Web Teknolojilerinin Geleceği

CsoD

Katılımcı Üye
18 Ağu 2021
264
112
THT FORUM
news-GelecekteWeb.jpg

Web Teknolojileri

Dünya üzerinde neredeyse her şey internet üzerinden gerçekleşmeye başladı. İnsanlar istedikleri yerden alışveriş, ticaret ve bankacılık işlemlerini yapmaktan tutun da bulundukları konuma yemek siparişi ve taksi çağırmaya kadar bir çok yeniliğe kavuştular.

Bu erişim ve kullanım kolaylığının ortaya çıkardığı ortam web tasarım ve web programcılığı alanında da büyük değişikliklere gidilmesine, kullanımın mobil platformlara kaymasına ve yeni teknolojilerin doğmasına, web tasarımcıların ve web programcılarının da bu teknolojiler üzerinde çalışmasına neden oldu.Bu da akıllı cihaz kullanımını büyük ölçüde arttırdı.


Günümüzde Web Teknolojilerinin Önemi

Her aranan bilgiye ulaşımda kolaylık sağlayan web, geçmişten günümüze büyük bir artış sergileyerek gelişmiştir. En büyük etki de her türden alana hitap eden Web Sitelerin kullanımı olmuştur. Bu da Web Sitelerini yaygın ve önemli bir hale getirmiştir. Günümüzde önemli bir yer teşkil eden bu uygulamalar, geleceğe doğru daha da farklı ve gelişmiş olarak hazırlanmaktadır.

Web sitelerinde firmalar ürünlerini ve hizmetlerini çok daha geniş kitlelere kolaylıkla sunmaktadır. Web kurumsal olarak ta hayatımıza dahil olmuştur. Devlet daireleri, bankalar, idari kurumlarda dahil bir çok önemli alan web te yerini almıştır. Bu platformun akıllı cep telefonlarına da taşınmasıyla adeta hayatımızın bir parçası haline gelmiştir.

Kuşkusuz web siteleri kurumların pazarlama ve sunum stratejilerinin başında gelen en önemli unsurlardan biri de olmuştur. Mobil tasarımın gücü bir çok farklı iş alanında kendini göstermeye başladı bile. Sizde firmanız için bu güçten yararlanmak isterseniz New Bilişim Teknolojileri olarak biz size gereken desteği vermeye hazırız.


Peki Web Teknolojilerinin Geleceğinde Bizi Neler Bekliyor Dersiniz?

Aslında bu sorunun cevabı teknoloji ile birlikte o kadar hızlı gelişiyor ve tabi genişliyor ki… gelin bir göz atalım.

Sanal Gerçeklikte Sanal Mağazalar

news-web-sanal-300x200.jpg


İnternet ve web ile birlikte gelen en önemli şey E-ticaret ve alışveriş çılgınlığı olmuştur herhalde.

Ne ararsak bulabildiğimiz, ne bulursak ta aldığımız, canımız sıkıldıkça mağazadan mağazaya tıkladığımız, sepetleri doldurup boşalttığımız kargo yolları gözlemeye başladığımız zamanlarda bu çılgınlık başladı ve aldı başını gitti… Sayısız firma rekabete dahil oldu, rekabet farkı gelişmeleri beraberinde getirdi ve getireceğe de benziyor. Bunun en iyi örneklerini işte bu çok sevdiğimiz mağazalarda görecek gibiyiz.

Ancak yakın gelecekte sanal gerçeklik alışveriş şeklimizi de tamamen değiştirecek gibi. Yassı bir web kataloğuna bakmak yerine, sanal gerçeklik gözlüğü takıp, sanal mağazalarda yürüdüğünüzü veya bir şeyleri galerilerde gördüğünüzü bir hayal edin. İşte bu hayale çok yaklaştık.
EBay, dünyanın ilk sanal gerçeklik alışveriş merkezini piyasaya sürdü bile. Yine de, bir e-ticaret sitesinde sanal gerçeklik uygulamak oldukça zaman ve para gerektirebilir. Bu geleceğin yolu, aynı zamanda müşterilerin nasıl alışveriş yaptıklarıyla ilgili bilgi toplamanın da yepyeni bir yolu olacağa benziyor.

Çok Daha Zekice Oluşturulmuş Web Sitesi İsimleri ve Domainler

news-web-domain-300x200.jpg


İşletmeniz için domain adını bulmak en hayati mesele haline gelmiş durumda. Bu farkınızı ve kimliğinizi dünyaya sunacağınız en önemli kartvizitiniz. Şimdi ki zamanlarda eskiye göre daha şanslıyız ki, web sitesi sahipleri artık noktadan sonrası için bir iki seçenekle kısıtlanmıyor.

Markalar ve işletmeler, dijital kimlikler için yüzlerce seçeneğe sahipler. Yeter ki hayal güçlerini en iyi şekilde kullanabilsinler…
Küçük işletmelerden, orta büyüklükte işletmelere kadar, “.com” olmayan domainlere hızlıca geçiş yaparken, büyük girişimler hala .com ismini daha hatırlanabilir olarak görüyorlar. Amazon bile, aynı zamanda arama motoru optimizasyonunu da geliştirirken, domain isminin sonlarını, www.amazon.clothing ve www.amazon.shoes şeklinde atayarak müşterilerini belirli alışveriş sayfalarına yönlendiriyor.

Arttırılmış Gerçeklik

news-web-ar-vr-300x200.jpg


Web siteleri akıllı telefonlarla birlikte çok daha mobil olmaya başladı. Şimdi web sitelerinin, yeteneklerini bir adım öteye götürme ve web tasarımlarıyla arttırılmış gerçekliği (agumented reality) birleştirme zamanı diyebiliriz.


Ünlü mobil oyun, Pokémon Go, arttırılmış gerçekliği yaygınlaştırarak, bir sonraki büyük adımı arayan pazarlamacıların dikkatini çekmeyi başardı.

Şirketlerin bu platformda rekabet üstünlüğü sağlamaları gerekiyor ve bunu yapmanın en iyi yolu da web sitenizi ayakta tutmaya yardımcı olacak farklılaştırma yollarını benimsemek. Web sitenizi, yalnızca medya ve içerikten oluşan sayfalar olmaktan çıkartabilecek sonuçlar yaratmak gelecekte önem kazanıyor.

VR ve AR Cihazlar E-ticaret Web Tasarımında Olacak
Amazon’da bir buzdolabıyla alışveriş yaptığınızı düşünün ve VR kulaklığınızla veya VR özellikli akıllı telefonunuzla her açıdan gözlemleyebileceğiniz 3 boyutlu bir model çağırın.
Veya Microsoft HoloLens gibi artmış gerçeklik platformlarında, aynı buzdolabının mutfağınıza görsel olarak yansıtıldığını hayal edin; böylece mutfağınıza uygun olup olmayacağından emin olabilirsiniz.
Bir çikolata fabrikası içinde yürüdüğünüzü ve lezzetli şekerlemelerinin neredeyse tadına bakabileceğiniz, nasıl yapıldığını görebileceğiniz kapsamlı bir VR filmi içeren bir şirket sayfası hayal edin.
Salonunuza ya da yatak odanızdan ayrılmadan, en son moda şovuna ön sırada oturabileceğiniz web sitesi de olabilir.
Sosyal işbirliği ise gerçek kişiyle etkileşime girip sohbet edebileceğiniz ve işbirliği yapabileceğiniz her kişinin avatarları ile yüksek çözünürlüklü sanal gerçeklik odalarını oluşturacak.
Bir kişinin avatarı daha ayrıntılı hale geldikçe, kendinize çeşitli kıyafetler giydiğinizi görebileceğiniz sanal giyim odaları bir standart olacaktır. Bu avatarlar üzerinden yeni bir saç kesimi eğilimlerini denemeye çalışacaksınız. Ya da satın almaya gitmeden önce yeni olan ürünleri üzerinizde görebileceksiniz.
Artırılmış gerçeklik, dijital fiziksel etkileşim ve sürükleyici ortamların karışımı, web tasarımı deneyimimiz üzerinde büyük bir etkiye sahip olacak
Yapay Zekada İşin İçine Girecek ve Öngörü Önem Kazanacak
news-web-ai-300x200.jpg

Önümüzdeki 10-15 yıl içinde, web siteleri yapay zeka biçimini alacak. Web siteleri, kim olduğunuzu, neyi sevdiğinizi, kim olduğunuzu ve sayısal izinize çekilen bir sürü diğer bilgiyi tanıyor olacak.
Bu web siteleri, sizin ziyaret ettiğiniz ekranın arkasında, ziyaret ettiğiniz her sayfada pazarlama sahaları oluşturacak.
Tek taraflı bir sohbet gibi daha az kişinin olduğu bir deneyim yaşatacak.
Teknoloji, her geçen gün daha zeki oluyor ve artık işletmeler için, web sitelerinde öngörmeli yapay zeka kullanma zamanı geldi.

Bir web sitesi, güzel resimler ve kelimelerle dolu bir sayfadan çok daha fazlası olmalıdır. Hakkıyla tasarlanmış bir web sitesi, ziyaretçilerinizle ilgili bilgileri size bildirmeli ve önceki müşterilerinizin verilerini kullanarak, gelecekteki ihtiyaçlarını tahmin edebilmelidir.

Çeşitli web sitelerinde daha çok veri dönüşümü kullanarak kişiselleştirmeyi geliştirebilirsiniz ve bu uygulama aynı zamanda web sitenize daha kapsamlı bir kullanıcı deneyimi getirebilir.


Mobil Tasarıma Biraz Daha Önem Verilecek

news-web-mobil-300x200.jpg


Mobil tasarımın gücü ile kurumlar ve girişimciler mobil platformlarda her gün farklı tasarımlarla karşımıza çıkıyorlar. Mobil tasarımlar çok uzun bir süre daha önemini koruyacak gibi duruyor.

Bu durum, piyasadaki hareketlilikle birleşince mobil tasarım konusunda da büyük bir rekabet yaratıyor. Font seçimi, renkler, animasyonlar, platformlar arası uyumluluk v.b. konular mobil tasarım konusunun en önemli unsurlarından sadece bazıları. Mobil tasarımda güncelliği yakalamak için bu unsurların takibi tasarımcılar için büyük önem arz ediyor.

Yani gelecekte iyi bir tasarımcıya da ihtiyacınız olacak…

Geliştirici Araçlarının Gelişmesi

Dijital kullanıcı deneyimleri neredeyse bütün büyük organizasyonlarının temel taşı haline gelecek .
Ortada iyi yazılımlar için büyük bir talep var ama bunları inşa edebilecek, yeterince iyi geliştiriciler pek yok. Olsa bile, bunun altyapısı için çok fazla zaman ve dikkat gerekiyor.
Ama bu boşluğun kapanabilmesi için geliştirici araçlarında bir patlama var.
Örneğin bazı araçlar, uygulamalar için gerçek zamanlı özellikler yapmayı kolaylaştırıyor. Yani kullanıcıların tarayıcıyı yenilemelerine gerek kalmadan, otomatik olarak güncellenebiliyorlar.

Web sistemlerinin nasıl yaratıldığını yeniden tanımlama trendi sayesinde de, JavaScript’te CSS’in nasıl yükseldiğini görebiliyoruz.
JavaScript’deki CSS sayesinde, uygulama tasarlama biçimimiz çok değişti.

Durum, “HTML içeriktir, CSS onun nasıl göründüğüdür ve JavaScript onun ne yaptığıdır” düşüncesinden ileri taşındı.

Yeniden kullanılabilir bileşenler yapmaya odaklanmak birçok sorunu çözdü. Eğer bunu geliştirebilirsek, şimdi ve daha sonrası için bir şeyleri yapma şeklimizde iyi bir değişiklik olabilir.
Aynı zamanda Geliştirici araçlarının gelişmesiyle birlikte web deneyimleri çok daha hızlı ve ucuz hale gelebilir.

Veriler Tasarımlarla Buluşacak

Gelecek tamamen verilerle tasarımı bir araya getirmekle ilgili olacak. Ve bu yalnızca web tasarımının değil, bütün işletmenin temeli haline gelecek.

Tasarımı kişiselleştirmek için kullanıcı verilerinden yararlanan deneyimler tasarlamaktan bahsediliyor.


Bunu reklamlarda görebiliyoruz. Google, kullanıcılarının ilgi alanlarını anlayabilmek için Gmail’i tarıyor ve kullanıcılarına, ilgili olabilecekleri spesifik reklamlar sunuyor.

Tabi şu an için bu deneyimi reklamlar dışında yaşamamız pek mümkün değil. Bu teknolojinin altyapısı şu an için var, ama geliştirilmesi gerekiyor. Bu da biraz zaman alacak gibi.

Web Animasyonları

news-web-animation-300x200.jpg


Eğer sohbet robotları (chatbots) giderse, metin yazma (copywriting) becerileri, görsel web tasarım becerileri kadar önemli hale gelebilir. Tabii gitgide daha çok rağbet gören başka bir şey daha var: animasyon.

Daha önce kullanıcı arayüzü animasyonlarının rahatsız edici olduklarını düşünmüştük ama son zamanlarda, kullanıcılara geri bildirim verme ve sürece dahil etme gibi yardımlar sunarak çok iyi bir geri dönüş yapmış gibi görünüyorlar.

Kullanıcı animasyonlarının yeni popülerliğiyle birlikte, ortada becerikli uygulayıcılar için yükselen bir talep oluştu. Artık internette bir animasyon yapabiliyorsunuz ve bu bir resimden daha tanıdık hale gelebiliyor.

İçeriğe Dayalı Web Teknolojileri
Bağlamsal teknoloji, ( Google reklamlarının kullanıcı davranışlarına göre şekillenmesi gibi) kullandığımız teknolojinin ihtiyaçlarımızı ve çevremizi sorunsuz bir şekilde anladığını ortaya koyuyor.
Teknoloji tasarımının, sanal gerçeklik, yapay zeka, giyilebilir teknoloji ve daha fazlası gibi günümüzde ortaya çıkan teknolojilerinin tümüyle birleşip içeriğe olan önemin artacağı bir gerçek. Çünkü içerik bir nevi rekabet edebilme gücü demek olacak, ne kadar içeriğe dayalı teknoloji sunarsanız o kadar farkındalığınız olacak.
Yeni Bir İş Fonksiyonunun Yaratılması Öngörülüyor

Çevrimiçi Deneyim (OX) Tasarımcılar, ( App uygulamalar için kullanıcı deneyimi oluşturanlar) şu an anladığımız UX Design işlerinden ayrı olacaklar.

Çevrimiçi Deneyim Tasarımcısı, uygulamaya erişmek için hangi mobil cihaz kullandıklarına bakılmaksızın kullanıcılar için son derece sorunsuz bir deneyim sunmak için çalışacak, gelecekte bu iki dünyanın birleştirilmesini sağlayacak, kapsamlı bir konuma getirilmiş hem web ve hem uygulama tasarımcısı olacaklar.

Tasarımcıların Tasarımlarını Özellikle Yüksek Çözünürlüklü Monitörler İçin Uyarlamaları Gerekecek

Günümüzde çok az insan 4K ekranları elinde bulunduruyor. Ancak Moore yasasına göre zaman geçtikçe, sonunda kristal berraklığında ekranlar için fiyatlar düşecek. Giderek daha fazla insan bunları satın alabilecek.

Günümüzde ortak bir eğilim, bir sitenin genişleyebileceği boyutun, genellikle 1600 – 1920 piksel ile sınırlamaktır.
Bu, sitenin büyük ekranlarda iyi görünmesine yardımcı olabilir, ancak sitenin genel UX’ini artırabilecek kullanıcı arayüz öğelerini eklemek için boşa harcanmış bir fırsattır.

Hafif Ara Birim Tasarımlarının Artmaya Devam Etmesi Bekleniyor

news-web-program-300x200.jpg


Mobil cihazlar ve çoklu ekran kullanıcıları zaten masa üstü kullanıcı sayısını aştı. Bundan sonraki 10-15 yıl içinde masaüstü kullanımının geçmişte kaldığını görebiliriz.

Her şey cep telefonları, tabletler veya gözlük içine yerleştirilmiş bir çeşit VR olacaktır.

Her web sitesi ve uygulama, bu cihazlar ve kullanıcılar etrafında tasarlanacaktır. Ve daha hafif ara birim tasarımları önem kazanacaktır.

Bu zamana kadar da doğru orantılı hafif ara birim tasarımında Javascript ara birim tasarımlarının da daha fazla insan tarafından kullanıldığını gördük.

KAYNAK : new.com.tr
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.