## Yaygın Linux Dağıtımları ve Masaüstü Ortamları ##

Anonim1234

Üye
10 Ara 2017
84
6
Herkese merhaba, şimdi bu konuda linux dağıtımları hakkında ufak bir yazı yazacağım. İşinize yararsa ne mutlu bana :)
!!Yanlışım varsa düzeltin lütfen!!

not1: Arkadaşlar Ubuntu'da araştırıp bulamadığım ama tespit ettiğim bir bug var, 20.04 ve onun üzeri sürümlerin kurulumunu yaparken İngilizce ABD dilini seçin ve sonra ayarlardan Türkçe'ye çevirin. Doğrudan Türkçe kurunca yazılım merkezinde veya terminalde paketleri güncellerken Reading Packages List durumunda takılı kalabiliyor. Bilmiyorum bu bug şu anda düzeltildi mi ama iki sene önce Ubuntu'dan soğutmuştur.

### DAĞITIMLAR ###

#1 Linux Mint --> Debian tabanlıdır.
Oldukça güzel, kullanışlı bir dağıtımdır. Destek ekibi ve paket sayısı oldukça geniştir.
Cinnamon, XFCE, Mate olmak üzere üç farklı masaüstü ortamına sahip farklı versiyonlarda sunulur. Güncellik açısından pek fark yoktur, aralarındaki asıl fark kaynak tüketimidir.
En fazla performansı isteyen XFCE masaüstü ortamına sahip versiyonunu kurabilir.
dpkg paket yöneticisini kullanır. Debian tabanlıdır.
neofetch:



#2 Ubuntu --> Debian tabanlıdır.
Neredeyse en yaygın Linux dağıtımıdır. Destek ekibi de paket sayısı da en az Mint kadar geniştir.
GNOME masaüstü ortamını ve dpkg paket yöneticisini kullanır. Kaynak tüketimi eh işte denebilecek seviyededir.
Ubuntu, Mint gibi farklı versiyonlara sahip fakat bunların hepsi Ubuntu'nun sitesinde toplanmak yerine kendi sitelerine sahiptirler.
neofetch:



Ubuntu'nun farklı halleri ve neofetch ekran görüntüleri:

#2.1 Kubuntu - Ubuntu'dan farklı olarak KDE Plasma masaüstü ortamına ve onun araçlarına sahiptir. Sistem kaynaklarını en az saf Ubuntu kadar tüketir. Fakat görselliği çok iyidir.
neofetch:



#2.2 Lubuntu - Linux Mint XFCE'den daha hafiftir. LXDE veya LXQt masaüstü ortamını kullanır tam emin değilim. Çok ama çok hafiftir eski sisteminiz varsa ve Arch Linux kuramıyorsanız bunu kurabilirsiniz, fakat sürümü diğer dağıtımlara göre biraz eski gelebilir. Günlük kullanım için Xubuntu'dan aşağı dağıtım kurmayın derim. Bunlarda bazı şeyler gözünüze eksik gelebilir.
ekran görüntüsü:



#2.3 Ubuntu Studio - Ubuntu üzerine multimedya düzenleme, geliştirme araçlarının kurulu olduğu bir dağıtımdır. Ciddi işlerde uğraşmıyorsanız ve Windows'daki araçları korsan olarak kullanmak istemiyorsanız bu idealdir. KDE Plasma masaüstü ortamını kullanır. Varsayılan olarak bir çok multimedya eklentisi de yüklü geleceği için video falan hazırlıyorsanız ve Ubuntu'da orada burada codec paketleriyle uğraşmak istemiyorsanız kurabilirsiniz.
ekran görüntüsü:



#2.4 Xubuntu - Tıpkı Linux Mint'in Cinnamon yerine XFCE masaüstü ortamına sahip olduğu gibi Ubuntu'nun da XFCE masaüstüne sahip hali vardır. Linux Mint XFCE ile arasında pek bir fark göremiyorum. Ekranınız küçükse ve Ubuntu'dan faydalanmak istiyorsanız güzel bir seçenek.
neofetch:



#3 Arch Linux
Pacman paket yöneticisine sahip, çok fazla kişiselleştirme imkanına sahip, kurulumu diğerlerine göre bir tık zor demeyelim de kendin yap tarzında olduğundan pek yanaşılmayan, sürekli güncellenen bir dağıtımdır. Sistem elle kuruluyor, vakti olmayanlar ve AUR paketlerinden faydalanmak isteyenler Arch tabanlı başka bir dağıtıma bakabilir (Manjaro gibi).
Masaüstü ortamı olarak istediğinizi kurabilirsiniz fakat diğer dağıtımlar gibi her şey hali hazırda gelmiyor, bu sürümü bazıları Window Manager ile kullanıyorlar, siz yine de en azından bir XFCE kurun. Performans isteyenler için güzel bir dağıtımdır. Testing repolarını falan açmayıp her şeyin stable olanını kurarsanız rahat rahat kullanırsınız başınız ağrımaz.
bu da benim sistemden bir neofetch ekranı olsun :p:



#4 Manjaro --> Arch tabanlıdır.
Kullananların çok beğendiği, pacman paket yöneticisine sahip, Arch tabanlı bir dağıtımdır. KDE Plasma masaüstü ortamını kullanıyor. Gündelik işler için idealdir.
neofetch:



#5 Debian
Ubuntu'nun, Linux Mint'in ve bunların dışında bir çok dağıtımın temelidir. dpkg paket yöneticisine sahiptir. Tıpkı Arch gibi fakat kurulumu Arch'a göre daha kolaydır. ISO indirme sayfası her zaman gözüme bir garip gelmiştir. Wifi sürücünüzü bulamayabiliyor, bir kere kurmayı denedim bir daha da denemedim. Hali hazırda masaüstü ortamı yoktur, kurulum esnasında sorar abi hangisini kurayım diye, seçersiniz, sonra kendisi onun son sürümünü sunuculardan çekip sisteme kurar.
neofetch:


#6 Gentoo
Yüksek seviyede kişiselleştirilebilir bir dağıtımdır. Bir insanın bunu kullanması için ya kritik seviyede performansa ihtiyacı vardır, ya da Linux hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak istiyordur. Normal bir ev kullanıcısının bunu kullanması akıl karı değildir. Düşünsene sabah uyanıyorsun çayını kahveni alıp eksik paketi bir komutla kurup işine devam etmek yerine emerge komutunu atıp program derliyorsun ve o derlenirken de fan sesleri susmuyor, korkunç... Arch kurulumu bunun yanında gözüme oyuncak gibi gelmiştir. Neofetch sizi yanıltmasın, isteyen istediği masaüstü ortamını derleyip sisteme dahil edebilir (Gentoo'da hazır paketler de vardır, fakat bunları kullanmak işletim sisteminin bütün güzelliklerini göz ardı etmek demektir, gidin CentOS kurun o zaman.).
bitmiş bir kurulumdan neofetch:



#7 Kali Linux (eski adıyla BackTrack) --> Debian tabanlıdır.
Bu forumda adını sık sık duyduğum bir dağıtımdır. Dpkg paket yöneticisi kullanır. GNOME Masaüstü varsayılan olarak gelir. Pentesting, uçma, kaçırma, kırma gibi gudubetlik toolları varsayılan olarak yüklü gelir. Eğer bu şeyler için linux kullanacaksanız bunu kurun. Fakat kali'nin yapıp debian'ın veya ubuntu'nun yapamayacağı hiçbir şey yoktur bunu aklınızdan çıkarmayın.
neofetch:



#8 Fedora --> Red Hat Linux tabanlıdır.
Varsayılan olarak GNOME ile gelir. rpm paket yöneticisini kullanır. Biraz daha kurumsal bir linux dağıtımıdır.
neofetch:



#9 CentOS --> Red Hat Linux tabanlıdır.
Daha çok sunucular için kullanılır. Bazı sürümlerine destek kesilmiştir. Yeni donanımlarda sorun çıkarabilir.
neofetch:



#10 SteamOS --> Arch tabanlıdır.
GNOME masaüstü ile gelen, Steam ve bir çok oyun eklentisiyle/desteğiyle beraber yüklü gelen, oyun odaklı bir linux dağıtımıdır. Debian tabanlıdır. Fakat Valorant gibi korumalı oyunların bu tür işletim sistemlerinde sorun çıkarabileceğini unutmayın.
neofetch:



#11 Deepin --> Debian tabanlıdır.
Kendine özgü masaüstü ortamına sahip, çin merkezli bir linux dağıtımıdır. Varsayılan olarak LibreOffice yerine WPS Office yüklü gelir. Gizlilik önemli değilse veya public bir bilgisayara kurulum yapılacaksa rahatlıkla kullanılabilir. WPS Office'in diğer programlarla uyumluluğu çok iyidir. Çinde çok çok yaygındır. Ben şahsen kullanmam, kullandırtmam. zaten çinlilerin her şeyini kullanıyoruz bari kullandığımız yazılımlar çinli olmasın...
neofetch:



#12 Tails --> Debian tabanlıdır.
Bu dağıtım HDD'e kurulmaz, aksine USB'den çalışır. USB'e kurarken birazcık bölüm açılması tavsiye edilir. Sistem ağ trafiği direk internete bağlanmaz, önce Tor'a bağlanılır, sonra sistem Tor aracılığıyla internete bağlanır. Çoğu zaman gizlilik isteyenler için idealdir fakat %100 anonimlik pek mümkün değildir. Not: Bu işletim sistemini İngilizce olarak kullanın, Türkçe olarak kullanmaya çalışınca masaüstü ortamı yüklenmiyor fakat bu durumu şu anda düzelttiler mi bilmem. Ayrıca gizlilik için tails'i windows üzerinde sanal makinede kullanmak gibi bir aptallık da yapmayın, Windows her hareketi izleyen bir yazılım.
ekran görüntüsü:



#13 Pardus --> Debian tabanlıdır.
Arkadaşlar, pardus'un yeni masaüstü sürümünün pek bir olayı yok hatta Ubuntu'nun kötü hali diyebilirim. Mahvettiler güzelim Pardus'u. Kaptan masaüstü ortamı, pisi paket yöneticisi falan kalmadı şimdi. Eski sürümünün devamı Pisi Linux adı altında geliştirilmeye devam etmektedir.
Pardus şu anda devlet dairelerinde, okullarda, okullardaki faz 3 akıllı tahtalarda kullanılmaktadır. Her ne kadar eski hali olmasa da hala destekliyorum sonuç olarak yerli bir linux dağıtımı.
XFCE ve GNOME olarak iki masaüstü ortamında sunulur. dpkg kullanılır.
neofetch:


#14 Pisi Linux --> Pardus'un eski halinin son sürümünü baz alır.
Pardus'un önceki sürümünün son halinin bir topluluk tarafından geliştirilmeye devam edilen halidir. Paket kütüphanesi eh işte denilebilecek haldedir.
ekran görüntüsü:


arkadaşlar daha yazmadıklarım var ama onları da kendiniz araştırıp bulun artık 14 tane dağıtım listeledim yani a aaaaa

not: Unutmayın, mesela kali linux'un yapıp debian'ın yapamayacağı bir şey yoktur. Kalideki araçlar debian'a ubuntu'ya pardus'a veya herhangi bir dağıtıma kolaylıkla veya zorlukla yüklenir. aralarında isim, varsayılan temalar, varsayılan programlar ve repolar dışında pek bir fark yok aslında.

off yaz yaz bitmedi elim yoruldu şfldsmfsdklşf


## Başlıca Masaüstü Ortamları ##
bu ortamlar için verilen ekran görüntüleri, masaüstü ortamlarının saf halleridir, bir dağıtımla beraber gelen düzenlenmiş halleri değildir yani. xubuntudaki xfce ile saf xfce'nin varsayılan ayarları tıpatıp aynı değil mesela.

1 - KDE Plasma

Diğer masaüstü ortamlarına göre sisteme daha fazla yük bindirir. Kritik seviyede performans gerektirecek işler yapmıyorsanız güzeldir rahat kullanılır. Çok fazla araç içerir, güvenlik duvarını kurun ve ayarlardan yönetin, KDE Connect ile telefonunuza hızlıca bağlanın vs mükemmeldir. Kendinde hali hazırda yüklü gelen tarayıcı da fena değildir, azıcık Apple'daki Safari havası veriyor. Ben şu anda Arch üzerinde bunu kullanıyorum ve şu anda Windows'a dönmek için sebep kalmadı desem yeridir. ayarlar menüsü, araçlar, kişiselleştirilebilirlik, görsellik vs windows'a göre benim gözümde çok daha iyi konumdadır.
plasma-launcher.png


2 - GNOME
Sistem kaynaklarını KDE Plasma gibi tüketir, KDE gibi kendi araçlarına sahiptir. Eğer ekranınız 1920x1080 den az bir çözünürlüğe sahipse tavsiye etmiyorum insanı kanser edebiliyor. Kullanımı rahattır. Windows'tan geliyorsanız alışmanız biraz süre alabilir.
stock.png


3 - XFCE
LXDE kadar olmasa da çok hafiftir. GNOME ve KDE Plasma kadar olmasa da kendi araçlarına sahiptir. Ayarlar menüsü pek gelişmiş değildir. Ekranınız küçükse idealdir. Görsel olarak varsayılan hali bazı insanlara çok çirkin gelse de bunu kişiselleştirip mükemmel hale getirebilen insan sayısı da az değildir. Bu masaüstünü daha çok bir yada birkaç uygulama üzerinde vakit geçiriyorsanız veya sadelik istiyorsanız tavsiye edebilirim.
54574651-7dd5e480-49c7-11e9-9376-4865ed564371.png


4 - LXDE
XFCE kadar kişiselleştirilebilir değildir. Sisteminiz GNOME üzerinde takılıyorsa veya bu ortamı sunucu üzerine kurup vnc ile erişecekseniz, bunu veya XFCE'yi kullanın.
lxde-2019-01-07_07-12-36-large.jpg


5 - MATE
GNOME'un eski sürümlerinden birinin geliştirilmeye devam edilen hali olarak biliyorum. Eski GNOME'u kullanmak ve güncel kalmak isteyenler için idealdir. Kaynakları muhtemelen KDE Plasma kadar tüketmiyordur.
Screenshot-at-2019-12-05-16-14-15.png


Biraz da neden neden Linux kullanılmaz onun hakkında konuşalım:
1- NVIDIA Ekran kartı kullanıyorsan (NVIDIA kaynak kodlarını açık yapmadığı için bu da ister istemez bazı optimizasyon sorunlarına neden oluyor. kapalı kaynak kodlu sürücüleri kurabilirsiniz fakat onların da yeni sürümleri geç gelebiliyor. nouveau (yazılışı nasıl bilmiyorum) adında açık kaynak kodlu nvidia sürücüleri de vardır fakat bunlar da tabii ki de yüksek performans veremiyorlar.)
2 - Valorant gibi sadece Windows üzerinde çalışan oyunları oynamak (evet dual boot bunun için bir çözümdür :) )
3 - Çoğu ticari programın hala linux üzerinde desteği yok. Adobe yok, microsoft office yok, visual studio (ide) yok, çoğu profesyonel video yazılımı yok. Openshot gibi video düzenleme yazılımları falan var ama onlar da ansızın çökebiliyor veya diğerleri kadar profesyonel işler yapılamayabiliyor. geçenlerde camtasia studio 8'de 3 dakikamı almayan işlem Kdenlive üzerinde 10 dakika sürdü desem yeridir.
4 - Paket güncelleyecek, indirecek, uçuracak kaçıracak vaktin yoksa.
5 - Ciddi işlerde kullanılıyorsa (bu neden diye soracak olursanız Linux dağıtımlarının %100 garantisi yok ve bazı dağıtımlarda çok fazla bug olabiliyor, mesela bir macbook üzerinde veri kaybı windows veya linux sisteme göre daha az gerçekleşir.)



Sonunda bittiiiii, neyse ben uyumaya gidiyorum hepinize iyi günler, elimden geldiğince öznel olmamaya çalıştım fakat kendimi tutamadım kusura bakmayın fdsflşsdkfsd

edit 1 Bunu da eklemesem olmazdı
Void Linux
xbps adında kendine has paket yöneticisine sahip, kendi kütüphanesine sahip, kurulum esnasında bol bol sorun çıkarıp beni bir ayrı deli eden, adından da anlaşılacağı üzere sadeliği baz alan bir linux dağıtımıdır. kendine has kurulum için sıralama gibi bir şeye sahip olsa da bunu kurmaya çalışıp sorunlarla boğuştuktan sonra Arch'ı kurmaya çalışmak bünyeye apranax ağrı kesici gibi geldi.
Void-Linux-Neofetch-800x562.png
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.