serverlar, çok güçlü elektrik ve internet alt yapısı olan ileri düzey teknolojilerin kullanıldığı, son derece korunaklı olan data centerlar yani veri merkezlerinde bulunurlar. Data Centerlarda yüzlerce hatta binlerce sunucu bulunur. Data Centerların görevi bu sunucuların korunması, depolanması, 7/24 sıkıntısız çalışması ve diğer ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Data Centerlar hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için bu konumu inceleyebilirsiniz.



2t7tXV.jpg



RGQJLC.gif



Sunucu İle Hosting Arasındaki Farklar

Sunucular ile çok karıştırılan hostingler aslında sunucularda barındırılan, bir web sitesinin dosyalarını yayınlama görevleri olan hizmetlerdir. Sunucular ise bu hosting hizmetleri veren makinelerin genel adıdır. Yani bir sunucu tüm özelliklerini kullanabildiğimiz, düzenleyebildiğimiz ve yönetebildiğimiz ürünlerdir, hostingler ise ortak kullanılan sunucular üzerinde kullanıcının satın aldığı özellik doğrultusunda sunucu üzerinde kullanıcıya açılan alandır. Bu tanım ile hosting ve sunucu arasındaki fark anlaşılmış olur.



oTORWW.png



RGQJLC.gif



Sunucu İle Bilgisayar Arasındaki Farklar

» Kişisel bilgisayarlar sadece son kullanıcıların günlük işlerini kullanabilmeleri için ve maliyeti minimuma düşürmek için sunuculara göre daha az performanslı donanımlar ve daha az gelişmiş yazılımlar kullanırlar. Sunucular ise 7/24 kesintisiz veri yayınlayabilmek ve depolamak için gelişmiş donanımlar ve yazılımlar kullanırlar. Bu yüzden de maliyetleri çok daha yüksektir.
YAIVAy.png

» Kişisel bilgisayarların veri depolamak, işlemek ve sunmak gibi özellikleri sadece tek bir kullanıcıya yetmesi için daha az gelişmiştir. Fakat sunucuların büyük verileri işleme ve yedekleme, ağır iş yükünü kaldırabilme ve çoklu görev yapabilme gibi görevlerini yapabilmeleri için gelişmiş özellikleri vardır.

YAIVAy.png

» Kişisel bilgisayarlar aralıklarla, kısıtlı süre kullanılabilir. Sunucular ise 7/24 kesintisiz hizmet vermek zorundadırlar. Hatta herhangibir hata veya kesinti durumunda bile çalışabilmeleri için çift güç kaynağı, çift disk, çift ağ kartı gibi yedek bileşenleri vardır.

YAIVAy.png

» Kişisel bilgisayarlar kısıtlı bir süre boyunca çalışabilmeleri için geliştirildiği için çok yüksek sıcaklıklara çıkmazlar ve bunun içinde soğutmak için küçük fanlar kullanırlar. Sunucular ise sürekli çalışmak zorunda oldukları için soğutmak için oldukça yüksek sesle çalışan büyük fanlar kullanılır.

YAIVAy.png

» Kişisel bilgisayarların tasarımları insanların her ortamda kullanabilmeleri için ve işlemlerin görsel olarak görülebilmesi için ev ortamına uygun tasarlanmışlardır. Sunucular ise işlemlerin görsel olarak görülmediği, ihtiyaçları nedeniyle üzerlerinde çok fazla kablolar olan ve ev ortamı için uygun olmayacak şekilde tasarlanmışlardır.



GdPvrK.png



RGQJLC.gif


Sunucu Çeşitleri Nelerdir?

Nasıl ki bilgisayarların kullanım amaçlarına göre farklı türleri varsa sunucuların da kullanım amaçlarına, hizmet ettikleri amaca göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. Sunucular sahip oldukları yazılım ve donanım farklılıklarına göre farklı sınıflara ayrılırlar. Ben sizlere günümüzde yaygın olarak kullanılan sunucu türlerini göstereceğim. Hazırsanız başlayalım...


5Dkk4L.gif



Dedicated Sunucu

Dedicated Server(Paylaşımsız Sunucu), sunucunun komple olarak bir kişiye/kuruma ait olduğu sunucu türüdür. Sunucunun disk alanı, ram ve işlemci gibi özelliklerini sadece siz kullanırsınız. Bundan dolayıda siteniz çok daha hızlı, performanslı ve güvenli olur. Dedicated serverlar hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için bu konumu inceleyebilirsiniz.



SsWG3v.png



H5GOf7.png


VPS Sunucu

VPS Server, genellikle fiziksel bir serverın, sanallaştırma yazılımları ile sanal sunucu parçalarına ayrılmasıdır. Böylece tek bir fiziksel server üzerinde, birbirinden tamamen bağımsız serverlar çalışır. Yani aslında ortada tek bir sunucu vardır ama sanallaştırma işlemi ile onlarca, hatta yüzlerce sunucu tek bir serverda barındırılabilir. İşte web sitesi sahiplerinin kiraladığı serverlar bunlardan biridir. VPS serverlar hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için bu konumu inceleyebilirsiniz.



uKi0BG.png



H5GOf7.png


VDS Sunucu

VDS Server, genellikle fiziksel bir serverın, donanımsal olarak onlarca hatta yüzlerce servera bölünmesine denir. Bölünmüş sunucuların işletim sistemleri, ramleri vs birbirinden bağımsızdır. Herbirinin kaynak kullanımı birbirinden bağımsızdır yani herhangibir VDS'in sorunu diğerlerini etkilemez. VDS serverlar hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için bu konumu inceleyebilirsiniz.



lp5piu.png



H5GOf7.png


Bulut Sunucu

Cloud Server, çok sayıda fiziksel sunucunun bir araya geldiği bir ağın sunuculara ayrılması ile oluşur. Bu ağdan ihityaçlar dahilinde sanal sunucular yaratılır. Bu sanal sunucuların her biri dedicated server gibi bağımsız sunuculardır.



GYtbqX.png



H5GOf7.png


Oyun Sunucusu

Online Game Server, oyunların, oyuncularını tek bir serverda toplayıp beraber oynamalarını sağlayan ve oyuncuların verilerinin depolandığı bir sunucu türüdür.Günümüzde oyunlar ve oynayanlar bir hayli çoğaldığı için bu serverlar sıklıkla kullanılmaktadır.



rwokp4.png



H5GOf7.png


Web Sunucusu

Web Server, web tarayıcıları sayesinde kullanıcıların sayfaları görüntülemesini ve uygulamaların çalıştırılmasını sağlar. Web serverlar üzerlerinde web sitelerinin dosyalarını barındırırlar ve site sahiplerinin hostingine bağladığı alan adına bağlanan birisinin bu dosyaları görmesini sağlarlar. Yani dünya üzerinde bulunan bütün web siteleri web server kullanırlar ve verilerini bu serverlar da depolarlar. Günümüzde en çok kullanılan sunucu türü web serverdır.



daJHG3.png



H5GOf7.png


Dosya Sunucusu

File Server, resim, müzik, video gibi dosyaların bir sunucuda toplanmasıdır. Bu sunucular genellikle bir dosyanın başkaları tarafından erişilebilmesi için kullanılır. Bir diğer kullanım yanı ise dosyaları yedeklemedir. Yedeklemek istediğiniz dosyalarınızı sadece sizin erişebildiğiniz bir dosya sunucusunda barındırabilirsiniz. Bu sayede dosyalarınızı alan sıkıntısı çekmeden ve istediğiniz zaman dosyalarınıza erişerek yedeklemiş olursunuz.



S9Wxxq.png



H5GOf7.png


Veritabanı Sunucusu

Database Server, kullanıcıların veritabanındaki herhangi bir bilgiye sizin belirlediğiniz bir sorgu dili ile ulaşabildiği sunucu türüdür. Büyük kuruluşlar genellikle depolama için veritabanı sunucuları kullanır. Kullanıcılar herhangi bir sorgu dili ile verilere kolayca erişebilir.



UWCJSG.png



H5GOf7.png


E-Posta Sunucusu

E-Mail Server, gelen giden e-postaların depolandığı ve istemcinin gönderdiği bir maili hedefe ulaştırmakla görevli olan sunuculardır. Bir e-posta göndermek için SMTP servisi kullanılır. Bir e-posta almak içinse POP3 ve IMAP servisleri kullanılır. Maıl serverları hakkında daha detaylı bilgi edinmek için bu konumu inceleyebilirsiniz.



ja0Wfl.png



H5GOf7.png


DNS Sunucusu

Domain Name Service Server, girilen sitenin alan adı ile IP adresini bağdaştıran sistemdir. Her site kendine özgü bir IP adresine sahiptir. Ve biz bu sitelere bağlandığımız aslında IP adreslerine bağlanmış oluruz. Ki eskiden de böyleymiş. Eskiden sitelere girmek için sitelerin IP adreslerini yazmak gerekirdi. Bu günümüzde neredeyse imkansiz bir şey. Çünkü
gireceğiniz her sitenin IP adresini ezberlemeniz lazım. Fakat günümüzde ise bir siteye bağlanmak için alan adını bilmemiz yeterli olacaktır. Alan adını tarayıcıya yazdığımızda bizi o siteye bağlatayacaktır. İşte bizim alan adını yazdığımız sitenin IP adresine bizi bağlayan servise DNS denir.
(Aslında DNS'i anlatmak için bir kitap yazılır fakat konumuz bu değil, devam edelim :).)



oxcBpe.png



H5GOf7.png


Proxy Sunucusu

Proxy Server, tarayıcılar ile kullanıcı arasındaki bağlantıyı sağlayan ve kullanıcıların, tarayıcıların dönütlerine erişebilmesini sağlayan sunucu türleridir. Aynı zamanda aynı sayfayı ziyaret eden kullanıcılar için tüm sayfaları önbelleğe alarak daha hızlı yüklenmelerini ve ağın bant genişliğinin azalmasını sağlar.



Iilrrr.png



H5GOf7.png


FTP Sunucusu

File Transfer Protocol Server, kullanıcıların sunuculara dosyalarını atabilmelerini sağlayan bir sunucu türüdür. İstemci ile sunucu arasındaki dosya transferlerini sağlar.



FMED9i.png



IT23OH.png



Konumun Sonuna Gelmiş Bulunuyoruz. Umarım Beğenmişinizdir Ve Faydalı Olmuştur.

Okuduğunuz İçin Teşekkür Ederim.
Esenlikle Kalın...

Saygılarımla:Smiley1021:


2xWyC6.png

Elinize Emeğinize Sağlık
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.