Türkiye'de Bilişim Hukuku Nasıl İşler?

RageUnseen

Adanmış Üye
29 Ağu 2015
6,891
240
İstanbul






Türkiye'de Bilişim Hukuku



Türkiye de ve dünyada her geçen gün teknoloji gelişmekte ve bu geçen günlerde gelişen teknolojiler
beraberin de bilişimsel gelişen suçlar da getirmekte bu suçlar internet ortamında geliştikçe ülkeler içi
ve Türkiye içerisin de ceza ve yaptırımların uygulanması için adım atılmakta ,bizim bugün ki amacımız
Türkiye de olan ceza ve yaptırımlarını işleyeceğiz. Türkiye de bilişime yönelen tek bir kanun bulunmamaktadır,
yasal düzenlemeler ile beraber bir çok kanun bulunmakta ve bu kanunlar AB tarafından verilen direktifler ile idame
edilmekte.

Bilişim suçları içerisinde her alanın kendine özel suçları bulunmakta ,her suça aynı ceza ve yaptırım uygulanmamakta,
gelin beraber bu suçlara ve farklı alanlara göz atalım.

Bilişime yönelik Türkiye de çıkan ilk yasal metin 765 sayılı TCK'ya eklenen, "bilgileri otomatik işleme tabi tutan sistem"
ibaresidir. Ama bilişim suçlarına en kapsamlı düzenleme 5237 sayılı kanun ile Türk Ceza Kanuna gelen düzenlemedir.



Bilişim Suçları Nelerdir?



- Bilişim Sistemine Girme
- Sistemi Bozma
- Sistemi Engelleme
- Bulunan verileri imha etme.
- Banka ve Kredi Kartlarını Kötüye Kullanma



Bilişim Sistemine Girme Suçu



TCK'nın 243.Maddesinin (1) birinci fıkrasına göre "Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına hukuka aykırı olarak giren ve orada kalmaya
devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir.
"



TCK'nın 243.Maddesinin (2) ikinci fıkrasına göre "Fıkra-Yukarıda ki fıkrada tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde,
verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir.
"



TCK'nın 243.Maddesinin (3) üçüncü fıkrasına göre "Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.” hükmünü amiridir.



TCK 243 düzenlenmesi ile, Avrupa Konseyi Siber Suç Sözleşmesinin “Kanunsuz Erişim” başlıklı 2. maddesindeki “Her bir taraf devlet bir bilgisayar sisteminin her hangi bir bölümüne
haksız ve kasıtlı olarak erişilmesini suç kapsamına almak için gerekli kanuni düzenlemeyi yapmalı,
gerekli önlemleri almalıdır.
” düzenlemesine paralellik sağlanmıştır.

Korunan hukuki değer bilişim sisteminin güvenliğinin sağlanmasıdır. Bunun yanında bilişim sisteminin kullanıcısı ve bu sistemden, yararlanan kişilerin farklı türden kişisel yararları da korunmaktadır.

Suçun maddi unsurunu bilişim sistemi oluşturmaktadır. Bu suçun oluşması için bilişim sistemine hukuka, aykırı olarak girilmesi ve orada kalmaya devam edilmesi gerekmektedir. İki eyleminde beraber aynı anda gerçekleşmesiyle suç oluşmaktadır.

Bu suçun oluşması için genel kast yeterlidir. Suçun faili herkes olabilir. Herkes suçun mağduru olabilir, gerçek veya tüzel kişiler olabilir.



Sistemi Engelleme, Bozma Verileri Yok Etme Veya Değiştirme



TCK'nın 244.maddesinin (1) fıkrasına göre;

- Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.



TCK'nın 244.maddesinin (2) fıkrasına göre;

- Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren var olan verileri başka bir yere gönderen kişi altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.



TCK'nın 244.maddesinin (3) fıkrasına göre;

- Bu fiille bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşun ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılır.



TCK'nın 244.maddesinin (4) fıkrasına göre;

- Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin"kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması halinde iki yıldan altı aya kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.” hükmünü amirdir.



Bu suç tipiyle Avrupa Siber Suç Sözleşmesinin 4. maddesinde öngörülen “verilere müdahale” ve 5. maddesinde öngörülen “sistemlere müdahale”
düzenlemelerine paralellik sağlanmaya çalışılmıştır.

Maddenin gerekçesinde de yer verildiği üzere sistemlere zarar verme suç haline getirilmiştir. Bilişim sistemlerinde yer alan verilerin ya da programların kısmen veya tamamen tahrip edilmesi
değiştirilmesi işlevlerinin üzerinde oynanması olağan işleyişinin engellenmesi erişimin kısıtlanması gibi eylemler genel olarak bilişim sistemlerine karşı mala zarar verme suçları olarak düzenlenmiştir.

İşleyişi engellenen veya bozulan bilişim sistemi veya bilişim sisteminde bulunmasına karşılık bozulan yok edilen değiştirilen veya erişilmez kılınan
ya da sisteme yerleştirilen başka bir yere gönderilen veriler suçun konusunu oluşturur.

Bilişim sisteminde sistemin engellenilmesi işleyişinin bozulması, verilerin yok edilmesi, verilerin değişilmesi ve erişilmez kılınması gibi eylemler suçun maddi unsurlarıdır.

Suçun faili herkes olabilir. Mağdur bilişim sisteminin maliki zilyedi, bilişim sistemi üzerinde tasarruf yetkisi olan kişi olabilir.



Banka Veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması



TCK'nın 245.maddesinin (1) ikinci fıkrasına göre, Değişik:29.06.2005-5377-27.md) Başkasına ait bir banka veya kredi kartını her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse kartı sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın
bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlarsa, üç yıldan altı aya kadar hapis cezası ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.



TCK'nın 245.maddesinin (2) ikinci fıkrasına göre, Başkalarına ait banka hesaplarıyla ilişkilendirilerek sahte banka veya kredi kartı üreten, satan, devreden,
satın alan veya kabul eden kişi üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.



TCK'nın 245.maddesinin (3) Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi,
fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, dört yıldan sekiz yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.



TCK'nın 245.maddesinin (4) dördüncü fıkrasına göre, ( Birinci fıkrada yer alan suçun. a- Haklarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden birisinin. b- Üstsoy veya altsoyunun veya bu derecede
kayın hısımlarından birinin veya evlat edinen veya evlatlığın.
c- Aynı konutta beraber yaşayan kardeşlerden birinin zararına olarak işlenmesi halinde ,ilgili akraba hakkında cezaya hükmolunmaz.



TCK'nın 245.maddesinin (5) beşinci fıkrasına göre, (Ek Fırka: 06.12.2006-5560/11.md) Birinci Fıkra kapsamına giren fiillerle ilgili olarak bu kanunun malvarlığına karşı suçlara ilişkin etkin
pişmanlık hükümleri uygulanır.
” hükmünü amirdir.


Madde de banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması eylemleri bağımsız bir suç tipi olarak düzenlenmiştir. Kredi kartı veya banka kartıyla gerçekleştirilen her türkü hukuka aykırı yarar sağlama eyleminin bu suç tipini oluşturmaktadır.
Madde gerekçesinde açıklandığı üzere banka veya kredi kartlarının hukuka aykırı olarak kullanılması suretiyle bankaların veya kredi sahiplerinin zarara sokulması, bu yolla çıkar sağlanmasının önlenmesidir.
Maddede tanımlanan suçlar genel kastla işlenebilir. Fail için özel bir özellik aranmamış, suçun faili herhangi bir kimse olabilir. Bu suç tipinin mağdur açısından bir özellik göstermemektedir. Herkes mağdur olabilir.



Diğer taraftan, Türk Ceza Kanununda; haberleşmenin engellenmesi, hakaret, haberleşmenin gizliliğinin ihlali, kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması, özel hayatın gizliliğini ihlal,
kişisel verilerin kaydedilmesi, verilerin hukuka aykırı olarak verilmesi veya ele geçirilmesi, verileri yok etmeme, nitelikli hırsızlık ve dolandırıcılıkta bilişim sistemlerinin kullanılması,
uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımının kolaylaştırılması, suç işleme amacıyla örgüt kurma, müstehcenlik, göreve ilişkin sırları açıklama ,iftira, halkı askerlikten soğutma ve kanunlara uymamaya tahrik başlıklarında düzenlemeler yapılmıştır.



 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.