Tarama Bütçesi (Crawl Budget) Nedir?

X-Code

Uzman üye
19 Mar 2019
1,855
336
Localhost

jyo2qm.png

Merhaba TürkHackTeam Üyeleri.
Bu Konumda Sizlere Tarama Bütçesi'nin Ne Olduğunu Açıklayacağım.


dWHR1f.gif



Konu İçeriği

Tarama Bütçesi Nedir?

Tarama Bütçesi Nasıl Hesaplanır?

Tarama Bütçesini Belirleyen Faktörler



PN002A.png



Tarama Bütçesi Nedir?

Tarama Bütçesi (Crawl Budget), kısaca Google'nin bir gün içerisinde taradığı site sayısına denir. Eğerki bir sitenin tarama bütçesi düşükse Google o siteye yeteri kadar önem vermiyor demektir. Bunun içinde sitenizin tarama bütçesi daima belirli bir sınırın üstünde olmalıdır. Bundan mütevellit sitenizin tarama bütçesi düştükçe Google'ın siteye verdiği önem yani sitenizin SERP sonuçlarındaki sıralaması da düşecektir. Sitenizin tarama bütçesi oranı 3 ve altı ise sitenizin durumu gayet iyi demektir, sitenize yaptığınız çalışmalara aynen bu şekilde devam edebilirsininiz. 3-10 arası ise sitenizin içeriklerini kullanıcılara daha uygun hale getirmeli ve bu oranı düşürmeniz gerekmektedir. 10 ve üzeri ise Google sitenize önem vermiyor demektir, acilen bu oranı düşürmek için çalışmalara başlamanız gerekmektedir.

C5j056.jpg


YNY5Ak.png



Tarama Bütçesi Nasıl Hesaplanır?

Tarama bütçesini hesaplamak için dizine eklenen toplam sayfa sayısını günlük taranan sayfa sayısına bölmeniz yeterlidir.
Kendi sitenizin tarama bütçesini ölçmek için Google Search Console hesabınıza giriş yaptıktan sonra Google Dizini> Dizin Durumu sekmesini açıp en altta bulunan dizine eklenen toplam sayfa sayısını, Tarama> Tarama İstatistikleri sekmesini açıp en altta bulunan günlük taranan sayfa sayısına bölmelisiniz. Örneğin dizine eklenen toplam sayfa sayısı 3000 ve günlük taranan sayfa sayısı 1000 ise 3000 / 1000 = 3 işleminden sitenizin tarama bütçesi 3'tür.


C5j7Gp.png


YNY5Ak.png



Tarama Bütçesini Belirleyen Faktörler

Google Dizinine Eklenen Toplam Sayfa Sayısı

Dizine eklenen toplam sayfa sayısı, tarama bütçesinin hesaplanmasında kullanılan en temel faktördür. Google'nin dizinine eklenen sayfa sayınız ne kadar fazla ise tarama bütçeniz de okadar iyi hale gelir. Google'ye sitenizde bulunan bütün sayfaları bildirmek ve dizinine eklemesini sağlamak için sitenize mutlaka sitemap ekleyin. Bu sayede indekslenmesi gereken bütün sayfalarınızdan Google botlarını haberdar etmiş olursunuz.
bGn47Z.png


Sitenizin Boyutu

Sitenizde bulunan bütün dosyaların boyutu fazla ise Google botları bu dosyaları tek tek tararken zorlanacak ve tarama sıklıklarını düşürecektir. Google'nin siteniz için ayırdığı kaynak ve süre botların bütün dosyaları taraması için yeterli gelmiyorsa Google botları sitenizin bütün kısımlarını taramayacak ve taramaları daha seyrek aralıklarla yapacaktır. Bunu önlemek için sitenizde bulunan dosyaların boyutlarını mümkün mertebe azaltmanız gerekir.
bGn47Z.png


Sitenizin Hızı

Sitenizin hızı Google botları için çok önemlidir. Keza siteniz hızlı açılıyorsa botlar sitenizdeki sayfaları daha hızlı tarayacak ve Google'nin verdiği imkanlar verimli bir şekilde kullanıldığı için daha sık tarama işlemi yapılacaktır. Siteniz yavaş açılıyorsa botlar sitenizi tararken zorlanacak ve verilen imkanlar yetersiz geldiği için daha seyrek aralıklarla sitenizi tarayacaklardır.

C5XPrM.gif



KOBXfE.png



Okuduğunuz İçin Teşekkür Ederim.
Esenlikle Kalın...

Saygılarımla:Smiley1021:


AVT84H.png

 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.