Türkiye'nin Açık Kaynak Platformu - Ecole 42 Nedir? (Detaylarıyla)

Ghost Killer

Harici Saldırı Timleri Koordinatörü
13 Ocak 2019
11,318
7,706
yazilim-okullari-takp.jpg


18 yaşından büyük herkes ücretsiz eğitimle 15 ayda yazılımcı olabiliyor

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle kurulan Ecole 42 okullarında, 18 yaşından büyük herkes 15 aylık eğitimden sonra yazılım dünyasında rahatlıkla iş bulabiliyor.


18-yasindan-buyuk-herkes--658_2-41.jpg



Ecole 42 okullarının 25 ülkedeki 42 kampüste 15 bin öğrencisi mevcut. Türkiye'de iki okulda toplam 750 bilgisayar ile 7 gün 24 saat açık olarak eğitim programını uygulayan okullara, çevrim içi başvuru yapılabiliyor.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışan İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Genel Sekreteri Erkam Tüzgen, dijital kalkınmada Türkiye'nin yazılımcı ordularına ihtiyacı olduğunu belirterek, "Kurduğumuz okullarla Türkiye'ye kabiliyetli yazılımcılar kazandırmayı hedefliyoruz. Halihazırda devam etmekte olan işlerin bir kısmı önümüzdeki dönemde ortadan kalkacak. Bir kısmını bilgisayarlar bir kısmını robotik cihazlar gerçekleştiriyor olacak. Bunların tamamı için ihtiyaç duyduğumuz yetkinlik yazılım ve kodlama olacak." ifadelerini kullandı.


2022_06_aa-28092216-0706202235f0b43d.jpg


Tüzgen, İSTKA olarak Ecole 42 okullarını yeni yeteneklerin ortaya çıkması amacıyla desteklediklerini belirterek, "Biri İstanbul'da biri Kocaeli'de olan okullara ajansımız hem fikri hem mali destekler sağladı. Bu okullarımıza 18 yaşından büyük herkes başvurabilir. Bu okulların en büyük iddiası ortalama bir bireyi iyi bir yazılımcı olarak mezun edebilmektir. Buradaki öğrencilerin hiçbirinin iş bulmak gibi bir derdi olmayacak tam tersi işverenler buradaki öğrencileri bünyelerine katmak isteyecekler." diye konuştu.

Bugün itibarıyla Türkiye'nin 500 bin yazılımcı ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Tüzgen, bunun çok kısa bir zaman içerisinde 1 milyona ulaşacağını söyledi.



"Herhangi bir diploma şartımız yok"

Türkiye Açık Kaynak Platformu Yöneticisi Sertaç Yerlikaya ise platformun 2019'da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın himayesinde, Türkiye'deki yazılımcı sayısını artırmak ve Türkiye'yi yazılım ihraç eden bir ülke haline getirmek amacıyla kurulduğunu kaydetti.

2022_06_aa-28092201-0706202240c3585c.jpg


Platformun çok sayıda proje ürettiğine değinen Yerlikaya, "Ecole 42 okulları bunun bir örneği. Türkiye'de yazılımcı sayısını artırmak için ne yapabiliriz diye araştırmalarımıza devam ederken bu proje ile karşılaştık ve Türkiye'ye getirdik. Paris merkezli ortaya çıkan bu okullarda farklı bir yaklaşımın ortaya konulduğunu gördük. Temel olarak akran öğrenimi üzerine kurgulu programda dil öğrenir gibi yazılım öğretilmesi hedefleniyor." dedi.

Yerlikaya, 18 yaşından büyük herkesin bu okullara başvurabileceğini ve 15 aylık eğitimden sonra yazılım dünyasında rahatlıkla iş bulabileceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Herhangi bir diploma şartımız yok. Öğrenci öncelikle çevrim içi sınavı geçtikten sonra 4 haftalık bir havuz programına alınıyor. Bu aşamadan sonra bir öğrenci kendi öğrenim hızında, kendi öğrenim yöntemiyle sorumlu olduğu projeye başlıyor ve projesini tamamlıyor. Tamamlarken hem sistem üzerindeki videolardan yardım alabilir ya da farklı kaynaklardan araştırma yapabilir. Projeyi tamamladığı zaman bir başka proje eğitimini tamamlayan öğrenci arkadaşının projesini değerlendiriyor. Değerlendirme sırasında karşılıklı bilgilerini paylaşıyorlar. Herkesin birbirini beslediği bir ekosistem burası."


2022_06_aa-28092199-070620224efd7a0c.jpg


"Çevrim içi sınavlarda yazılımla ilgili bir şey sormuyoruz"

4 haftalık havuz eğitimi sonunda başarılı olanlardan gruplar kurarak ana eğitime başladıklarını bildiren Yerlikaya, "Ocak ayında iki ana grupta hem İstanbul hem Kocaeli kampüslerinde eğitim başladı. Haziran ayında bir grubumuz daha başlayacak. Yaz aylarında iki havuz eğitim dönemimiz olacak. Çevrim içi sınavlar sürekli olmaya devam ediyor.

Şu ana kadar 25 bin başvuru aldık. Çevrim içi sınavlarda yazılımla ilgili bir şey sormuyoruz. Oyunlaştırılmış genel mantık sınavları soruluyor. Eğitim sıfırdan başlıyor. Yaklaşık 1 sene süren ilk modülden sonra öğrencilerimiz partner şirketlerimizde staj programlarına başlıyorlar. Daha sonra kendi çabalarıyla kariyerleri şekilleniyor. Tüm bu süreçlerin tamamı ücretsiz." açıklamasında bulundu.

Öğrencilerin temel programlama kavramlarını ve C dilinin temellerini öğrenerek başladığını aktaran Yerlikaya, sözlerini şöyle tamamladı:

"Gelişirken, UNIX, grafik programlama ve web programlamaya giriyorlar Müfredat çeşitli alanlarda daha derinlemesine bilgi içeren projelerden oluşuyor. Nesne Yönelimli Programlama, Mobil, İşlevsel Programlama, Web Güvenliği, Tersine Mühendislik, Kötü Amaçlı Kod, Çekirdek Programlama, Ağ Programlama, Yapay Zeka, 3B gibi alanlarda öğrenciler ilgi alanlarına göre çok sayıda proje ve farklı yollar arasında seçim yapmakta özgür olduğu için her öğrencinin deneyimi benzersizleşiyor."


"Öncesinde hiçbir kodlama bilgim yoktu"

Ecole 42 öğrencilerinden Fatih Bulut (20), üniversite öğrencisi olduğunu belirterek, "Ecole 42'ye başlayalı 9 ay oldu. Burada eğitmensiz bir süreç var. Bir konuyu öğrenmek istediğim zaman internet kaynaklarından öğrenebiliyorum ve buradaki arkadaşlarımızla birbirimize sorabiliyoruz. Karşılıklı bir öğrenme gerçekleşiyor. Mobil ve oyun tarafında ilerlemek istiyorum." diye konuştu.

Dilşad Kapucu (24) da Odyoloji mezunu olduğunu aktararak, "1,5 sene kadar kendi alanımda çalıştıktan sonra okuduğum alanın bana göre olmadığını fark ettim. Sonrasında bir arayışa girdim ve yazılıma merak duymaya başladım. 5 aydır Ecole 42'deyim." ifadelerini kullandı.

Kodlamaya dair her şeyi Ecole 42'de öğrendiğini, daha öncesinde hiçbir kodlama bilgisi olmadığını vurgulayan Kapucu, şunları kaydetti:

"İlk geldiğimde kodlamayla ilgili hiçbir fonksiyonu yazamıyordum. Geldiğim noktada tek başıma bir programı yapabiliyorum. Web teknolojileri ve yapay zeka üzerine ilerlemek istiyorum. Ecole 42'ye başvurmak isteyenler eğer ilgilerini çekiyorsa hiç korkmalarına gerek yok. Burada birbirimizden öğrenmenin en önemli avantajı bir 'network' oluşması. Mezun olduktan sonra çevremizde çok sayıda yazılımcı arkadaşımız olacak. Bunun iş hayatımızda bize büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum."




h7fao2l.png



thumbs_b_c_8198b5ba0e5447b00fd02324173a897d.jpg



Nedir?

42, yeni nesil yazılım mühendislerini eğitmek için geleceğe yönelik bir bilgisayar bilimi eğitimidir.

42 programı, ilerleme için proje tabanlı bir yaklaşım benimsiyor ve işgücü piyasasının beklentilerine uygun teknik ve insan becerilerini geliştirmek için tasarlandı.

İleri teknolojileri geliştirecek ve şekillendirecek binlerce yazılımcı 42 Kocaeli ve İstanbul'da yetişecek.

Başvurmak için herhangi bir ön koşul ya da yeterliliğe gerek yok! Tek ihtiyacın olan öğrenme arzusu ve azim! 42’ye katılabilmek için tamamlaman gereken 2 aşama: online sınav ve 28 günlük (yüz yüze) havuz eğitimi. Online kayıt sınavında mantık ve hafıza sorularından oluşan bir test seni bekliyor.

Bu sınavı geçersen 48 saat içerisinde onay maili alacaksın ve bir aylık havuz eğitimi sürecine başlayabileceksin. 28 günlük eğitim boyunca bireysel projeler, grup çalışmaları ve ara sınavlardan sorumlu olacaksın. Eğer bu sürecin sonunda başarılı olduysan tebrikler! Kendi öğrenim şeklini ve hızını kendin belirlediğin bir ana eğitim sürecine girmiş bulunuyorsun!

Program


Bir yıldan daha kısa bir sürede ilk profesyonel deneyimini elde etmek ister misin?

42 İstanbul’a veya Kocaeli geldiğin andan itibaren programlamanın inceliklerini öğrenecek ve ilk iş deneyiminden sonra dilediğin tüm teknik branşlarda eğitimine devam edebileceksin. Kampüsümüz tamamen ücretsiz ve yüz yüze olmakla beraber kendi öğrenim hızını kendin belirleyebilmen için haftada 7 gün 24 saat açık ve seni bekliyor!

42istanbul-program-1

DERS SAATİ VE EĞİTMEN YOK

Yenilikçi öğretim yöntemleri sayesinde 42, öğrencilerine farklı bir eğitim deneyimi sunar. Pedagojik personel, öğrencilerin kendi yolunu ve çözümünü bulmalarına yardımcı olmaları için hazırdır. 42’de ilerlemek için gruplar halinde çalışman, zorlukların üstesinden gelmek için sırtını takım arkadaşlarına yaslaman ve ardından deneyimini akranlarınla paylaşman gerekir. Burada programlama, kağıda algoritma yazıp ezberlemekten çok daha fazlasıdır!

42istanbul-program-2

PROJE TABANLI EĞİTİM

42’de öğrenciler %100 uygulamalı bir müfredat içinde kendi başarıları için hareket ederler. Akranlarınla yapacağın bilgi alışverişi çok önemlidir. Öğretirken öğrenebilme yetkinliği kazandığın bu ortamda kolektif zeka becerilerin gelişir ve profesyonel bir ortamın nasıl işlediğini anlarsın. Profesyonel bir ortamda projenin doğru bir şekilde ilerlemesi için her akran diğerine güvenir. Bu yüzden sen de asla şunu unutma: Takımının gücüne her zaman inan ve güven!

42istanbul-program-3

BAŞARISIZLIKLA BARIŞMA

42’de başarısız olmak son değildir, sadece başarıya giden bir yoldur: programını test et, hatalarını anla, düzelt ve ilerlemeye devam et. Takıldığında kendi çözümlerini bulman çok önemlidir. 42 için başarıya giden yol, başarıdan daha önemlidir. Ona ulaşmak için hangi yolu tercih edeceğin tamamen sana kalmış. Fakat unutma: Bu yol, bir projeyi sadece kopyalayarak bitirmekten asla geçmez.

42istanbul-program-4

BİRBİRİNDEN ÖĞRENME MODELİ

Eğitmensiz eğitim modeli, hiçbir engel anlamına gelmez. 42’de geleneksel eğitim modelinin aksine birbirinden öğrenme yoluyla eğitim sağlanıyor. Okulda herhangi bir eğitmen bulunmuyor çünkü herkes kendisine tanımlanan projeleri tamamlamak için öncelikle kendi araştırmalarını yapıyor. Ardından kampüste herkes birbirinin eksiklerini kapatıyor. Bu eğitim modelinin rekabet içermemesi, yardımlaşma ortamını da pekiştiriyor.

42istanbul-program-5

AKRAN DEĞERLENDİRMESİ

Her bir proje, bir yapay zeka ve iki akran değerlendirmesi sonucunda puanlanır. Geleneksel eğitim modelinde değerlendirme, programın sonunda gerçekleşirken, 42’de bu süreç öğrenmenin temelidir. Öğrenciler, birbirlerinin projelerini pedagojik personel tarafından oluşturulan bir ölçek yardımıyla değerlendirirler. Sistem öğrencilerin birbirini değerlendirirken aynı zamanda birbirlerinden öğrenmesini temel alır ve karşılıklı diyalog içerir.

42istanbul-program-6

GRUP ÇALIŞMASI KOPYA DEĞİLDİR

Geleneksel bir sınıfta, sorunları çözmek için güçleri birleştirme veya tavsiye paylaşımı yaygın değildir. 42’de ise bu durum tam tersi. Projelerin üstesinden gelmek çok zorlaştığında, grupça çalışmak farklı bakış açılarını paylaşmaya yardımcı olur. Aynı problemle mücadele eden biri ile düşüncelerini ve bakış açılarını paylaşarak farklı fikirleri görebilir, böylece birlikte bir projeyi başarmanın kilit noktalarını anlayıp hatırlayabilirsin.

PROFESYONEL DÜNYAYA ADIM ADIM

STAJLAR

Profesyonel yazılım dünyasına doğru ilerlediğin 42 yolculuğunda, önemli kurum ve kişilerle sıklıkla düzenlenen etkinlikler, yeni iş ve staj fırsatlarına kolayca erişmeni sağlayacaktır. Müfredatın birinci bölümünü başarıyla tamamladığında stajını yapman gereklidir. Zorunlu başlangıç dönemleri olmasa da tamamlanması zorunludur. Öğrenciler istediği stajı istediği şekilde (tam zamanlı veya yarı zamanlı olarak) tamamlamakta özgürdür.


internships-tr.png




Ecole 42 Nedir? Kim Kurdu? Nasıl Meydana Geldi?

42, Fransız milyarder Xavier Niel tarafından Nicolas Sadirac, Kwame Yamgnane ve Florian Bucher dahil olmak üzere çeşitli ortaklarla birlikte oluşturulan ve finanse edilen özel, kar amacı gütmeyen ve öğrenim ücreti olmayan bir bilgisayar bilimi okuludur. Okul ilk olarak 2013 yılında Paris'te açılmıştır.

2013 yılında Paris’te kurulan Ecole 42, bugün 20 ülkede 10.000’in üzerinde öğrencisi ile, dünya çapında en iyi kodlama okulu olarak biliniyor. Paris’teki kuruluşundan 8 yıl sonra Türkiye Açık Kaynak Platformu aracılığıyla Türkiye’ye gelen Ecole 42, eğitim ve yazılım dünyasında bir devrim yaratmayı amaçlıyor.

42 İstanbul, ülkemizin yazılımcı potansiyelini küresel rekabet gücüne çevirecek 400 bilgisayar kapasiteli yeni nesil kodlama okuludur. Vereceğimiz üst düzey eğitimle; üretim, finans ve iletişim gibi sektörlerde dijital dönüşümü, mobilite, yapay zeka ve 5G gibi teknolojilerde de gelişmeyi sağlayacak nitelikli yazılımcı açığını kapatmayı amaçlamaktayız. İleri teknolojileri geliştirecek ve şekillendirecek binlerce yazılımcıyla beraber burada yetişmek istiyorsan hemen aramıza katıl!


Her şey hazır, ya sen?


h7fao2l.png


42 Yazılım Okulu


Okumadan önce not bu kısım bir öğrencinin deneyimlemiş olduğu bir makaledir, alt kısma kadar alıntıdır ancak okumanızı mutlaka istediğimden dolayı buraya ekledim;


2019'dan beri öğrencisi olduğum 42 ile ilgili çok soru alıyorum. Yakin zamanda, Türkiye’de de 42 okulu açılacağını öğrendim. Merak edenler için biraz okulu anlatmak istiyorum.


38a12dbf-8af3-4169-880a-a7f14c4996c6.png


Öncelikle 42 Paris, Fransada bir kaç milyarderin, kar amacı gütmeden tamamen ücretsiz olarak kurduğu bir okuldur. İlk başta Fransadaki iyi yazilimci açığını doldurmak için ortaya çıkmıştır. Daha sonra finansal desteklerle bir çok ülkede 42 Yazılım okulu açılmıştır ve aslında yeni bir okul tipine de öncülük etmektedir. Çünkü 42 tamamen ücretsizdir, Silicon Valley kampüsü gibi bir çok kampüsünde ayrıca yurtlar da ücretsizdir. (Amerika için devrimsel bir durum diyebilirim.) 42nin çok popülerleşmesi ile beraber, müfredatı ve eğitim şekli ile aynı tarzda Hive, 24 gibi bir çok yazılım okulu da değişik ülkelerde açılmıştır.

thumbs_b_c_1086a07d677188434db20b29b75593fa.jpg


Genellikle sayisiz Macbook dolu cool bir calisma ortamlari var
Ben kişisel olarak 42yi çok sevmeme rağmen, bu okulun herkes için olmayabileceğinin kanısındayım. Eğer okula başvurmayı düşünüyorsanız, bu kısımları kendiniz için iyi değerlendirmeniz gerektiğini düşünüyorum.

42 sadece yazılım mühendisliği eğitimi verir. Hiç bir kadrolu öğretmeni yoktur. 42 aslında size nasıl öğreneceğinizi öğretmeyi hedefler ve gerisini size bırakır. Okul müfredatı içinde, bilgilendirici video kayıtlı dersler ve çok sayıda seminer olmasına rağmen, herhangi bir ders verilmez. Okula başvurmak için, yapılan ufak bir online test dışında herhangi bir ön koşul aranmaz, daha öncesinde yazılım bilmeniz beklenmez. Test ise gayet basit bir yazılım direktifi oyunudur ve istediğiniz kadar tekrarlayabilirsiniz. Başvurduktan sonra 1 aylık bir seçim sürecini başarı ile tamamlarsanız okula kabul edilmiş olursunuz.


67136144-1632922030-1632922097.jpg


Level 0 ile okula başlarsınız, müfredat boyunca bitirdiğiniz yazılım projeleriyle ve geçtiğiniz sınavlarla beraber level seviyeniz artar. Aslında normal üniversite eğitiminde 2 level 1 öğretim yılına denk gelmekte. 42 Pariste level 8e ulaşıldıgında lisans, level 10a ulaşıldığında master derecesi alırsınız. Ancak benim bildiğim kadarıyla, Fransa dışındaki 42 okulları devlet tarafından resmi olarak akredite olmadığı için resmi bir diploma verilmez. Özellikle Türkiyede diplomaya farklı bir anlam yüklendiği için bu durum herkese uygun gelmeyebilir.

Okul uzaktan eğitim imkanı sağlamaz ve yine ülkeye bağlı olmakla beraber okul labaratuvarında geçirmenız gereken belirli bir devam mecburiyeti var. Eğer belirli bir gün sayısı boyunca hiç proje bitirmezseniz (buna black hole diyoruz ) okulla ilişiğiniz kesilmiş olur.

Okulun resimdeki gibi bir müfredat çizgisi var, grup ya da bireysel projeler ve sınavları bitirdikçe genişleyerek açılan projeleri takip etmeniz gerekmekte.

1*LAVHkgE2mYEaFzPmGCSl2A.png


Bir çok kampüste belirli bir levele ulaşana kadar sadece C yazılım dili kullanılır. Ve bir çok C fonksiyonu kullanmak da yasaktır. Projeleri özellikle zor yapan kısım da bu fonksiyonları en bastan sizin yazmanızı beklemeleridir. 42nin en çok eleştirildiği noktalardan birisi de sadece C dili kullanılması. Bunun da sebebi güncel kullanılan teknolojilerden uzak olması ve sadece C dilinin genellikle bir iş için yeterli olmaması. Ancak 42 sizi işe hazırlayan bir bootcamp değildir. Tam tersi yaklaşık 3 yıl süren yoğun bir yazılım mühendisliği eğitimidir. Size kendi kendinize öğrenmeyi ve sağlam bir muhendislik temeli vermeyi hedefler.

Belli bir levele geldikten sonra ise öğrenci hangi alanda yoğunlaşmak istediğini seçip o kısımın projeleri ile devam eder (Son halka). Alacagınız projeler seçtiğiniz alana ve yazılım diline göre değişir. Bunun haricinde bütün projeler için norminette adı verilen style pattern vardır ve bunu takip etmeden yazılmış hiç bir proje değerlendirmeye alınmaz.

Bir proje tamamlandığı zaman, evaluation dediğimiz bir süreç başlar. Bir projenin 3 ayrı 42 öğrencisi tarafından 2 gün içinde onaylanması gerekir. Yani öğrenci, 3 ayrı defa -kimden alacagini bilmeden- değerlendirme randevusu alır. Yaklaşık 30dk sürer, projeyi ve orada neyi neden kullandığını anlatır. Evaluation yapan kişi kod için test yazmaktan ve öğrencinin kopya çekip çekmediğini, projeyi anlayarak yapıp yapmadığını kontrol etmekten sorumludur. Eğer 3 kişiden 1si projeyi onaylamazsa, öğrenci projeden kalır. 3ü de onaylarsa, bir kez de sistem ( Moulinette) yazılan kodu test eder. Moulinette de onayladığı takdirde proje başarı ile tamamlanmış olur.


Evaluation yapan öğrenci 1 eval puanı kazanmakta, yaptıran öğrenci ise 1 tane kaybetmektedir. Yani sürecin devamı için her öğrenci aynı zamanda başkalarını kontrol etmelidir. Bu durum öğrencilerin code review becerilerini geliştirir, iyi ve kötü kodu birbirinden ayırmak için bu çok önemlidir. Aynı zamanda diğer öğrenciye kodunu savunmayı öğretir. Kodu kontrol eden kişi de aşağı yukarı sizinle aynı seviyede olacagı için, size yanlış bir öneride bulunsa bile, siz ona ‘ ben bunu bu şekilde şuradan öğrendim, bu bu sebepten dolayı da verdiğin bu öneri yanlış’ diyebilmelisiniz. Takıldığınız zamanlar ise bocal dediğimiz, 42 görevlilerine danışabilirsiniz. Bu ‘peer to peer’ dediğimiz öğrenme şekli herkese uygun olmayabilir. Başka bir platformda aynı seviyede olduğum bir kişiye öneri verdiğim için eleştirilmiştim örneğin. Eğer yanlış düşünüyorsam, onu da yanlış yönlendirebilirim sebebi ile. Ancak 42 kültüründe bu durumun tam tersi geçerlidir.


6DQyw_1654598237_7181_w960_h640.jpg


Okulun en sevdiğim özelliklerinden birisi de, zor ve yoğun bir müfredatı olmasına karşın, özgürce hareket edebilmenize olanak sağlaması. Bir projeyi istediğiniz zamanda tamamlayabilirsiniz, eğer kısa sürede üst üste 2–3 proje tamamlarsanız, aylarca kendi işinize de bakabilirsiniz örneğin. Çünkü bir proje tamamladığında, black hole dediğimiz gün sayısına belli sayıda gün eklenir. Örnek vermek gerekirse, okula ilk başladığımda 50 günüm vardı black hole’a girmemek için. İlk projemi tamamladığımda 30 gün eklenerek 80'e çıkmıştı. Bunun dışında toplamda 180 günlük olmak üzere, 3 kere okulu dondurma hakkınız var.

Sınavlar kesinlikle kampüs laboratuvarında gerçekleşir. Sınavda belirli bir sürede, rastgele gelen soruları cevaplamanız beklenmektedir. Genellikle projelerdekine benzer, daha kısa sürede cevaplayabileceğiniz sorular sorulur. C dilinde leetcode, codewars soruları gibi de düşünebilirsiniz. Sınav sırasında ayrıca kendiniz kodu test etmelisiniz. Kaldığınız zaman istediğiniz kadar tekrarlayabilirsiniz. Tek zorunluluk black hole süreniz dolmadan tamamlamış olmanız.

1i startupta olmak üzere 2 zorunlu stajı vardır. Fransa kampüsünde level 8den sonra sizi şirketlerle birebir görüştüren ve staj ya da iş bulmanıza yardımcı olacak bir sistemleri var. Ancak okuldan okula değişiyor diye biliyorum.

Transferlerle ilgili çok bilgim olmadığı için bu konuda kesin bir şey söyleyemiyorum. Ancak bildiğim kadarıyla Level 10dan sonra herhangi bir ülkedeki herhangi bir 42 okuluna transferinizi isteyebiliyorsunuz. Ben Covid-19 dolayısıyla 42 Silicon Valley kampüsünden Paris kampüsüne kolaylıkla transfer oldum.


istanbul42-08.jpg


Okulun 42 networku çok gelişmiş bir yapıda, bir çok konuda ( örneğin kendi startupınızı kurmak istiyorsanız, ya da bir 42 startupında iş deneyimi edinmek istiyorsanız) çok gelişmiş bir öğrenci ve mezun ağları var. Sürekli önemli kurum ve kişilerle etkinlik düzenleyerek yeni fırsatlara kolayca erişmenizi sağlıyorlar. Bütün 42 kampusleri ve sadece kampüse özel olmak üzere bir çok slack kanalından herkese kolayca ulaşabiliyorsunuz.

Son olarak, okul özellikle Fransada çok saygın bir konumda ve 42 öğrencileri genellikle unıcorn dediğimiz startup şirketlerde çalışma imkanı buluyor. Bir çok arkadaşım şimdiden Apple, Facebook gibi şirketlerde çalışıyor. Bu yüzden okula talep de git gide artmakta. Ben kişisel olarak, öğrenime çok faydalı olduğunu düşünüyorum ve eğer yazdığım kısımlar sizi rahatsız etmediyse en azından okul size göre mi diye test etmenizi tavsiye ederim. Zaten 1 aylık giriş sürecinde okulun yapısının size uyup uymadığını anlayabilirsiniz. Eğer kendi kendine öğrenmek size zor geliyorsa ve özellikle bir öğretmen direktifine ihtiyaç duyuyorsanız çok da memnun kalmayabilirsiniz. Bu okula kabul sürecinin ilk haftasında grubun yarısı okulu bırakmıştı örneğin.


h7fao2l.png



istanbul42-04.png


Kabul edilen 46 girişimden biri olan TIAN UAV projesi, ölümlü iş kazaları açısından günümüzde en riskli iş kollarından biri olan kule, gökdelen gibi yüksek binaların dış cephe temizliğini endüstriyel drone’lara emanet ediyor. Yapay zeka teknolojisiyle otonom olarak geliştirilecek olan İHA, dış cephe temizliğinde güvenlik riskini minimuma indirmeyi hedefliyor.20 metrelik bir binayı altı saatte temizlemesi hedeflenen İHA, geleneksel yöntemlere göre 20 kat daha hızlı olacak.

Proje haberine bakmak için;




tıklayınız.





h7fao2l.png






İSTANBULDAKİ ADRESE BAŞVURMAK İÇİN TIKLAYINIZ

KOCAELİNDEKİ ADRESE BAŞVURMAK İÇİN
TIKLAYINIZ


h7fao2l.png




Görüşlerinizi, fikirlerinizi ve düşüncelerinizi yorum kısmında belirtmeyi unutmayın. Sizce nasıl bir okul? Bu okula gidilir mi?




iUBacd.gif
 

The VODKA

Uzman üye
8 Haz 2022
1,292
900
ANKARA
Ellerinize Sağlık. İstanbul'da veya Kocaeli'de olsaydım gitmeyi düşünürdüm. Birgün nasip olursa neden olmasın.
 

JohnWick51

Uzman üye
20 Mar 2022
1,866
770
28
yazilim-okullari-takp.jpg


18 yaşından büyük herkes ücretsiz eğitimle 15 ayda yazılımcı olabiliyor

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle kurulan Ecole 42 okullarında, 18 yaşından büyük herkes 15 aylık eğitimden sonra yazılım dünyasında rahatlıkla iş bulabiliyor.


18-yasindan-buyuk-herkes--658_2-41.jpg



Ecole 42 okullarının 25 ülkedeki 42 kampüste 15 bin öğrencisi mevcut. Türkiye'de iki okulda toplam 750 bilgisayar ile 7 gün 24 saat açık olarak eğitim programını uygulayan okullara, çevrim içi başvuru yapılabiliyor.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışan İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Genel Sekreteri Erkam Tüzgen, dijital kalkınmada Türkiye'nin yazılımcı ordularına ihtiyacı olduğunu belirterek, "Kurduğumuz okullarla Türkiye'ye kabiliyetli yazılımcılar kazandırmayı hedefliyoruz. Halihazırda devam etmekte olan işlerin bir kısmı önümüzdeki dönemde ortadan kalkacak. Bir kısmını bilgisayarlar bir kısmını robotik cihazlar gerçekleştiriyor olacak. Bunların tamamı için ihtiyaç duyduğumuz yetkinlik yazılım ve kodlama olacak." ifadelerini kullandı.


2022_06_aa-28092216-0706202235f0b43d.jpg


Tüzgen, İSTKA olarak Ecole 42 okullarını yeni yeteneklerin ortaya çıkması amacıyla desteklediklerini belirterek, "Biri İstanbul'da biri Kocaeli'de olan okullara ajansımız hem fikri hem mali destekler sağladı. Bu okullarımıza 18 yaşından büyük herkes başvurabilir. Bu okulların en büyük iddiası ortalama bir bireyi iyi bir yazılımcı olarak mezun edebilmektir. Buradaki öğrencilerin hiçbirinin iş bulmak gibi bir derdi olmayacak tam tersi işverenler buradaki öğrencileri bünyelerine katmak isteyecekler." diye konuştu.

Bugün itibarıyla Türkiye'nin 500 bin yazılımcı ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Tüzgen, bunun çok kısa bir zaman içerisinde 1 milyona ulaşacağını söyledi.



"Herhangi bir diploma şartımız yok"

Türkiye Açık Kaynak Platformu Yöneticisi Sertaç Yerlikaya ise platformun 2019'da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın himayesinde, Türkiye'deki yazılımcı sayısını artırmak ve Türkiye'yi yazılım ihraç eden bir ülke haline getirmek amacıyla kurulduğunu kaydetti.

2022_06_aa-28092201-0706202240c3585c.jpg


Platformun çok sayıda proje ürettiğine değinen Yerlikaya, "Ecole 42 okulları bunun bir örneği. Türkiye'de yazılımcı sayısını artırmak için ne yapabiliriz diye araştırmalarımıza devam ederken bu proje ile karşılaştık ve Türkiye'ye getirdik. Paris merkezli ortaya çıkan bu okullarda farklı bir yaklaşımın ortaya konulduğunu gördük. Temel olarak akran öğrenimi üzerine kurgulu programda dil öğrenir gibi yazılım öğretilmesi hedefleniyor." dedi.

Yerlikaya, 18 yaşından büyük herkesin bu okullara başvurabileceğini ve 15 aylık eğitimden sonra yazılım dünyasında rahatlıkla iş bulabileceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Herhangi bir diploma şartımız yok. Öğrenci öncelikle çevrim içi sınavı geçtikten sonra 4 haftalık bir havuz programına alınıyor. Bu aşamadan sonra bir öğrenci kendi öğrenim hızında, kendi öğrenim yöntemiyle sorumlu olduğu projeye başlıyor ve projesini tamamlıyor. Tamamlarken hem sistem üzerindeki videolardan yardım alabilir ya da farklı kaynaklardan araştırma yapabilir. Projeyi tamamladığı zaman bir başka proje eğitimini tamamlayan öğrenci arkadaşının projesini değerlendiriyor. Değerlendirme sırasında karşılıklı bilgilerini paylaşıyorlar. Herkesin birbirini beslediği bir ekosistem burası."


2022_06_aa-28092199-070620224efd7a0c.jpg


"Çevrim içi sınavlarda yazılımla ilgili bir şey sormuyoruz"

4 haftalık havuz eğitimi sonunda başarılı olanlardan gruplar kurarak ana eğitime başladıklarını bildiren Yerlikaya, "Ocak ayında iki ana grupta hem İstanbul hem Kocaeli kampüslerinde eğitim başladı. Haziran ayında bir grubumuz daha başlayacak. Yaz aylarında iki havuz eğitim dönemimiz olacak. Çevrim içi sınavlar sürekli olmaya devam ediyor.

Şu ana kadar 25 bin başvuru aldık. Çevrim içi sınavlarda yazılımla ilgili bir şey sormuyoruz. Oyunlaştırılmış genel mantık sınavları soruluyor. Eğitim sıfırdan başlıyor. Yaklaşık 1 sene süren ilk modülden sonra öğrencilerimiz partner şirketlerimizde staj programlarına başlıyorlar. Daha sonra kendi çabalarıyla kariyerleri şekilleniyor. Tüm bu süreçlerin tamamı ücretsiz." açıklamasında bulundu.

Öğrencilerin temel programlama kavramlarını ve C dilinin temellerini öğrenerek başladığını aktaran Yerlikaya, sözlerini şöyle tamamladı:

"Gelişirken, UNIX, grafik programlama ve web programlamaya giriyorlar Müfredat çeşitli alanlarda daha derinlemesine bilgi içeren projelerden oluşuyor. Nesne Yönelimli Programlama, Mobil, İşlevsel Programlama, Web Güvenliği, Tersine Mühendislik, Kötü Amaçlı Kod, Çekirdek Programlama, Ağ Programlama, Yapay Zeka, 3B gibi alanlarda öğrenciler ilgi alanlarına göre çok sayıda proje ve farklı yollar arasında seçim yapmakta özgür olduğu için her öğrencinin deneyimi benzersizleşiyor."


"Öncesinde hiçbir kodlama bilgim yoktu"

Ecole 42 öğrencilerinden Fatih Bulut (20), üniversite öğrencisi olduğunu belirterek, "Ecole 42'ye başlayalı 9 ay oldu. Burada eğitmensiz bir süreç var. Bir konuyu öğrenmek istediğim zaman internet kaynaklarından öğrenebiliyorum ve buradaki arkadaşlarımızla birbirimize sorabiliyoruz. Karşılıklı bir öğrenme gerçekleşiyor. Mobil ve oyun tarafında ilerlemek istiyorum." diye konuştu.

Dilşad Kapucu (24) da Odyoloji mezunu olduğunu aktararak, "1,5 sene kadar kendi alanımda çalıştıktan sonra okuduğum alanın bana göre olmadığını fark ettim. Sonrasında bir arayışa girdim ve yazılıma merak duymaya başladım. 5 aydır Ecole 42'deyim." ifadelerini kullandı.

Kodlamaya dair her şeyi Ecole 42'de öğrendiğini, daha öncesinde hiçbir kodlama bilgisi olmadığını vurgulayan Kapucu, şunları kaydetti:

"İlk geldiğimde kodlamayla ilgili hiçbir fonksiyonu yazamıyordum. Geldiğim noktada tek başıma bir programı yapabiliyorum. Web teknolojileri ve yapay zeka üzerine ilerlemek istiyorum. Ecole 42'ye başvurmak isteyenler eğer ilgilerini çekiyorsa hiç korkmalarına gerek yok. Burada birbirimizden öğrenmenin en önemli avantajı bir 'network' oluşması. Mezun olduktan sonra çevremizde çok sayıda yazılımcı arkadaşımız olacak. Bunun iş hayatımızda bize büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum."




h7fao2l.png



thumbs_b_c_8198b5ba0e5447b00fd02324173a897d.jpg



Nedir?

42, yeni nesil yazılım mühendislerini eğitmek için geleceğe yönelik bir bilgisayar bilimi eğitimidir.

42 programı, ilerleme için proje tabanlı bir yaklaşım benimsiyor ve işgücü piyasasının beklentilerine uygun teknik ve insan becerilerini geliştirmek için tasarlandı.

İleri teknolojileri geliştirecek ve şekillendirecek binlerce yazılımcı 42 Kocaeli ve İstanbul'da yetişecek.

Başvurmak için herhangi bir ön koşul ya da yeterliliğe gerek yok! Tek ihtiyacın olan öğrenme arzusu ve azim! 42’ye katılabilmek için tamamlaman gereken 2 aşama: online sınav ve 28 günlük (yüz yüze) havuz eğitimi. Online kayıt sınavında mantık ve hafıza sorularından oluşan bir test seni bekliyor.

Bu sınavı geçersen 48 saat içerisinde onay maili alacaksın ve bir aylık havuz eğitimi sürecine başlayabileceksin. 28 günlük eğitim boyunca bireysel projeler, grup çalışmaları ve ara sınavlardan sorumlu olacaksın. Eğer bu sürecin sonunda başarılı olduysan tebrikler! Kendi öğrenim şeklini ve hızını kendin belirlediğin bir ana eğitim sürecine girmiş bulunuyorsun!

Program


Bir yıldan daha kısa bir sürede ilk profesyonel deneyimini elde etmek ister misin?

42 İstanbul’a veya Kocaeli geldiğin andan itibaren programlamanın inceliklerini öğrenecek ve ilk iş deneyiminden sonra dilediğin tüm teknik branşlarda eğitimine devam edebileceksin. Kampüsümüz tamamen ücretsiz ve yüz yüze olmakla beraber kendi öğrenim hızını kendin belirleyebilmen için haftada 7 gün 24 saat açık ve seni bekliyor!

42istanbul-program-1

DERS SAATİ VE EĞİTMEN YOK

Yenilikçi öğretim yöntemleri sayesinde 42, öğrencilerine farklı bir eğitim deneyimi sunar. Pedagojik personel, öğrencilerin kendi yolunu ve çözümünü bulmalarına yardımcı olmaları için hazırdır. 42’de ilerlemek için gruplar halinde çalışman, zorlukların üstesinden gelmek için sırtını takım arkadaşlarına yaslaman ve ardından deneyimini akranlarınla paylaşman gerekir. Burada programlama, kağıda algoritma yazıp ezberlemekten çok daha fazlasıdır!

42istanbul-program-2

PROJE TABANLI EĞİTİM

42’de öğrenciler %100 uygulamalı bir müfredat içinde kendi başarıları için hareket ederler. Akranlarınla yapacağın bilgi alışverişi çok önemlidir. Öğretirken öğrenebilme yetkinliği kazandığın bu ortamda kolektif zeka becerilerin gelişir ve profesyonel bir ortamın nasıl işlediğini anlarsın. Profesyonel bir ortamda projenin doğru bir şekilde ilerlemesi için her akran diğerine güvenir. Bu yüzden sen de asla şunu unutma: Takımının gücüne her zaman inan ve güven!

42istanbul-program-3

BAŞARISIZLIKLA BARIŞMA

42’de başarısız olmak son değildir, sadece başarıya giden bir yoldur: programını test et, hatalarını anla, düzelt ve ilerlemeye devam et. Takıldığında kendi çözümlerini bulman çok önemlidir. 42 için başarıya giden yol, başarıdan daha önemlidir. Ona ulaşmak için hangi yolu tercih edeceğin tamamen sana kalmış. Fakat unutma: Bu yol, bir projeyi sadece kopyalayarak bitirmekten asla geçmez.

42istanbul-program-4

BİRBİRİNDEN ÖĞRENME MODELİ

Eğitmensiz eğitim modeli, hiçbir engel anlamına gelmez. 42’de geleneksel eğitim modelinin aksine birbirinden öğrenme yoluyla eğitim sağlanıyor. Okulda herhangi bir eğitmen bulunmuyor çünkü herkes kendisine tanımlanan projeleri tamamlamak için öncelikle kendi araştırmalarını yapıyor. Ardından kampüste herkes birbirinin eksiklerini kapatıyor. Bu eğitim modelinin rekabet içermemesi, yardımlaşma ortamını da pekiştiriyor.

42istanbul-program-5

AKRAN DEĞERLENDİRMESİ

Her bir proje, bir yapay zeka ve iki akran değerlendirmesi sonucunda puanlanır. Geleneksel eğitim modelinde değerlendirme, programın sonunda gerçekleşirken, 42’de bu süreç öğrenmenin temelidir. Öğrenciler, birbirlerinin projelerini pedagojik personel tarafından oluşturulan bir ölçek yardımıyla değerlendirirler. Sistem öğrencilerin birbirini değerlendirirken aynı zamanda birbirlerinden öğrenmesini temel alır ve karşılıklı diyalog içerir.

42istanbul-program-6

GRUP ÇALIŞMASI KOPYA DEĞİLDİR

Geleneksel bir sınıfta, sorunları çözmek için güçleri birleştirme veya tavsiye paylaşımı yaygın değildir. 42’de ise bu durum tam tersi. Projelerin üstesinden gelmek çok zorlaştığında, grupça çalışmak farklı bakış açılarını paylaşmaya yardımcı olur. Aynı problemle mücadele eden biri ile düşüncelerini ve bakış açılarını paylaşarak farklı fikirleri görebilir, böylece birlikte bir projeyi başarmanın kilit noktalarını anlayıp hatırlayabilirsin.

PROFESYONEL DÜNYAYA ADIM ADIM

STAJLAR

Profesyonel yazılım dünyasına doğru ilerlediğin 42 yolculuğunda, önemli kurum ve kişilerle sıklıkla düzenlenen etkinlikler, yeni iş ve staj fırsatlarına kolayca erişmeni sağlayacaktır. Müfredatın birinci bölümünü başarıyla tamamladığında stajını yapman gereklidir. Zorunlu başlangıç dönemleri olmasa da tamamlanması zorunludur. Öğrenciler istediği stajı istediği şekilde (tam zamanlı veya yarı zamanlı olarak) tamamlamakta özgürdür.


internships-tr.png




Ecole 42 Nedir? Kim Kurdu? Nasıl Meydana Geldi?

42, Fransız milyarder Xavier Niel tarafından Nicolas Sadirac, Kwame Yamgnane ve Florian Bucher dahil olmak üzere çeşitli ortaklarla birlikte oluşturulan ve finanse edilen özel, kar amacı gütmeyen ve öğrenim ücreti olmayan bir bilgisayar bilimi okuludur. Okul ilk olarak 2013 yılında Paris'te açılmıştır.

2013 yılında Paris’te kurulan Ecole 42, bugün 20 ülkede 10.000’in üzerinde öğrencisi ile, dünya çapında en iyi kodlama okulu olarak biliniyor. Paris’teki kuruluşundan 8 yıl sonra Türkiye Açık Kaynak Platformu aracılığıyla Türkiye’ye gelen Ecole 42, eğitim ve yazılım dünyasında bir devrim yaratmayı amaçlıyor.

42 İstanbul, ülkemizin yazılımcı potansiyelini küresel rekabet gücüne çevirecek 400 bilgisayar kapasiteli yeni nesil kodlama okuludur. Vereceğimiz üst düzey eğitimle; üretim, finans ve iletişim gibi sektörlerde dijital dönüşümü, mobilite, yapay zeka ve 5G gibi teknolojilerde de gelişmeyi sağlayacak nitelikli yazılımcı açığını kapatmayı amaçlamaktayız. İleri teknolojileri geliştirecek ve şekillendirecek binlerce yazılımcıyla beraber burada yetişmek istiyorsan hemen aramıza katıl!


Her şey hazır, ya sen?


h7fao2l.png


42 Yazılım Okulu


Okumadan önce not bu kısım bir öğrencinin deneyimlemiş olduğu bir makaledir, alt kısma kadar alıntıdır ancak okumanızı mutlaka istediğimden dolayı buraya ekledim;


2019'dan beri öğrencisi olduğum 42 ile ilgili çok soru alıyorum. Yakin zamanda, Türkiye’de de 42 okulu açılacağını öğrendim. Merak edenler için biraz okulu anlatmak istiyorum.


38a12dbf-8af3-4169-880a-a7f14c4996c6.png


Öncelikle 42 Paris, Fransada bir kaç milyarderin, kar amacı gütmeden tamamen ücretsiz olarak kurduğu bir okuldur. İlk başta Fransadaki iyi yazilimci açığını doldurmak için ortaya çıkmıştır. Daha sonra finansal desteklerle bir çok ülkede 42 Yazılım okulu açılmıştır ve aslında yeni bir okul tipine de öncülük etmektedir. Çünkü 42 tamamen ücretsizdir, Silicon Valley kampüsü gibi bir çok kampüsünde ayrıca yurtlar da ücretsizdir. (Amerika için devrimsel bir durum diyebilirim.) 42nin çok popülerleşmesi ile beraber, müfredatı ve eğitim şekli ile aynı tarzda Hive, 24 gibi bir çok yazılım okulu da değişik ülkelerde açılmıştır.

thumbs_b_c_1086a07d677188434db20b29b75593fa.jpg


Genellikle sayisiz Macbook dolu cool bir calisma ortamlari var
Ben kişisel olarak 42yi çok sevmeme rağmen, bu okulun herkes için olmayabileceğinin kanısındayım. Eğer okula başvurmayı düşünüyorsanız, bu kısımları kendiniz için iyi değerlendirmeniz gerektiğini düşünüyorum.

42 sadece yazılım mühendisliği eğitimi verir. Hiç bir kadrolu öğretmeni yoktur. 42 aslında size nasıl öğreneceğinizi öğretmeyi hedefler ve gerisini size bırakır. Okul müfredatı içinde, bilgilendirici video kayıtlı dersler ve çok sayıda seminer olmasına rağmen, herhangi bir ders verilmez. Okula başvurmak için, yapılan ufak bir online test dışında herhangi bir ön koşul aranmaz, daha öncesinde yazılım bilmeniz beklenmez. Test ise gayet basit bir yazılım direktifi oyunudur ve istediğiniz kadar tekrarlayabilirsiniz. Başvurduktan sonra 1 aylık bir seçim sürecini başarı ile tamamlarsanız okula kabul edilmiş olursunuz.


67136144-1632922030-1632922097.jpg


Level 0 ile okula başlarsınız, müfredat boyunca bitirdiğiniz yazılım projeleriyle ve geçtiğiniz sınavlarla beraber level seviyeniz artar. Aslında normal üniversite eğitiminde 2 level 1 öğretim yılına denk gelmekte. 42 Pariste level 8e ulaşıldıgında lisans, level 10a ulaşıldığında master derecesi alırsınız. Ancak benim bildiğim kadarıyla, Fransa dışındaki 42 okulları devlet tarafından resmi olarak akredite olmadığı için resmi bir diploma verilmez. Özellikle Türkiyede diplomaya farklı bir anlam yüklendiği için bu durum herkese uygun gelmeyebilir.

Okul uzaktan eğitim imkanı sağlamaz ve yine ülkeye bağlı olmakla beraber okul labaratuvarında geçirmenız gereken belirli bir devam mecburiyeti var. Eğer belirli bir gün sayısı boyunca hiç proje bitirmezseniz (buna black hole diyoruz ) okulla ilişiğiniz kesilmiş olur.

Okulun resimdeki gibi bir müfredat çizgisi var, grup ya da bireysel projeler ve sınavları bitirdikçe genişleyerek açılan projeleri takip etmeniz gerekmekte.

1*LAVHkgE2mYEaFzPmGCSl2A.png


Bir çok kampüste belirli bir levele ulaşana kadar sadece C yazılım dili kullanılır. Ve bir çok C fonksiyonu kullanmak da yasaktır. Projeleri özellikle zor yapan kısım da bu fonksiyonları en bastan sizin yazmanızı beklemeleridir. 42nin en çok eleştirildiği noktalardan birisi de sadece C dili kullanılması. Bunun da sebebi güncel kullanılan teknolojilerden uzak olması ve sadece C dilinin genellikle bir iş için yeterli olmaması. Ancak 42 sizi işe hazırlayan bir bootcamp değildir. Tam tersi yaklaşık 3 yıl süren yoğun bir yazılım mühendisliği eğitimidir. Size kendi kendinize öğrenmeyi ve sağlam bir muhendislik temeli vermeyi hedefler.

Belli bir levele geldikten sonra ise öğrenci hangi alanda yoğunlaşmak istediğini seçip o kısımın projeleri ile devam eder (Son halka). Alacagınız projeler seçtiğiniz alana ve yazılım diline göre değişir. Bunun haricinde bütün projeler için norminette adı verilen style pattern vardır ve bunu takip etmeden yazılmış hiç bir proje değerlendirmeye alınmaz.

Bir proje tamamlandığı zaman, evaluation dediğimiz bir süreç başlar. Bir projenin 3 ayrı 42 öğrencisi tarafından 2 gün içinde onaylanması gerekir. Yani öğrenci, 3 ayrı defa -kimden alacagini bilmeden- değerlendirme randevusu alır. Yaklaşık 30dk sürer, projeyi ve orada neyi neden kullandığını anlatır. Evaluation yapan kişi kod için test yazmaktan ve öğrencinin kopya çekip çekmediğini, projeyi anlayarak yapıp yapmadığını kontrol etmekten sorumludur. Eğer 3 kişiden 1si projeyi onaylamazsa, öğrenci projeden kalır. 3ü de onaylarsa, bir kez de sistem ( Moulinette) yazılan kodu test eder. Moulinette de onayladığı takdirde proje başarı ile tamamlanmış olur.


Evaluation yapan öğrenci 1 eval puanı kazanmakta, yaptıran öğrenci ise 1 tane kaybetmektedir. Yani sürecin devamı için her öğrenci aynı zamanda başkalarını kontrol etmelidir. Bu durum öğrencilerin code review becerilerini geliştirir, iyi ve kötü kodu birbirinden ayırmak için bu çok önemlidir. Aynı zamanda diğer öğrenciye kodunu savunmayı öğretir. Kodu kontrol eden kişi de aşağı yukarı sizinle aynı seviyede olacagı için, size yanlış bir öneride bulunsa bile, siz ona ‘ ben bunu bu şekilde şuradan öğrendim, bu bu sebepten dolayı da verdiğin bu öneri yanlış’ diyebilmelisiniz. Takıldığınız zamanlar ise bocal dediğimiz, 42 görevlilerine danışabilirsiniz. Bu ‘peer to peer’ dediğimiz öğrenme şekli herkese uygun olmayabilir. Başka bir platformda aynı seviyede olduğum bir kişiye öneri verdiğim için eleştirilmiştim örneğin. Eğer yanlış düşünüyorsam, onu da yanlış yönlendirebilirim sebebi ile. Ancak 42 kültüründe bu durumun tam tersi geçerlidir.


6DQyw_1654598237_7181_w960_h640.jpg


Okulun en sevdiğim özelliklerinden birisi de, zor ve yoğun bir müfredatı olmasına karşın, özgürce hareket edebilmenize olanak sağlaması. Bir projeyi istediğiniz zamanda tamamlayabilirsiniz, eğer kısa sürede üst üste 2–3 proje tamamlarsanız, aylarca kendi işinize de bakabilirsiniz örneğin. Çünkü bir proje tamamladığında, black hole dediğimiz gün sayısına belli sayıda gün eklenir. Örnek vermek gerekirse, okula ilk başladığımda 50 günüm vardı black hole’a girmemek için. İlk projemi tamamladığımda 30 gün eklenerek 80'e çıkmıştı. Bunun dışında toplamda 180 günlük olmak üzere, 3 kere okulu dondurma hakkınız var.

Sınavlar kesinlikle kampüs laboratuvarında gerçekleşir. Sınavda belirli bir sürede, rastgele gelen soruları cevaplamanız beklenmektedir. Genellikle projelerdekine benzer, daha kısa sürede cevaplayabileceğiniz sorular sorulur. C dilinde leetcode, codewars soruları gibi de düşünebilirsiniz. Sınav sırasında ayrıca kendiniz kodu test etmelisiniz. Kaldığınız zaman istediğiniz kadar tekrarlayabilirsiniz. Tek zorunluluk black hole süreniz dolmadan tamamlamış olmanız.

1i startupta olmak üzere 2 zorunlu stajı vardır. Fransa kampüsünde level 8den sonra sizi şirketlerle birebir görüştüren ve staj ya da iş bulmanıza yardımcı olacak bir sistemleri var. Ancak okuldan okula değişiyor diye biliyorum.

Transferlerle ilgili çok bilgim olmadığı için bu konuda kesin bir şey söyleyemiyorum. Ancak bildiğim kadarıyla Level 10dan sonra herhangi bir ülkedeki herhangi bir 42 okuluna transferinizi isteyebiliyorsunuz. Ben Covid-19 dolayısıyla 42 Silicon Valley kampüsünden Paris kampüsüne kolaylıkla transfer oldum.


istanbul42-08.jpg


Okulun 42 networku çok gelişmiş bir yapıda, bir çok konuda ( örneğin kendi startupınızı kurmak istiyorsanız, ya da bir 42 startupında iş deneyimi edinmek istiyorsanız) çok gelişmiş bir öğrenci ve mezun ağları var. Sürekli önemli kurum ve kişilerle etkinlik düzenleyerek yeni fırsatlara kolayca erişmenizi sağlıyorlar. Bütün 42 kampusleri ve sadece kampüse özel olmak üzere bir çok slack kanalından herkese kolayca ulaşabiliyorsunuz.

Son olarak, okul özellikle Fransada çok saygın bir konumda ve 42 öğrencileri genellikle unıcorn dediğimiz startup şirketlerde çalışma imkanı buluyor. Bir çok arkadaşım şimdiden Apple, Facebook gibi şirketlerde çalışıyor. Bu yüzden okula talep de git gide artmakta. Ben kişisel olarak, öğrenime çok faydalı olduğunu düşünüyorum ve eğer yazdığım kısımlar sizi rahatsız etmediyse en azından okul size göre mi diye test etmenizi tavsiye ederim. Zaten 1 aylık giriş sürecinde okulun yapısının size uyup uymadığını anlayabilirsiniz. Eğer kendi kendine öğrenmek size zor geliyorsa ve özellikle bir öğretmen direktifine ihtiyaç duyuyorsanız çok da memnun kalmayabilirsiniz. Bu okula kabul sürecinin ilk haftasında grubun yarısı okulu bırakmıştı örneğin.


h7fao2l.png



istanbul42-04.png


Kabul edilen 46 girişimden biri olan TIAN UAV projesi, ölümlü iş kazaları açısından günümüzde en riskli iş kollarından biri olan kule, gökdelen gibi yüksek binaların dış cephe temizliğini endüstriyel drone’lara emanet ediyor. Yapay zeka teknolojisiyle otonom olarak geliştirilecek olan İHA, dış cephe temizliğinde güvenlik riskini minimuma indirmeyi hedefliyor.20 metrelik bir binayı altı saatte temizlemesi hedeflenen İHA, geleneksel yöntemlere göre 20 kat daha hızlı olacak.

Proje haberine bakmak için;




tıklayınız.





h7fao2l.png






İSTANBULDAKİ ADRESE BAŞVURMAK İÇİN TIKLAYINIZ

KOCAELİNDEKİ ADRESE BAŞVURMAK İÇİN
TIKLAYINIZ


h7fao2l.png




Görüşlerinizi, fikirlerinizi ve düşüncelerinizi yorum kısmında belirtmeyi unutmayın. Sizce nasıl bir okul? Bu okula gidilir mi?




iUBacd.gif
Guzelmis
 

Mr246

Üye
8 Ara 2022
103
39
Havuz eğitimini yeni bitirdim.Bir ayda o kadar çok şey öğrendim ki, kendimi her şeye hazırlamama rağmen bu kadarını beklemiyordum. Bir ayda eve 4-5 defa anca gidebildim. Başvurmanızı kesinlikle tavsiye ederim. Orada gerçekten çabalayacak birinin pişman olacağını sanmıyorum. Yüksek lisans seviyesinde şimdilik 3 ayrı siber güvenlik kategorisi var.
 
Son düzenleme:

yuathay

Katılımcı Üye
7 Mar 2023
377
180
Gitti
biz gençlere sahip çıkmaya çalışan herkesden Allah razı olsun gerçekten çok mutlu oldum inşAllah arkadaşlarımız başarılı olur yakın olsaydı bende başvuracaktım
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.