Wi-Fi Ailesi ve Yeni Üyesi Wi-Fi 7!

Arslan'

O Şimdi Asker!
7 Nis 2020
2,262
3,434
ajcgtvr.png



İnternetin hayatımıza girmesiyle birçok teknoloji onunla beraber geldi, bunlar arasındaki en büyük teknoloji tabi ki Wi-Fi teknolojisi oldu.
Kablolu erişimin aksine, kullanıcılara kablosuz olarak veri sunan, hayat kalitesini arttıran bu teknoloji çıktığı günden bu güne yerini korumayı başarmıştır.
Radyo frekansları üzerinden iletişim kurarak veri aktarımı yapan bu teknoloji EEME / IEEE yani Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü tarafından standartlar haline getirilmiştir.


7g9ntt2.png



Günümüzde yaygın olarak kullanılan teknolojilerden birisi de Wi-Fi 5 ve 6 sürümleri bulunmakta. Halen aktif olarak kullanılan bu sürümler kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayabilse de bulunduğumuz veri çağı gereğince, sistemİnizde ki veri aktarım hızı önemli bir etken haline gelmiş bulunmakta. Bugün en yeni teknoloji olan Wi-Fi 7'yi inceleyeceğiz.


Neden Wi-Fi 7?

EEME / IEEE lisansına sahip Wi-Fi ailesinin 7. Jenerasyonu olan Wi-Fi 7 6GHz spektrumunu kullanarak kullanıcılara daha fazla veriyi transfer edebilme olanağını sağlamakta. Bu hızlara imkan vermesindeki en büyük etken 320 Mhz aralığındaki bant genişliğidir. Sürekli güncellenen Wi-Fi jenerasyonu her yeni üyesinde yeni özellikleri beraberinde getirmektedir. Bu nedenle alınacak cihazlarda, bu ailenin en yeni üyesini tercih etmek en büyük avantaj olacaktır.

r43yfvz.png



Wi-Fi Ailesi

Bu jenerasyonun ilk üyesi olan Wi-Fi 0'ın 1997 yılında ilk tanıtımı yapılmıştır. Ailenin ilk ürünü olan Wi-Fi 0 maksimum 2 Mbps hıza imkan tanımaktaydı.
Hemen ardından gelen
Wi-Fi 1 ve 2'nin duyurusu 1999 yılında yapılmıştır. Serinin ikinci üyesi Wi-Fi 1 maksimum 11 Mbps hıza imkan tanıyorken, Wi-Fi 2 56 Mbps hıza imkan tanımaktaydı. O zamanın şartlarına göre 56 Mbps hız gerçekten yüksek bir değerdi, bu hıza erişebilen kitle oldukça azdı. Hemen sonrasında 2003 yılında geliştirilen Wi-Fi 3 ve 5 yıl sonrasında gelen Wi-Fi 4 2008 yılında kullanılmaya başlandı. Kullanıcılar bu teknoloji sayesinde 600 Mbps hıza erişebilmekteydi. hemen ardından gelen Wi-Fi 5'in 2014 yılında duyurusu yapıldı ve kullanıcılara 6933 Mbps'a kadar hız imkanı sağladı. Sonrasında gelen Wi-Fi 6 9608 Mbps maksimum hız erişimiyle kullanıcılara ışık hızını sağladı.

Sürümlerin farkına göz attığımızda hız artışlarını görmekteyiz, sadece hız değil, yeni jenerasyonlar hız değerlerine nazaran yeni teknoloji ve iyileştirmlerle beraber, daha farklı cihazlara hitap edebilecek şekilde tasarlanır, bu cihazların kullanılabileceği cihazlar arttırılır. Serinin en son sürümü olan
Wi-fi 7'de yüksek veri erişimi sağlarken daha farklı ürünlerin veya hizmetlerin üretiminde ve kullanılmasına da büyük etki edecek.


s1i5yl7.png


Neden Gerekli?

Çevrimiçi kullanımını artması diyebiliriz, sürekli kullandığımız bulut sistemleri, sanal gerçekçilik ve online oyunlar. Artık bir veriyi kalıcı olarak indirmek yerine sürekli senkronize olarak çalışan bulut sistemlerini kullanmaktayız. Yüksek veri erişimi bulut sistemlerde kolaylık yaratmaktadır. Artan veri kapasitesi zamandan tasarruf sağlayacaktır.


Wi-Fi 6 VS 7

*
Wi-Fi 6 802.11ax standartlarını kullanırken, Wi-Fi 7 802.11be IEEE standartlarını kullanmkatadır.

* Wi-Fi 6 maksimum 9.6 Gbps veri ulaşım hızı sağlarken, Wi-Fi 7 30 Gbps veri ulaşım hızı sağlar.

* Wi-Fi 6'da 8×8 UL/DL MU-MIMO teknolojisi varken, Wi-Fi 7’de 16×16 UL/DL MU-MIMO teknolojisi vardır.

* Wi-Fi 6’da kanal genişliği 80+80MHz, Wi-Fi 7’de ise bulunan kanal genişliği 320MHz olarak sabitlenmiştir.

* Wi-Fi 6’da 1024-QAM bulunurken, Wi-Fi 7 teknolojisinde 4096-QAM kullanılır.


6 GHz Bandı

Wi-Fi 6'dan hemen sonra gelen Wi-Fi 6E ismini kullanan son mimari 6 GHz bağlantısına ilk adım atan jenerasyon olmuştur. Aynı şekilde Wi-Fi 7'de 6 GHz bandını kullanacaktır. Tabii ki daha fazla performanslı olacaktır.

3q3bo5n.png


Kanallar

Her bant kanallara ayrılmıştır, en yaygın kullanılan 2.4 GHz bandı, tanesi 20 megahertz olan 11 kanaldan oluşmaktadır. 5GHz bandında 45 kanal barınır, ancak 20 MHz bant genişliğiyle sınırlı olmak yerine 40 MHz veya 80 MHz kanallar oluşturmak için birleştirme imkanınız bulunmaktadır. 6 GHz bandı 60 kanala kadar destek sağlarken Wi-Fi 6E ile 160 MHz'a kadar genişlik sunulabiliyor. Wi-Fi 7, 320 MHz'a kadar bant genişliği sunan kanallara sahip olacak. Avantajlara gelecek olursak, kanal ne kadar geniş olursa, o kadar fazla veri iletebilir.


Wi-Fi 7 Ne Zaman Kullanılmaya Başlanacak?

Wi-Fi 7 yongaları üzerinde AR-GE çalışmaları yapan firmalar çeşitli duyuruları yapmaya başladı fakat, nihai ürünlerin elimize ulaşması biraz zaman alacak gibi görünüyor. 7. Jenerasyon cihazlar yaygınlaşmaya başladığında fiyatları erişilebilir düzeyde olmayacaktır, Wi-Fi 6 ve Wi-Fi 6E jenerasyonları nispeten biraz daha mantıklı olabilir. İnternet servisi sağlayıcılarının ilerideki dönemlerde sattığı cihazları Wi-Fi 7 olarak güncellemesinin bu teknolojiyi yaygınlaştıracak en büyük etken olduğu kanaatindeyim. Evet arkadaşlar bir makalemizin daha sonuna geldik, bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, esen kalın.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.