-Yazılım Güncellemelerinin Anlam ve Önemi-


~Sevgili üstlerim ve astlarım,
bu konumda sizlere Yazılım Güncellemeleri hakkında bazı bilgiler vereceğim. Hepinize iyi okumalar.
~



otomatik-mobil-uygulama-guncellemesi.png

-Yazılım Güncellemesi Nedir?-

Hepimiz farklı işletim sistemleri ve cihazlar kullanmaktayız. Bilgisayarlar, telefonlar, tabletler ve akıllı televizyonlar vb. Peki her biri tamamen kusursuz ve güvenlimi. Ne yazık ki hayır. Hangi yazılımı kullanırsanız kullanın hepsinde bir açık her zaman olacaktır. Ve etrafımız bu açıkları kullanarak sistemimize sızmaya çalışan bilgisayar korsanları ve zararlı yazılımlarla doludur. İşletim sistemi sahipleri bu açıkları tespit ettikçe giderir ve bu işletim sistemini kullanan kullanıcılara bu yeni sistemi güncelleme olarak gönderir.

Eğer bu yazılım güncellemeleri olmasaydı bilgisayar korsanları, virüsler, Trojanlar gibi birçok zararlı kişi ve yazılımlar sistemimize erişip kişisel bilgilerimizi ele geçirmesi daha da kolaylaşır, bunun karşılığında para isteyebilir ve daha birçok işlevde kullanabilirlerdi. Her ne kadar Güvenlik yazılımlarına ve anti-virüs uygulamalarına güvensek de tek başına hiç biri yeterli güvenliği sağlamaya yeterli değil. Bu yüzden güncellemelerimiz sürekli olarak gerçekleştirmeliyiz. Peki bu açıklar nasıl tespit edilir, yapılmaz ise neler olabilir gibi soruların ayrıntılarına inelim.




622f27a167b0a91b484ed67c.jpg

-Yazılım Güncellemeleri-

Yazılım güncellemeleri (Yama olarak da geçebilir.), istenilen şekilde çalışmayan özellikleri düzeltmek, tespit edilen sistem hatalarını gidermek, güvenlik açıklarını kapatmak, ek cihazların kullanımı için ek özellikler eklemek ve performansı iyileştirmek amaçlı yapılır. Çok az da olsa bazen işlevselliği sınırlamak, bazı özellikleri sistemden kaldırmak veya devre dışı bırakmak için kullanılabilir.

Yazılım güncellemesi dediğimizde genellikle insanların aklına bilgisayarlar gelir ama güncellemeler bilgisayarlarla sınırlı değildir. Telefonlar, tabletlerde kurulu olan işletim sistemleri, 9uygulamalar, web sunucuları, web tarayıcıları, akıllı saatler, akıllı televizyonlar ve IOT(Akıllı ev cihazları.) düzenli olarak güncellenmesi gereken yazılımlar kullanır. Güncellemeler sizin sistem ayarlarında yaptığınız seçimlere göre manuel veya otomatik olarak sisteme yüklenebilir.

Manuel olarak yükleniyorsa güncelleme mevcut olduğunda bir bildirim sayfası açılır ve size güncellemenin mevcut olduğu ve güncellemelerin nede sisteme yüklenmesi gerektiği yazar. Ve sis isteğe göre yazılımı şimdi veya gelecek zamanda yükleyebilirsiniz. Tabi ki de güvenliğiniz için en yakın zamanda güncellemeleri sisteme yüklemeniz gerekir. Verilerinizin bütünlüğünü kaybetmemek için güncellemelerden önce verileriniz yedeklemeniz sizin yararınıza olacaktır. Güncellemeler genel olarak internet üzerinden sisteme yüklenir. Bu yüzden güncelleme sırasında bir internet bağlantısı gereklidir.




shutterstock_279336212_cropped.jpg
-Yazılım Hataları Nasıl Tespit Edilir?

Test etme: Yazılımın tüm özelliklerini kapsayan ve hata tespit etmek için tasarlanmış test senaryoları yazarak ve bu senaryoları uygulayarak yazılım hatalarının tespiti edilmesinde en yaygın yöntemlerden bir tanesidir.

Hata raporlama: Kullanıcıların, yazılımın hataları veya sorunlarıyla ilgili geri bildirimlerde bulunmasıdır. Bu hataları raporlamak ve incelenmek üzere geliştiricilere bildirilir.

Kod analizi: Yazılımın kodu incelenerek hataların tespit edilmesidirr. Kod Analizi, hataların erken tespit edilmesi ve çözülmesi için önemlidir.

Hata ayıklama araçları: Hata ayıklama araçları, yazılımın çalışması sırasında oluşan hataları görmeye ve tespit etmeye yardımcı olabilir. Bu araçlar, hataların kaynağını tespit etmek için kullanışlıdır.

Günlük kayıtları: Yazılımın günlük kayıtları, yazılımın çalışması sırasında oluşan hataları ve diğer sorunları izlemek için kullanılabilir. Bu kayıtlar, hataların tespiti ve çözümü için önemlidir.



i

-Pentest (Penetrasyon Testi)-

Pentest (Penetrasyon Testi), bir bilgisayar işletim sistemi, ağ veya uygulamada güvenlik açıklarını tespit etmek ve bu açıkların nasıl kullanılabileceğini anlamak ve önlemek için yapılan simülasyonlardır. Pentest, bir saldırganın sisteme erişim kazanmaya çalışırken kullandığı yöntemlerin ve araçların yasal yolla simüle edilerek bu gibi saldırılardan gelecek olan zararı en aza indirgemeyi amaçlar.

Pentest işlemlerini gerçkleştiren kişiye Pentester denir. Pentest, birçok farklı test türü ve yöntemi kullanarak gerçekleştirilebilir. Sistem zafiyetlerini tespit etmek ve bunların nasıl sömürülebileceğini anlamak için manuel ve otomatik yöntemler kullanılabilir. Bu testler, ağa veya uygulamaya saldırmak için kullanılabilecek araçları ve teknikleri simüle eder ve sonuç olarak güvenlik açıklarını ortaya çıkarır.


Pentest, ağ ve uygulama güvenliğini sağlamak için kullanılan bir araçtır. Bu testler, bir sistemin ne kadar güvenli olduğunu belirlemek için kullanılır ve güvenlik açıklarının tespit edilmesi ve giderilmesi, olası bir saldırganın sisteme erişim kazanmasını engellemeye yardımcı olur. Pentest, bir organizasyonun veri güvenliğini sağlamak için önemli bir adımdır ve düzenli olarak yapılması önerilir.
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.