Swift Programlama – Ders 10

bay404

Uzman üye
1 Mar 2020
1,672
42
Antalya



GyUig8.gif



Merhaba sevgili Turk Hack Team Ailesi, bu konumda Swift kodlamaya devam edeceğiz. Umarım herkes adına yararlı ve güzel bir konu olacaktır.


tJoGV2.gif



************************************

Fonksiyon Parametreleri ve Return Değerleri

Parametre

Fonksiyona input olarak giren ve içeride kullanılan değerlere parametre denir. Bir fonksiyonda hiç parametre olmayabilir, bir yada birde çok parametre de olabilir.

Kod:
[COLOR="Yellow"]func someFunc(Parameters) {
    statements  
}[/COLOR]

Parametreler, fonksiyonu çağırırken belirlenir. Fonksiyon her çağrıldığı zaman farklı parametreler göndererek aynı işlemin farklı değişkenler ile yapılması sağlanır.

************************************

Parametre Alan Fonksiyonlar

Aşağıdaki örnekte num1 ve num2 isminde iki değişkenimiz var ve fonksiyonumuz num1 ve num2 değerlerini birbirine ekleyerek toplama işlemi yapıyor ve sonuç değerini döndürüyor. Bizde dönen değeri println() fonksiyonun içerisine yazarak konsolda görünmesini sağlıyoruz.

Örnek :
Kod:
[COLOR="Yellow"]func addition(num1: Int, num2: Int) -> Int {
    return num1 + num2
}
 
println(addition(19, 15))
 
//Ekrana 39 yazdıracaktır.[/COLOR]

************************************

Parametre Almayan Fonksiyonlar

Örnek :
Kod:
[COLOR="Yellow"]func addition() -> Int {
        return 19 + 15
    }
 
println(lengthCalculator())
 
 
//105[/COLOR]

Burada da aynı işlemi yaptık ancak 19 ve 15 değerleri parametrik olmadığı için bu fonksiyon hep aynı sayıları toplayacaktır. O yüzden toplama işlemi yapmaktadır diyemeyiz. Sürekli 105 sonucunu döndürüyor çünkü.

************************************

Return Değerleri

Bir fonksiyonun sonucunda elde edilen ve fonksiyonun çağrıldığı satıra geri döndürülen değere return değeri denir. Örneğin üstteki örnekte toplama işlemini yaptıkdan sonra return diyerek yazdığımız değer…

Her fonksiyonda return değeri olmayabilir. Bu tamamen fonksiyonun yapacağı iş ile alakalı.

Return Değeri Almayan Fonksiyonlar

Kod:
[COLOR="Yellow"]func sayHello(personName: String) {
    println("Hello, (personName)!")
}
sayGoodbye("Muhammed")
 
//Hello, Muhammed[/COLOR]

Üstteki kodda return değeri almayan bir fonksiyon görüyorsunuz. Fonksiyonu çağırdığımızda, println fonksiyonu ile ismimizi konsola yazdırıyor.

Return Değeri Alan Fonksiyonlar

return değeri olan fonksiyonlarda, return olacak değeri belirleyen bir (->) işareti bulunur. Eğer bu int ise fonksiyon int değerini döner, String ise fonksiyon String değerini döner demektir.






TRoCYy.png


Geri Dönüş ve Yanıtlarınız Bekliyorum. Benim için önemliler. :))


Konum bu kadardı arkadaşlar. Hepinize vaktinizi ayırdığınız, okumaya uygun görüp de okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Saygılarla iyi forumlar.. :mml

//Alıntı İçermektedir!


Bay 404 Web Coder


 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.