Termistör (PTC \NTC) Nedir ?

w4rn1ng

Üye
15 Mar 2018
191
0
M.Ö. 6000


Termistörler (Thermistor):

Bir çok maddenin elektriksel direnci sıcaklıkla değişir. Sıcaklığa karşı hassas olan maddeler kullanılarak sıcaklık kontrolü ve sıcaklık ölçümü yapılabilir. Sıcaklık ile direnci değişen elektronik malzemelere; term (sıcaklık) ve rezistör (direnç), kelimelerinin birleşimi olan termistör denir. Termistörler genellikle yarı iletken malzemelerden üretilirler. Termistör yapımında çoğunlukla oksitlenmiş manganez, nikel, bakır veya kobaltın karışımı olan maddeler kullanılır.

Termistörler, bir çeşit direnç ve sensördür. En önemli özelliği ise ısı etkisi ile direncinin değişmesidir. Sabit değerli direnç olmayıp değişken değerli direnç grubuna girer. Termistörler, yarı iletken malzemeden yapılırlar. Disk, çubuk, boncuk şeklinde olabilir.

Termistörlerin iki tipte çeşidi vardır;

1) PTC Termistör
2) NTC Termistör

RiDdJj.gif


1) PTC Termistör

PTC Termistör İngilizce “Positive Temperature Coefficient” ifadesinin baş harflerinden oluşur. Anlamı ise “Pozitif ısıl katsayısı” yani sıcaklıkla doğru orantılı olarak dirençleri artan elemanlardır. Bu çeşit termistörde bulunduğu yerin sıcaklığı artıkça direnç değeri de o orantıda artmaktadır.

vKOArn.gif


PTC’lerin kullanım alanları;

PTC’ler – 60 °C ile +150 °C arasındaki sıcaklıklarda kararlı bir şekilde çalışabilirler.
0.1 °C’ ye kadar duyarlılıkta olanları vardır.
Daha çok elektrik motorlarını fazla ısınmaya karşı korumak için tasarlanan devrelerde kullanılırlar.
Ayrıca ısı seviyesini belirli bir değer aralığında tutulması gereken tüm işlemlerde, tüm devrelerde kullanılabilir.

RiDdJj.gif


2) NTC Termistör

NTC termistör İngilizce “Negative Temperature Coefficient” ifadesinin baş harflerinde oluşur. Anlamı ise “Negatif ısıl katsayısı” yani sıcaklıkla doğru orantılı olarak dirençleri azalan elemanlardır. PTC termistörünün tersidir. Bu termistörde ise bulunduğu yerin sıcaklığı artıkça direncide o orantıda azalmaktadır.

4feQ62.png


RiDdJj.gif


NTC’lerin kullanım alanları;

NTC’ler – 300 C° ile +50 C° arasındaki sıcaklıklarda kararlı bir şekilde çalışabilirler.
0.1 C°’ye kadar duyarlılıkta olanları vardır.
Daha çok elektronik termometrelerde, arabaların radyatörlerinde, amplifikatörlerin çıkış güç katlarında, ısı denetimli havyalarda kullanılırlar.
PTC’lere göre kullanım alanları daha fazladır.

RiDdJj.gif


VİDEO’LU ANLATIMLAR;

[ame]https://www.youtube.com/watch?v=uMEifHLbdA8[/ame]

[ame]https://www.youtube.com/watch?v=q4YYV0rluzI[/ame]

[ame]https://www.youtube.com/watch?v=0K9pSCrF-iM[/ame]


Didaktik Kulübü
Adına Saygılarımla Sunarım.....
Araştır - Oku - Yaz
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.