Telegram nedir ? Ne işe yarar ? Nasıl kullanılır ?

Suskun

Kıdemli Üye
23 Ocak 2012
2,767
679
Germany
Telegram Nedir? Ne İşe Yarar?



Telegram hız ve güvenlik konularına odaklanan tamamen ücretsiz ve reklamsız bir mesajlaşma platformudur. Telegram'ı tüm cihazlarınız ile birlikte kullanabilirsiniz. Farklı cihazlarda açık olan telegram hesabınız hızlı bir şekilde senkronize olur. Telegram ile her türlü dosyayı boyut kısıtlaması olmaksızın arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Telegram SMS ve E-mailin adeta bir kombinasyonudur.



Telegram Nasıl Kullanılır?
Telegram'ın Android uygulamasını yükledikten sonra "START MESSAGING" butonuna dokunun.
Üyelik işlemlerinizi tamamladıktan sonra rehberinizde Telegram kullanan kişileri "CONTACTS" bölümünde görebilirsiniz.

Telegram hesabı olan arkadaşlarınızla sohbet edebilir ya da yen bir grup kurabilirsiniz.



Telegram'a Nasıl Üye Olunur?
Telegram Android uygulamasını yükledikten sonra açılış ekranında "START MESSAGING "butonuna dokunun.
Açılan ekrandan yaşadığınız ülkeyi ve telefon numaranızı girin ve sağ üst köşedeki "✓" simgesine dokunun.
SMS ile gelen
Telegram doğrulama kodunu Code yazan satıra girin.
İsminizi ve opsiyonel olarak soy isminizi girin.



Telegram'ın Whatsapp'tan Farkı Nedir?
Telegram, WhatsApp'tan hoşlanmayanlar için harika bir alternatiftir. Telegram bir çok özelliği ile WhatsApp'tan daha avantajlıdır. WhatsApp'ta olamayan, Telegram'da olan özellikleri kısaca şöyle sıralayabiliriz:

Tablet ve diğer tüm platformlarda
Telegram'ı kullanabilirsiniz.
Uzantı kısıtlaması olmaksızın 1,5 GB'a kadar tüm dosyalarınızı paylaşabilirsiniz.
Farklı cihazlardaki oturum özelliği sayesinde içerikleriniz cloud mantığıyla tüm cihazlarınızda senkronize edilir.
Open Source olan geliştirme mantığı ile bağımsız geliştiriciler kendi kişisel geliştirmelerini yapabilirler.



Telegram Teknik Özellikleri
Telegram'da 200 kişiye kadar destek veren gruplar oluşturabilirsiniz. Tüm cihazlardan hesabınızla erişim sağlayarak senkronize edebilme özelliğine sahiptir. Görsel materyalleri, resimler, dosyaları hiçbir sınır olmadan gönderme özelliğine sahiptir.
256 bit simetrik AES şifreleme, 2048 bit RSA şifreleme ile tüm dosyalarını şifreli bir şekilde güvenli yöntemle iletebilmektedir.
Büyük videoları, dosyaları paylaşma özelliğine sahiptir. DOC, Mp3, ZIP vb. dosyaları gönderebilirsiniz. En zayıf mobil bağlantılarda bile çalışmaktadır. Video düzenleme, GIF ve etiketleme özelliğine sahiptir.
Reklamsız ve %100 ücretsiz bir yazılım olarak telefon, tablet ve bilgisayarlara indirebilirsiniz.
Eğer maksimum gizliliğe önem veriyorsanız gizli sohbet özelliği de sunmaktadır. Uçtan uça şifreleme yapmaktadır.


ig4h3ke.png




Hesap Hakkında;
Hesaplar belirlediğiniz bir müddet (asgari 1 ay, maksimum 1 sene) giriş yapılmazsa, hesap bilgileriniz otomatik olarak silinir. Bütün gruplarda, kişilerle konuşmalarınızda hesap silinmiş hesap olarak görünür, ancak iletileriniz durur. Bunun dışında Telegram hesapları telefon numaralarına bağlıdır ve SMS ile doğrulanmıştır. Kullanıcılar hesaplarına ansızın fazla alet (bilgisayar, tablet, telefon) ilave edebilir ve her birinde ayrı ayrı ileti alabilir. Hesaplara giriş yapılmış aletler tek tek veya bir kerede devreden çıkarılabilir. İlişkili kayıtlı numara her vakit değiştirilebilir ve bunu yaparken kullanıcının kişilerinde yeni numara aktüellenir. Ek olarak, bir kullanıcı telefon numaralarını göstermeden mesaj göndermesine ve almasına müsaade veren bir takma isim oluşturabilir. Kullanıcılar net son görülme zaman damgalarını yakında görüldü gibi daha geniş mesajlarla değiştirebilirler.

Telegram'ın seans açma işlemleri için kullandığı düşünülen kimlik doğrulama yolu SMS tabanlı tek etkenli kimlik doğrulamadır. Bir hesaba giriş yapmak ve kullanıcının bulut tabanlı iletilerine ulaşmak için şart olan tek şey SMS yoluyla kullanıcının telefon numarasına gönderilen bir defalık bir şifredir. Bunun dışında bir aletten giriş yapıldıktan sonra, diğer aletlerden giriş yapmak için şart olan şifreler, giriş yapılmış alete bir Telegram iletisi olarak da gelebilir.

Girişte kullanılan SMS iletileri, İran, Rusya ve Almanya'da, muhtemelen telefon şirketleriyle koordineli olarak engellenmektedir.
Telegram kurucusu Pavel Durov, meseleli ülkelerdeki Telegram kullanıcılarının Telegram'ın müsaade ettiği, ancak gerektirmediği şifreler oluşturarak iki etmenli kimlik doğrulamayı etkinleştirmesi gerektiğini izah etmiştir.



Bulut Tabanlı Mesajlar;


Telegram'ın düşünülen iletileri bulut tabanlıdır ve kullanıcının bağlı aletlerinden rastgele biri ile bu iletilere ulaşılabilir. Kullanıcılar resim, video, sesli ileti ve diğer dosyaları paylaşabilir (dosya başına 1,5 gigabayta kadar Whatsapp'ın ve alternatif araçların katiyen müsaade etmediği boyut!). Kullanıcılar, diğer kullanıcılara tek tek veya 200.000 azaya kadar gruplara mesaj gönderebilir. Whatsapp'ta maksimum grup büyüklüğü (2016'da artmış hâlde) 256 kişidir. Gönderilen iletiler gönderildikten sonra 48 saat içinde tertip edebilir. Bu, kullanıcıya yazım hatalarını düzeltme ve hata sonucu gönderilen iletileri geri çekme imkânı verir.

İletilerin
Telegram Messenger LLP'nin sunucularına iletilmesi, servisin MTProto protokolü ile şifrelenir.



Botlar;



Haziran 2015'te Telegram, üçüncü taraf geliştiricilerin bot oluşturması için bir platform başlattı. Botlar, programlar tarafından işletilen Telegram hesaplarıdır. İletilere veya sözlere cevap verebilir, gruplara çağrı edilebilir ve diğer programlara entegre edilebilirler. Ayrı olarak kredi kartları ve Apple hisse ile çevrimiçi ödemeleri kabul eder.



Kanallar;


Eylül 2015'te Telegram kanallar özelliğini ilave etti. Kanallar, yöneticilerin ileti gönderebildiği ancak diğer kullanıcıların gönderemediği tek istikametli bir iletileşme biçimidir. Rastgele bir kullanıcı kanal oluşturabilir ve kanallara abone olabilir. Sınırsız sayıda aboneye ileti yayınlamak için kanallar oluşturulabilir. Kanallar, herkesin katılabilmesi için bir takma isim ve kalıcı bir URL ile herkese açık olabilir. Bir kanala katılan kullanıcılar ileti geçmişinin tamamını görebilir. Kullanıcılar istedikleri vakit kanallara katılabilir ve kanallardan ayrılabilirler. Bir kanalın ayarlarına bağlı olarak, iletiler kanalın ismiyle veya bunları gönderen yöneticinin kullanıcı ismiyle imza atabilir. Yönetici olmayan kullanıcılar kanala abone olan diğer kullanıcıları göremez. Ayrı olarak, kullanıcılar bir kanalı susturabilir, bu da kullanıcının yeniden de mesaj alacağı, ancak bildirilmeyeceği mânâsına gelir. Yöneticiler, botların yardımıyla Telegram kanalında yorum yayınlama desturu verebilir. Kanalın yöneticisi kanal ile ilgili genel veriler ele geçirebilir.



Çıkartmalar (Stickers);


Çıkartmalar, daha etkileyici emoji sağlamayı amaçlayan bulut tabanlı, yüksek çözünürlüklü görüntülerdir. Bir emoji yazarken, kullanıcıya bunun yerine alakalı sticker'ı göndermesi önerilir. Çıkartmalar, set isimi verilen koleksiyonlarda gelir ve bir emoji için ansızın fazla çıkartma sunulabilir. Telegram bir düşünülen yafta seti ile beraber gelir, ancak kullanıcılar üçüncü taraf katılımcılar tarafından sağlanan ek etiket setleri kurabilir. Bir istemciden takılan etiket setleri diğer tüm istemciler tarafından otomatik olarak kullanılabilir hâle gelir.



Taslaklar;


Çıkartmalar, daha etkileyici emoji sağlamayı amaçlayan bulut tabanlı, yüksek çözünürlüklü görüntülerdir. Bir emoji yazarken, kullanıcıya bunun yerine alakalı sticker'ı göndermesi önerilir. Çıkartmalar set isimi verilen koleksiyonlarda gelir ve bir emoji için ansızın fazla çıkartma sunulabilir. Telegram bir düşünülen yafta seti ile beraber gelir, ancak kullanıcılar üçüncü taraf katılımcılar tarafından sağlanan ek etiket setleri kurabilir. Bir istemciden takılan etiket setleri diğer tüm istemciler tarafından otomatik olarak kullanılabilir.



Gizli Sohbetler;


İletiler, saklı sohbetler olarak adlandırılan istemciden istemciye şifreleme ile de gönderilebilir. Bu iletiler servisin MTProto protokolü ile şifrelenir. Telegram'ın bulut tabanlı mesajlarından değişik olarak, saklı bir sohbet içinde gönderilen mesajlara sadece saklı sohbetin başlatıldığı ve saklı sohbetin kabul edildiği aletten ulaşılabilir; bunlara başka aletlerden ulaşılamaz. Gizli sohbetler içinde gönderilen iletiler prensip olarak her vakit silinebilir ve isteğe bağlı olarak kendi kendini imha edebilir.
Gizli sohbetler gruplar veya kanallar için kullanılamaz.



Sesli Aramalar;


Mart 2017'nin nihâyetinde, Telegram kendi sesli çağrılarını tanıttı. Aramalar, saklı sohbetlerin uçtan uca şifrelemesine göre yapılır. İrtibat olası olduğunda eşler arası olarak kurulur, ters takdirde istemciye en yakın sunucu kullanılır. Telegram'a göre, gelecekte ki kullanımlarda daha iyi hizmet kalitesi sağlamak emeliyle bir çağrı ile ilgili çeşitli teknik parametreleri öğrenmek için çalışan bir ağ vardır. Batı Avrupa'da kısa bir ilk tecrübenin hemen peşinden, sesli aramalar artık Türkiye dâhil bir hayli ülkede kullanılabiliyor.




Telescope (Video Mesajları);
Mayıs 2017'de piyasaya sürülen 4.0 sürümünden bu yana, Telegram Telescope isminde özel bir video barındırma platformu sunmaktadır. Yuvarlak videolar bir dakika uzunluğunda olabilir ve otomatik oynatılabilir. Telegram'da herkese açık bir kanalda yayınlandığında, videolar telescope'de bir hesap olmadan da yüklenir ve izlenebilir. Ancak, herkese açık olmayan sohbetler veya gruplar içinde gönderilen Telegram video iletileri ve Teleskop videoları yayınlanmaz.



Canlı Yerler;
Ekim 2017'de piyasaya sürülen 4.4 sürümünden beri Telegram kullanıcıları 15 dakika, bir saat veya sekiz saat süresince, canlı konumlarını sohbet hâlinde paylaşabilirler. Ansızın fazla kullanıcı canlı konumlarını bir grup içinde paylaşıyorsa, bunlar etkileşimli bir haritada gösterilir. Canlı konum paylaşımı her vakit durdurulabilir.

CckryH.gif
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.