Yapay Zeka Nedir ?

Sword1453

Yeni üye
5 Eyl 2021
28
11
VATAN
Yapay Zeka Nedir ?
Yapay zeka, herhangi bir canlı organizma kullanılmadan, tamamen yapay araç ve gereçler ile oluşturulan, insan gibi davranışlar ve hareketler gösterebilen makineler için geliştirilen teknolojinin genel ismidir.

Yapay Zeka (Artificial Intelligence), bir bilgisayar bilim dalı olarak kabul edilmekte ve makinelerin daha yaratıcı davranması ve tıpkı bir insan gibi tepkiler vermesini sağlamayı amaçlamaktadır.

İdealist bir yaklaşıma göre; tamamen insana has özellikler olan hissetme, davranışları önceden tahmin etme, karar verme gibi şeyleri gerçekleştirebilen yapay zeka ürünleri, genel olarak robot adı olarak da bilinmektedir.
yapay-zeka

Yapay Zeka Nasıl Başladı ?
Son yıllarda insana birçok yönüyle benzeyen, hatta zaman zaman kendilerine sorulan sorulara bağımsız cevaplar vererek insanları şaşırtmaya başlayan yapay zekalar hakkında birçok teori üretiliyor. Buna göre ilerleyen dönemlerde yapay zekaların birçok sektörde çalışma dünyasının en başarılı çalışanları olacağı, onların sunacağı çalışmaların insanlığa büyük fayda sağlayacağı ön görülüyor. Fakat yapay zekaların bu aşamaya gelmesi hiç de kolay olmadı. Aslında oldukça zorlu bir gelişim sürecinden geçerek bugünkü yapay zeka konsepti ortaya çıktı.


Yapay Zeka'nın Gelişimi
Antik çağlardan sonra da yapay zekalar hakkında bazı fikirler öne sürülmüştür. Bu düşünceler, 1600’li yıllar itibariyle yayınlanan kitapların bazılarında mevcuttur. Kimi kitaplarda insanların düşüncelerinin bir matematiksel diziminin olabileceği ve bunun başka nesnelere uyarlanabileceğine ilişkin fikirlerin yayınlanması söz konusu. Matematikçi Gottfried Leibniz bu fikri öne sürmesi ile tanınıyor. Hatta Güliver’in Gezileri kitabının yazarı Jonathan Swift bu eserinde spekülatif bilginin geliştirilmesi için mekanik operasyonların gerekliliğinden bahseden bir cümle kurmuştu. Bu düşünceler aslında, ilerleyen tarihte gelecek yapay zekaların ilk ayak sesleriydi.
942290.jpg

Yapay Zeka'nın Kullanım Alanları
yapay_zekanin_yakin_gelecegi.jpg




Eğlence: Gelecekte kanepenizde otururken, seçtiğiniz sanal aktörleri içeren özel bir film sipariş edebilirsiniz. Gelişmiş tahmin programları ise, bir film senaryosunun hikayesini analiz ederken, gişe potansiyelini de tahmin edebilir.

Tıp: Yapay zekâ algoritmaları, doktorların ve hastanelerin verileri daha iyi analiz etmesini ve sağlık hizmetlerini her hastanın genlerine, ortamına ve yaşam tarzına göre özelleştirmesini sağlayacaktır. Beyin tümörlerini teşhis etmekten, hangi kanser tedavisinin bir birey için en iyisi olacağına karar vermeye kadar, AI kişiselleştirilmiş tıp devrimini yönlendirecektir.

Siber Güvenlik: Şirketler bilgisayar korsanlarından bir adım önde olmak için mücadele ediyor. USC uzmanları, yapay zekâ tarafından sağlanan kendi kendine öğrenme ve otomasyon yeteneklerinin, verileri daha sistematik ve uygun fiyatlı bir şekilde koruyabileceğini ve insanları terörizmden veya daha küçük ölçekli kimlik hırsızlığından daha güvenli tutabileceğini söylüyor.

Yaşamsal Görevler: AI asistanları, yaşları gereği birinin yardımına ihtiyaç duyan kişilerin bağımsız kalmasına ve kendi evlerinde daha uzun süre yaşamasına yardımcı olacak. Yapay zekâ araçları; besleyici yiyecekleri hazır tutacak, yüksek raflardaki nesnelere güvenli bir şekilde ulaşacak ve kişilerin evindeki hareketlerini izleyecektir.

Ulaşım: AI’nın yakın gelecekte en büyük etkiye sahip olabileceği nokta otomobillerdir. İnsanlardan farklı olarak AI sürücüleri; asla radyoya bakmamakta veya arka koltuktaki çocuklarıyla tartışmamaktadır. Google sayesinde günümüzde kullanılan otonom araçların 2030 yılına kadar kullanımının daha da artması bekleniyor.

Yapay Zekâ ve Turizm: Turizm ve kültür koruma bölgeleri için özel olarak geliştirilen Yapay Zekâ ve Turizm sanal asistanları, turistlerin ziyaret, eğlence, yolculuk, etkinlik ve benzer tatil aksiyonlarının başlangıcından sonuna kadar ziyaretçi memnuniyetini artırarak, beklentilerini karşılamaktadır. Böylece kişiler, ilgili turistik bölgeye ait eserler, restoranlar, servisler ve etkinlikler gibi ziyaret noktaları hakkında güncel bilgiler alabilir veya ilgili tanıtım videolarını izleyebilir ve turistik alanlar kapsamında gitmek istedikleri her noktaya navigasyon yönlendirmesi ile ulaşabilirler.

Yapay Zekâ ve Müşteri Hizmetleri: Yapay Zekâ ve Müşteri Hizmetleri deneyimi sayesinde kullanıcılar, mevcut ürünler hakkında bilgi ve çevrimiçi teknik yardım alabilir ve hatta teknik servis randevusu oluşturabilir. Yapay Zekâ Akıllı Müşteri Asistanları, insan zekâsı ve doğal konuşmayı taklit ederek, sesle veya yazıyla aktif edilebilmektedir. Sesli komut sistemi ile sizinle iletişim kurduklarında, sesinizi yorumlayarak sorularınıza uygun danışmanlık servisi sağlayabilirler.

Yapay Zekâ ve Havaalanı: Yapay Zekâ Havaalanı deneyimi ile kullanıcılar, belirlenen tarih aralığında, başlangıç noktasından hedef noktasına olan uçuşları, fiyatlarıyla birlikte öğrenebiliyor, uçuş numarasını kullanarak mevcut uçuş durumlarını izleyebiliyor ve havaalanı içerisinde gitmek istedikleri noktaya iç mekan navigasyon yönlendirmesi ile ulaşabiliyorlar.

Yapay Zekâ ve Akıllı Şehirler: Belediye hizmetlerinin daha az maliyetle daha verimli şekilde gerçekleşmesini sağlayan Yapay Zekâ ve Akıllı Şehirler teknolojileri, vatandaşa daha etkin hizmet sunulmasına imkan tanıyor. Akıllı şehirler, insan hayatına değer katarken, yaşam kalitesini de iyileştiriyor. Birçok belediyede kullanılmaya başlanan akıllı şehir uygulamaları; daha çok çevre, ulaşım, yönetişim, güvenlik, sağlık ve coğrafi bilgi sistemleri alanlarında yoğunlaşmakta.

Yapay Zekâ ve E-ticaret: Yapay Zekâ teknolojileri, E-ticaret sitelerinde arama konsollarının kişiye özel hale getirilmesi amacıyla kullanılıyor. Yapay zekâ, müşterilerin alışveriş alışkanlıkları ve ilgi alanları gibi bilgileri bir araya getiriyor ve tüketicilere kişiselleştirilmiş ürün önerilerinde bulunabilmesini mümkün kılıyor. Bu sayede kullanıcıların web sitesine yönlendirilmesi de sağlanıyor. Yapay zekâ, e-ticaret sektöründe farklı müşterilere farklı indirimlerin sunulması ya da farklı müşterilere farklı ürünlerin gösterilmesi gibi amaçlar için kullanılıyor.

Yapay Zekâ ve Etkinlikler: Yapay Zekâ ve Etkinlik Asistanları; kullanıcıların, etkinlik, sinema filmleri ve dahası hakkında güncel bilgiler almasını veya konu ile ilgili tanıtım videolarını izleyebilmelerini sağlıyor. Bunun yanı sıra kişilere; hava durumu ve trafik durumu ayrıntılarını inceleyebilme, kafe ve mağazalardaki promosyonları kontrol edebilme ve mevcut kampanyalar hakkında bilgi sahibi olabilme fırsatı sunuyor.

Yapay Zekâ ve Bankacılık ve Finansal Hizmetler: Yapay Zekâ ve Bankacılık ve Finansal Hizmetler deneyimi, kullanıcıların iş verimliliğini arttırarak, yatırımcıları hesap işlemlerinden, hisse senedi önerilerine kadar birçok konuda asiste ediyor. Hisse senetleri takibi, alım satım süreci, fon takibi ve benzeri süreçlere ayrılan zamanı daha etkili kullanabilmeniz adına; kullanıcı hesap bilgileri, kredi bilgileri, güncellemeler, yatırım raporları ve daha fazlası hakkında bilgi almanızı sağlıyor ve bu süreci sizin için denetliyor.

Yapay Zekâ ve Eğitim: Yapay Zekâ ve Eğitim teknolojileri, öğrencilerin eksik alanlarını analiz edebileceği için oluşturacağı programı bireye uygun bir şekilde tasarlayabiliyor. Kişiye özel oluşturulan eğitim programı ile öğrencilerin, hem daha verimli olacağı hem de gelecekte işini seven bir birey olarak çevresine katma değer sağlayacağı öngörülmekte. Eğitim yazılımlarını öğrenci ihtiyaçlarına göre kişiselleştiren yapay zekâ, öğrencilerin eksiklerini daha iyi anlıyor ve gelişim için kişiye özel destek avantajı oluşturuyor. Akıllı bilgisayar sistemleri ile desteklenen akıllı veri toplama, günümüzde aktif olarak birçok okul tarafından uygulanan bir işlem. Bugün bazı okullar, öğrencilerin gelişim sürecini takip edebilmek ve bu analiz ile öğrencinin performansını artırabilmek için de yapay zekâ teknolojisini kullanıyor.

Popüler Olmuş Bazı Robatlar

1- Honda / ASIMO​

ASIMO isimli bu robotun geçmişi 1986 yılına kadar dayanıyor. İlk prototipi o yıllarda çıkarılmıştı. Bu sebeple en eski robotlardan biri. Günümüze kadar geliştirilmeye devam edildi. Honda tarafından üretilen bu robotun en temel amacı ise insanlara yardım etmek ve hayatlarını kolaylaştırmak diyebiliriz. Çünkü ASIMO bir ev robotu ya da bir ofis asistanı olarak görev alabilir.

2- Festo / SmartBird​

Bir Alman şirketi olan Festo, robot teknolojisi alanında önemli markalardan biri. Genelde hayvanları esas alan robotlar geliştirdiğini hemen belirtelim. SmartBird isimli robotu martılardan ilham alarak geliştirmişler. SmartBird fiziksel ve davranışsal olarak martılara oldukça benziyor. Kendi başına uçabilen ve kusursuz bir şekilde konabilen bu robot sadece 450 gr ağırlığında. Ve yaklaşık 1.96 m genişliğinde büyük kanatlara sahip olduğunu hemen belirtelim.

3- Boston Dynamics/ Atlas​

Boston Dynamics, atletik robotları ile oldukça meşhur bir robot markası. İnsansı robotlarının yanı sıra ilgi çekici birçok hayvan robotu da mevcut. Atlas ise robot teknolojisinde gelinen son noktayı kanıtlar nitelikte. Çünkü insansı robot olan Atlas, muhteşem bir denge yapısına sahip. Tıpkı bir insan gibi cisimleri bir yerden bir yere taşıyabiliyor. Ve bunu oldukça hassas bir şekilde gerçekleştiriyor. Atlas hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz, “Yapay Zekalı Robot Atlas Yaptıklarıyla Ürpertti!” haberimizi inceleyebilirsiniz.

en-gelismis-robotlar-moblobi-1024x591.jpg


4- Boston Dynamics / Handl​

Handl isimli bu robotun ayakları birer tekerlek. Bu sayede hızlı bir şekilde ilerleyebiliyor ve bunu yaparken rotasından ayrılmıyor. Güçlü fren mekanizması ile dengesi bozulmadan durabiliyor. Merdiven çıkma konusunda da oldukça yetenekli bir robot. Kendi etrafında dönmek gibi akrobatik hareketleri de yapabiliyor. Diğer tüm Boston Dynamics robotlar gibi bu robotun da en önemli özelliğinin kusursuz dengesi olduğunu hemen belirtelim.

5- Boston Dynamics / Spot​

Spot, dört ayaklı ve köpeği andıran bir robot. Listemizde birçok örneği olan Boston Dynamics’e ait bir robot olduğunu belirtelim. Spot isimli bu robotun en önemli özelliği engebeli arazide hareket etme yeteneğine sahip olması. Tekme gibi yıkıcı darbelere maruz kalsa bile pozisyonunu koruyabiliyor. Devrilse bile çevik bir şekilde yerden kalkabiliyor. Asıl amacı zorlu arazi şartlarında yük taşımak.

6- Boston Dynamics / SpotMini​

Spot modelinden daha portatif bir yapıya sahip olan SpotMini bir adet kola sahip. Bu kol sayesinde cisim taşıma işlemini kolaylıkla gerçekleştirebiliyor. SpotMini, Spot isimli yukarıda bahsettiğimiz robota ait tüm özelliklere de sahip.

7- Agility Robotics / Cassie​

Cassie isimli bu robotun esas amacı arama kurtarma faaliyetlerine destek olmak. Sosyal hayatta da önemli rol alacağı düşünülüyor. Örneğin bir kargo personeli gibi kargoları kapımıza kadar getirebilir. Agility Robotics tarafından üretilen Cassie, diğer akıllı robotlardan farklı olarak üzerine askeri mühimmat yerleştirilerek savunma sanayisinde de kullanılabiliyor.

8- MIT / Cheetah​

Cheetah isimli robot, isminden de anlaşılacağı üzere hızlı koşması ile ünlü olan çitalardan ilham alınarak tasarlandı. Bu robot engebeli arazide yüksek hızlara çıkarak ilerleyebiliyor. Engel atlama konusunda da diğer tüm robotlardan bir adım öne geçiyor diyebiliriz. Robotun MIT tarafindan geliştirildiğini de hemen paylaşalım.
yapay-zeka-ne-ise-yarar.jpg


9- Festo / Biyonik Kanguru​

Daha önce belirttiğimiz gibi Festo genelde hayvansı robotlar geliştiriyor. Biyonik Kanguru da bu robotlardan biri. Fiziki olarak kanguruya benzediğini söyleyebiliriz. Tıpkı kangurular gibi zıplama konusunda yetenekli. 80 cm kadar ileriye zıplayabiliyor. Ama en önemli özelliği harcadığı enerjiyi yeniden üretebilme yeteneğine sahip olması.

1556257791389-ekran-resmi-2019-04-26-08.49


KONUDA KULLANDIĞIM KAYNAKLAR: https://savasuyar.com/ - YapayZekaTR | Yapay Zeka'yı birlikte keşfedelim... - Klemsan - Moblobi.com - Güncel Teknoloji ve Bilişim Haberleri

UMARIM FAYDALI OLMUŞTUR :)


 

'The Wolf

Kıdemli Üye
22 Nis 2021
4,043
2,565
Tanrı dağı
Yapay Zeka Nedir ?
Yapay zeka, herhangi bir canlı organizma kullanılmadan, tamamen yapay araç ve gereçler ile oluşturulan, insan gibi davranışlar ve hareketler gösterebilen makineler için geliştirilen teknolojinin genel ismidir.

Yapay Zeka (Artificial Intelligence), bir bilgisayar bilim dalı olarak kabul edilmekte ve makinelerin daha yaratıcı davranması ve tıpkı bir insan gibi tepkiler vermesini sağlamayı amaçlamaktadır.

İdealist bir yaklaşıma göre; tamamen insana has özellikler olan hissetme, davranışları önceden tahmin etme, karar verme gibi şeyleri gerçekleştirebilen yapay zeka ürünleri, genel olarak robot adı olarak da bilinmektedir.
yapay-zeka

Yapay Zeka Nasıl Başladı ?
Son yıllarda insana birçok yönüyle benzeyen, hatta zaman zaman kendilerine sorulan sorulara bağımsız cevaplar vererek insanları şaşırtmaya başlayan yapay zekalar hakkında birçok teori üretiliyor. Buna göre ilerleyen dönemlerde yapay zekaların birçok sektörde çalışma dünyasının en başarılı çalışanları olacağı, onların sunacağı çalışmaların insanlığa büyük fayda sağlayacağı ön görülüyor. Fakat yapay zekaların bu aşamaya gelmesi hiç de kolay olmadı. Aslında oldukça zorlu bir gelişim sürecinden geçerek bugünkü yapay zeka konsepti ortaya çıktı.


Yapay Zeka'nın Gelişimi
Antik çağlardan sonra da yapay zekalar hakkında bazı fikirler öne sürülmüştür. Bu düşünceler, 1600’li yıllar itibariyle yayınlanan kitapların bazılarında mevcuttur. Kimi kitaplarda insanların düşüncelerinin bir matematiksel diziminin olabileceği ve bunun başka nesnelere uyarlanabileceğine ilişkin fikirlerin yayınlanması söz konusu. Matematikçi Gottfried Leibniz bu fikri öne sürmesi ile tanınıyor. Hatta Güliver’in Gezileri kitabının yazarı Jonathan Swift bu eserinde spekülatif bilginin geliştirilmesi için mekanik operasyonların gerekliliğinden bahseden bir cümle kurmuştu. Bu düşünceler aslında, ilerleyen tarihte gelecek yapay zekaların ilk ayak sesleriydi.
942290.jpg

Yapay Zeka'nın Kullanım Alanları
yapay_zekanin_yakin_gelecegi.jpg




Eğlence: Gelecekte kanepenizde otururken, seçtiğiniz sanal aktörleri içeren özel bir film sipariş edebilirsiniz. Gelişmiş tahmin programları ise, bir film senaryosunun hikayesini analiz ederken, gişe potansiyelini de tahmin edebilir.

Tıp: Yapay zekâ algoritmaları, doktorların ve hastanelerin verileri daha iyi analiz etmesini ve sağlık hizmetlerini her hastanın genlerine, ortamına ve yaşam tarzına göre özelleştirmesini sağlayacaktır. Beyin tümörlerini teşhis etmekten, hangi kanser tedavisinin bir birey için en iyisi olacağına karar vermeye kadar, AI kişiselleştirilmiş tıp devrimini yönlendirecektir.

Siber Güvenlik: Şirketler bilgisayar korsanlarından bir adım önde olmak için mücadele ediyor. USC uzmanları, yapay zekâ tarafından sağlanan kendi kendine öğrenme ve otomasyon yeteneklerinin, verileri daha sistematik ve uygun fiyatlı bir şekilde koruyabileceğini ve insanları terörizmden veya daha küçük ölçekli kimlik hırsızlığından daha güvenli tutabileceğini söylüyor.

Yaşamsal Görevler: AI asistanları, yaşları gereği birinin yardımına ihtiyaç duyan kişilerin bağımsız kalmasına ve kendi evlerinde daha uzun süre yaşamasına yardımcı olacak. Yapay zekâ araçları; besleyici yiyecekleri hazır tutacak, yüksek raflardaki nesnelere güvenli bir şekilde ulaşacak ve kişilerin evindeki hareketlerini izleyecektir.

Ulaşım: AI’nın yakın gelecekte en büyük etkiye sahip olabileceği nokta otomobillerdir. İnsanlardan farklı olarak AI sürücüleri; asla radyoya bakmamakta veya arka koltuktaki çocuklarıyla tartışmamaktadır. Google sayesinde günümüzde kullanılan otonom araçların 2030 yılına kadar kullanımının daha da artması bekleniyor.

Yapay Zekâ ve Turizm: Turizm ve kültür koruma bölgeleri için özel olarak geliştirilen Yapay Zekâ ve Turizm sanal asistanları, turistlerin ziyaret, eğlence, yolculuk, etkinlik ve benzer tatil aksiyonlarının başlangıcından sonuna kadar ziyaretçi memnuniyetini artırarak, beklentilerini karşılamaktadır. Böylece kişiler, ilgili turistik bölgeye ait eserler, restoranlar, servisler ve etkinlikler gibi ziyaret noktaları hakkında güncel bilgiler alabilir veya ilgili tanıtım videolarını izleyebilir ve turistik alanlar kapsamında gitmek istedikleri her noktaya navigasyon yönlendirmesi ile ulaşabilirler.

Yapay Zekâ ve Müşteri Hizmetleri: Yapay Zekâ ve Müşteri Hizmetleri deneyimi sayesinde kullanıcılar, mevcut ürünler hakkında bilgi ve çevrimiçi teknik yardım alabilir ve hatta teknik servis randevusu oluşturabilir. Yapay Zekâ Akıllı Müşteri Asistanları, insan zekâsı ve doğal konuşmayı taklit ederek, sesle veya yazıyla aktif edilebilmektedir. Sesli komut sistemi ile sizinle iletişim kurduklarında, sesinizi yorumlayarak sorularınıza uygun danışmanlık servisi sağlayabilirler.

Yapay Zekâ ve Havaalanı: Yapay Zekâ Havaalanı deneyimi ile kullanıcılar, belirlenen tarih aralığında, başlangıç noktasından hedef noktasına olan uçuşları, fiyatlarıyla birlikte öğrenebiliyor, uçuş numarasını kullanarak mevcut uçuş durumlarını izleyebiliyor ve havaalanı içerisinde gitmek istedikleri noktaya iç mekan navigasyon yönlendirmesi ile ulaşabiliyorlar.

Yapay Zekâ ve Akıllı Şehirler: Belediye hizmetlerinin daha az maliyetle daha verimli şekilde gerçekleşmesini sağlayan Yapay Zekâ ve Akıllı Şehirler teknolojileri, vatandaşa daha etkin hizmet sunulmasına imkan tanıyor. Akıllı şehirler, insan hayatına değer katarken, yaşam kalitesini de iyileştiriyor. Birçok belediyede kullanılmaya başlanan akıllı şehir uygulamaları; daha çok çevre, ulaşım, yönetişim, güvenlik, sağlık ve coğrafi bilgi sistemleri alanlarında yoğunlaşmakta.

Yapay Zekâ ve E-ticaret: Yapay Zekâ teknolojileri, E-ticaret sitelerinde arama konsollarının kişiye özel hale getirilmesi amacıyla kullanılıyor. Yapay zekâ, müşterilerin alışveriş alışkanlıkları ve ilgi alanları gibi bilgileri bir araya getiriyor ve tüketicilere kişiselleştirilmiş ürün önerilerinde bulunabilmesini mümkün kılıyor. Bu sayede kullanıcıların web sitesine yönlendirilmesi de sağlanıyor. Yapay zekâ, e-ticaret sektöründe farklı müşterilere farklı indirimlerin sunulması ya da farklı müşterilere farklı ürünlerin gösterilmesi gibi amaçlar için kullanılıyor.

Yapay Zekâ ve Etkinlikler: Yapay Zekâ ve Etkinlik Asistanları; kullanıcıların, etkinlik, sinema filmleri ve dahası hakkında güncel bilgiler almasını veya konu ile ilgili tanıtım videolarını izleyebilmelerini sağlıyor. Bunun yanı sıra kişilere; hava durumu ve trafik durumu ayrıntılarını inceleyebilme, kafe ve mağazalardaki promosyonları kontrol edebilme ve mevcut kampanyalar hakkında bilgi sahibi olabilme fırsatı sunuyor.

Yapay Zekâ ve Bankacılık ve Finansal Hizmetler: Yapay Zekâ ve Bankacılık ve Finansal Hizmetler deneyimi, kullanıcıların iş verimliliğini arttırarak, yatırımcıları hesap işlemlerinden, hisse senedi önerilerine kadar birçok konuda asiste ediyor. Hisse senetleri takibi, alım satım süreci, fon takibi ve benzeri süreçlere ayrılan zamanı daha etkili kullanabilmeniz adına; kullanıcı hesap bilgileri, kredi bilgileri, güncellemeler, yatırım raporları ve daha fazlası hakkında bilgi almanızı sağlıyor ve bu süreci sizin için denetliyor.

Yapay Zekâ ve Eğitim: Yapay Zekâ ve Eğitim teknolojileri, öğrencilerin eksik alanlarını analiz edebileceği için oluşturacağı programı bireye uygun bir şekilde tasarlayabiliyor. Kişiye özel oluşturulan eğitim programı ile öğrencilerin, hem daha verimli olacağı hem de gelecekte işini seven bir birey olarak çevresine katma değer sağlayacağı öngörülmekte. Eğitim yazılımlarını öğrenci ihtiyaçlarına göre kişiselleştiren yapay zekâ, öğrencilerin eksiklerini daha iyi anlıyor ve gelişim için kişiye özel destek avantajı oluşturuyor. Akıllı bilgisayar sistemleri ile desteklenen akıllı veri toplama, günümüzde aktif olarak birçok okul tarafından uygulanan bir işlem. Bugün bazı okullar, öğrencilerin gelişim sürecini takip edebilmek ve bu analiz ile öğrencinin performansını artırabilmek için de yapay zekâ teknolojisini kullanıyor.


Popüler Olmuş Bazı Robatlar


1- Honda / ASIMO​

ASIMO isimli bu robotun geçmişi 1986 yılına kadar dayanıyor. İlk prototipi o yıllarda çıkarılmıştı. Bu sebeple en eski robotlardan biri. Günümüze kadar geliştirilmeye devam edildi. Honda tarafından üretilen bu robotun en temel amacı ise insanlara yardım etmek ve hayatlarını kolaylaştırmak diyebiliriz. Çünkü ASIMO bir ev robotu ya da bir ofis asistanı olarak görev alabilir.


2- Festo / SmartBird​

Bir Alman şirketi olan Festo, robot teknolojisi alanında önemli markalardan biri. Genelde hayvanları esas alan robotlar geliştirdiğini hemen belirtelim. SmartBird isimli robotu martılardan ilham alarak geliştirmişler. SmartBird fiziksel ve davranışsal olarak martılara oldukça benziyor. Kendi başına uçabilen ve kusursuz bir şekilde konabilen bu robot sadece 450 gr ağırlığında. Ve yaklaşık 1.96 m genişliğinde büyük kanatlara sahip olduğunu hemen belirtelim.


3- Boston Dynamics/ Atlas​

Boston Dynamics, atletik robotları ile oldukça meşhur bir robot markası. İnsansı robotlarının yanı sıra ilgi çekici birçok hayvan robotu da mevcut. Atlas ise robot teknolojisinde gelinen son noktayı kanıtlar nitelikte. Çünkü insansı robot olan Atlas, muhteşem bir denge yapısına sahip. Tıpkı bir insan gibi cisimleri bir yerden bir yere taşıyabiliyor. Ve bunu oldukça hassas bir şekilde gerçekleştiriyor. Atlas hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz, “Yapay Zekalı Robot Atlas Yaptıklarıyla Ürpertti!” haberimizi inceleyebilirsiniz.

en-gelismis-robotlar-moblobi-1024x591.jpg



4- Boston Dynamics / Handl​

Handl isimli bu robotun ayakları birer tekerlek. Bu sayede hızlı bir şekilde ilerleyebiliyor ve bunu yaparken rotasından ayrılmıyor. Güçlü fren mekanizması ile dengesi bozulmadan durabiliyor. Merdiven çıkma konusunda da oldukça yetenekli bir robot. Kendi etrafında dönmek gibi akrobatik hareketleri de yapabiliyor. Diğer tüm Boston Dynamics robotlar gibi bu robotun da en önemli özelliğinin kusursuz dengesi olduğunu hemen belirtelim.


5- Boston Dynamics / Spot​

Spot, dört ayaklı ve köpeği andıran bir robot. Listemizde birçok örneği olan Boston Dynamics’e ait bir robot olduğunu belirtelim. Spot isimli bu robotun en önemli özelliği engebeli arazide hareket etme yeteneğine sahip olması. Tekme gibi yıkıcı darbelere maruz kalsa bile pozisyonunu koruyabiliyor. Devrilse bile çevik bir şekilde yerden kalkabiliyor. Asıl amacı zorlu arazi şartlarında yük taşımak.


6- Boston Dynamics / SpotMini​

Spot modelinden daha portatif bir yapıya sahip olan SpotMini bir adet kola sahip. Bu kol sayesinde cisim taşıma işlemini kolaylıkla gerçekleştirebiliyor. SpotMini, Spot isimli yukarıda bahsettiğimiz robota ait tüm özelliklere de sahip.


7- Agility Robotics / Cassie​

Cassie isimli bu robotun esas amacı arama kurtarma faaliyetlerine destek olmak. Sosyal hayatta da önemli rol alacağı düşünülüyor. Örneğin bir kargo personeli gibi kargoları kapımıza kadar getirebilir. Agility Robotics tarafından üretilen Cassie, diğer akıllı robotlardan farklı olarak üzerine askeri mühimmat yerleştirilerek savunma sanayisinde de kullanılabiliyor.


8- MIT / Cheetah​

Cheetah isimli robot, isminden de anlaşılacağı üzere hızlı koşması ile ünlü olan çitalardan ilham alınarak tasarlandı. Bu robot engebeli arazide yüksek hızlara çıkarak ilerleyebiliyor. Engel atlama konusunda da diğer tüm robotlardan bir adım öne geçiyor diyebiliriz. Robotun MIT tarafindan geliştirildiğini de hemen paylaşalım.
yapay-zeka-ne-ise-yarar.jpg



9- Festo / Biyonik Kanguru​

Daha önce belirttiğimiz gibi Festo genelde hayvansı robotlar geliştiriyor. Biyonik Kanguru da bu robotlardan biri. Fiziki olarak kanguruya benzediğini söyleyebiliriz. Tıpkı kangurular gibi zıplama konusunda yetenekli. 80 cm kadar ileriye zıplayabiliyor. Ama en önemli özelliği harcadığı enerjiyi yeniden üretebilme yeteneğine sahip olması.

1556257791389-ekran-resmi-2019-04-26-08.49


KONUDA KULLANDIĞIM KAYNAKLAR: https://savasuyar.com/ - YapayZekaTR | Yapay Zeka'yı birlikte keşfedelim... - Klemsan - Moblobi.com - Güncel Teknoloji ve Bilişim Haberleri


UMARIM FAYDALI OLMUŞTUR :)
Eline Sağlık.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.